SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İşte 'Yeni' Malatya'nın Kent Merkezi Tasarım Planının Ayrıntıları

İşte 'Yeni' Malatya'nın Kent Merkezi Tasarım Planının Ayrıntıları
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra ağır tahribat alan Malatya’da büyük oranda yıkılan kent merkezinin yerinde dönüşümü esas almak adına ‘Malatya Kent Merkezi Planlama İstişare Toplantısı’ nda Malatya kent merkezi için tasarlanan proje kamuoyu ile paylaşıldı.

Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda Mimar Hilmi Güner, plan tasarımının ayrıntıları hakkında bilgi verdi.

Şehrin planlamasına dair açıklamalarda bulunan Güner, “Bakanlıkla beraber bütün deprem bölgesini gezdik.  Daha sonra da Malatya’nın kent merkezini inceledik.  Gezdiğimiz zaman şunu anladık, şehrin hafızasını tekrara sağlamak için Yeni Cami ve çevresindeki tüm yapıları tekrar toparlarsak şehrin hafızasını iyi bir başlangıçla oluşturabileceğimizi düşündük. Buralardaki mülkiyet durumunu ve bağımsız bölüm sayılarını öğrenerek, doğru mimari ve şehircilik planı ile tekrar oluşturmaya çalıştık. Malatya’da 3. depremin olması nedeniyle hasar tespit raporları bir daha revize edilince bu süreç biraz uzadı ve biz projeyi 7-8 kere çizmek durumunda kaldık. Ortalama ticaret alanını 40 metre kare olarak belirledik.  Ayrıca eğer yapınızın emsali 0.40 ise o kadar bir emsal verilecek. Cephe boylarını önceki haliyle bir tutabiliriz. Yani ticaretin ölmemesi, için bazı noktalarda esnek davrandık. Şehrin merkezinde yapılan tüm yapılarda bodrum katları öneriyoruz. Ayrıca bu bölgeye 2 bin araçlık otopark ilavesi de sunacağız. Bu bölge 27 adadan oluyor ve bu adaları tek tek çalıştık. Malatya’daki her yapıda bodrum katı olacak, zemin etüdü yapılacak, hiçbir yapıda asma kat olmayacak, çatı arası kullanımı olmayacak, kapalı açık çıkma olamayacak. Konut altı ticarete mümkün olduğu kadar izin vermemeye çalıştık. Yapılardaki simetriye önem vereceğiz” dedi. 

AYRINTILI MALATYA KENT MERKEZİ TASARIM PLANINI İNCELEMEK İÇİN TIKLAYINIZ !

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

61 yorum yapılmış

  • Mlt (4 ay önce)
    Yorumum silindi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mlt halk (4 ay önce)
    Bence şirepazarı bakırcılar çarşısı bunlar başka yere taşınmalı.yolun alt tarafı olabilir.Özellikle bakırcılar çarşısının zanaat değerine büyük özen gösterilmeli iyi tanıtılmalı şehir dışından gelenler merak etmeli.çarşıdaki dükkanlar 2 kattan fazla olmamalı. eski kültürsüzlüğümüzü korumayalım herşey berbattı bu yüzden dükkanlar zemin artı 2 çok fazla, zemin+1 olmalı.yeşillikler olmalı.doğru düzgün bir meydan olmalı minübüsler çevreyolunun aşağı taşınmalı.inönüyü ve çarşıyı çevre yoluna bağlayan sokaklar genişletilmeli düzenlenmeli.Bazı dükkanlar veya restorantlar tarihi mimariyle yapılmalı. İnönü caddesindeki trafiğe çözüm bulmalı oranın trafik felç.sabırla işlenmeli acele edilmemeli. çevre yolunu çarşıya bağlayan turgut temelli caddesine üst geçit yapılabilir ama mümkün gözükmüyor.başka çözüm de bulunabilir orda yaya taşıt iç içe geçiyor.kuzey çevreyolu biran önce yapılmalı.bu fırsat bir daha ele geçmez sabırla herşey düşünülüp işlenmeli eski hali berbattı.bari bu sefer esnaf dışı da halkı dinleyin anket falan yapın esnaf dışı.malatya hepimizin
