SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İstiklal Marşı'nın Kabulünün 100. Yıldönümü Kutlanıyor

0
Güncellendi - 2021-03-12 02:44:25
İstiklal Marşı'nın Kabulünün 100. Yıldönümü Kutlanıyor
A- A+ PAYLAŞ

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un 17 Şubat 1921'de Sırat-ı Müstakim ile Hakimiyet-i Milliye'de yayımlanan ve Hamdullah Suphi Bey'in Meclis'te okuduğu ayakta alkışlanan İstiklal Marşı'nın, TBMM tarafından 12 Mart 1921'de milli marş olarak kabul edilmesinin üzerinden 100 yıl geçti.

Türk bayrağı gibi Türk milletinin önemli simgelerinden biri olan İstiklal Marşı, milletin güçlü aidiyet duygusuyla geleceğe karşı umut ve cesaretle bakmasını sağlayan "milli mutabakat metni" olarak kabul ediliyor.

TBMM Genel Kurulunda 24 Aralık 2020'de, 2021 yılının "İstiklal Marşı Yılı" olmasını içeren düzenleme kabul edildi. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan genelgeyle, 2021'in "Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı" olarak kutlanması kararlaştırılmıştı.

MESAJLAR..

Bu arada İstiklal Marşı'nın kabulunun yıldönümü dolayısıyla Malatya'da da yerel yöneticiler ve siyasiler mesajlar yayınladılar. Mesajlar şöyle:

Malatya Valisi Aydın Baruş

Vali Aydın Baruş, 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü için mesaj yayınladı. Vali Baruş mesajından şu ifadelere yer verdi:

"Türk Milletinin bağımsızlık bildirisi olarak tescil edilen İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisinin 12 Mart 1921 tarihli oturumunda milli marş olarak kabul edilmesinin 100. Yıldönümü münasebetiyle, 2021/6 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile “2021 Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı” olarak kabul edilmiştir.

Bağımsızlık ruhunu özgür vatan toprakları üzerinde yaşatmak isteyen aziz milletimiz istiklal ve istikbali uğrunda tarih boyunca büyük bedeller ödemiştir. Yeryüzünde en çetin savaşlarda bağımsızlık uğruna ezelden beri hür yaşamış milletimizin bağrından her zaman ve her koşulda mukaddesatını çiğnetmemek için kendi varlığını düşmana siper eden liderler ve fikir adamları çıkmıştır. Hayatını vatanına adayarak milletin gönlünde taht kuran bu müstesna karakterlerin hafıza ve yüreklerde bıraktıkları izler her daim taze kalacak, asla unutulmayacaktır.

Türk Milleti, yetiştirdiği ve tarihte silinmez izler bırakan mümtaz şahsiyetler göz önüne alındığında; başka milletle kıyaslanamayacak derecede saygın bir millettir. Necip Milletimiz Alp Arslan Gazi, Fatih Sultan Mehmet Han, Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi tarihe damga vuran devlet adamlarını; Ahmet Yesevi, Yunus Emre, Mevlâna, Ak Şemseddin gibi ilim, irfan ve gönül erlerini ve daha nice büyük isimleri yetiştirmiş, bu eşsiz şahsiyetlerin miras bıraktığı değerleri tüm insanlığa armağan etmiştir.

Şanlı tarihimizde milletçe yaşadığımız en zor dönemlerden biri olan Kurtuluş Mücadelesi yıllarında, memleketin dört bir köşesinde yaptığı hitaplar, dile getirdiği mısraları ve fikirleriyle bağımsızlık düşüncesini ateşleyen Mehmet Akif; vatanın, bayrağın, mukaddesatın ve özgürlüğün sözcüsü olarak milletimizin gönlünde taht kurmuştur. Her daim ve her yerde fikir, şiir, vaaz ve söylemleriyle vatanın içinde bulunduğu vahim durumu haykırmış, topyekûn bir mücadele için milletimizin düşmana karşı kenetlenmesine katkıda bulunmuştur.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin 12 Mart 1921’de defalarca ayakta alkışlayarak Milli Marş olarak kabul ettiği, her mısraında milletimizin kahramanlığını ve mukaddes değerlere olan güçlü imanını, hürriyet ve bağımsızlık aşkını dile getiren eşsiz ifadelerle dolu olan İstiklal Marşı’nı; “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’’ duası ile Türk Milletine armağan etmiştir.

İstiklal Marşımız, yüreği millet sevgisiyle dolu bir şairin, umudun, özgürlüğün, mukaddes değerler uğrunda şehit olmanın yüce manasını, vatan, bayrak ve ezan aşkının coşkusunu engin bir maneviyatla haykırdığı muazzam bir sesleniştir. Milletimizin ruhuna işleyen değerlere tercüman olması, iradesini esaret altına almak isteyen işgal güçlerine karşı Milletimizin kutlu kıyamını eşsiz mısralarla resmetmesi bakımından İstiklal Marşı Milletimizin bağımsızlık umdesi olmuştur. Kaleme alındığı işgal yıllarında, vatanımıza ve istiklalimize yönelik hayasız saldırılar karşısında milletimizde uyanışın, direnişin, sembolü ve güç kaynağı olmuştur. Milletimiz, İstiklal Marşının her mısraında dile getirilen manevi değerleri, vatan ve bayrak sevgisini, hürriyet ve istiklal arzusunu yüreğine kazımıştır. İstiklal Marşı yazıldığı günden bugüne kadar bağımsızlığımıza kasteden her türlü girişimde, askerimizin ve güvenlik güçlerimizin terörle mücadelesinde ve 15 Temmuz 2016 tarihinde ihanet odaklarına karşı Milletimizin şanlı kıyamında ilham kaynağımız olmuştur ve olmaya da devam edecektir.

Merhum Akif'in "Asım'ın Nesli" diyerek umut bağladığı genç nesillerimizin, O’nun şiirlerinde dile getirdiği Kahraman Ecdadımızın şanlı mücadelesini asla unutmadan mukaddes değerleri yaşatma şuuru bugün ve gelecekte en büyük güvencemiz olacaktır. Atalarımızın büyük bedeller ödeyerek bizlere miras bıraktığı bu kutsal değerlere gençlerimizin sahip çıkacağına olan inancımız ve itimadımız tamdır. Bu kutlu vazifelerinde Asım'ın Nesli Türk Gençliği ’ne üstün muvaffakiyetler diliyorum.

Bu müstesna gün vesilesiyle; İstiklal Marşımızın Şairi Mehmet Akif ERSOY’u ve başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere Milli Mücadelemizin Şanlı Kahramanlarını, tarihin derinliklerinden günümüze kadar canlarını ve kanlarını Vatan toprağına hediye eden Aziz Şehitlerimizi, ebediyete irtihal eden Şanlı Gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla yâd ediyor; Al Bayrağımızın göklerden, İstiklal Marşımızın yüreklerden eksik olmamasını diliyor, Muhterem Malatya Halkına ve Aziz Milletimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum."

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

Malatya Milletvekili Ahmet Çakır, İstiklal Marşı'nın kabulünün 100. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayınladı. Çakır mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Topraklarımızın işgal altında olduğu yıllarda Vatan Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, tarihi boyunca sayısız destanlar yazmış olan kahraman milletimizin vatan sevgisini, bağımsızlığa olan düşkünlüğünü, milli mücadele ruhunu, fedakarlığını ve cesaretini en özel şekilde dizelere dökerek Milli Marşımızla ölümsüzleştirmiştir.

Yüce Türk Milletinin, Kahraman ordumuzun hiçbir dayatmaya boyun eğmeyeceğini duyuran, gerektiğinde milletimizin birlik ve beraberlik ile başaramayacağı hiçbir şeyin olmayacağının da sembolü olmuştur.

Bizlere her zaman moral ve güç kaynağı olan İstiklal Marşımızın kabulünün 100.yıl dönümünü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanı için şehit düşen tüm kahraman askerlerimizi ve Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet, minnet ve şükranla anıyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Başkan Gürkan’ın mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Anadolu’yu parçalamak isteyenlere karşı milli bir direniş gösteren ve tarihe adını altın harflerle yazdıran milletimize ve kahraman ordumuza ithaf edilen İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 100. Yıldönümünü millet olarak kutlamanın onur ve gururunu yaşıyoruz.

