İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü tarafından düzenlenen “Karaciğer Transplantasyonu İmmünolojisi Sempozyumu ve 3. İmmunsupresif Protokolleri Kursu”, 20-21 Aralık tarihleri arasında Arguvan ilçesinde gerçekleştirildi.
Karaciğer naklinde, bağışıklığı baskılayıcı, bir başka deyimle, nakledilen karaciğerin, nakledildiği vücutta reddedilmesini engelleyen tedavi yöntemleri ve ilaç kullanım sistematiği alanında Türkiye ve yurtdışındaki üniversitelerden yaklaşık 200 öğretim üyesinin katıldığı sempozyum ve kurs programının açılış töreninde konuşan Astellas İlaç Türkiye Genel Müdürü Mark Dekker, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün sağlık alanında Malatya’da bir dünya markası yaratmayı başardığını vurgulayarak, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibi için, “Bu ekip Malatya’ya karizma kazandırıyor” dedi.
Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş’ın destekleriyle Arguvan Belediyesi’ne ait Turnam İlgezdi Kültür Kompleksi’nde yapılan “Karaciğer Transplantasyonu İmmünolojisi Sempozyumu ve 3. İmmunsupresif Protokolleri Kursu”nun açılış töreni, 20 Aralık Cumartesi günü yapıldı.
Sempozyumun açılış törenine Arguvan Kaymakamı Abdullah Şahin, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, Astellas Türkiye Genel Müdürü Mark Dekker ve organ nakli alanında çalışan Türkiye’nin farklı üniversitelerinden ve yurt dışından yaklaşık 200 bilim insanı katıldı.
Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Karaciğer naklindeki ilerleme bağışıklık baskılayıcı ilaçlardaki ilerlemenin öyküsüdür”
Sempozyum ve kurs programının açılış konuşmasını yapan İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Karaciğer Transplantasyonu İmmünolojisi Sempozyumu ve 3. İmmunsupresif Protokolleri Kursu”nun, organ nakli alanında çalışan ve bu alanda kendisini geliştirme hedefi taşıyan öğretim üyeleri ve yardımcı sağlık personeli açsından büyük önem taşıdığına vurgu yaptı.
Karaciğer nakli alanındaki ilerlemenin esas olarak immunsupresif (bağışıklık sisteminin baskılanmasını sağlayan ve organ nakillerinde kullanılan ilaçlara verilen genel isim) ilaçlardaki ilerlemenin öyküsü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sezai Yılmaz, tıpta artık standart tedavi yöntemleri yerine her hastanın bedensel özellikleri, hastalık hikayesi, özel fizyolojisi ve çevresel koşullar dikkate alınarak tedavi uygulanmasının önem kazanmaya başladığını hatırlattı. Prof. Dr. Yılmaz, karaciğer naklinde gelinen aşamanın da “Bir beden elbise, herkese uymaz” cümlesiyle ifade edilebilecek şekilde hastanın özel durumuna uygun tedavi olduğunu kaydetti.
“Türkiye’nin iki önemli sorunu var: Birlik ve beraberliği sağlamak ve çalışmak”
Türkiye’de birçok alanda sorunlar ve sıkıntılar olmakla birlikte, sahip olunan insan kaynakları, akademik birikim, ülke potansiyeli ve kaynakları sayesinde çok başarılı işler de yürütüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Sezai Yılmaz, İnönü Üniversitesi’nin karaciğer nakli alanında Avrupa ve dünya düzeyinde bir sağlık markası yaratmasının da bu olgunun somut örneği olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin global sorunlarını çözmek konusunda iki temel unsura ihtiyaç duyduğunu belirten Prof. Dr. Sezai Yılmaz, bu unsurların ilkinin birlik ve beraberliğin sağlanması, ikincisinin ise çok çalışmak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, “Bu bilimsel toplantıların Üniversitemize, Karaciğer Nakli Enstitüsü’ne çok ciddi katkı vereceğine inanıyorum. Bu toplantının amacına ulaşmasını diliyorum. Bir gerçeği de ifade etmek istiyorum. Türkiye'nin iki önemli sorunu var. birincisi birlik beraberlik ikincisi çok çalışmak. Eğer bu iki sorunu çözersek üstesinden gelemeyeceğimiz bir konu yok”.
Sempozyum ve kongrelere verilen destekler için İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve özellikle kongrelere ev sahipliği yapan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş ve Arguvan Kaymakamı Abdullah Şahin’e teşekkür eden Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Arguvan çok şanslı. Çok başarılı bir belediye başkanı, çok genç dinamik bir kaymakamı var. Sayın Rektörümüzü her zaman söylüyorum. Her türlü desteğini arkamızda gördük. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Çok iyi bir iletişimimiz var. Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Malatya’ya çok şey kazandıracağına inanıyorum” diye konuştu.
“Neden Arguvan, diye soruyorlar”
Başta karaciğer nakli alanında olmak üzere tıp kongrelerinin Arguvan’da yapılması konusunda kendisine zaman zaman sorular yönetildiğini belirten Prof. Dr. Sezai Yılmaz, bu durumun kökeninde, Malatya’nın diğer ilçelerinin birçok başlık altında sayılabilecek zenginliğe sahip olduğunu, Arguvan’ın ise, zengin işadamlarına, zenginlik yaratacak tarım ürünlerine sahip olmadığına dikkat çekerek, Arguvan’ın önceliği eğitime verdiğini söyledi. Prof. Dr. Sezai Yılmaz şöyle konuştu: “Bana hep soruyorlar, “tıp kongrelerini neden Arguvan’da yapıyorsunuz?” diye. Rektörümüz de daha önce sormuştu bunu. Ben şunu söylemek istiyorum. Malatya’nın birçok ilçesi var. Bu ilçelerin toprakları daha verimli, zengin iş adamları var ama Arguvan’ın bu anlamda çok büyük zenginliği yok. Zengin iş adamları veya verimli toprakları yok. Dolayısıyla insanlar ağırlık olarak çocuklarını okumaya yönlendiriyorlar. İşte Arguvan’da bu nedenle okuma oranı çok yüksek. Ve inanır mısınız Arguvan’da bütün köy çocukları okula gitmiş. 1940’lı yıllarda Köy Enstitüsü’ne giden ve mutlaka çocuklarını da gönderen aileler o aydınlanmayı sağladılar. Zengin olan insanlar İstanbul’a falan gitmişler ama geri dönmemişler. Biz de hiç olmazsa Arguvan’a bilimi getirelim dedik” diye konuştu.
Prof. Dr. Ahmet Kızılay, “Bu ekibe nazar boncukları takmamız lazım. Dünyanın gözü bizim üzerimizde”
Karaciğer Transplantasyonu İmmünolojisi Sempozyumu ve 3. İmmunsupresif Protokolleri Kursu”nun açılış töreninde konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, İnönü Üniversitesi olarak başta karaciğer nakli olmak üzere birçok branşta Türkiye ve dünya ölçeğinde başarılar elde etmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Prof. Dr. Kızılay, karaciğer nakli alanında ulaşılan başarı çıtası nedeniyle tıp dünyasının gözünün İnönü Üniversitesi üzerinde olduğunu belirterek, “Prof. Dr. Sezai Yılmaz liderliğindeki karaciğer nakli ekibimize nazar boncuğu takmamız lazım. Çünkü dünyanın gözü üstümüzde” dedi.
Rektör Prof. Dr. Kızılay, “Malatya sadece karaciğer nakliyle dünyanın bir numarası değil bu işlerin bilimsel kısmında da dünyanın bir numarası. Bunu en iyi şekilde yapıyorlar. Karaciğer Nakli Enstitümüz işin hem klinik kısmında hem de bilimsel kısmında dünyanın bir numarası. Bu başarıyı Sezai Hocam önderliğindeki büyük takıma borçluyuz. Ben de kendim cerrahım ama artık kendi yaptığım işlerden ziyade, bu büyük takımın başarılarıyla gurur duyuyorum her yerde anlatıyorum. 300 civarında tıp fakültesinde hocamız var. Bunlardan 130’u profesör. Böyle büyük bir takıma sahibiz. Bu ekibe nazar boncukları takmamız lazım. Dünyanın gözü bizim üzerimizde, bu ekibin üzerinde. Allah nazardan saklasın diyorum. Karaciğer naklinde her alanda başarının devam etmesi için her türlü desteği vereceğimi ifade ediyorum” diye konuştu.
“Arguvan, tıp kongresi şehri olma yolunda”
Arguvan’ın son bir yıl içinde önemli konularda tıp kongre ve sempozyumlarına ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Arguvan’ın bir tıp kongresi şehri olmak yolunda önemli ilerlemeler kaydettiğini görmekten mutlu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kızılay, bu yolda desteklerini esirgemeyen Arguvan Kaymakamı Abdullah Şahin ve Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş’a teşekkür etti. Prof. Dr. Kızılay şunları söyledi: “Arguvan bir tıp kongresi şehri olma yolunda ilerliyor. Ben bu kongreler, sempozyumlar vesilesiyle. 6 ay içerisinde 3 defa geldim buraya. Kongreler de öyle tıbbın en ağır kongreleri. Öyle genel konular değil. Tıbbın ileri ve ağır konularını burada dinledim. Ben bu yüzden ev sahiplikleri nedeniyle kaymakamımıza ve belediye başkanımıza teşekkür ediyorum. Malatya’nın en çok doktoru olan ilçesi Arguvan. Birçoğu Türkiye’nin farklı illerinde üst düzey görevler yapan doktorlar. Onlar da kongreleri buraya taşıyorlar ve daha da taşıyacaklar. Ben de İnönü Üniversitesi Rektörü olarak her türlü desteği veriyorum, vermeye devam edeceğim. Sezai Hocama da teşekkür ediyorum. Burada karaciğer nakli ile ilgili çok önemli kongreler yaptı”.