    0
    0
    Yanıtla
  • resul44 (9 ay önce)
    katılıyorum inşallah uzun sürmez
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (9 ay önce)
    Yorumların büyük bir bölümünü okudum.Çoğuna da katılıyorum.Bana kalırsa yıkılan tüm binalar eskisinin aynısı ama sağlam olarak yapılırsa daha iyi olur.Mesela bakırcılar çarşısı,eski şire pazarı,kasap pazarı,temelli pasajı,mısır çarşısı vs. gibi Malatya ile özdeşleşmir yerler aynen korunsun.Aslına sadık kalınarak daha sağlam yapılsın.Sıradan apartmanlar önemli değil onlar istendiği gibi yapılabilir.Alt yapılar yenilensin hatta galeri sistemi yapılsın ikide bir yollar kazılmasın bir çalışma yapılacaksa galerilerde yapılsın yeryüzü kazılıp asfalt yamalanmasın.Ayrıca tam fırsattır metro yapımına ikizceden üniversiteye kadar başlansın ve peyder pey yapılsın.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Galatasaray (10 ay önce)
    Malatya'nın eski planı hiç güzel değildi misal İnönü caddesi dar günümüz trafik beklentisini karşılayacak düzeyde değil. Bizim Kayseri gibi şehir planı yapmamız iyi olur.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • atakan (10 ay önce)
    yani diyecek birşey bulamıyorum yıllardır fuzuliden cevre yoluna yol acılması konusuluyor ama baktıgım bu projede fırsat varken halen bu yol yok yıne sacama sapan egri büğrü yollar sacma sapan bi proje adam akıllı bı proje yapın ya yazıktır malatyalıya bunu reva gormeyın. ordakı esnafı dusunmek tamam anlasşılır bırsey ama esnafa aynı sekılde yer yapacam dıye içine etmeyin duzgun cetvelle cızılmıs yollar ve ara sokaklar acın
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Ahmet (10 ay önce)
    Çevre yolu ile bağlantılı alt ve üst geçitli yollar yapılmalı alt ve üst otoparklar olmalı. binaların yüksekliği 5 katı geçmemeli sokaklar daha geniş olmalı. Elektrik direkleri kaldırılmalı ve direksiz elektrikli otobüsler olmalı. Araçların sadece belli saatlerde girebileceği alışveriş sokakları olmalı. Yani öyle bir plan yapılmalıki Malatyanın trafik sorunu dar sokak sorunu ortadan kalkmalıdır. Alışveriş merkezlerinde küçük parklarda olmalı. Alışveriş sokakları satılan ürüne göre farklı olmalı. Mesela bir sokakta kayısıcılar bir sokakta ayakkabıcılar gibi. Sanayi üretimi yapan demir bakır dükkanları başka yere taşınmalı sadece buralarda satış olmalı. Kısacası dışarıdan bir insan geldiği zaman Malatya meydan, Malatya Çarşı merkez, Malatya kent park gibi yerler yapılmalıdır. Malatya Bankalar caddesi malatya kayısıcılar caddesi yani ön adında Malatya olan herşey düşünülmelidir. Çevre yolu sıfırdan yenilenmeli 3 gidiş 3 geliş olmalı yan yollar iptal edilmeli kaldırımlar geniş olmalı üst geçitler biri açık biri kapalı olacak şekilde mesafe ve güzergahlara göre ayarlanmalıdır. Yani bir söz var ya Tanrım beni baştan yarat. Bizde diyoruzki Allahım Malatyamızı bir daha böyle acılar yaşanmayacak şekilde en güzel işle yarat ve bize bağışla. Teşekkürler.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • seyyid sezik (10 ay önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    çok güzel eleştiri güzel yorum
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çiğdem (10 ay önce)
    Aşırı boğucu ve tekdüze geldi bana..
