Yeşilyurt ilçesi Aşağıköy Mahallesi’nde sit alanı dışında bulunan özel mülkiyete ait 219 ve 220 nolu parsellere kayıtlı tarla vasıflı taşınmazların bir kısmı ile tapunun 846 nolu parseline kayıt, mülkiyeti maliye hazinesine ait orman vasıflı taşınmazın bir kısmı Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından “I. Derece Arkeolojik SİT alanı ilan edildi. Sivas Koruma Kurulu aynı zamanda söz konusu alanda ‘taş, toprak, kum vb alınmamasına, kireç, tuğla, mermer, kum, maden vb ocakların açılmamasına, toprak, cüfuf, çöp sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmemesine ve maden sahası açılmamasına karar verdi.
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanan karara göre, Sivas Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından Yeşilyurt İlçesi Aşağıköy Mahallesi’nde tapunun 219, 220 ve 846 ‘Nolu parsellerinin bir kısmı I. Derece Arkeolojik SİT alanı ilan edildi.
‘Kale Başı Arkeolojik alanı’ diye adlandırılan bölge için verilen kararda “Malatya İli Yeşilyurt İlçesi, Aşağıköy Mahallesi’nde sit dışında bulunan, tapunun 219 ve 220 Nolu parsellerine kayıtlı, tarla vasıflı, özel mülkiyete ait taşınmazların bir kısmı ile tapunun 846 Nolu parseline kayıtlı orman vasıflı, mülkiyeti Maliye Hazinesine ait taşınmazın bir kısmında tespit edilen ‘Kale Başı Arkeolojik Alanı’ 2863 Sayılı Yasa’nın 6. Maddesi kapsamında kültür varlığı özelliği gösterdiğinden I. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenmesine, kararımız eki 1/5000 ölçekli haritada işaretlendiği şekliyle I. Derece arkeolojik sit sınırının belirlenmesine, sit fişinin onaylanmasına,
1.Derece arkeolojik sit alanı geçiş dönemi geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları olarak belirlenmesine,
Tescil edilen taşınmazların bir bölümünün sit alanında kaldığının belirtilerek taşınmazın tapu kütüğü beyanlar hanesine ‘Kale Başı Arkeolojik Alanı I. Derece Arkeolojik SİT’ olduğuna dair kayıt/şerh konularak tapu kayıt örneğinin Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne iletilmesine" denildi.
Sivas Koruma Kurulu, söz konusu alanda maden sahası çalışmalarını da yasaklayarak “I. Derece Arkeolojik SİT alanı olarak belirlenen kısımda taş, toprak, kum, v.b alınmamasına, kireç, taş, mermer, kum maden ocakları açılmamasına, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülmemesine” karar verdi.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com