KAYISI FESTİVALİ KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ İLE BAŞLADI.. 6 yıl aradan sonra 23’üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Malatya Kültür Sanat Etkinlikleri ve Kayısı Festivali, 16 Temmuz Salı akşamı kalabalık bir katılımla ve coşkulu kortej yürüyüşü ile başladı.
Saat 20.00’de Öğretmenevi önünde başlayan ve yer yer izdiham yaşanan kortej yürüyüşüne Malatyalılar büyük ilgi gösterdi. Mehteran, bando takımı, atlı cirit takımı ve fener alayı ile renkli gösterilere de sahne olan kortej yürüyüşüne Vali Aydın Baruş, Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve Öznur Çalık, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hançeri Sayat, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, AKP, CHP ve MHP İl Başkanları ve yöneticileri, Baro Başkanı Av. Enver Han, kamu kurum ve kuruluşları ile STK temsilcileri, meslek odaları, üreticiler, çiftçiler ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.
Öğretmenevi önünde başlayan yürüyüş İnönü Kapalı Çarşısı üzerine kadar devam etti. Havai fişek gösterilerinin ardından protokol üyeleri sahneye çıkarak vatandaşları ve katılımcıları selamladı.
Vali Baruş: Malatya kayısısın değerini bilmemiz gerekiyor
Burada konuşan Vali Aydın Baruş, tadı, lezzeti ve besin değeri ile Malatya kayısısın bulunmaz bir ürün olduğunu belirterek “Malatya’nın eşi bulunmadığı gibi Malatya kayısısının da eşi bulunmaz. Dünyada bu kadar lezzetli, bu kadar damağınızı hoş eden bir tat bulmanız zor. Bunu sağlayan ne, bunu sağlayan şey Malatya’nın havası, suyu, güneşi ve en önemlisi, insanın ona kattığı sevgisidir. Malatya kayısısı tadını buradan alıyor. Dolayısıyla Malatya dışından böyle bir kayısı yetiştirmek mümkün değil. Onun için Malatya kayısının değerini çok iyi bilmemiz lazım” dedi.
“Kayısımıza değer kazandırırsak insanımıza da değer kazandırırız diyen Vali Baruş “Hepimiz bunun farkındayız, bunun için de 5 yıldır düzenlenmemiş bu festivali inşallah bu yıl düzenliyoruz. Bundan sonra daha büyük festivallerde buluşmak istiyoruz. Daha güzel organizasyonlarda bu festival kayısının adını tüm dünyaya duyurduğu gibi 23.’sü bu yıl düzenleniyor. Bundan sonra da Malatya’nın kültür değerlerini Malatya insanının değerlerini dünyaya duyurmaya devam edeceğiz. Bu festivalin kardeşliğimize, birliğimize, beraberliğimize vesile olsun. Ve Malatya daha da büyüsün” diye konuştu.
Gürkan: Bu fotoğraf Türkiye’nin gönül belediyeciliğinin fotoğrafıdır
Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da, Malatya’nın bu akşam ortaya koyduğu tablonun Türkiye’nin birlik ve beraberlik fotoğrafı olduğunu söyledi. Başkan Gürkan, “Ve biz bugün 23’üncü Uluslararası kayısı festivalini icra ederken, hakikaten burada festivalin amacı sadece tarım ürününün temayüz edip onun çeşitlendirilmesi, gıda ambalajlanması anlamında ve ürünün kalitesiyle birlikte sağladığı katma değer ötesinde şehirdeki birlik, beraberlik, dirlik düzenin temayüz etmesidir diyoruz.
İşte en güzel fotoğraf buradadır. Bu fotoğraf Türkiye fotoğrafıdır. Türkiye’ye gönül Belediyeciliğinin destanını yazan Malatya’nın fotoğrafıdır. Biz seçimlerde dedik ki, gönül belediyeciliğinin destanı Malatya’da yazılacak. Ve bu Malatya destan yazmaya alışmış bir şehirdir. Bütün Türk destanları bu şehirde yazılmış. İnsanlık medeniyetinin destanı da bu şehirde yazılmış. İlk medeniyetin ilk devlet hayatının, ilk bürokrasi hayatının, ilk yerleşik hayatının yaşandığı yer de Malatya’dır. Onun için Malatya hem Türkiye açısından çok önemli, hem de dünya tarihi açısından da önemlidir. Onun içindir ki “Güneşin Altın Yumurtası” dediğimiz kayısı Avrupa Coğrafi işaret belgesi almış Türkiye’de 3 üründen bir tanesidir. Birincisi Antep’in baklavası, diğerinin Aydın'ın inciridir, bir diğeri güneşin altın yumurtası kayısıdır. Onun için bu kayısı festivalinin Malatya’mıza, Malatya’daki üreticilerimize bu konuda ilgili kurumlara önemli mesaj verildiği kanaatindeyim” dedi.
