SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kanserli Hücreleri Yok Eden 3 Bileşik Buldu

0
Güncellendi - 2016-12-29 01:03:42
Kanserli Hücreleri Yok Eden 3 Bileşik Buldu
A- A+ PAYLAŞ

  • İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doçent, TÜBİTAK destekli uzun süren çalışmaları sonucu kanser hücrelerini yok eden 3 yeni bileşik buldu.

ABD'de 2009 yılında doktora sonrası çalışmalar yaptığı dönemde hücre kültürü ve kanser hücreleri alanına yönelen İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Apohan, İnönü Üniversitesi Hücre Kültürü Laboratuvarında sürdürdüğü çalışmalarıyla önemli bulgulara ulaştı.

"Yeni Benzimidazol Metal Kompleks Bileşiklerinin Sitotoksik/Apoptotik ve Antimikrobiyal Aktivitelerinin Araştırılması" isimli projeyle TÜBİTAK desteği almaya hak kazanan Apohan, çalışma yaptığı 14 yeni bileşenden 3'ünün kanser hücreleri üzerinde ciddi olumlu etkilerini bulunduğunu, sağlıklı hücreleri mevcut kanser ilaçlarına oranla çok daha iyi koruduğunu belirledi.

Apohan, 2. Uluslararası Katılımlı Deneysel Hematoloji Kongresi'nde en iyi bildiri ödülüne layık görülen, ABD'nın Florida eyaletinde düzenlenen 9. Biyoteknoloji Kongresi'nde sunulan ve verileri Journal of Organometallic Chemistry dergisinde de yayımlanan çalışmanın detaylarını AA muhabirine anlattı.

Kanser hastalığı nedeniyle yaşanan ölümlerin üçte birinin akciğer kanserinden kaynaklandığını hatırlatan Apohan, daha çok erkeklerde görülen akciğer kanserinin gelişmiş ülkelerde sigara kullanımına bağlı olarak hızla artış gösterdiğini dile getirdi.

Akciğer kanseri hastalarının sadece yüzde 15'inin 5 yıldan fazla yaşadığını, hastalığın iyileştirilmesi zor ve nüksetme oranı çok yüksek kanser türü olduğunu kaydeden Apohan, "Hücreler tıpkı bakterilerin antibiyotiklere göstermiş olduğu direnç gibi kullanılan anti kanser ajanlarına karşı direnç geliştirmekte. Bu nedenle yeni ajanların tespitine yönelik çalışmalar yapılmakta." dedi.

Mevcut kanser ilaçlarının kanserli hücreleri yok ederken sağlıklı hücrelere de aynı oranda zarar verdiğinden yola çıkarak hem akciğer kanseri hem de löseminin bir türü olan kronik myeloid lösemi üzerine çalışmalar yaptığını aktaran Apohan, deneyleri süresince bu kanser türlerine ait sağlıklı ve kanserli hücreleri kullandıklarını anlattı.

- İnsan hücreleri üzerinde denendi

Laboratuvarda yaptıkları çalışmalarda insanlara ait hücreler kullandıklarını belirten Apohan, bileşenlerin bu hücreler üzerindeki etkilerini incelediklerini ifade etti.

Türkiye'nin çeşitli üniversitelerindeki akademisyenlerden de hücrelerin temini için destek aldığını anlatan Apohan, kontrol grubu olarak sağlıklı lenfoid hücreleri, İnönü Üniversite Hemotoloji Bölümünden öğretim üyesi Prof. Dr Emin Kaya'dan, akciğer kanseri hücre hattını Yeditepe Üniversitesinden Prof. Dr. Fikrettin Şahin'den, kronik myeloid lösemi ve sağlıklı akciğer epitelyum hücrelerini de İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Yusuf Baran'dan temin ettiklerini aktardı.

Sentezlenen yeni bileşiklerin kanser hücresi üzerinde etkisini denediklerini aktaran Apohan, "Bu bileşikler yeni sentezlendi. Daha önceden hiçbir şekilde yayımlanmamıştı. Farklı 14 bileşik kullandık. Bunların kanser ve sağlıklı hücreler üzerinde etkisini tespit etmeye çalıştık. Bu çok önemli. Hali hazırda kullanılan anti kanser ilaçlar, kanser hücrelerini öldürmenin yanı sıra sağlıklı hücrelere de zarar veriyor. Dolayısıyla son yıllarda yapılan çalışmalar daha çok, sağlıklı hücrelere zarar vermeyen, kanser hücrelerinin üremesini durduran ve hücreleri öldüren ilaçların tespit edilmesi üzerinedir. Bizim çalışmamız da buna yönelik." diye konuştu.