İstiklal Marşı sadece bir kesime değil tüm milletimize ve ordumuza ithafen yazılmış bir eser, Akif de sadece İstiklal Marşı şairi olarak değil, bütün yönleriyle halkın içinden olan biri olarak en iyi şekilde anılmayı hak etmektedir.

Akif, sadece İstiklal Marşı’nı yazan bir şair olarak değil tüm yaşamı boyunca ibretlik mücadele vermiş, vatanına, milletine, dinine bağlı mütevazi bir hayat sürmüştür.

İstiklal ve İstikbal Şairi Akif’in kaleme almış olduğu Milletimize ve Ordumuza ithaf ettiği İstiklal Marşı, sahip olduğu derin kahramanlık ve milli duygular içerirken, aynı zamanda Akif’in kendi hayatına nakşetmiş olduğu başka bir takım özellikleri de içinde barındırmaktadır. Akif, yazdığı 41 mısranın her birinde, bize ne olduğumuzu, ne olmamız gerektiğini hatırlatmaktadır.

Akif’in kaleme almış olduğu ve böylesine derin kahramanlıklar ve milli duygular içeren İstiklal Marşımıza gereken önemin verilmesi amacıyla; Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yayınlanan genelge ile 2021 yılı Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Yılı olarak kabul edildi.

Bu vesileyle İstiklal ve İstikbal Şairimiz Akif’i bir kez daha rahmetle anıyor, kendi deyimiyle ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ diyor, tüm milletimizin İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 100. Yıldönümünü kutluyorum.”

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

Güder mesajında, “İstiklalimizin, istikbalimizin, milletimizin azim ve kararlılığının sembolü Kurtuluş Savaşı'mızın adeta manifestosu olan ve vatan topraklarının her karışında işgale karşı mücadele verildiği bir dönemde yazılan İstiklal Marşımız, bir milletin bağımsızlık aşkının, imkansızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın, azim ve fedakarlıkla verilen kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş ifadesidir. İstiklal marşımız, milletimizin dâhili ve harici, istiklali uğrunda girişmiş olduğu mücadele sırasında ve manevi desteğe en çok ihtiyaç duyduğu bir zamanda yazıldı. Mehmet Akif Ersoy, ordumuza ve milletimize “Korkma!” diyerek, müthiş bir güç vermişti. Bu sebeple, İstiklal Marşımız milletimizin o günkü heyecanın ifadesidir. İstiklal Marşımız halkımıza mücadele azmi, sebat ve cesaret aşılamıştır. Halkımızın, ümit ve ittifak içerisinde birleşip, tek vücut haline gelmesini sağlayarak, birlik oluşturmuştur. Mehmet Akif Ersoy, vatanın kurtulacağından ve yeniden bağımsız olunacağından ümitliydi. Çünkü bu aziz milletin mayasıyla, tarihiyle, medeniyetiyle, müstesna bir konuma sahip olduğunu biliyordu. Anadolu’nun insanının, ruhunu ve mücadelesini İstiklal Marşımız ile tüm dünyaya haykıran Mehmet Akif Ersoy, milli iradenin sesi olmuş, kendisi de vatanını imanla seven bir dava insanı olarak, bizlere örnek şahsiyet olmuştur. İmanlı, millet-devlet derdinde olan mümtaz şahsiyettir. Bu vesileyle, İstiklal Marşımızın kabulünün 100. Yıldönümünü kutluyor, İstiklal marşımız ve Çanakkale destanımızı yazan, içinde yaşadığı devrin hakikatlerini idrak etmiş, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u Rahmetle anıyorum. Ayrıca kanları ve canları ile mücadele verip, bu ülkeye hizmet etmiş olan aziz şehitlerimizi Rahmetle niyaz ediyor, kahraman gazilerimizi de şükran ve minnetle anıyorum” dedi.

Bülten- AA- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız