- Prof.Dr. Ramazan Özdemir, İstanbul'da Genç MİAD'ın Fikir Platformu'nda konuştu, soruları yanıtladı..
Genç MİAD (Malatyalı İşadamları Derneği) Yürütme Kurulu'nun organize ettiği Fikir Platformu toplantıları çerçevesinde; geçtiğimiz günlerde İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden emekli olarak ayrılan ve Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne geçen, burada da Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanlığı görevini üstlenen Prof. Dr. Ramazan Özdemir, konuşmacı misafir olarak MİAD İstanbul merkezinde ağırlandı.
Toplantının moderatörlüğünü üstlenen MİAD Yönetim Kurulu üyesi Dr. Nevzat Elmalı, yaptığı açılış konuşmasında; Prof. Dr. Ramazan Özdemir’in akademik hayatı ve sosyal yönü hakkında kesitler paylaştı. Aynı zamanda kendisi de tıp alanında uğraş veren Genel Cerrah Dr. Elmalı; “Bugün, yaptığı işlerle tüm Malatya’nın gönlüne girmiş bir insanı dinleyeceğiz” diyerek sözü günün konuşmacı misafiri Özdemir’e sözü bıraktı.
MALATYA’DA DUA ALMADIĞIM EV KALMADI
Turgut Özal Tıp Merkezi’ndeki görevini ani denilebilecek bir kararla bırakıp, Bezmialem Tıp Fakültesi'ne geçiş yaptığını belirten Prof. Dr. Ramazan Özdemir; “Malatya’dan güzel dualarla uğurlandık. Görev yaptığım 27 sene boyunca, arzum; yaptığım çalışmalarla gönüllere girmek ve hoş bir seda bırakmaktı. Geriye dönüp baktığımda, sanırım bunu başardığımı düşünüyorum” diyerek, Malatya’da dua almadığı ev kalmadığını söyledi.
RENK KÖRLÜĞÜM BENİ DOKTOR YAPTI
Prof.Dr. Özdemir, o zaman ki hayalinin astsubay olmak olduğunu, fakat renk körlüğünden dolayı elendiğini misafirlerle paylaştı. Kader inancının güçlü olduğuna vurgu yapan Profesör, gayretli çalışmaları sayesinde tıp alanında ilerlediğini anlattı.
ROL MODELİM RAHMETLİ TURGUT ÖZAL’DIR
27 Yıl boyunca görev yaptığı Turgut Özal Tıp Merkezi'nin, rahmetli Cumhurbaşkanı hemşehrimiz Turgut Özal’ın vizyoner bakış açısının bir ürünü söyleyen Prof.Dr. Ramazan Özdemir, “Rahmetli Turgut Özal, sağlık turizmine yıllar öncesinden dikkat çekmiş bir liderdi. Kayısıdan sonra sağlık alanında da Malatya’ ya bir girdi sağlanmasını arzu eden Özal, benim rol modelim olmuştur. Çalıştığınız şehir ya da kurumda Özal çeyreği nispetinde vizyon sahibi bir kişi yoksa, bir adım yol kat edemezsiniz ya da önünüzü keserler. Kendisinin hayali olan kalp merkezi 10 yıl önce kurulsaydı, şu an Malatya bu konuda müthiş bir konumda olurdu” diyerek bunun üzüntüsünü paylaştı.
MALATYA'DAKİ MİSYONUMUN BİTTİĞİNİ HİSSETTİM
Fikir Platformu'nun soru-cevap bölümü de şu diyaloğlarla gerçekleştirildi:
Soru: Kardiyoloji konusunda Ülkemiz Hangi noktada olduğunu paylaşabilir misiniz?
Cevap: Bununla alakalı bir örnek verecek olursam; Şu anda ameliyatsız olarak damardan girip kalp kapakçığını değiştiriyoruz. Bu Kardiyolojinin geldiği son noktadır. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesinde hastalarımızı kabul ediyoruz bu işlemler için.
Soru: Renk körlüğünden dolayı astsubay olamadığınızı söylediniz. Tıbba yönelmenizin özel bir sebebi var mı?
