SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İstanbul'da Trambüsü Ağzına Bile Almıyor!

0
Güncellendi - 2016-11-26 04:44:18
İstanbul'da Trambüsü Ağzına Bile Almıyor!
A- A+ PAYLAŞ

Ülkemizde geçtiğimiz yüzyılın ortalarında Ankara ve İstanbul’da kullanılmaya başlanan, ancak 'yavaş gittikleri- trafiği tıkadıkları" da dahil birçok gerekçeyle 1980’li yıllarda terkedilen ve günümüzde ‘demode’ olarak nitelendirilen troleybüs teknolojisini yeni bir sistemmiş gibi ‘Trambüs’ adıyla ve ‘Dünyanın en ileri toplu taşıma teknolojisi’ iddiasıyla Malatya’ya pazarlayan ekibin kurmay heyetinde yer alan ve geçtiğimiz Mayıs ayında İETT’nin Genel Müdürlüğü'ne getirilen Malatya Büyükşehir Belediyesi eski Genel Sekreteri Arif Emecen (üstteki fotoğrafta soldan 2'nci), Malatya’da iken öve öve bitiremediği trambüsü İstanbul'da hiç ağzına almıyor.

Malatya’da görev yaptığı sırada troleybüs projesini hayata geçirirken, büyükşehirlerin toplu taşıma sorununu için en önemli çözüm yolu olarak gösteren ve demode diye nitelendirilen bu sistemin trambüs adıyla propagandasını yapan ekibin içinde yer alan İETT Genel Müdürü Arif Emecen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisinde, İETT Genel Müdürlüğünün 2017 bütçesinin görüşülmesi sırasında yaptığı konuşmada, İstanbul’daki toplu taşımada nitelikli hizmet verebilmek için troleybüsü değil elektrikli otobüsleri söyledi.

"İETT olarak 2017'de tüm otobüs alımlarına ayırdığımız bütçe 1 milyar 110 milyon 996 bin liradır" diyen Emecen, toplam 725 otobüs alımı planladıklarını ifade etti. Emecen, bu otobüslerden 200’ünün yüzde 100 elektrikli olacağını belirtti.

'Demode' olmasından, tek teklifli ihalesine, yaklaşık 20 milyon Euroluk ihale tutarına, güvenli trafiği sağlayacak kavşak düzenlemelerinin iptal edilmesine yolaçmaya kadar bütün eleştirilere rağmen Türkiye'de ilk kez Malatya'da uygulanan ve belediye yöneticileri tarafından da "aslında bu troleybüs" itirafı yapılan trambüs projesinde, dönemin Kayseri'den getirilerek Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri yapılan Arif Emecen önemli rol oynamıştı.

Trambüsü "en uygun toplu taşıma projesi" olarak savunan Emecen, sürpriz bir şekilde geçtiğimiz Mayıs ayında Malatya'daki görevinden ayrılmış, kısa bir süre sonra da İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürlüğü görevine getirilmişti.

Arif Emecen’in İETT’nin kurumsal web sitesinde yer özgeçmişinde “Malatya'da ulaşım sorununa çözümler üretilen çalışmaların başındaki Trambüs projesini hayata geçirdi” cümlesiyle Emecen’in troleybüs projesindeki rolüne dikkat çekilirken, bu kişinin geçtiğimiz günlerdeki İETT bütçe görüşmelerinde İstanbul için trambüsten hiç bahsetmemesi dikkatlerden kaçmadı.

DENEMEDEKİ TRAMBÜS YANINCA..

arifemecentrambusÜretilmiş ve test edilmiş tek bir örneği dahi olmadan Malatya için tercih edilen, testleri yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak, kum torbası ve insan doldurularak, Malatya'nın işleyen trafiğinde yapılan, test çalışmaları sırasında Mart 2015'de İnönü Üniversitesi kampüsü içerisinde içinde yolcu varken yanan trambüsün ardından ortaya çıkan tepkiler üzerine savunmaya geçen Arif Emecen, Nisan 2015'te, ulastirmadunyasi.com adlı yayına verdiği röportajda, "Trambüs projesi Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Ahmet Çakır’ın vizyonerliğinin ve gelecek öngörüsünün doğru bir tespitidir, doğru bir sonucudur. Gelişmiş ülkelerde benzeri örnekleri de var zaten. Battal Gazi’nin memleketinden, Fırat’ın kenarından Türkiye’ye yeni, çevreci ve çok ekonomik bir sistem sunuyoruz. Trambüs bu ülkenin ve Türk mühendisliğinin başarısıdır. Trambüse karşı olanlar, Malatya’daki belediye yönetimine karşı olduğu için yapılan doğru işlere de karşı olmak gibi malesef yanlış bir tutum izlediler." iddiasında bulunmuştu.

Emecen, trambüs projesi gündeme geldiğinde, daha önce yakıt giderlerinin ortadan kalkması nedeniyle projenin 5 yılda kendini amorti ödeceği yolundaki açıklamalara karşın, söz konusu röportajında amortisman süresini 8 yıla çıkarmıştı. Emecan, ayrıca trambüsün şehiriçinde de kullanılması yolunda bir projeden bahsetmiş, "20 kilometre civarında bir hattımız, 12 tane aracımız var. Önümüzdeki dönemde hattımızı inşallah uzatacağız. Ayrıca şu anda ek bir proje üstünde çalışıyoruz; araçlarımızın üzerine 1,5-2 ton civarında bir akü koymayı planlıyoruz, şehir merkezinde olan 7 kilometrelik bir alan var, orayı katenersiz, bölge olarak sadece ve sadece akü ile geçmeyi planlıyoruz, bir nevi by-pass hattı gibi olacak. Enerji verimliliği konusunda ise, maliyeti üçte iki oranında azalıyor. Enerji verimliliğinin getirdiği tasarruf ile baktığımızda araç 8 yılda kendisini amorti ediyor."diye konuşmuştu. (Arif Emecen'in trambüsle birlikte görüldüğü üstteki fotoğraf ulastirmadünyasi.com'dan alınmıştır)

'TRAMBÜS İYİ' DEDİRTİLEN GENEL MÜDÜRÜN YERİNE GELDİ..

Arif Emecen'in Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliği görevini sürdürdüğü sırada, Nisan 2015'de Malatya'da "Uluslararası Troleybüs Sistemleri Çalıştayı" düzenlenmiş, bu çalıştayda Malatya Büyükşehir Belediyesi adına yapılan konuşmalarda trambüs övülmüş, sistemin Türkiye'de ilk kez Malatya'da hayata geçirildiği öne sürülmüştü.

Söz konusu çalıştaya katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin o dönemdeki İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, çalıştaydaki konuşmasında, İstanbul'da 1950'li yıllarda başlatılan ve yıllar sonra vazgeçilen troleybüs sistemine 1990'larda geri döndüklerini öne sürmüş ve "Sebebi de son derece mantıklı ve gerçekçi. Yaptığımız işin ve aynı zamanda Malatya’nın bu projeyi (trambüsü) seçmesi hakikaten başarısını da bir anlamda göstermiş oluyor. Hem çevreci, hem de erişilebilir bir proje. Ayrıca yüzde yüz tasarımı yerli mühendislerle yapılmış. İşletmesi de profesyonel işletmeciler tarafından yapılan, aylardır da profesyonelce işletilen bir kuruluşla bir sistemle karşı karşıyayız. Biz de İstanbul’da benzer sistemleri hızla hayata geçiriyoruz. Bizim de 727 km gibi 2019 yılına kadar hayata geçireceğimiz raylı sistemlerimiz var. Ayrıca troleybüsü de İstanbul’da çok kısa sürede hayata geçireceğiz. Onun fizibilite çalışmalarını bitirdik. Önümüzdeki dönemde de bununla ilgili çalışmalara başlayacağız” demişti.

Malatya Belediyesi'nin trambüs sistemine övgüde bulunan Kahveci'nin, trambüs projesine baştan beri çıkan, kendisi de aynı zamanda İETT'nin eski genel müdür yardımcılarından olan, AKP'nin Malatya eski milletvekili Ömer Faruk Öz'ün yakın çevresinden trambüs övgüsüne gelen tepkiler üzerine, "Malatya Belediyesi'nin trambüs konusunda sıkıntılı olduğu için bu projeyle ilgili olumlu konuşması ricası" nedeniyle, söz konusu konuşmayı yapmak zorunda kaldığını söylediği öğrenilmişti.

Malatya'da 'rica üzerine' trambüsü öven Mümin Kahveci'nin görevden ayrılmasından sonra yerine gelen Arif Emecen'in ise, yeni görevinde trambüsün adını bile anmaması, konuyu daha da ilginç hale getirdi.

TÜRKİYE'NİN TROLEYBÜS- TRAMBÜS HİKAYESİ..

Bu arada, günümüz Türkiye'sinde sadece Malatya'da 'trambüs' adıyla kullanılan troleybüs sistemiyle ilgili Vikipedi'de şu bilgiler yeralıyor:

"İlk troleybüs 29 Nisan 1882 tarihinde Berlin'in banliyösünde kurulmuş olan sistemdir. Kurulan bu sisteme Ernst Werner von Siemen "Elektromote" adını vermiştir.

1947 yılında, Türkiye'nin ilk Troleybüs Şebekesi Ankara'da kurularak hizmete açılmıştır. 1 Haziran 1947’de 10 adet Brill marka, 1948’de yine 10 adet FBW marka troleybüs; Ulus - Bakanlıklar hattında hizmete girmiştir. 1952’de alınan 13 MAN araçla birlikte, Ankara’da çalışan troleybüs adedi; 33’e ulaşmıştır. Bunun haricinde Ankara'da Alfa-Romeo marka troleybüsler de kullanılmış ve bu troleybüsler Dışkapı-Bahçelievler ile Dışkapı-Kavaklıdere hatlarında kullanılmışlardır. 1979-1981 döneminde trafiği aksattıkları ve yavaş gittikleri gerekçesiyle hizmetten kaldırıldılar.

İstanbul

İstanbullular’a her iki yakada uzun yıllar hizmet veren tramvayların 1960’larda kentin ihtiyacını karşılayamaz hale gelmesi üzerine; otobüslere oranla daha ekonomik olması da göz önüne alınarak Troleybüs sisteminin kurulmasına karar verilir. Güç beslenmesi çift havai elektrik hattından sağlanan Troleybüsler için ilk hat Topkapı-Eminönü arasında döşenir. İtalyan Ansaldo San Giorgia firmasına 1956-57 yıllarında sipariş edilen Troleybüsler 27 mayıs 1961’de hizmete girer. Toplam uzunluğu 45 km. olan şebeke, 6 kuvvet merkezi ve 100 troleybüslük işletmenin maliyeti o günün rakamıyla 70 milyon TL’yi bulur. Şişli ve Topkapı garajlarına bağlı olarak hizmet veren ve kapı numaraları birden yüze kadar sıralanan araçlara 1968 yılında tamamen İETT işçilerinin üretimi olan ‘Tosun’ da katılınca araç sayısı 101 olur. Tosun, 101 kapı numarasıyla İstanbullular’a onaltı yıl süreyle hizmet verir.

Elektrik kesintileri yüzünden sık sık yollarda kalan ve seferleri aksayan Troleybüsler, trafiği engellediği gerekçesiyle 16 Temmuz 1984’te işletmeden kaldırılır. Araçlar İzmir Belediyesi’ne bağlı ESHOT (Elektrik, Su, Havagazı, Otobüs ve Troleybüs) Genel Müdürlüğü’ne satılır. Troleybüslerin 23 yıllık İstanbul macerası böylece son bulur.

