SON DAKİKA
SON DEPREMLER

6 Şubat 2023 Sonrası 'Cami Uçuran' Rant Projesinin Malatya'sından!..

6 Şubat 2023 Sonrası 'Cami Uçuran' Rant Projesinin Malatya'sından!..
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da depremler sonrası şehir merkezinin yeniden imarıyla ilgili hazırlanan projede, 'ağır hasarlı' olmamasına rağmen, bu gerekçesiyle yıkılarak, rant amaçlı yapılacak işyerlerine yer açılan, yerinde yeniden inşa edilmesinin önü kesildikten sonra, Akpınar Meydanı'na cepheli bir iş merkezinin bünyesine yerleştirilen, tepkiler üzerine eski belediye binasının yerine inşası gündeme gelen, kent meydanının yok edilerek yerine cami yapılmasıyla ilgili bu girişimin tepki görmesi üzerine "muallakta" kalan Söğütlü Cami, tartışmaların odağında yer almaya devam ediyor.

Sami Er'in Büyükşehir Belediye Başkanlığına gelmesinin ardından, Kuyumcular Adası denilen bölgedeki iki blokun iptal edilerek buraya yapılması planlanan, bu kararı onaylayan Mehmet Özhaseki'nin yerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görevine getirilen Murat Kurum'un geçtiğimiz haftaki Malatya ziyareti sırasında, bir kez daha yeri konusunda karar değiştirilen Söğütlü Cami'nin bu 'seyyar' pozisyonu, Malatya'nın yeniden imarı konusunu, 'rant' açısından bir kez daha tartışmaya açtı.

6 Şubat 2023'teki depremlerin ardından, bulunduğu bölgenin ön tarafında 'Kuyumcular Adası' olarak da adlandırılan yerdeki birçok binanın çeşitli derecede hasar alması ve yıktırılması üzerine, 1940'lardan itibaren planlandığı gibi önü açılan ve kent meydanının genişletilmesi kapsamında yeni bir planlama yapılması beklenirken, kentin yeniden imarını ilgili bakanlık adına üstlenen Emlak Konut'un, rantı yüksek olan bölgeden daha fazla 'satılacak yer çıkarma' hedefi yüzünden, çarşı projesini üstlenen Ankaralı Mimar Hilmi Güner'e tamamen, betona boğulan bir projesi çıkarttırmasının ardından, bu projede devre dışı bırakılan Söğütlü Cami, bu konudaki tartışmaların merkezine oturmuştu.

Malatya Bi'Kent Dergisi'nde yer alan, 6 Şubat 2023 depremleri sonrasında Söğütlü Cami'nin ana caddeye cepheli olarak ortaya çıktığı görüntü ile caminin tartışmalı bir 'hasar' kararıyla yıkımına başlanması ve caminin sağlamlığı nedeniyle ancak birkaç günlük çalışma sonucu güçlükle yıktırılarak yok edilmesi (üstteki fotoğrafta) , yerine işyerleri olarak kullanılacak binanın inşa edildiği, Atatürk (Kışla) Caddesi'nden aynı açıyla birkaç ay arayla çekilmiş aşağıdaki fotoğraflar, yaşanan deprem felaketinden sonra Malatya kent merkezindeki camiyi dahi devre dışı bırakan 'ranta yönelik' projenin ibretlik görüntüsü oldu.

YENİ BAKAN CAMİNİN MEYDANA YAPILMASI TALİMATINI VERDİ
6 Şubat Depremleri sonrasında tamamen ranta yönelik olarak ‘müteahhit’ konumundaki Emlak Konut ile bazı mülk sahiplerine rant sağlamaya yönelik olarak hazırlanan Malatya Çarşısı projesini kamuoyuna açıklamayan ve detayını paylaşmayan ama,  Kuyumcular Adası diye adlandırılan bölümü ortaya çıkarmak için ‘kadim’ Söğütlü Cami'yi yerinden eden  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, eleştiriler ve tepkiler üzerine, Kuyumcular Adası'nın bir bölümünün iptal edilip caminin buraya inşa edilmesi kararını geçtiğimiz hafta değiştirilmişti.

GÖRSEL: İlk açıklanan çarşı projesinde, ön cephesi kuyumcuların yoğunlukta olduğu bloklardan oluşan bölgede Söğütlü Cami beton bloklar arasında adeta kaybedilmişti.

Daha önce de Söğütlü Cami'nin, eski belediye binasının bulunduğu meydana inşa edilmesine yönelik görüşler, “Kent meydanına cami planlayan mühendisin, mimarın diplomasını yırtarlar” tepkilerine karşın, caminin kent meydanının bir bölümünü yok etme pahasına, rant amaçlı imar projesinin adeta kefareti* olarak yorumlanan meydana yapılması yolundaki görüşü, geçtiğimiz hafta Malatya'yı ziyaret eden bakan Kurum açıklamıştı.  Bakanın açıkladığı, kent meydanının bir bölümünü yok eden karar, tamamen rant amaçlı olarak kurgulandığı belirtilen Malatya'nın ‘rant merkezli’  yeniden imarı projesinin kefareti olarak, caminin meydana kondurulduğu yorumlarına yol açmıştı.

Malatya’da 6 Şubat depremlerini ardından tamamen yıkılan Malatya Çarşısı’nda vakıf eseri ve vakıf yeri olan Söğütlü Camisi’nin yeri bir kez daha değiştirilerek, Emekliler Parkı’na yapılacağı açıklanırken,  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Söğütlü Camisi’nin bir önceki projesindeki yerini ise yeşil alan olacağını duyurmuştu.

GÖRSEL: Caminin binalar arasında kaybedildiği eleştirileri üzerine, aşağıdaki krokide mevcut yeri kırmızı daire içerisinde gösterilen Söğütlü Cami, mavi daire içerisinde gösterilen bir kısmı Akpınar'a cepheli 100. Yıl Çarşısına dahil edilmiş, caminin bu çarşının ‘mescidi’ne dönüştürüldüğü eleştirisi yapılmıştı.

Malatya Çarşı inşaatı alanında inceleme yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum şunları söylemişti:

“Ticaretin yeniden canlandığı, insanlarımızın huzur içerisinde, mutluluk içerisinde gezdiği bir şehre çevirmek için çalışıyoruz.  Yeni Camimizi yine burada olduğu yerde yapacağız. Tescilli bir eserimiz, Turizm Bakanlığımız, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz inşallah en kısa sürede aslına uygun bir şekilde camimizin yeniden inşası faaliyetlerini yürütecek. Yine Söğütlü Camimizi de, yeni valilik binamızı yapıyoruz. Valilik binamızın hemen yanında yer alan yaklaşık 7 bin metrekarelik alanda Emekliler Parkı olarak Malatya’mızın bildiği alana yine altındaki esnafımızı da gözetecek meydanı ile parkı ile Malatya’nın şanına yaraşır bir şekilde Emekliler Parkına inşasını gerçekleştireceğiz. Mevcut Söğütlü camisi esnafımızı da aynı şekilde orada mağdur etmeyecek şekilde yeni inşaatımıza taşımış olacağız. Burada yapacağımız yerde de Söğütlü Camisinin bulunduğu alanı, meydanıyla, yeşil alanıyla daha ferah, vatandaşımızı, esnafımızı daha iyi şartlarda hizmet vereceği bir alana çevirmek suretiyle bu projeyi gerçekleştireceğiz. Bu projeyi çok önemsiyoruz. Yerinde yapılan işleri çok önemsiyoruz. Burada hak sahibi vatandaşımızın dışında hiçbir vatandaşımız olmayacak. Vatandaşımızı, esnafımızı yerine en yakın yerde, şerefiyesi aynı olacak şekliyle, değerini korumak suretiyle , bugünkü haklarını korumak suretiyle yapıyor olacağız. Bu çerçevede İnşallah bu projemizi yürütüyor olacağız.”

GÖRSEL: Malatya'nın kent merkezi de denilen çarşı merkezinin rant amacıyla tamamen betona boğulan ve Söğütlü Cami'nin yer  almadığı projesinin görseli.. Görselin alt sınırı Çevre Yolu, üst sınırı ise Hükümet Meydanı'nı kapsıyor.

Kurum'a Malatya ziyaretinden 5 gün önce görevi devreden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 3 Mayıs 2024 tarihinde geldiği Malatya’da Malatya Çarşı inşaatında inceleme yaparken verilen brifingde mevcut devam eden projede  vakıf eseri olan Söğütlü Cami’sinin  olmadığı ortaya çıkmış ve Eski  Bakan Özhaseki, caminin eski yerinde aynı büyüklükte gerekirse dahada büyütülerek yapılması talimatını vermişti. Emlak Konut yöneticilerinin, Söğütlü Camisi’nin kendi alanında yapılması talimatı karşısında olumsuz cevap ve görüşlerde bulunması ise dikkat çekmişti.

GÖRSEL: Çarşı projesinin rant amaçlı olarak tamamen betona boğulduğu ve bu amaçla Söğütlü Cami'nin parsel parsel dolaştırıldığı, hatta bir ara yeniden yapılmasından tamamen vazgeçildiği iddiaları gündemdeyken, Sami Er'in Büyükşehir Belediye Başkanı olmasının ardından, Kuyumcular Adası denilen bölümdeki iki blok bina iptal edilerek, yerine Söğütlü Cami inşası kararlaştırılmıştı.

Brifingde akan Özhaseki, Söğütlü Camisinin yerini sorması üzerine, Emlak Konut yetkilisi, “Cami bu planda yoktur” demişti. Bakan Özhaseki’nin  “Siz orada camiyi, vakıfların camisini tamamen mi kaldırdınız?” diye sorması üzerine, “Efendim eski hali yıkıldı, en son Hilmi Beyden (Güner- Çarşı Projesi Mimarı)   gelen master plan bu. Ama şuanda burada (haritada yerini göstererek) imalat yapmıyoruz, cami yapacağız diye.” cevap verince, haritaya parmağıyla işaret eden Özhaseki, Kuyumcular Adasının bir bölümünü gösterip “Doldurmuşsunuz şurayı, kaldır orayı camiyi yapın” talimatını vermişti.

Eski Bakan Özhaseki’nin, caminin yerine yapılmak istenen bağımsız bölümlerin başka noktalara taşınması talimatına Emlak Konut görevlisi, “Camiyi mi diyorsunuz” sorusuyla yanıt verince,  Özhaseki, “Yok, cami olduğu yerde. Tamam, orayı boşaltın. Burayı camiyi eski büyüklüğünde yapın, koyun, etrafında yer kalırsa koyun (bağımsız bölümü), yoksa koymayın. Camiyi eski büyüklüğünde, veya daha büyütebiliyorsanız büyüterek koyun buraya.”  talimatını vermişti.

Bakanın bu talimatı ve yeni projenin görsellerinin (üstteki görsel) ortaya çıkmasının ardından, bu düzenlemeyle rant kaybına uğrayacak başta bazı kuyumcular olmak üzere çeşitli çevrelerden, 'Burada camiye ne gerek var.. Çevrede bir sürü cami var.. Söğütlü Cami olmasa da olur.." türünden tepkiler gelmişti.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