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Otoban faresi (10 ay önce)
    Fazla bir şey beklemeyin değişen Bir şey olmayacak olmazda çünkü işi bilen yok ciddi bir plan yok farklı bir Malatya ortaya çıkmayacak
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Ali (10 ay önce)
    Malatya'nın hafızası deniliyor, kalan: bir hükumet binası ve birkaç heykel. Malatya'nın hali berberdeki kelin hikayesi:"bırakın dağınık kalsın"
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Kadircan (10 ay önce)
    Bu proje oldu bitti olmasın. Doğunun en güzel illerinden biri olan üstelik büyükşehir olan memleketimize bu proje çok sığ dar bir alanda yapılan sanki (işte yaptık!!!)denecek cinsten kadük kalmış bir proje. Malatyamızın çarşısı bu alanlamı sınırlıdır? Ticaretin hepsi burdamı yapılmaktadır?. Bu sıkışık alan genişletilemezmi?. İlla demircilerin balıkçıların kelle paça ütenlerin orda kalması elzemmidir?.Eskiler bilir Malatyada çevre yolunun altı çevre yolunun üstü muhabbeti olurdu yerel yöneticilerimiz bilir şimdi bu yanlışı düzeltmenin tam zamanı. Çevre yolunun hemen altına kasap balık sebze pazarı münübüs durakları bakliyat baharat grupları olamazmı?.Kışla caddesine alternatif Cezmi Kartay genişletilip Sıtmapınarına kadar gitse ne güzel olurdu. Söğütlü cami yıkılacaksa şayet önü büyükşehire yakışan bir büyükçe meydan altı otoparklı olamazmı?.Bu tek elden çıkacak proje doğacaddeye kadar Niyazi mısri ‘de dahil olması ile ancak güzel bir proje olabilir. Malatyamıza böyle projeler yakışır. Bu tarihi fırsatı kaçırmamak adına değerli idarecilerimizin adlarını tarihe yazdırmaları hayırla yad edilmeleri anılmaları en önemlisi de işte Malatyam dememiz için.Saygılarımla.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ramazan Büyük (10 ay önce)
    ben mimarlıkta alakası olmayan biriyim ama adım gibi eminim vallahi billahi ben şu şehrin yeni mimarisini çizsem bunlardan iyi çizerim ayıptır yazıktır günahtır bu Malatya lı ne yaptı size ki bunu bize reva görüyorsunuz bu krizi fırsata çevirememek ne kadar acı hiçmi şu koca Malatya nın sahibi olmaz bu kadarmı yalnızız bu kadarmı sevenimiz yok haram zıkkım olsun hakkımız #malatyakaderineterkedilmemeli
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Ben (10 ay önce)
    Barselona şehir planına bı bakın gayet düzenli bı şehir
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Otoban faresi (10 ay önce)
    Bu projeden bı cacık olmaz böyle planmi olur rezalet
    %86
    %14
    Yanıtla
  • New Malatya (10 ay önce)
    Tek kelimeyse rezalet. Bu cezaevi projesinin aynısı yakıncada var çarşıya tekrar yapmaya gerek yok. İnsanlarla dalga mı geçiyorsunuz yıl 2023 gidin bi Kayseri Samsun Konya görün ufkunuz açılsın resmen Malatyalı ile dalga geçilmiş yaptım oldu mantığı ile yapılmış bir proje. Geniş yollar büyük bir kent meydanı şehrin bir ucundan bir ucuna tramvay gibi projeler lazım artık bu fırsat bir daha ele geçmez Ahmet çakırın Malatyalılara attığı trambüs kazığından kurtarın artık insanları
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Fatih Dllgc (10 ay önce)
    Malatyaya neden metro yapılmaz?Malatyaya neden tramvay yapılmaz?Bu mu Malatya vizyonu?
    %87
    %13
    Yanıtla
  • GARİBAN MALATYA (10 ay önce)
    Yine mi trambüs yine mi ilkel sorunlu ulaşım metodu ? Yok mu raylı sistem ? Pardon hızlı treni bile sivastan aktarmayı layık gören bir zihniyet var malatyalıya boşverelim... Herşeyin en kötüsü en ilkeline layık değil mi malatyalı Sebep niye ? Akp ye mi oy vermesi bir seçim oy oranı %30 lara mı düşsün bunu mu istiyor hükümet bence böyle bir ihtimalin olmadıgını bildiklerinden ötürü yüklendikçe yükleniyorlar malatyalıya en kötü hizmeti sunup anasını ağlatıyorlar malatyalının malatyalı gariban kalkıp ölümü görüp sıtmaya razı oluyor gariban malatya...
    %90
    %10
    Yanıtla
  • hatice öztürk (10 ay önce)
    Malatyamıza layık güzel bir plan yapılmalıdır. Eski belediye binasında yeni camiye kadar yeraltı çarşısı yapılabilir merkez daha geniş alana dağıtılsın. Çavuşoğlu , Cirikpınar mahallesine kadar genişletilsin. trafik sorununu kökünde çözmek için bu bir fırsat bence Kayseri örnek alınabilir. Sel baskınlarına karşıda alt yapı düzenlensin. bir kaç yıl sonrada esnafın malını su götürmesin. İnsanlar alışveriş yaparken çocuklarıyla oturabileceği yeşil alanlar olmalıdır. saygılar...
