- Bakan Tüfenkci, üniversitede konuştu.. "Malatya'da kayısının muhatabı, sahibi yok.."
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Onkoloji Hastanesi’nin yapımının bitirilmesinin ardından Kardiyoloji Hastanesi’nin yapımına başlanacağını belirterek, “Burada bunun sözünü veriyorum” dedi.
Malatya Toplum Gönüllüleri Derneği’nin İnönü Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdiği toplantıda konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci; Malatya’da yıllarca söyleniyordu; 6. Bölge teşvik kapsamına alındı. Sanayide bu yatırımlar yapılırsa 6. Bölge teşvik kapsamındadır.” diyerek, Malatya’da 6.teşvik bölgesi yatırımlarının da desteklenmiş olacağını belirtti.
KAYISI ÜRETİCİSİNE “BİRLİK VE KOOPERATİF” ÇAĞRISI…
Kayısının sorunlarının çözümü konusunda kurumsal bir muhatap bulunmamasının sıkıntılara neden olduğuna vurgu yapan Bakan Tüfenkci, “Ben hep şunu ifade ediyorum; Malatya’da kayısının muhatabı yok, sahibi yok. Ben burada bulunan arkadaşlara soruyorum; Malatya’da kayısının sahibi kim? Ticaret Borsası Başkanımız burada, Ticaret Borsası mı, Ziraat Odası mı, Ticaret ve Sanayi Odası mı, Organize Sanayi mi, kim? Sahibi kim? Kimi muhatap alacağız, kimin önerisini dikkate alacağız. Normalde gelişmiş bütün ülkelerde veya başka illerde kayısının muhatabı çiftçidir, üreticidir. Onların oluşturduğu birliklerdir, kooperatiflerdir. Ama maalesef Malatya’da elini taşın altına koyacak, insanlarımız yok. Çünkü Malatya’nı bu konuda kötü tecrübesi var. Geçmişte acı bir tecrübe yaşadık. Biz istiyoruz ki bir birlik olsun.” şeklinde konuştu.
Bakan Tüfenkci, “Dünyadaki kayısının büyük bir bölümünü biz üretiyoruz, fındığın büyük bölümünü biz üretiyoruz, incirin, üzümün büyük bir bölümünü biz üretiyoruz, ama fiyatını biz belirlemiyoruz” diyerek, Ürün İhtisas borsaları ile bu duruma dur denileceğini kaydetti.
“BENDE BURADA SÖZ VERİYORUM”
Rektör Prof. Dr. Ahmet Kızılay’dan Onkoloji Hastanesi’nin biran önce hayata geçirilmesini beklediğini ve ödeneğinin hazır olduğunu belirten Bakan Tüfenkci, “Biz istiyoruz ki referandumdan önce onun temelini atalım. Hatta hocamızla da öyle konuşmuştuk. Ama işte bürokrasi diyoruz ya, maalesef bürokraside değil, bir türlü hızlandıramıyoruz. Onkoloji Hastanesi’ni açmaya yakın, açtığımız zaman biz İnşallah müstakil Kardiyoloji Hastanesi’ni de Malatya’mıza ve üniversitemize kazandıracağız. Bunun sözünü de burada veriyorum. Niye bu kadar rahatlıkla veriyorum, Kalkınma Bakanımız ile konuştuk. Şuanda niye yapamıyoruz? Onkoloji hastanesi için ciddi bir para alacağız. Kalkınma Bakanlığı aynı anda iki hastane yapımına biraz soğuk bakıyor. ‘Birisini bitirin, diğerine başlayalım’ diye söz verdikleri için bende burada söz veriyorum.” Şeklinde konuştu.
53 AYRI ÜLKEDEN ÖĞRENCİ VAR
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, ise toplantıda bu yıl yapımına başlayacakları projeler ve çalışmalar hakkında şu bilgileri paylaştı;
“Üniversitemizde en çok yabancı öğrenci Suriyeli öğrencidir. Suriyeli öğrencilerimiz yaklaşık 500’dür. Suriyeli öğrencilerimizin dışında 700’ün üzerinde öğrencimiz de 53 ülkeden. Kim der; Anadolu’nun ortasına, hatta Doğusu’nda bin 300 tane yabancı öğrenci olacak, 53 ülkeden de öğrenci gelecek. Bunun için birinci ağızdan bu bilgiyi size aktarmak istiyorum.