Kayısının 5 bin yıllık tarihinin Türk Milletinin tarihi ile aynı olduğunu vurgulayan Başkan Gürkan “Kayısı hakikaten Malatya açısından önemli. Kayısı Türk Milleti tarihi açısında da önemli. Kayısının geçmişi 5 bin yıllıktır. Türk milletinin de geçmişi 5 bin yıllıktır. Kayısının ana vatanı Türkistan’dır, Çin’den gelmiştir Anadolu’ya. Anadolu’dan da Malatya’ya ve bu yüzden diyoruz ki Malatya Anadolu’yu Anayurt yapan destan şehrinin adıdır diyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız cana can katan Malatya’sın diyor. Evliya Çelebi, Dar’ül Rıfat diyor, seçkin insanların yaşadığı diyardır diyor. Peygamberimizin (S.A) sahabelerinden Abdulvahap Gazi hazretleri Zat’ül Himmet diyor, himmetli zatların yaşadığı diyar diyor. O yüzden Kayısı Malatya için olduğu kadar Türkiye için de önemlidir. Buraya katılarak bize güç katan tüm konuklarımıza ve hemşehrilerimize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise, kayısının artık Malatya ile özdeşlemiş bir ürün olduğunu belirterek, “Bu festivallerle, dünya markası haline gelen kayısımız daha da değer kazanacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Çalık, festivale katılmak için İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinden ve yurt dışından gelen katılımcılara da desteklerinden dolayı ayrıca teşekkür etti.
AKP Malatya Milletvekili Bülent Tüfenci ise festivalin kayısının tanıtımının yanı sıra sorunlarının da ele alınacağı bir mecra olacağını söyledi. Festivallerin ticari, ekonomik ve tanıtıma yönelik katkılarının yanı sıra birlik ve beraberliğin pekiştiği bir alan haline geldiğini kaydeden Tüfenkci, “Biz istiyoruz ki Malatya'nın tablosu, Türkiye’ni tablosu olsun. Birliğimizi, beraberliğimizi koruyarak hep birlikte Malatya olalım, Türkiye olalım istiyoruz” diye konuştu.
İlçe belediye başkanlarının da selamla konuşması yaptığı kortej yürüyüşü, mehteran gösterisi, tura oyunu, Kafkas ve Kırgız Halk Dansları gösterileri ve Musiki Cemiyeti Konseri ile sona erdi.
FESTİVAL PROGRAMI..
Bu arada, Kayısı Festival etkinliklerinin, henüz resmen açıklanmayan taslak programının ise şöyle olduğu öğrenildi:
17 Temmuz Çarşamba
-13.00 Kazak Gösteri Grubu (Kale İlçesi)
-14.00 Kırgız Gösteri Grubu (Akçadağ İlçesi)
-16.00 Kafkas Ekibi Gösterisi (Hürriyet Parkı)
-17.30 En İyi Kayısı Yarışması (Mişmiş Park Fuar Alanı)
-20.00 Konser (Rafet El Roman-Mişmiş Park Fuar Alanı)
18 Temmuz Perşembe:
-13.00 Kafkas Ekibi Gösterisi (Arapgir)
-14.00 Kazak Ekibi Gösterisi (Arguvan)
-18.00 Kırgız Ekibi Gösterisi (Kapalı Çarşı Üstü)
-20.00 Konser (Malatya Sıra Gecesi- Mişmiş Park Fuar Alanı)
19 Temmuz Cuma
-14.00 Kafkas Ekibi Gösterisi (Kuluncak)
-16.00 Kırgız Ekibi Gösterisi (Hekimhan)
-17.00 Kazak Ekibi Gösterisi (Kernek)
-20.00 Konser (Funda Arar- Mişmiş Park Fuar Alanı)
20 Temmuz Cumartesi
-15.00 Yemek ve Tatlı Yarışması
-16.00 Sanat Etkinlikleri (Kent Müzesi)
-17.00 Kafkas Ekibi Gösterisi (PTT Önü)
-18.00 Kazak Ekibi Gösterisi (Sümerpark)
-20.00 Konser (Yusuf Güney- Mişmiş Park Fuar Alanı)
21 Temmuz Pazar
-20.00 Konser (Ümit Besen- Mişmiş Park Fuar Alanı)
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
FOTO: Yeni Malatya Gazetesi- AA- iha