Gürkan, “Devlet bilim insanlarına önem vermeli”
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise yaptığı selamlama konuşmasında, devletin bilim insanlarına önem vermesi gerektiğini söyledi. Gürkan, “Bir devlet ne zaman ki bilim adamlarına önem verir o devlet yücelir. Arguvan gibi bir yerde bu sempozyumun düzenlenmesi hem ülkemiz hem Malatya’mız hem de Arguvanımız için çok önemlidir. Arguvan’ın zenginleri yok belki ama ilim adamları var ve bu her şeyin üzerindedir. Bilimsel ve kültürel etkinliklerin burada gerçekleşmesinde ev sahipliği yapan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş’a teşekkür ediyorum. Tıp Fakültemiz bir ekiple geldi ve bu ekip, bilime, insan sağlığına hizmetleriyle dünyanın dikkatini çekti. Bu ekip insanlığın yüz akı bir ekip. Bu güzel güzide ekibin başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.
Arguvan Belediye Başkanı Kızıldaş, "Arguvan, artık bilim, bilimsel kongreler, eğitim, kültür ve sanat ile gündeme geliyor"
Sempozyumun ev sahipliğini yapan Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş da, Malatya ve Türkiye'nin önde gelen bilim insanlarını Arguvan'da ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Arguvan Belediyessi olarak, tıp kongrelerine başta mekansal olanaklar olmak üzere her tür desteği verdiklerini söyleyen Mehmet Kızıldaş, konuşmasında şu vurguları yaptı: "Bizim için, Arguvan için çok özel bir günü daha yaşıyoruz. Prof. Dr. Sezai Yılmaz öncülüğünde bilim dünyamıza ve toplumsal sağlığa büyük katkı sunan bu ekip büyük bir çığır açtı. Arguvan, artık bilim, bilimsel kongreler, eğitim, kültür ve sanat ile gündeme geliyor. Bu yolda hep birlikte önemli işler başardık. Doktorlar, akademisyenler artık sempozyumlarını, kongrelerini Arguvan’da yapıyor. Arguvan yeniliklere, bilimin ışığını yarattığı yenilikçi gelişmelere son derece açık bir toplumsal yapıya sahiptir. Sezai Hocamız, Arguvan’ın zenginliğinin eğitim, bilim, kültür ve sanat olduğunu söyledi. Gerçekten de 50 -60 yıl önce sevda, hasret, özlem, aşk türkülerimizi yakan aşıklarımızın, ozanlarımızın çocukları şimdi bilim insanı olarak Arguvan’a, Malatya’ya, Türkiye’ye, tüm insanlığa hizmet ediyor. Tıp kongrelerinin Arguvan’da yapılmasına destek veren İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’a, Sezai Hocamıza, Kaymakamımız Abdullah Şahin'e, sempozyum katılımcısı tüm bilim insanlarımıza teşekkür ediyoruz".
Mark Dekker, “Bu ekip Malatya’ya dünya nezdinde karizma kazandırıyor”
Toplantı organizasyonuna destek veren Astellas İlaç Türkiye Genel Müdürü Mark Dekker’in konuşmasının bir bölümünü Türkçe yapması sempozyum ve kurs programı katılımcılarının alkışıyla karşılandı.
Mark Dekker, dışarıdan bir gözlemci olarak, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün sadece karaciğer yaparak dünya markası olmadığını, aynı zamanda organ nakli alanında dünya bilim literatürüne büyük katkılar sunan bilimsel araştırma ve eğitim merkezi olduğunu bildiğini söyledi.
Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibinin başarısının göz kamaştırıcı olduğunu ifade eden Mark Dekker, “Bu ekip Malatya’ya dünya nezdinde karizma kazandırıyor” diye konuştu.