44 yorum yapılmış

  • Cuma Camisi (2 ay önce)
    Cuma Camisi istiyoruz. Yan yana iki cami olmaz. Yeni Cami ve Söğütlü Camisini birleştirin ve Doğu Anadolu'nun en büyük ve en estetik camisini yapın. Tıpkı İstanbul'daki Büyük Çamlıca Camisi gibi. Halk sizlerden bunu istiyor.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Fevzi (2 ay önce)
    Bunca deprem kuşaklarının ortasındaki memleketimde hmax serbest "serbest bina yüksekliği" imar planını kimler yaptı kimler onayladı? bu adamlar ne zaman yargılanacak? Bostanbaşında 13 katlı imarı kimler onayladı? Binlerce hayatı rant için kimler söndürdü? Adalet devletin temelidir nerede adalet hukuk?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı hakan (2 ay önce)
    Bence yeni cami yeterli 100 metre de 2 cami saçma ihtiyaç değil onun yerine meydan kalsa daha iyi olur ömründe caminin içini girmeyen cami istiyor
    %62
    %38
    Yanıtla
  • selim malatyalı (2 ay önce)
    en yakın zamanda tarihi bakırcılar çarşısı faliyete geçmeli.ev de kalaylanacak tencere tavalarımız var.bu çok önemli.bırakın camii orya yapılsın buraya yapılsın mevzularını tava tencere önemli.:)
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Furkan (2 ay önce)
    Allah'a şükürler olsun depremden sonra en büyük sorunumuz kuyumcular ile söğütlü cami ve yeni caminin yapılmasıydı sonunda büyüklerimiz bu sorunu da çözdüler inşallah başka bir şeye de gerek yok Malatya nın zaten başka sorunu mu var her çkes halinden memnun Allah'a şükür. iki camimize de yer ayrıldı yapılacak ya diğer hiç bir şey yapılmasa da olur ama birbirlerine yakın olsalar daha iyi olurdu en azından camiden dolup taşanlar için iki cami arasında branda yapardık neyse buna da şükür. Tüm problemlerimiz çözüldü.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Kernekli (2 ay önce)
    Malatya dünyanın en sahipsiz şehri Şehri akbaba surusunce esir alınmıştır Şehri depremden sonra bile rant lobisine peşkeş çekilmiş deprem den dolayı şehri güzel düzenli geniş yolları caddeleri meydanları ile yeşil ve su ağırlıklı kurmak varken dünya da olmaycak şekilde betona gömülüp şehrin yüzyılık fırsatı elinden alınmıştır Malatya diye bir şehir Yok artık rant şehir var
    %100
    %0
    Yanıtla
  • eski stad seyircisi (2 ay önce)
    Vakıfların malına mülküne göz koyup orayı alanlar yerini değiştirip benim yerim kiymetli olsun diyenlerin ve bu duruma müsade edenlerin vay haline Hz Süleyman ve hüdhüd kuşu hakkındaki konuşmayi hatirlatirim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MARANTYA (2 ay önce)
    MaRANTya'ya hoş geldiniz...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • arda (2 ay önce)
    cami orada öyle görünmüyordu.önünde bina vardı minare görünüyordu sadece algı yapmayın yapılan iş doğru yanlış onu savunmuyorum.ama obrektif olun size zahmet
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Bilal Ceylan (2 ay önce)
    Maalesef bizim siyasetimiz kirli , rant üzerine kurulu. Bunun parti ile alakası yok. Türk Siyaseti böyle. Birilerini zengin etmeden vatandaşa ulaşmazlar. Malatya da başarılı hizmetler bir elin parmağını geçmez. Bizim Kayseri'den ne eksiğimiz vardı. Üstelik 2 cumhurbaşkanı çıkarmış, ekonomiye yön veren büyük iş adamlarımız olmasına rağmen. Üstelik jeopolitik konumumuz o kadar müsaitken. Halen çarşı pazarı paylaşamıyorlar. Bu kadar basit düşünce yapısı bu kadar vizyonsuz bir yönetim ile her ne olursa olsun razı olan bizler. Allah yardımcımız olsun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Haco (2 ay önce)
    Yapmayın hemşerim oraya cami, illa cami yapacaksanız Ordu evinin yerine yapın
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Zafer (2 ay önce)
    Söğütlü Camii Emekliler parkına yapılacaksa şimdiden söylüyorum. Bari caminin altını 2-3 katlı otopark yapın. Malatya merkezdeki otopark ihtiyacı bu vesileyle giderilmiş olur. Elazığ İzzet Paşa Camii'nde yıllar önce bu yapıldı.Vizyonunuz biraz gelişsin ey yetkililer.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Zafer (2 ay önce)
    Alınan son karar kuyumcular için ballı, kaymaklı kadayıf olmuş.Hem yeni yerlerini caminin önüne aldırdılar. Hem de arka ve yan cepheleri yeşil alan olacak. Bu dünyada keyfiniz kralda olmaz belki ama Ahirette haliniz nice olur. Allah bilir.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Yavuz44 (2 ay önce)
    Söğütlü cami önü açık meydan olsaydi şehir çok güzel bir estetik görünüm kazanırdı hemde şehir nefes alırdı rantcilar buna bile fırsat vermedi Malatya bitmiştir sahipsizdir bu şehirde cesurca konuşan bir kamuoyu yok siyasetçi Yok rant şehir diye adını değişin
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Hamit (2 ay önce)
    Sorulması gereken cami yerinde kalsaydı kuyumcularda yerinde kalsaydı olmaz mıydı ? koca caminin yerine yapılan dükkanlar kime peşkeş çekildi artık caminin yerini takip edemiyoruz bari oralar kime verildi bunu takip edelim
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Cengiz (2 ay önce)
    Çağın felaketinden bayağı süre geçmesine rağmen hala planlama ile ilgili çelişkiler.Malesef siyasilerimiz herkese mavi boncuk dağıtıyor.Şehire,ülkeye hizmetin ötesinde belli guruplara( kuyumcular gibi) hizmet etmek daha önemli olmuş Ancak, herşeyi bir kenara bırakıp şehrin en iyi şekilde imarı ve şekillenmesi konuyu uzmanlarına teslim edip, tarafsız torpilsiz şehrin imarını en güzel şekilde yapılmasına her türlü destek olmak gerekir.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Cezmi kartal (2 ay önce)
    Yikin Cezmi kartayı yapın camiyi
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Balkonu da mutfağa katalım mi paşam?
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Niye paşam Cezmi gartayı çokmu sevisin gubani
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Zargana44 (2 ay önce)
    Vakıf malının bu şekilde rant uğruna peşkeş çekilmesi çok korkunç bir olay. Ahirette buna hem müsaade eden hem de bunun olması için lobi yapanların vay hâline.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Fatih (2 ay önce)
    Caminin yeri tam isabet Cadde aralıkları geniş ve ferah olsun park veya yeşil alana karşıyım çakal yuvası oluyor kalk git bile diyemezsin . çarşıda nerede bir bank var içicilerin mekanı olmuş . Çarşının planını yaparken esnaflara danışsalardı içinden aklı başında gezmiş görmüş bir danışan tayin edilseydi emin olun mimarın çizdiğinden daha güzel olurdu
    %16
    %84
    Yanıtla
  • ALİ (2 ay önce)
    Depremden önce de cami görünmüyordu. Algı yapma. Haber yap.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Bedrettin Hikmet (2 ay önce)ALİ isimli kullanıcı yorumuna
    Depremden önce cami görünmüyordu, önde ve yanda başka binalar vardı. Söğütlü Cami arkada kalıyordu. Bence Söğütlü Cami o alanda yapılmamalı. Yeni Cami ile yan yana yapılması yanlış. Yeni Cami'nin mimarisine zarar veriyor. Söğütlü Cami için başka yerler düşünülmeli.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ahmet (2 ay önce)
    Malatya rantcilara teslim edildi Rant lobisi şehrin yüzyılina hançer sapladılar Şehir de sözü geçen şehrin geleceğini düşünen bir lobi yok şehir rantcilara ve yağcılar teslim edildi bu şehir bitmiştir bu deprem süreci bu şehrin sahipsiz olduğunu net şekilde gösterdi
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Malatyalı desinler (2 ay önce)
    Camiyi yapmayın tartışmayı kapatın yetti artık. Şehri adam akıllı dizayn edin caddeler geniş bol yeşil alan olmalı. Raylı ulaşım mutlaka dusunulerek tasarlanmali. Bu halka bu bile cok ama geleceğe hazırlayın şehri artık.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Özcan (2 ay önce)
    Cezmi kartay caddesi kuyumcular çarşısı olabilir di ve merkez daha büyük ferah meydan olurdu ..
    %93
    %7
    Yanıtla
  • hacı (2 ay önce)
    Yeni yapılmaya çalışan kuyumcular çarsısının bir an önce yıkılıp yerinin camiye verilmesi ve bu projeyi kimler değiştiyse masrafı onlardan alınmalı .
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ramazan (2 ay önce)
    Maalesef. Son 40 senede vahabilige evrilen toplumun seçtiği yöneticiler. İşte bakan işte milletvekilleri işte belediye baskani. Siz söğütlü camiyi bosverin. İnşallah yeni camiyi yurutmezler.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • ibrahim (2 ay önce)
    önce doğru haber yapın binalar yıkıldıktan sonra çekilen resi m bu binalar yıkılmadan önce kışladan cami görünmezdi yalnız bu çarşı bazı bölgeler dört katlı olabilir hepsi dört katlı olursa çarşıyı boğarsınız sayın bakan bu darlığı gördü söğütlü camiye eski belediyenin yerine yapılmasını uygun gördü söğütlü caminin yerini meydan yapılmısı en azından çarşının biraz nefes almasına yardımcı olur sayın murat kurum beye kendi adıma tşk ederim
    %44
    %56
    Yanıtla
  • hkb (2 ay önce)
    Helal olsun parasi olan isini yurutuyor. Koca Allahin evini bile yuruttuler baska yere. caminin yeri ise rantcilara, garibim emeklinin , vatandasin oturdugu park caminin yeni yeri oldu. simdi buna yarin itiraz olsa vay dinsizler vay munafiklar camiyi istemiyorlar diye baski yaparlar sonra bizim halktan insanlarda yapilani unutur, itiraz edenler chp zihniyeti olmakla suclanir. agzini acip birsey soylemek isteyen, yine dini istismar edilen gariban ama cahil halk tarafindan susturulur. Sonunda adalet yerini bulur zengin malina mal ekler. Cahilim garibim halkta alkis tutar , hatta halay ceker. nasil kazandik ama camiyi yaptidik diye...
    %83
    %17
    Yanıtla
  • YUSUF ÖZBEK (2 ay önce)
    Hangi VELİ Hangi AĞABABA bu YALAN haberi yaptırıyor. Öndeki İstanbul Avm ve binaları nerde Eski tarihli resimlere bakarak bunun böyle olmadığını VE YALAN HABER olduğunu göreceksiniz.
    Editörün Notu: Bildiğimiz kadar Malatya Çarşı müteahhitlerinden ya da Ankara'da ihaleleri aldıktan sonra daha düşük bedelle devredilen alt yüklenicilerden birisiniz. Yazılan tümü gerçekleri eleştiren yorumlardan sizin rahatsız olmanız, haberleri olmadık bir kaynağa güya siyasi bağlantı atıfıyla yapmanızın sebebi bu. Söğütlü Cami ile ilgili haberlerin tümünü ve sonuncusunu doğru düzgün bir bakış açısıyla okusanız, başından beri yeniden yapılan imar projesinde, Kuyumculara rant sağlamak amacıyla, cami önündeki Kuyumcular Adası'nın ısrarla muhafaza edilmesine, yeni projede bu bölümün meydana katılarak Söğütlü Caminin orta öne çıkarılmasına yönelik görüşleri içerdiğini görürsünüz. Keşke kullanılan, caminin gözüktüğü fotoğrafın üstünü doğru düzgün okuyabilseydiniz , deprem sonrası görüntüsü olduğunun özellikle belirtildiğini görürdünüz. Kaldı ki, Malatya'nın 1940'lardan itibaren, Söğütlü Cami'nin öne çıkarılmasına ilişkin bir belediye iradesi olduğunu, ancak çeşitli şekillerde engellendiğini, yani kentin imar tarihinden bihaber olduğunuzu ortaya koymuşsunuz. Deprem sonrası, öndeki Kuyumcular Adası bölümünün yıkılmasıyla, caminin asıl düşünüldüğü gibi ortaya çıkmış olduğunun, yani olması istenenin görüntüsüydü o fotoğraf. Alel acele, sizin de aralarında bulunduğunuz müteahhit zihniyetiyle, en önce Kuyumcular Adası bölümünün inşaatı tamamlanmaya çalışılarak, cami parsel parsel gezdirilmiş, sonunda vakıf arazisi olmasına rağmen yerinden olmuştur. En sonunda, camiye bir yer bulma zorunluluğu görülünce, şehrin meydanının bir bölümüne 'el konulmuş', caminin meydana yapılmasını düşünen bir mimara diplomasını yırttıracak garabet ortaya çıkmıştır. Anlaşılan, kentin menfaatleri ve şehircilik açısından düzenlenmesine yönelik çalışmalar, sizi mimarlık yönünüzle değil, müteahhitlik yönüyle düşünmeye zorluyor. Yazık!
    %60
    %40
    Yanıtla
  • İhaleci yusuf sen hala o iki resim arasındaki farkı anlamdınsa vay sana! Kuyumcular çarşısı denilen o beton yığını yapılmasaydı O Cami Öyle güzel bir şekilde orda duracaktı....
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Malatya ya disardan gelmis aaa cami nerde, tarihi ne? kaydirilan yerin onemi ne? planlama nasil yapilir bey haber. akli fikri parada sonrada Malatya nin Velisine camur atiyor. Malatya nin M sini bilmiyor cikmis birde yorum yapip karaliyor , gazeteye camur atiyor .
    0
    0
    Yanıtla
  • Kuyumculara rant sağlamak derken eskiden kuyumcular Çarşısı burada değilmiydi ? sonra dan mı eklendi ? Zaten yerinde yapılan bir yere başka meslek grupları mı gelsin ? Kuyumcular çarşısı başka bir merkeze yapılsaydı oradaki hak sahipleri razı olacakmıydı? Yapılan yerler kuyumculara fazla fazla mı dağıtılacak ? Kuyumcu dan başka Malatya’da adam yok mu yatıp kalkıp bunu haber yapıyorsunuz ? Haberde mantık arıyorum sıfır okumuş adamlarsınız yapılan habere bak arkadaş kuyumcu kıyumcu Varsa bir fikriniz öneriniz topluma faydalı olacak şekilde yazın halk da desteklesin Ha işin içinde haksızlık hukuksuzluk varsa verin savcılığa hak yiyenin Allah belasını versin
    %34
    %66
    Yanıtla
  • ozkan (2 ay önce)
    Sögütlü camisi daha önceden de etrafı kötü binalar ile kaplıydı ve görünmüyordu, şimdiki yeri daha güzel bence.
    %16
    %84
    Yanıtla
  • Tecdeli (2 ay önce)
    Herkes layık olduğu şekilde yönetilir. Bostanbaşndaki rantın Hesabı soruldu mu? Kimin döneminde neye istinaden 11 13 kata çıkarıldı 1 tane çakıl taşı yok orda.. Rant için memleketi katlettiler önce adalet... birde üstüne yeniden seçtiniz ne bekliyorsunuz bu şehre inancım yok artık, 20 yılın özeti rant torpil başka şey yok.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • turgut (2 ay önce)
    Yani Türkçesi bu adamlar yeter ki işin ucunda para olsun Allah din iman peygamber bunlar bile önemli değil.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Mümin (2 ay önce)
    yan yana 2 büyük cami şartmı ki ? yalandan cami sevdalılarıda ayrı şizofreni
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Paşa44 (2 ay önce)
    Yazık oldu depremi fırsata çevirip şehri yeniden geniş yolları, meydanları, bulvarları, yeşil alanları ile inşa etme fırsatını kaçırdık. Maalesef Malatya olarak vizyonumuz kuyumcular çarşısı, bakırcılar çarşısı, Söğütlü cami'den öteye gidemedi. Meydan fakiri bu şehrin var olan meydanını da kuyumculara kurban ettik, karşı karşıya iki cami yapma gafletinde bulunduk, yeni Malatya'nın görseli kapalı cezaevi ve organize sanayiden hallice oldu oysa Adıyaman ve Kahramanmaraş'ın yeni imar projelerini görünce ne yalan söyleyeyim kıskandım. Geniş yollar, meydanlar, bulvarlar, yeşil alanlar, parklar...Malatya'nın görseli ise bildiğiniz kapalı cezaevi ve organize sanayi...Belli ki eski halini bile mumla arayayacağız. Doğu Anadolu'da yaklaşık 200 bin üstünde araç sayısıyla en fazla araba sayısı Malatya'da ve bu sayı her geçen gün artıyor, siz yolları daraltmaya, meydanları yok etmeye devam edin, trafik iyice keşmekeşe dönüşsün. Kuyumcular, bakırcılar, Söğütlü cami ... Büyük Malatya'nın vizyonu bu kısır tartışmalarla heba edilsin. Ne diyeyim talihsiz Malatya!!! Elini masaya vurup şehri yeniden eskisinden daha güzel imar edecek bir liderimiz yok. Seksenli yıllarda bilen bilir, Eskişehir, Kayseri ve Gaziantep Malatya'nın çok gerisindeydi. Şimdi hepsi Malatya'ya fark attı. Korkarım bu gidişle Birkaç yıl sonra Adıyaman ve Elazığ'ın gerisinde kalan bir şehir olacağız. O zaman kuyumcular, bakırcılar kurtarır Malatya'yı...
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Osman (2 ay önce)
    Bu haber sitesinin sahibi camide kaç kere namaz kıldı söylesin kendi yeri olsa böyle bukadar peşine düşmez.tapulu yerlerimizi istiyoruz ahlaklı haber yap
    %11
    %89
    Yanıtla
  • İşte aynı zihniyet. Haber sitesi sahibinin ibadetini sorgulayıp ahlaklı haber istiyor.. Elbette şehre mal olmuş bir yerin peşine düşecek. Peki senin tapulu yerin cami arsasındamıydı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatandaş (2 ay önce)
    Cami minaresi kime battı da caminin yerine el kodular .
    %59
    %41
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 ay önce)
    Gerçekten Malatyalılar olarak çok sıkıldık, birbuçuk yıldır bakırcılar ve kuyumcular muhabbetinden, yeter artık ya bakır kullanan yok, altın alacak kadar da zengin değiliz, artık evsiz Malatyalılarla ilgilenilsin artık yeter gına geldi, sanki Malatya'nın sahibi kuyumcular, ne kuyumcular mı arkadaş, şehir yeniden şekillenecek, para hırsları bırakmıyor ki birşeyler yapılsın, sadece yazıklar olsun diyorum....
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 ay önce)
    İyi ki Malatya haber var,bu kadar Malatya menfaatli bir yazıyı kimsede yazamaz. Şu projeyi herkes bilse açık bir şekilde ölürler mi,gizli kapaklı işler yapılıyor.Allah rant için iş işlem yapanları cezalandırır.... Kaleminize sağlık
    %93
    %7
    Yanıtla