SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Kayısı Ağacından Ürettiği Enstrüman Siparişine Yetişemiyor

Kayısı Ağacından Ürettiği Enstrüman Siparişine Yetişemiyor
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da yaşayan 53 yaşındaki Ramazan Çiçek, kayısı ağaçlarında ürettiği mey, balaban gibi enstrümanları çeyrek asırdır hem çalıyor hem de satıyor.

Battalgazi ilçesinde ailesiyle birlikte yaşadığı evin bir odasını atölyeye çevirerek kayısı ağaçlarından mey, balaban gibi enstrümanlar üreten 53 yaşındaki Ramazan Çiçek, ürettiği enstrümanları hem çalıyor hem de satıyor.

Kayısı ağacı mey oluyor, balaban oluyor, tokmak oluyor
Alanya’da öğrendiği mesleği sürdürmek için 30 yıl önce Malatya’ya geldiğini kaydeden Çiçek,” Adıyaman doğumluyum. Mey, zurna, zurna borusu, zurna kamışı yapımını Alanya’da öğrendim. Torna aldım kendime, hocasız yetiştim. Daha sonra Malatya’ya geldim, çünkü orada kayısı ağacı fazla bulunmuyordu. Bütün meyler, balabanlar, tokmaklar kayısı ağacından yapılıyor. Burada ekmeğimizi çıkarıyoruz” dedi.

Taleplere yetişemiyor
Atölyesinde ürettiği enstrümanların bir kısmını Avrupa ülkelerine de ihraç eden Çiçek, “Burada yapmış olduğum malzemeleri Avrupa’ya da gönderiyorum. Mesela, Almanya’ya Hollanda’ya gönderiyorum. İzmir, İstanbul’a gönderiyorum. Taleplere yetişemiyorum. Tek başımayım. Çırak bulmak biraz zorlaşıyor. Bu işe ilk gelen önce parayı soruyor. Demiyor ki önce elime mesleğimi alayım, benim altın bileziğimdir demiyorlar. İşi öğrenmeden parayı öğreniyorlar” ifadelerini kullandı

Çırak yetişmiyor
Meslekte çırak yetiştirmenin zorluklarını da değinen Çiçek, “ Ben bu işe 30 yılımı verdim. Malatya’da tekim benden başka kimse yok. Buradaki müzisyen arkadaşlarımız hepsi beni tanır. Zurna borusu, zurna kamışı, mey, balaban, zurna, tokmak olsun elimden geldiği kadarıyla hepsine yardımcı oluyorum. Ama çırak yetişmiyor” sözlerini aktardı.

Fırsat buldukça babasına işlerinde yardımcı olan Mehmet Çiçek ise “ Müzisyenim. Müzik aletleri yapıyoruz. Babama yardımcı oluyorum. Düğün salonlarına gidiyoruz. Kendim kaval, klarnet, davul, zurna çalıyorum. Atölyemizde müzik aletleri yapıyoruz” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Enver KALAYCIOĞLU (2 yıl önce)
    Değerli Ustamıza bir eğitimci olarak, Malatya Musiki Cemiyetine yıllarını vermiş bir kişi olarak teşekkür ediyorum... Kayısı Ağacından Zurna, Mey davul tokmağı geçmişte de yapıldı. Bu işin asıl ustası Akpınar ın Ağaç Tornacısı Setrak Usta...Rahmetli oldu. 1960 lı 1970 l, yıllarda Akpınar daki atölyesinde yapardı. Çocukken onu zurna yaptığı zamanlarda çok seyrettim. Oğlu Murat çocukluk arkadaşımdı..Diğer Usta da Malatyalı iş adamı sanayici Mehmet Çığrık ın Abisi İhsan Çığrık iyi biir ağaç tornacısı idi. O da kayısı ağacından zurna yapardı.Mey yapardı. Onu da çocukluğumda çok izledim..Malatyanın 60 yıllık geçmişinde bu işin iki ustası var...Bilgilerinize...
    %100
    %0
    Yanıtla