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Yüksek ilkokul mezunu (10 ay önce)
    Eskisinden tek farkı yeni olması
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ali (10 ay önce)
    Yazıklar olsun bu projeyi çizene Arap saçı gibi olmuş düzgün ferah bol yeşillikli bir proje ile gelin
    %86
    %14
    Yanıtla
  • hasan (10 ay önce)
    Öncelik ferahlıkta olmalı. Tabut gibi binalar yan yana dizilmiş. Cezaevi blokları mı desem, askeri kışla mı desem bilemedim. Şehri betona boğmamak lazım diye düşünüyorum. İnsanlar uzaklardan gelip burada vakit geçirecek, alışveriş yapacak, stresini giderecek. İyi düşünmek lazım, bir kere yapacaksınız sonuçta..
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Turgay (10 ay önce)
    Bu nedir Allah aşkına. Eski yerleşimin aynısını yapmış. Nerrede yeni Malatya ,nerede yeni mimari. Esnaftan tepki almayslım diye yapılan ve Malatyanın geleceğini yok eden anlamsız birşey olmuş. Yazık Malatyama çok yazık..
    %87
    %13
    Yanıtla
  • İsrafil Kıyıcı (10 ay önce)
    Mevcut proje Malatya’nın çarşımerkezli İnönü caddesi merkezli trafik sorununu çözmüyor hatta çoğaltıyor Şu anki çarşının ortasından geçecek eski garajlar bölgesinden başlayacak Sivas caddesine kadar uzanacak doğu batı eksenli geniş bir caddeye ihtiyaç var bu caddeyle bölgenin trafik sorunu çözülür ve rahatlıkla çarşıya ulaşılabilir
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Özer (10 ay önce)
    Proje çizmeyi bilmiyorlarsa gelsinler ogreteyim anlasiyorki ahbap çavuş devrede
    %76
    %24
    Yanıtla
  • En Has Malatyalı (10 ay önce)
    Ya hu, parselleri bozmayalım, aman ağzımızın tadı kaçmasın diye yapılmış bir şeye benziyor. Ayrıca büyük ve küçük resimde, Yeni Cami'nin batısında kalan dükkanlar farklı görünüyor. Velhasıl, birisi güzelce ifade etmiş, tamamen yıkılmış bir alanı baştan adamakıllı inşa etmek/ettirmek varken neden eski hatalar, yüzyılın getirdiği yetersizlikler tekrar edilsin? Akıl işi mi bu? Kent kimliği korumak bu olmasa gerek... Yorumlarda demirci, bakırcı gibi esnaf uzaklaşsın denmiş. İsabetli buluyorum. Şehir dışından misafirimiz gelir, park yeri bulup da Güngör'de kebap yedirmek çileye dönerdi. Ya hu, onu geçtim, küçük atölyeler de olsa şehrin göbeğinde bakır ve demir işlenmesi, onca zehirli gazın havaya ve gelenin geçenin ciğerine dolmasının izahı var mı? Yüz yıl önce bu işler pek bilinmediğinden umursayan olmamış, aynı kafayla gitmeye lüzum var mı? Soğuk bakır işleme, basit kalay kaynak işleri belki ama koca koca demir kapıyı da şehrin göbeğinde yapmazlarsa kim, ne kaybeder? Ayrıca, neden alternatif model, plan ve stratejiler yok? Varsa da bilmiyorsak amenna ama ne, neden, nasıl, niye yapılacak? Farklı fikirler olmalı ki Malatya geleceğe daha iyi hazırlansın. Yoksa, binaları babam da yenilemeyi biliyor. Bunun kattığı fazladan bir değer yok. Bir kere, uygun bir alana bir tane 500-1000 araçlık tercihen yeraltı veya çok katlı belediye otoparkı yapılabilir mi? Zemin buna uygun mu? Merkezdeki park sorunu fenaydı. Ayrıca, belediyenin, herkese eskisi gibi, al sana dükkan yeri, ne yaparsan yap dememesi gereken yerler olmalı hazır fırsat varken. Bakın mesela, Üsküdar'da, eskiden inşaat malzemeleri satan Uncular Sokak'ta belediye karar aldı, gastronomi sokağı ilan etti. Burada bir dükkan el değiştirirse veya yeni bir işletme açmak isterse olmaz diyorlar, burası Gastronomi Sokağı ve sadece yeme içme işletmesi açabilirsin diyorlar. Sokak hızla dönüştü, güzel oldu. Bu mantıkla, eski pazar yerlerine ve diğer belli başlı yerlere kısıtlama getirilse iyi olabilir. Velhasıl, yapılabilecek şey çok ancak 40 kere ölçüp biçip bir kere yapmak lazım. İyi ve geleceği de kapsayan bir plan seçilerek hareket edilmeli. Yoksa Malatya iyice zayıflar, daha geç toparlanır, geleceğe de zor taşınır.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ali (10 ay önce)
    Bu çarşıyı allahtan Allah kaldırdı tekrar yerine koymayın. Alan yeşillendirisin, kent meydanı olsun. Alanın altı su deposu olduğundan zahmetli olmaz. Sadece teze cami kırık minaresiyle kalsın. Çarşı çevre yolunun altına şehrin batısina uygun bir veya birkaç alana taşınsın. Trafik rahatlasın. Kapalı çarşı orijinal haline dönüştürülsün.
    %72
    %28
    Yanıtla
  • İnönü caddesinin trafik yükünün azaltılması, ileriye dönük de araçsızlaştırılması ve çarşı olarak kullanılmaya planlanması. Halihazırdaki çevre yolunun da bugünkü İnönü caddesine benzer dönüştürülerek kullanılması ve şehir merkezinin de bu eksen üzerinde oluşturulacak küme kentciklerden oluşturulması ve ulaşımın da agırlıkla bu eksende buğün verimli olarak kullanılan trambüs ve benzer elektrikli araçlarla yapılması da düşünülebilir.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Ali d (10 ay önce)
    Yine yanıltmadılar. Teşekkürler.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • FTH (10 ay önce)
    Olmamış. Bir tane yabancı bulun ona yaptırın. Rant için yapmayacak biri olsun.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (10 ay önce)
    Metro,tramvay geçmeyen iç içe geçmiş arap saçına dönmüş büyük şehir malatyanın düzenli olması için bu son fırsat iyi değerlendirilmeli.Alalecele davranılmamalıdır.Oturacak evi olmuyan ve Malatya dışında kirada oturan biri olarak yazıyorum.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Projeyi incelersen kapalı çarşının önünden tramvay geçişini görürsün
    %11
    %89
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (9 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Kapalı çarşının önünden tramvay geçiyorsa,diğerlerine gerek yok!
    0
    0
    Yanıtla
  • maho (10 ay önce)
    bu planı çizenin acaba cetvelimi yoktu neden böyle yamuk bir plan yapmış.verin adam gibi birine düzgün bir çizim yapsın
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ahmet (10 ay önce)
    Insan bi metro hiç olmazsa tramvay yolu layık görür bu șehre ya.. Ne kadar zavallı bir proje
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Ahmet (10 ay önce)
    Yaptıkları yapacaklarının teminatıdır. Bu güne kadar yapılanlar ortada, dümdüz viran olmuș bir șehir...Harabeler içerisinde yersiz yurtsuz insanlar... Evsiz çocuklar...Daha içerisinde oturulmadan ağır hasar alan binlerce konut... Torpilden, particilikten, adam kayırmacılığından, liyakatsizlikten arınmadıkça kim gelirse gelsin bu memleket düzelmez.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • kemal (10 ay önce)
    böyle rezil bir proje olamaz! yollar en az 4 gidiş geliş olmalı, fuzuli direk çevre yoluna bağlanmalı, merkezde yeni caminin olduğu parsel central park gibi devasa park olmalı, gene getirmiş şehri oraya tıkmışlar daracık cadde sokaklarla, utanç verici
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Alp (10 ay önce)
    Tek kelime ile "HÜSRAN"
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Vatandaş (10 ay önce)
    Gelişmiş konteynır kent gibi bişey olmuş çok uğraşmışlar mı bunun için bu ne
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Mehmet (10 ay önce)
    Şehrin ortasında yıkılan binalardan ayrıştırma yapılmasına izin veren zihniyetten çok birşey beklemiyorum Malatya adina,ortalık savaş alanına dönmüş heryer toz toprak
    %81
    %19
    Yanıtla
  • fxlive (10 ay önce)