- "Yeni bileşiklerin ilaç olma potansiyeli bulunuyor"

Apohan, yaptıkları çalışmalarla 14 bileşikten 3'ünün kanser hücreleri üzerinde etkili olduğunu gördüklerini vurgulayarak, yeni bileşenleri mevcut kanser ilaçlarıyla karşılaştırdıklarını anlattı.

Çalışma sayesinde kanser alanında önemli bulgulara ulaştıklarını kaydeden Apohan, şöyle devam etti:

"Sonuçlarda 14 bileşikten 3 bileşiğin kanser hücrelerine etkisinin, kullandığımız anti kanser ilaç kadar etkili fakat sağlıklı akciğer epitel hücreleri üzerinde ise daha az zararlı olduğunu tespit ettik. Kanser hücresini öldürüyor ama sağlıklı hücrelere daha az zararı var. Bu karşılaştırmayı halihazırda akciğer kanseri tedavisinde kullanılan bir ilaca göre söylüyoruz. Bileşikler sağlıklı hücrelere çok daha az zarar veriyor. Şu anki verilerle bu 3 bileşiğin ilaç olabilme potansiyelinin olduğunu söyleyebiliriz ancak bu bileşiklerin ilaç olarak piyasaya sürülebilmesi için önce hayvanlar üzerinde deneylerin yapılması gerekiyor. Daha sonra gönüllü sağlıklı insanlar, sonrasında sağlıklı hastalar üzerinde denenmeli. Bir kimyasalın ilaç olarak piyasaya sunulması en az 15 yıllık bir araştırma sürecini gerektirmekte. Biz daha yolun başındayız."

Apohan, ayrıca yeni bileşenlerin antimikrobiyal etkisinin de var olduğunu belirlediklerini sözlerine ekledi.