ÖNEMLİ BİR PRJOE…
Onkoloji Hastanesi, benim dönemim de hastanemize ekleyeceğimiz çok önemli bir projemiz olacak. 217 yataklı. Şehrimizin kanser hastalarına en nitelikli, en güzel hizmeti verebileceği gibi bölgemize ve ülkemize hizmet verecek, sağlık turizmine de hizmet verecek.
OSB MYO YAPILACAK…
İkinci projemiz, Ticaret ve Sanayi Odası başkanımız burada, başkanımıza teşekkür ediyorum, yönetimine teşekkür ediyorum. 2. Organize Sanayi Bölgesinde 2 yıl önce üniversitemize 30 dönümlük bir yer tahsis etmişti. Biz oraya OSB Meslek Yüksekokulu yapacağız. Geçen hafta proje ihalesini yaptık. 1-2 ay içerisinde projesi tamamlanaçcak, 2. Organize sanayi Bölgesinde OSB Meslek Yüksekokulu’nu yaparak, üniversite-sanayi işbirliği konusunda tamda sahada bir çalışmayı ortaya koyacağız.
2017’de yapacağımız üçüncü proje, artık öğrencilerimiz çok arttı, derslik ihtiyacımız var. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültemizin yanında merkezi bir anfi derslikleri yapacağız.
KAMPÜSE YAŞAM MERKEZİ
Dördüncü projemiz ise üniversitemizin gerek hocaları, idari personelimizin ve öğrencilerimizin yararlanacağı bir Yaşam Merkezi yapacağız. Bu dört projemizi Kalkınma Bakanlığımızın bize tanıdığı imkanlarla devletimizin yatırım bütçesinden vereceğiz. Bu dört projemizin de temelini 2017’de atacağız,Yaşam Merkezimizin de 2017 yılı içinde bitirmeyi hedefliyoruz. Diğer 3 projemizi de 2018 yılı içinde bitireceğiz.
İKİNCİ HASTA YAKINLARI KONUKEVİ YAPILIYOR
2 tane projemizi de hayırseverlerle yapacağız. Bunlardan Şahin Nalbant işadamımız, Allah razı olsun kendisinden, MİAD’ın öncülüğünde, biz Hasta ve Hasta Yakınları Konukevi’mizin yetmediğini ifade edince MİAD devreye girdi. Şahin Nalbant’a teklif etmişler, oda ‘ben üçte ikisini yaparım’ diye kabul etmiş. Sonra İstanbul’da Gümrük ve Ticaret Bakanımız Sayın Bülent Tüfenkci’nin bir toplantısında Şahin Nalbant Bey ile benim birlikte sayın bakanımızın şahitliğinde ikinci Hasta ve hasta Yakınları Konukevi’ni yapacağız. Şahin Nalbant işadamımızda artık ne kadarını yapacağını protokolde mutabakatta son noktayı koyacağız. Ama önemli bir kısmını Şahin Nalbant yapacak ve bizde onun ismini vereceğiz. Burada Şahin Nalbant’a bu önemli katkısı için teşekkürlerimizi iletiyorum, MİAD’a teşekkür ediyorum.
KAMPÜSTEKİ CAMİNİN YERİNE YENİSİ YAPILACAK
6. Projemizde üniversitemizin merkezinde 30 yıl önce yapılmış küçük bir camimiz var, 150-175 kişilik. Öğrencilerimizin yürüyerek gittiği bir yerde. Yukarıda büyük bir camimiz var, oda doluyor. Ama öğrencilerimiz kışın ve okul döneminde yürüyerek gitmekte zorluk çekiyorlar. Biz eski camimizin yanına, bu camimizde depreme dayanıksız, bu camimizin yerine öğrencilerimizin ihtiyacını karşılayacak, aynı zamanda İlahiyat Fakültemizin de uygulama camisi olacak bir cami yapmayı hedefliyoruz. Onun için bir veya birden fazla hayırsever işadamı arıyoruz.
Üniversite kampüsünün Beydağı’na doğru gelişimi içinde bir çalışma yürütüyoruz.”
Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com