İzmir

İstanbul ve Ankara'dan sonra Türkiye'de troleybüsü kullanan son şehirdir. 28 temmuz 1954 açılır 1984 İstanbul'daki troleybüsler İzmir'e gönderildi 76 taneydiler en son . Türkiye'de troleybüsü en son kaldırılan şehri olan İzmir 6 mart 1992 kaldırıldı .

Malatya

Tüm Türkiye'de kaldırılmasına rağmen 11 Mart 2015 tarihinde birçok soruna rağmen Malatya'da trambüs adıyla tekrar hizmete başlamıştır. Seferlere başladıktan yalnızca 4 gün sonra 15 Mart 2015 tarihinde İnönü Üniversitesi Kampüsü'nde bir trambüs (troleybüs) durduğu yerde yanmış, can kaybı yaşanmamıştır."

ARŞİV FOTOĞRAFLAR: Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Aralık 2015'de Malatya'ya gelerek trambüs ile ilgili incelemelerde bulunmuş, incelemelerine o dönemin Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri, şimdinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT Genel Müdürü Arif Emecen de eşlik etmiş, trambüs projesini Ergün'e anlatmıştı.  (Foto: manisa.bel.tr)

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

trambus3

trambus1trambus2

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • Malatyalı (7 yıl önce)
    Belediye hizmetlerine parti olarak değil Eskişehir örneğinde olduğu gibi iş yapana hakkını vermek gerekir diye düşünüyorum. Bu Çerçi de olsa Ahmet çakırda olsa yada her hangi bir şahıs da olsa belediye olayı çok farklıdır. Bu konuya gelecek olursak trambüste bir direğin maliyetinin 8 bin TL olması sizce mantıklı mı?! Yorumu sizin vicdanınıza bırakıyorum. O kadar direk yerine Ray döşeğinde hemen hemen aynı paraya denk geldiğini biliyormuyuz? Ve hepsini geçerek karayollarının istasyon ve yeni stat bölgelerine Köprülü kavşak yapmak için projeyi hazırlayıp ödenek çıktığı halde tambüs direkleri yüzünden iki tane Köprülü kavşaktan olduğumuzu da biliyormuyuz elinizi vicdanını zaten koyun ve tekrar düşünün mantıklı buluyorsanız saygı duyarım iyi akşamlar Malatyam.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyam için (7 yıl önce)
    Bakın eleştirler her zaman olur olmasıda lazım.Eleştiriler Kimseyi karalamak anlamında algılanması da yanlıştır. Ben yeminle söyleyeyim ki Malatyamı seven Malatyamın milliyetçisi bir vatandaşım.Ne belediyelerde ne de Malatya platformunda çıkarı olan biride değilim.Haberlerdeki yorumlarımıda Ak partili olduğum halde siyasette dahil kimsenin aklına fikrine ihtiyaç duymadan sadece ve sadece MALATYA mın menfaati doğrultusunda yazarım.TRAMBÜS daha temeli atılmadan şunu söyledim.Yazık vallahi Malatyamızın kaderine bak dedim. Neden çünkü batıya göre üvey evlat muamelesi görüyor MALATYAM. Düşünün Malatya girişinde doğu çıkışına kadar demir yığınlarıyla doldu ve altında giden lastik tekerlekli Malatya nın normal körüklü otobüslerinden tek farkı elektrikli ucu uçağa benzetilen cilalı boyalı ve azıcık ta uzun olması.Birçok yaşanan sıkıntıları da cabası. Allah rızası için Malatya ömrü hayatından bir kere BAKIN bir kere raylı sistemle tanışacaktı.O da ne yazık ki yazık oldu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Selimm (7 yıl önce)
    Trambuste sıkıntimi oldu arkadasim arif bey malatyaya cok sey katti karalayacak baska insanlar bulun tanimadan etmeden konusmak kolay