Malatya, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • TÜRK TÜRK (7 yıl önce)
    cok güzel bir çalışma, başarılarınızın devamını dilerim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Dr. Kaan soylu (7 yıl önce)
    Çok güzel bir çalışma. Bu tur molekullere yabancı değiliz. Dogrudur. Her gün yenileri ekleniyor. O da doğrudur. İlaç olmasi için çok uzun bir yol gerekir. Deneysel ve klinik çalışmalarla desteklenmesi gerekir. O da dogrudur. Tüm bunlar arkadaşımıza umut tacirligi yapıyor gibi desteksiz ve yersiz söylemleri gerektirmez. Umut tacirleri rant icin insanlari kandırırlar. Yuzbinlerce kanser hastasinin, bu alanda calismalar yapıldığını ve bilim insanlarinin surekli boyle bir caba icinde oldugunu bilmelerinin ne gibi bir zararı olabilir? Unutmamak gerekir ki biz insanlari ayakta tutan yegane olgu da umuttur. Umudu pazarlayanları başka yerde arayın. Bilimin ak alanında değil. Ortada bir çaba vardır ve bu takdir edilmelidir. Çabanız ve katkılarınız için teşekkürler..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Doktor Tarık Can Özoğuzbeyli (7 yıl önce)
    Arkadaşlar çalışmış ve ortaya birşeyler çıkarmışlar tebrik ederim.Ama şuna dikkat etmek lazım; eğer bu arkadaşlarımız bu işi ciddi ve ayakları yere basar bir şekilde yapıyorlarsa, bu ve buna benzer etki gözlenen (hele de hücre kültürüyse çalışma) binlerce molekülün her yıl sentezlendiğini ve bu aşamanın da ötesine geçemediğini bilirler. Benzimidazol yıllardır ilaç olarak kullanılan bir antiparaziterdir. Burada haber olacak, bir durum yok; ortada ciddi bir buluş varmış, kansere çözüm olacakmış gibi halkı yanlış bilgilendirmek ve hasta ile hasta yakınlarına umut tacirliği yapmak doğru değildir ve ciddi bir bilim insanına yakışmaz. Lütfen böyle haberleri bu şekilde sunmayın. Abartıp insanları yanıltmayın.Bu haberin özeti şudur; Pek çok üniversite ve araştırma kurumunda yapılan laboratuvar çalışmalarına benzer bir çalışma yapılmış ve bu şekilde sentezlenip incelenen onbinlerce molekülden üçü de bu araştırmacılar tarafından sentezlenmiştir. Ortada henüz elle tutulur ciddi bir sonuç bulunmamaktadır. Hücre kültürü asla canlı sistemi yansıtmaz.İmpactı yüksek dergilerde de hiçbirzaman sadece hücre kültürü sonuçlarıyla makale basılamaz. Başa dönersek bu arkadaşları kutlarız ama malesef ortada kutlanacak dahi birşey görünmemektedir. Sayın editör lütfen bu tür haberleri yayınlamadan önce ülkemizde bu işle ciddi ciddi uğraşan kanser ile savaş veren dernek ve vakıflarda görevli onkolog arkadaşlarımıza bir danışın, bir fikirlerini alın ve öyle haber yapın. Sonra hem üniversite olarak hem şehir olarak insanlara malzeme oluyoruz. Konuya hakim insanlar bu haberlere sadece gülüp geçiyorlar. Herkese iyi akşamlar dilerim.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Bünyamin Yurtseven (7 yıl önce)
    Arkadaşım tebrik ederim. Yolun açık olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Akademi (7 yıl önce)
    Bu konularda çok dikatli konuşmak gerekir. Eğer bu buluş sağlam verilere dayansaydı Nature veya Science gibi bir dergide yayınlanırdı. Basit bulguları abartmamak gerekir. Sonuç umut tacirliği olur.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • mus (7 yıl önce)
    Elif,hanim,sizleri,Tebrik ederim,isallah,kismet ini Turk,halki,bilir,imkan,verilirse,tipta,yapilmayacak Hic,bir,sey,yoktur,basarilarinizin,devamini,dilerim
    0
    0
    Yanıtla
  • Hamit (7 yıl önce)
    Tebrikler Elif Hanim, basarilarinizin devamini diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Sefa (7 yıl önce)
    Kurban olayım... Biz bu haberleri özledik. Helal olsun Hocama... Aziz SANCAR Hocamızın başarılarının devamı değerindedir. Tebrik ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bayram Murat Asma (7 yıl önce)
    Başarılarından dolayı Hocamızı kutluyor, bu çalışmaların gelecekte artarak devam devam edeceğine yürekten inanıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Aydin (7 yıl önce)
    Hocam tebrikler gözlerimizi yaşarttınız Malatya sizinle gurur duyuyor tebrikler Allahtan uzun ömürler dilerim
    0
    0
    Yanıtla
  • süleyman (7 yıl önce)
    tebrikler hocam calışmalarınızda başarılar dilerim
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSA (7 yıl önce)
    SAYIN HOCAM BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLİYORUM
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (7 yıl önce)
    insanların Ümitleriyle eylenmek ve medyatik olmak için adını ön plana çıkartmak bir akademisyene yakışmaz .A.A ajans muhabirleri ile ilişkilerini iyi tutup röportaj yapıp gündeme gelmek isteyen bir akademisyen bence .üniverstede hücre labaratuvarı var. Rektör beye ve medyayı meşgul etmek için hazırlanmış bir reklam kampanyası bu kadar ucuz olmamalı eğitim camiası rektör bey tarafından işinin ehli profesör ler tarafından konunun incelenmesi lazım üniversitenin kalitesini düşürdüğünü düşünüyorum 3 hücre zaten çalışması yapılıyor ve kullanılıyor . insanların umutları ile reklam yapılmaz bir akademisyene yakışmaz ve bir üniversite rezil edilemez kalitesi düşürülmez .Değerli hocaların olduğunu ve bu konuya gülerek karşılık verdiklerini görüyor gibiyim :) zaten basına veren reklam kokulu demeç dikkatli okunduğunda ve bu konuda azda olsa bilgisi olan vatandaşlar ve değerli akademisyenler konunun daha önce bulup ve o yolla çalışmalarına katkı sundukları camia tarafından bilinmekte.
    0
    0
    Yanıtla
  • ömer ali kocaman (7 yıl önce)ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    akademik etikten bahseden biri böyle gizli isimle yorum yazmaz. kişiyi kendimden bilirim babından bir yorum olmuş. birde tebrik etmeyi dene illaki atomu mu parçalamalı
    0
    0
    Yanıtla
  • ömer bey benim profilim gizli değil konuyu kişiselleştirmeyelim ortada reklam var. İstismara açık bir konu kanser hastalığı bu yüzden bir akademisyene yakışmadığını dile getirdim dikkatli okursan algılarsın .Atom konusunada gelince Atom bölünebilir baska bir değişle patçalanabilir. Bu bölünme işlemine fizikte Fisyon denir. Fisyon adı verilen tepkime, evrendeki en kuvvetli güç olan "Güçlü Nükleer Kuvvet" ile birarada tutulan atom çekirdeğinin parçalanmasıdır. Fisyon tepkimesi deneylerinde kullanılan ana madde "Uranyum" dur. Çünkü uranyum atomu en ağır atomlardan biridir, bir diğer deyişle çekirdeğinde çok yüksek sayıda proton ve nötron bulunur. :) Bilgilenmende ve araştırma yapmanda fayda var kardeşim ve bu reklam kokulu demeci destekleyen insanların eğitim seviyesi bu seviyede görülmektedir
    0
    0
    Yanıtla
  • Sema (7 yıl önce)
    Allah yolunuzu açık etsin hocam
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal Duruhan (7 yıl önce)
    Bu önemli başarısı adına Elif Hanımı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Prof. Dr. Kemal Duruhan
    0
    0
    Yanıtla