Cevap: Özel bir sebebi yok. Okumak zorundaydım ve başka alternatifim yoktu. O zaman ki çıkış noktam buydu.
Soru: Kalp ve kanser çağımızın en büyük iki büyük hastalığı. Bu gıdalarla alakalı mıdır?
Cevap: Donmuş ve hazır gıdalar çok tehlikelidir ve tabi ki onlardan uzak durun. Ben size şunu yiyin bunu yiyin demem. Ama işin özünde; az yemek çok hareket kuralını uygulayınız.
Soru: Kalpten kaynaklanan sporcu ölümlerinin sebepleri nedir?
Cevap: Bunun 3 sebebi olabilir. Birincisi doğuştan kapaklarda problem olabilir. İkinci olarak; ağır antrenmanlarda ortaya çıkan ritim bozukluğu buna sebeptir. Üçüncüsü ise damarla alakalı bir tıkanıklık muhtemeldir. Ama kesin sonuç otopsi ile belirlenebilir.
Soru: 27 yıl Malatya’da görev yaptınız. Görevden ayrılırken birçok kişi arkanızdan gözyaşı döktüler. Ayrılma kararınız nedir? Bezmialem’i seçmenizdeki sebep nedir?
Cevap: Malatya’daki misyonumun bittiğini hissettim. Aynı işleri yapıp, farklı işler yapacak zemin ortadan kaybolunca bu size bir sıkıntı vermeye başlıyor. Kafa ve gönülde bir şeyler bitince kararları da hızlı almış oldum. İstenilen şartlar sağlansa Malatya’da kalabilirdim. Bezmialem’i para kazanma amacıyla seçmedim. Yüksek ücretli yerlerden teklifler de geldi. Ben kendime; “para için bir yere gitti” dedirtmem. Bezmialem Vakıf Üniversitesi mütevazi, temiz ve adı para pula karışmamış bir üniversitedir.
Soru: Çalışma hayatınızı disipline ederken sosyal hayatınızı nasıl ayarlıyorsunuz?
Cevap: Yoğun çalışma hayatımız olmasına rağmen hobilerim var. Gençlik döneminde bilgisayarlar yada akıllı telefonlar olmadığı için vaktimizi dışarıda geçirirdik. Amatör olarak futbolla ilgilendim. Bisiklet sürmeyi ve koşmayı da çok severdim. Şu an da ise yüzüyorum. Yüzme hem akciğer kapasitenizi arttırır hem de bütün organlarınızı hareket ettirir. Dolayısıyla sizlerin de yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi aktivitelerden olabildiğince faydalanmanızı öneririm.
Soru: Size son kurtarıcı dediklerini duyduk. Bu konu hakkında ne diyorsunuz?
Cevap: Mesleğimin başında çok gururlanırdım. Egom had safhada idi. Bununla alakalı bir örnek vermem gerekiyor: Yardımcı Doçent iken bir hasta geldi. By pass yapılmış. Tek by pass var ve onda da yüzde 99 darlık var. “Bu darlığı açsa açsa Ramazan Hoca açar” dediler. Ben hastamıza stent taktım. Fakat hastayı hayata döndürmenin abartılı gururunu yaşadığım dakikalarda, vefat haberi geldi. Tabi bu olay hayatımın dönüm noktalarından biridir. Aslında hayata döndüren de, öldüren de biz değiliz. Bu gerçeğin farkına o an sarsıcı şekilde vardım.
Soru cevap bölümünün ardından söz alan Genç MİAD Yürütme Kurulu Başkanı Murat Gönültaş, öncelikle Özdemir ve katılım gösteren misafirlere teşekkür etti. Eşinin de tıp camiasında olmasından ötürü bu mesleğin zorluğunu iyi bildiğini ifade eden Gönültaş; “Sevgili hocamızın Malatya’daki kıymetli çalışmalarını İstanbul’da da sürdüreceğine, daha nice öğrencileri yetiştireceğine inanıyor ve kendisinin her daim yanında olduğumuzu bilmesini istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
Günün anısına; MİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan tarafından, Prof. Dr. Ramazan Özdemir’e teşekkür plaketi takdim edildi.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten