Malatya'da, özellikle arsa değeri yüksek olan çarşı merkezinde sağlam binalara dadanan karotçuların, bu binalardan yine karot alma girişimleri eleştirilere neden oluyor.
6 Şubat günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden büyük oranda zarar gören Malatya'da, geçtiğimiz yılın Kasım ayından itibaren çarşı merkezindeki sağlam binalardan karot alma girişimlerine esnaflar tepki göstermişti. Sağlam binalara 'çat kapı giden' ve "Buralar bizim." diyecek kadar hatsiz bir tutum sergileyen karotçuların yine sağlam binalara dadanmaya başladığı öğrenildi.
Esnafı ve mülk sahiplerini 'tahrik edercesine' bir tutum sergileyen karotçuların, bu davranışlarıyla ilgili hiç bir resmi makamdan açıklama gelmezken, esnaflar yeniden tepkilerini dile getirdiler. Bazı esnaflar, "6 Şubat günü meydana gelen büyük depremden sonra, binlerce irili ufaklı deprem oldu. Hasarsız ve az hasarlı evlerde yüzbinlerce insan barınırken, buralar ile ilgili hiç bir endişe duymayan karotçular, nedense arsa değeri çok yüksek olan merkezdeki sağlam binalarla ilgileniyorlar. Amaçları insan hayatı olsaydı, Malatya geneli ile ilgilenirlerdi. Daha geçen hafta Malatya'da 4.6 büyüklüğünde deprem oldu. İnsan sokaklara döküldü. Mevcut binalar ne hale geldi diye düşünen yok. Varsa yoksa merkezdeki arsa değeri yüksek olan sağlam binalar." diye ortak tepkilerini dile getirdiler.
Kendileri ile hiç bir bilginin paylaşılmadığını, binbir emekle satın aldıkları veya atalarından kalan dükkanlar ile ilgili kimlerin ne hesap içinde olduğunu bilmediklerini belirten bazı esnaflar, "Bizim sağlam binalarımıza, bizimle konuşmadan planlama yapıyorlar. Deprem binalarımıza zarar vermedi, ancak bu kişiler zarar verecek. Sorsanız 'Malatya için yapıyoruz' diyorlar. Malatya'yı, Malatyalıları, insan hayatını o kadar düşünüyorsanız, kıymetli yerlerdeki binaların üzerinden elinizi çekin. Malatya genelinden karot örneği alın. Malatya genelinde yüz binlerce insanın barındığı binaları kontrol edin." ifadelerini kullandılar.
ER TV Muhabirinin görüştüğü esnaflar ise, "Binamız sağlam. İki sefer devletin bize verdiği hasarsız bina raporu var. Perişan durumdayız. İş yapacağımız zaman elektrikler gidiyor. Plan yok, proje yok. Sonuç ne olacak bilemiyoruz. Hasarsız binamızı yıkmak istiyorlar. 5 aydır internetimiz yok. Telefon yok. 6 aydır suyumuz yoktu yeni geldi. Akşam 5'ten sonra esnafın ışığı sokakları aydınlatıyor. Kesinleşmiş sağlam raporu olan binalardan karot örneği istiyorlar. Karot örneği alanlara da inanmıyoruz." diye konuştular.
malatyahaber.com- ER TV
FOTO: Arşiv