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet sinan (7 yıl önce)
    yanlız siz uyuduğunuz için meseleyi hala cözememizsiniz trambüs üreten firma bir parti büyüğünün bacanagının şirketiydi bakınız uyuyarak memelekete sahip cıkamazsınız milletvekilleri belediye başkanınız ve teşkilatı umumiye malatyaya zararlı insanlarla dolu malesefki bu yapılanlar bizde reis sevgisini azalttı iyi düşünün oyle memeleketinize sahip cıkın huzur istikrar rızk hersey allah ın elindedir şahısların değil….. gönlünüzü düzeltin yanlışları görün ve haykırın haykırmazsanız allah bize yardım etmez emir neydi işi ehline verin vermezseniz kıyameti bekleyin
    0
    0
    Yanıtla
  • ERGUN (7 yıl önce)
    Ne yazık ki bu işler böyle, ne yaparsan yap yaranamazsın, herşeyde bu böyle, tramvay yapılsaydı çok eminimki site sahibi arkadaşlar bu defa niye metro yapılmadı diyeceklerdi, şurda 25.000 kişilik fıstık gibi stad yapıldı. sanki orayı dolduracakmışız gibi niye 40.000 kişilik olmadı diye yorumlar yapılıyor. Ancak güldürüyorsunuz insanları bu haberlerle. Artık kendimizi Elazığ la kıyaslamayı da bırakalım
    0
    0
    Yanıtla
  • Hanlı (7 yıl önce)
    Kurban olun hekimhan belediyesine,64 kirsal mahalleye ve ilce merkezine hizmet veriyor. Trambus gibi saçma bir sistemi yeni gibi yuttururlar size ,cahilsiniz ne yapilsa kabul edersiniz ,Trambus nedir? Saksakcilik yalakalik gözünüzü kör etmiş
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (7 yıl önce)
    Türkiye'de ve Malatya da Toplum olarak çok bencil olmuşuz Hakkaniyet yerine siyasi düşünceye göre yorumlar yazılıyor. yapılan işler veya hizmetler bir kesim hepsine iyi diyor diğer kesim ise kötü diyor. Güzel yapılan hizmetlere iyi diyeceğiz kötü yapılan işlerde kötü diyeceğiz . İnsan olarak bize bu yakışır
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (7 yıl önce)
    Oy verenler hizmetlerinin karşılığını fazlasıyla alıyor ve alacakta.
    0
    0
    Yanıtla
  • CEMİL (7 yıl önce)
    BEN O YAPILANLA GURUR DUYUYORUM SİZ GİDİN HEKİMHAN BELEDİYESİNE BAKIN BOŞA ATMAYIN MALATYAYA YAKIŞMIŞ MALATYA İLE İSTANBUL BİR DEGİL CAHİLLİK YAPMAYIN MALATYALI CAHİL OLMAZ CHP ZİHNİYETİ VE ÖMER FARUK ÖZ AGZI İLE KONUŞMAYIN.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı44 (7 yıl önce)CEMİL isimli kullanıcı yorumuna
    Malatya ıle ıstanbul tabııkı bır degıl ama aklın yolu bır Cemil Efendı.. burda muhalefet olsun dıye yada oy verılmıs verılmemıs gözüyle de kımse yorum yapmıyor! Kayserı, Samsun, Antep, eskısehır, Konya, Adana, İzmir bunlarda raylı sıstem yapmıs... bu sehırler trambus yapmayı bılmıyormuydu:) Malatya. Ya yakışmış demekle olmuyor. Yavaş gıden trafıgı altüst eden az yolcu taşıyan bır otobüs sadece! Neresı yakışmış Malatya ya? Tramvay yapılsaydı Doğu Anadolu hızmet görmüş olurdu. Senın bütçen var buyuksehır de oldun.. elazıg bıle bu sıstemı begenmedı her tarafı tel dıyor gecmıs ne anlatıyosun bıze
    0
    0
    Yanıtla
  • tranvay yapılsaydı ,bu defada niye metro yapılmadı diyecektiniz, herşeye muhalefet olmak bu işte, adanadaki raylı sistemi gördünüzmü acaba ucube bi yapı koca caddeyi ortadan bölmüş, üstelik ne üniversiteye nede hastanelere gidiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı44 (7 yıl önce)ERGUN isimli kullanıcı yorumuna
    Tramvay yapılsaydı Nıye metro yapılmadı demeyecektık! Nıye demeyecektık cunku Malatya beledıyesının butcesı metro yapmaya asla yetmez... nezaman 2 yada 3 mılyon olur sehır o zaman belki...söyle düşün 10 km tramvay 500 trılyon yapılıyorsa aynı sekılde metro 10 katrılyon tutuyor! Çok büyük masraf.. ayrıca bız malatyamızın gelecegını mahvettıklerı ıcın kızıyoruz. Organıze sanayı yada havalımanından Malatya unıversıteye kadar bır raylı sıstemı düşünüldüğü her beledıye başkanının sözüydü! Malatya buyıksehır olunca yapılabılırdı ve Oldu da...bu donem neyapıldı? Beylerderesi vıyaduk yapıldı uzerınde tren yolu pay yapılmadı, altgecıtler yapıldı dar yapıldı... raylı sıstem yapılacak yerı pay bırakmadan saçma sapan yaptılar.. yol kalmadı! Trambus sıstemını raylı sıstem gıbı yol ortasından yapsaydın, bugün böyle ılerde tramvay dönüştürecek sıstemı getırcez deseydın ınanırdık bızde alkışlardık! Sen bızı kor cahılmı sandın. Yan yoldan raylı sıstem asla olamaz. Her yer dırek her yer tel kablo bunun neresı güzel arkadasım! Adana ornegı ıstısna yıllardır yattılar yapamadılar yuzlerıne gözlerıne bulaştırdılar. Sen kayserıye bak, Samsun'a bak! Antep'e bak, eskısehır bak.. ancak bakarsın zaten bu saattten sonra:)
    0
    0
    Yanıtla
  • EFE (7 yıl önce)
    Malatyamızı basiretsiz yöneticiler yönettiği sürece bu olaylar vatandaşimızın çenesini yormaya devam edecek.bir örnek vermek gerektirse çevre yoluna yapılan alt geçitlerin projesini çizen yöneticiler zamanın da şoför okulunun ordan başlayıp inönü üniversitesine kadar yolun ortasından karşılıklı tranvay hattını koysalardı alt geçitle birlikte yapılmış olurdu ve insanlarımız tranbüsle uğraşmak zorunda kalmazdı.Demem o ki Basiretsizlik böyle bir şey işte...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ferit (7 yıl önce)
    Bir fil daha. Ben söyledim o kadar millet dediki iyi olacak iyide oldu
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali sert (7 yıl önce)
    O tranbüs direklerini o ihaleye ve yapılmasına sebep olanlara hediye ediyorum. Alsınlar tepe tepe kullansınlar..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali sert (7 yıl önce)
    Şu güzelim malatyamıza ne verdiniz. Şehir değil köy haline büründü. Sözde Büyükşehir olduk. Geldiler 650 yataklı bir devlet hastanesi yaptılar. Alın bu size yeter dediler. Adamlar gidip Elazığ a bin küsür yataklı şehir hastanesi yapıyorlar. Uyu sen Malatya uyu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali sert (7 yıl önce)
    Güzelim memleketimizi beton direk şehrine çevirdiler. Bir Malatyalı olarak bu insanlardan utanıyorum. O yendiğiniz içtiğiniz haram olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abuzer (7 yıl önce)
    Adam malatyaya bir kazık çaktı ve gitti. istanbulda trambüsün lafını dahi edemez.herkes malatya belediyesi gibi saf mı.o tarambüs malatyanın geleceğini bitirdi.daha metro tramvay hayal bizim için Elazığ a Adıyaman a tramvay metro yapılır ama Malatyaya asla.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (7 yıl önce)
    Malatya dışında yaşadığım için konuya vakıf değilim hızlımı yavaşım gidiyor toplu taşıma için Malatyaya fayda sağlıyor yoksa zararmı veriyor.bilemiyorum bu yüzden iyi veya kötü mu bir eleştiri yapamıyorum. burdaki yorumlardan bir fikriye sahip olurum
    0
    0
    Yanıtla
  • Emrah (7 yıl önce)
    Yoruma gerek varmi şemsiye meselesi...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    İstanbul da bu sıstemı yapmaya kalksınlar hatta düşünsünler alacakları tepkıyı ıyı bıliyorlar da ondan susmuştur! İstanbul a karşılıklı dırekler dıkeceksın, üstünden kavşaklardan teller doseyeceksın, bunu bırde yanyoldan götürüp park halındekı araçlara engel teskıl edeceksın oylemı! Adamı vururlar orda:) Malatya gıbı ıs bılmez yonetıcılerı bulup kandırdılar yaptılar gıttı! Halkta hayatında tramvay göremediği ıcın bu nedır dıyıp alkış tutttu:) cahıllık ıste başka söze gerek yok!
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya uyuyor (7 yıl önce)
    Yolun ortasina kurulmasi gerekirken yan yollara kurulan trafikte 15 dk zaman kaybeden insanlarla dalga gecilen birilerinin zengin edildigi sistemin ve rezilligin adl...
    0
    0
    Yanıtla
  • Bedrettin Hikmet (7 yıl önce)
    Birisinin "Kral Çıplak" diye haykırması gerekiyor. İyi ki siz varsınız. Trambüs inanılmaz yavaş bir araç. Şimdi komşumuz Elazığ da kullanmaya başlayacak. Umarım bu yanlıştan vazgeçerler. Önceden Akpınar'daki ana duraktan Üniversiteye 10 dk da gidebilmek mümkündü. Şu an bu mesafe 50 dk'ya çıktı. Gencecik insanların her gün bir buçuk saatleri çalınmaktadır. Lütfen bu yanlıştan vazgeçin. Çalışkan Malatya Belediyesine yakışan budur, yanlıştan dönmek erdemdir.
    0
    0
    Yanıtla
  • fbay (7 yıl önce)
    ha trambus,ha troleybüs kesinlikle harikulade bir hizmet...eleştirilebilir ama ben taktir ediyorum.toplu taşıma için daha iyisini yapana kadar en iyisi bu.boş konuşmanın bi anlamı yok raylı sistem bekleyenler nufusumuz ne zamanki 1 millyonu aşarsa o zaman gelebilir...kafadan sallamakla olmaz bu işler.varsayalımki 1 milyona ulaştık,zaten drekler ve enerji aksamı mevcut.asfaltı kaldırıp ray döşenir ozaman trambüsümüz olur tramvay veya metro vs.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ben İstanbul da yasıyorum. 2 ay kayserıde kaldım.. gazıantep gordum! Dıger buyuksehırlerıde Internet'ten takıp edebılıyorum! Yaptıkları hızmetlerde ortada! Trambus neresını takdır edıyosunuz anladım.. nerde yaşadığınızı çok merak edıyorum:) eskısehır nüfusu Samsun nüfusu 1 mılyonmu kı raylı sıstemı yaptılar! Evet kafadan sallamakla olmuyor bu ısler... Bıraz araştırmak Bıraz da görmek gerekır gerceklerı... sız yan yola yapılan trambus sıstemını ılerde kaldırıp yerıne ray doseyıp tramvay mı goturceksınız uzerınde... tramvay yol ortasına yapılır! Yoluda durağı da ayrıdır! Bu kadar yorum yapan arkadaslar yan yol sıkıntısını boşuna mı yazdılar! Sız neyın yanyolunu yasıyorsunuz:)
    0
    0
    Yanıtla
  • aaxd (7 yıl önce)
    yazık gunah malatya ıcın bos ve gereksız bır yatırımda carsının ıcınden bıle gecmıyor cogu saatlerde bos gıdıp bos gelıyor trambusler
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    Malatya ya iyi pazarladılar.
    0
    0
    Yanıtla