Prof. Dr. Giuseppe Tisone, “Devlet adamlarının desteği etkileyici”
Sempozyuma İtalya’dan katılan ve bir bildiri sunan Roma Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Prof. Dr. Giuseppe Tisone, Malatya’nın karaciğer naklinde Avrupa’da çok tanınan bir merkez olduğunu belirtti. Prof. Dr. Giuseppe Tisone, “Bugün burada Malatya’nın devlet yöneticilerinin, siyasetçilerinin bilimsel çalışmalara, bilimsel araştırmalara destek verdiğini görmek benim için çok etkileyici olmuştur” dedi.
Arguvan Kaymakamı Abdullah Şahin, “Arguvan’ın tıp kongreleri merkezi olması için çalışıyoruz”
Arguvan Kaymakamı Abdullah Şahin de, Prof. Dr. Sezai Yılmaz’ın katkılarıyla Arguvan’ın tıp kongreleri merkezi olması için çalıştıklarını söyledi. Bugüne kadar yapılan tıp kongrelerine katılanların Arguvan’dan memnun ayrıldığını belirten Kaymakamı Abdullah Şahin, bu durumun ilçenin sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlayacağına inandığını kaydederek, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.
Katkı sunanlara plaket verildi
Programın sonunda, “Karaciğer Transplantasyonu İmmünolojisi Sempozyumu ve 3. İmmunsupresif Protokolleri Kursu”nun düzenlenmesine katkı sunanlara plaket sunuldu.
Plaket sunumundan sonra, sempozyum ve kurs pragramının bildiri sunumuna geçildi.
Sempozyumda kim hangi bildiriyi sundu?
“Karaciğer Transplantasyonu İmmünolojisi Sempozyumu ve 3. İmmunsupresif Protokolleri Kursu” iki gün sürdü. Program kapsamında çok sayıda bildiri sunuldu.
- GÜN
- Oturum –Oturum Başkanları:Prof. Dr. Nuru Bayramov, Prof. Dr. Burak Işık
13:30 Karaciğer Naklinde Rejeksiyonun Fizyopatolojisi
Prof. Dr. Sezai Yılmaz
14:00 Akut Selüler Rejeksiyon Klinik ve Tedavi
Dr. Öğr. Üyesi Veysel Ersan
14:20 Akut Selüler Rejeksiyon – Olgularla Tartışma
Dr. Öğr. Üyesi Cemalettin Koç
15:00 Uydu Sempozyumu
Moderatör: Prof. Dr. Nuru Bayramov
İyileştirilebilir Risk Faktörleri: Hastaiçi Değişkenlik Yönetimi ve
Advagraf
Prof. Dr. Giuseppe Tisone
- Oturum –Oturum Başkanları:Prof.Dr. Cüneyt Kayaalp, Prof.Dr. Cengiz Ara
16:00 İmmün Tolerans
Prof. Dr. Başak Kayhan
16:20 Rejeksiyonda Histopatoloji
Prof. Dr. Emine Şamdancı
16:40 SOT Sonrası İmmün Yanıtın Regülasyonu. Treg’lerin Klinikte Kullanımı
Prof.Dr. Başak Kayhan
- GÜN
- Oturum –Oturum Başkanları:Prof. Dr. Cemalettin Aydın, Doç. Dr. Fatih Özdemir
10:30 İmmünsupresif İlaçların Farmakolojik Özellikleri
Prof. Dr. Hakan Parlakpınar
11:00 Antikor Aracılı Rejeksiyon
Prof. Dr. Tevfik Tolga Şahin
11:30 Antikor Aracılı Rejeksiyon – Olgularla Tartışma
Dr. Öğr. Üyesi Bora Barut
- Oturum –Oturum Başkanları: Prof. Dr. Dinçer Özgör, Doç. Dr. S. Murat Doğan
13:30 İmmün Sistem Hücreleri ve Karaciğerde İmmün Denetim
Uzm. Bio. Zeynal Mete Karaca
13:50 Kronik Rejeksiyon ve Örnek Olgular
Dr. Öğr. Üyesi Sertaç USTA
14:05 Greft Versus Host Hastalığı ve Örnek Olgular
Dr. Öğr. Üyesi Fatih Gönültaş
Oturum – Oturum Başkanları: Prof. Dr. Abuzer Dirican, Doç. Dr. Sami Akbulut,
14:40 Özel Durumlarda İmmünsupresyon ve Örnek Olgular
Doç Dr. Volkan İnce
14:55 İmmünsupresif Tedavide Karşılaşılan Enfeksiyon Sorunları ve Örnek Olgular
Prof. Dr. Yaşar Bayındır
15:10 SOT Sonrası Rejeksiyonda Biomarkerlarin Rolü ve Örnek Olgular
Prof. Dr. Başak Kayhan
15:25 İmmünsupresif Tedavide Uzun Süreli Toksisite ve Örnek Olgular
Doç.Dr. Emrah Otan
GÜLER HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com