    Malatya merkezin en büyük problemi; yolların dar olması nedeniyle trafik ve otopark idi. Şimdi bu planlama ile yine aynı problemler devam edecek gibi gözüküyor. Yerinde dönüşüm illa aynı yerde olacak anlamına gelmez. Aynı bölgede, daha verimli bir planlama ile geniş yollar yapılmalı, bina altlarına kapalı otopark yapılmalı ve cadde kenarlarına kısa süreli park için cep otoparklar planlanmalı. Bölgeye yapılacak ikibin araçlık kapalı otopark uzun süreli park sorununu çözse de yol ve yerel (bina altları) otopark sorununu çözemez. Trafik keşmekeşi devam eder. Ayrıca, söğütlü Camii, binalar arasında sıkışıp kaybolmaması için önü ve yanlarının açık alan olması görsel anlamda daha iyi olur.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • kadir (10 ay önce)
    bu projeyı çızen kesin türkiyedeki bütün ceza evlerinin projesini çizen kişidir. şöyle bakıldığında cezavevine benziyor yine binalar iç içe yine nefes alacak ve araçların girmediği geniş alan yok. modern bir bakırcılar pazarı yok. gönül isterdiki bursadaki ve hataydaki uzunca mısır çarşısı olsun öyle bişe yok. balık ve yaş sebze meyve pazarı yeri olsun o yok galiba. kayısıcıların yeri neresi. bir yetkili çıkıp bu proje ile iligili bi açıklama yapsın artık
    %87
    %13
    Yanıtla
  • İşi bilenlere uyalım (10 ay önce)
    Şehir yeniden inşa edilirken bu kez üç beş fırsatçının, rantçının, bilmiş geçinen cahilin sözüne kulak tıkayalım. Bu günü değil 100 yılı 1000 yılı düşünelim. Minibüsçüler çevre yolu altına mutlaka insin itiraz eden malum iki oda başkanını boş verin. Kasap pazarı adliye binasının oraya yapılsın. Kuyumcular çarşısı tabiki aynı yere yapılmasın. Söğütlü önü boş kalsın. Kuyumculara yeni bir bedesten yapılsın. Mesafe önemli değil. Vatandaş yürüsün. Spor yapsın. Taksi duraklarında sadece 1 taksi beklesin. Depolama alanından beklesinler. Boşa trafiği ve alanı işgal etmesinler. Bakırcılar pazarında teşhir ve satış dışında üretim yapılmasın. Rent a car firmaları çarşı merkezde olmasın. Matbaacılar için ayrı bir site yapmışsın. Çarşı dışına çıksın. Gürültü yapan işletmelerde. Birçok belediye çarşı içinde bunları zaten yapıyor. Bizimkiler reklamdan ve her gelene kıyak yapmaktan bunu yılllardır yapmadılar. Belediyeciliği bilbord , konser , festival reklam zannettikleri için…Şimdi bu depremden ibret alıp düzgün şehir çarşı edilebilinir. Yolları geniş, nefes alınacak yeşil alanı olan, otopark sorunu olmayan çarşı. Şehrin bilge, akıllı, nitelikli insanları şehre sahip çıkmazsa yazık ederler. Bu belediyeci bu siyasi ve bu idareciler ile olmaz. Helede çok konuşan bazı oda başkanları ile olmaz.Yağcı günübirlikçi basınla olmaz. Mimar odası, şehir plancı odası, inş müh odası, üniversitenin yetkili hocaları ve diğer şehirlerin nitelikli belediyecileri dikkate alınsın. Yada Malatya’da çok konuşanların reklamı bol olanların dediğinin tersini yapın bu işler düzelir.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Bir İnşaat Mühendisi olarak fikirlerini ve önerilerini değerli buluyorum.. Birde Metro yada tramvay hattı düşünülmeli.. Selam ve sevgi ile..
    %89
    %11
    Yanıtla
  • kesinlikle size katılıyorum. malatya şanssız bir şehir. oda başkanlarınıdan çok konuşanlarının eğitim düzeyi çok düşük ve işi bilen uzmanlardan daha bilgiliymiş gibi bilmedikleri konularda çok konuşup etkili olmaya çalışıyorlar. Feodal bir yapı var ne yazıkki şehrimizde. çağdaş aklın modern bilginin öngörülerine kapalı, üniversite hocalarını ve konuyla ilgili uzman kişileri, konuyla ilgili oda başkanlarını kimse dinlemiyor.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Alelacele (10 ay önce)
    alelacele hazırlanmış hiç tekniği olmayan bir proje. Sırf idarecilere göstermek için hemen karalanıp çizilmiş. Tek fark ikibin araç otopark, başka hiçbir katkısı yok zararı var bu projenin malatyaya. Söğütlü cami tekrar neden yapılıyor, valilik için başka yer mi yok,işi uzmanına bırakın yoksa göç vermeye devam
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Noname (10 ay önce)
    Tekrar tekrar baktım gözüme labirent gibi görünüyor ,çok düzensiz yatay, dikey,u şeklinde, L şeklinde,kare ,üçgen gibi envai çeşit yapılar ,göstermelik ağaçların yeşilliği olmasa ruhsuz, soğuk bir yere benzeyecek.Yollar yine daracık.İnsanların dinlenmesi için meydanda gölge alan bazı yerlere sırt sırta ya da sıralı uzun banklar konulsa fena olmaz. İkinci resimde tramvay görünüyor eğer gerçekse şehir içi toplu taşımayı rahatlatır.Minibüs ve otobüslerin şehir içindeki görüntü kirliliğinden,gürültüsünden kurtulmuş oluruz.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Vatadaş (10 ay önce)
    Kat yüksekliği çok fazla olmuş 4 kat nedir zaten plandaki yollar dar birde 3-4 kat yapıp iyice boğmuşlar önemli olan dükkan ve ferah yolları kaldırımları olan işyeri dükkan üstü ofisleri niyazı misriye çevre yolu altına yapılmalı burdan fazla işyeri çıkarıp satarım mantığı yapmasın kimse
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Mimar (10 ay önce)
    Bu nasıl bir tasarım? Her yeri birbirinin aynı gri renk blokları koyarak mimari tasarımın 'temsilini' yapamazsınız. Yıkılmış bir kenti baştan tasarlama fırsatınız var ve elinizden gelen bu mu? Gerçekten utanç verici. Bu şehrin bir tarihi, bir kültürü var. Yıllarca herkesin buluşma noktası olan Serhent'in yerine kalkıpta arkasındaki tüm binalarla aynı 'görsellikte' bir yapı yerleştiremezsiniz. Hepimizin ayakta çay içtiği o pasajın yerine dümdüz bir bina koyup yanından yolu açamazsınız. Keşke Taks hesaplarıyla dolu m2 paylaşımı yaptığınız tabloyu yayınlamak yerine biraz olsun bu şehrin insanlarının değerlerine önem veren bir mimar olsaydınız. Bu topraklarda büyümüş bir mimar olarak sizi yalnızca kınıyorum.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Battalgazili (10 ay önce)
    Yollar, caddeler daracık olacaksa görseldeki gibi onca emek, masraf boşa gider, yazık olur. Zaten eski hâli yetersiz kalıyordu.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Nihat TORAMANOĞLU (10 ay önce)
    Yapılan bilgilendirme sunumunu izleyen bir esnaf sanatkar olarak Mimar Hilmi Bey i meseleye bakış açısı ve çizimleri ile beğendim. Elbetteki Büyükşehir belediyesi ile koordineli ve onların yönlendirme ve bilgilendirmeleri ile yapılan proje mimarinin en temel kurallarından biri olan "Ulaşım ve Hareket" kurallarında dikey kesit projesinde görsel olarak başarılı. Ancak 70 yıl öncenin ihtiyaç ve nüfuz talebi karşısında yapılan 18-20m2 lik işyeri ve han ofis dükkanları 2023 Malatyasında yetersiz olduğu kadar 2070 sonrasına da nasıl kifayet gösterecektir. Malatya park avm den eski itfaiye ye kadar çevre yolu altı hizasıda dahil arazi bölümü ticari düzenlemeye açılmalıdır. Sırf "Zemin Mülkiyet Sorunu" çözmek adına arsa paylarına ve geçmişe yönelik bağımsız bölüm yapmak mantığı ile nerelere varılabilir Çözüm olarak acizane önerim Niyazi mısri inşaatçılar yerleşkesinin tamamen çavuşoğlu - salköprü mahallelerine kaydırılarak minimum 100m2 dükkan sergi alanlı işyerlerinin inşaatçı esnafı ve mühendis bürolarına devri esas alınmalıdır. bakırcı pazarı eski yerinde elbette olmak zorunda değil pekala niyazi mısriye daha geniş dükkanlar özelinde kaydırılmalıdır. Kasap pazarı iklimlendirme ihtiyacı da gözetilerek eski kapalı formunda modern mimari malzemeleri ile inşa edilebilr. Gastronomi kentimize yakışır şekilde biri öğretmen evi alt bölümünde biride mevcut şire pazarı ve karap pazarı yakınında 2 adet tavacılar sokağı şehrimize renk katacaktır. Olan oldu bundan sonraki yapacağımız düşünce ve eleştiriler yapıcı olmalı toplumun moralini dahada bozacak itham ve yorumlardan uzak durulmalıdır. Bu memleket hepimizin.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Malatyalı (10 ay önce)
    Şehir merkezinde yıllardır kaldırılmaya çalışılan şire pazarı aynen tekrar yapılacakmış, cumhuriyet çarşısı zemin üstü üç katbyeniden yapılıyor, esnafımız aman kaybetmesin, esnaf değil daha doğrusu dükkan mülkiyet sahipleri, fazla dükkanları da toki satıp zatarı kurtarır şehir merkezi de rezil şekilde kalmaya devam eder
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Battalgazi (10 ay önce)
    Fuzuli Caddesinin çevreyoluna bağlanması trafiğin rahatlaması açısından gerekli olduğunu düşünüyorum. Aynı zamanda kuyumcular çarşısının daha uygun ve planlı yapılarak söğütlü camisinin önünün geniş bir meydan olması daha güzel olur.Yerinde dönüşüm yapalım ama yine cadde ve sokakları dar içiçe geçmiş dükkanlar la şehrin merkezini boğmayalım. Bu süreçte herkes fedakarlık yapmak durumunda gelecek 100 yılın Planlaması nı yapmak durumundayız. Bu durumu iyi değerlendirmeliyiz yoksa şehrimize yazık olur
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Malatyam (10 ay önce)
    Bu nasıl iş arkadaş şehir dapdardi yolları trafiği iç içeydi şehir merkezi beton yığınıydi ,şehri yine aynısı gibi kuruyorlar bu nasıl bir zihniyet vizyon eksikliği az akıl sahibi olan bile böyle bir sistem kurmazdi şehri en azından elli yıllık planlama ile kurar geniş yolları caddeleri meydanları ve parkları ile ama yapılan iş tamamen şehrin geleceğine deprem olmuş
    %86
    %14
    Yanıtla
  • malatyalı (10 ay önce)
    inşallah dürüst siyasetçiler tarafından yürütülür yada malatya dışından bir fürma şehir düzenlemesi yapar bizim malatya siyasetçilerine kalırsa vallaha soğana çevirirler adamı olan iyi yer alır bir sürü film çevirirler
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Serkan (10 ay önce)
    Böyle proje olmaz. Bu nasıl bir mimari. Ne anlamı kaldı meydanlar yollar genislemedikten sonra birde Niyazi Mısri akpinarda oturan insanların evlerini neden yerinde yapmıyorsunuz da çarsiya ayiriyorsunuz .carsimi önemli insanların evlerimi ...bu uygun değil...
    %61
    %39
    Yanıtla
  • Zafer Demir (10 ay önce)
    Berbat gözüküyor. U şeklinde bina yapmayı şehir planlayıcılığı zanneden zatlar 100 yıl veya 1000 yıl ileriyi düşünün nerede bunun raylı sistemi nerede bunun geniş yolları nerede bunun tarihi turistik geçmişi?
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Malatyalı (10 ay önce)
    Sol taraftaki bloklar Bayrampaşa Cezaevine benziyor.Sirf oradaki esnaf sığsın diye yine daracık yollar bari bir katlı otopark olaydı
    %80
    %20
    Yanıtla
  • malatyam (10 ay önce)
    Bence bu iş için yurt dışından profesyonel şehir plancıları getirtilmeli. Sonuçta 1 kere yapılacak bir proje belki yüz yıllar boyu yaşamı etkileyecek. Veya Dünya'nın en planlı şehri neresiyse oralar örnek alınabilir. (Bir dip not: Lütfen yeni şehir planında belediye meydanlara bank koymasın. Geleni geçeni izleyenler için daha makul bir yer oluşturulabilir:) )
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (10 ay önce)
    Hayırlı Uğurlu Olsun İnşaAllahu Teâlâ Allah Cellecelaluhu Güç Kuvvet Versin İnşaAllah Kolaylıklar İhsan Eylesin
    %15
    %85
    Yanıtla
  • Çarşılı (10 ay önce)
    Şire pazarı, kasap Pazarı, ayakkabıcılar çarşısı, Kuyumcular Çarşısı, Şemsiye sokak, Bakırcılar çarşısı, buğday pazarı vs. Tekrar yerinde mi olacak. Eğer böyle ise mükemmel kültürümüzü kaybetmeyiz.
    %24
    %76
    Yanıtla