SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kayısı Ticaretinin Kalbi Bu Merkezde Atacak'

A- A+ PAYLAŞ

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin gerçekleştirildiği Malatya'da yapımına başlanan Dünya Kayısı Merkezi'nin, dünya piyasasındaki kayısı fiyatlarının belirlendiği yer olması hedefleniyor.

Kentte hali hazırda şehir merkezinde bulunan ve daha çok ihracat yapan kayısı tüccarlarının yer aldığı Şire Pazarı'nın taşınacağı Dünya Kayısı Merkezi, 236 bin metrekare alana inşa ediliyor.

Malatya Büyükşehir Belediyesince yapımı devam eden, 10 bin 451 metrekarelik açık pazar ve sosyal alanların, 100 emanet deposunun, 74 bin 825 metrekarelik alanda 464 dükkanın bulunacağı merkez, kayısı satıcılarını tek çatı altında toplayacak.

Merkezin Aralık 2022'de tamamlanması planlanıyor

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'ini sağlayan ve 160 ülkeye ihracat yapılan "dünya kayısı başkenti" Malatya'ya yakışan bir şire pazarının, kayısı merkezinin olmadığını söyledi.

Göreve geldikten sonra kente yakışır, "dünyaya mesaj verecek" bir kayısı merkezi olması gerektiğini düşünerek proje yaptıklarını, yaklaşık 2 milyar liralık bir yatırım olan projeyi ihale ettiklerini dile getiren Gürkan, yapımına başladıkları Dünya Kayısı Merkezi'nin bazı kısımlarının bittiğini belirtti.

Gürkan, şöyle devam etti:

"Dünya Kayısı Merkezi'ni bütüncül olarak düşünmemiz lazım. Merkezi inşa ettiğimiz alanın yanına biz 225 milyon liraya mal olan bir lisanslı kayısı deposu yaptık. Hemen onun yanına Şire Pazarı, onun yanına kongre merkezleri, sosyal tesisler, yaşam merkezleri, spor merkezleri ve depolar yapıyoruz. Çalışanların sosyal ihtiyaçları için gerekli sosyal donatı alanları, konferans salonları, toplantı salonları ve kayısının serüvenini anlatan bir kayısı müzesi ve teşhir mağazalarının olduğu güzel bir çalışma gerçekleştiriyoruz. Hemen yanına kayısı ile entegreli olarak kayısı pazarı, doğu tarafına da fidancılık sitesi yapıldı. Bu Malatya tarihinin en büyük yatırımıdır. Bu çalışmaların yapılmış olması ve devam ediyor olması, bunların isimlerinin duyulması bile kayısı fiyatını yüzde 300 artırdı."

- Kayısının katma değeri artacak

Kayısının dünya genelindeki katma değerinin 5 milyar dolar olduğunu ifade eden Gürkan, buna rağmen yıllardan beri Malatya'ya sağlanan katma değerin 250-300 milyon dolar bandında bulunduğuna işaret etti.

Gürkan, şunları kaydetti:

"Biz dedik ki 'bu katma değerin 1 milyar, 1,5 milyar, 2 milyar, 3 milyar dolara doğru tırmanması gerekir.' Bunun için bu altyapıları yapıp, akabinde de kayısının sanayi ürünü haline getirilmesi noktasında, ambalaj, gıda ve besin çeşitlendirmesi anlamında yine aynı bölge içerisine veya başka bir alana büyük bir entegre tesis düşünüyoruz. Onun çalışmasını da yapıyoruz. Malatya'nın dünya pazarında payını alması noktasındaki çalışmalarımız devam ediyor. Dünya Kayısı Merkezi de hakikaten Malatya'ya ve Türkiye'ye yakışacak, Malatya'nın adını dünyada duyuracak, sosyal donatıları, kalitesi, hizmet dizaynı ile ses getirecek büyük bir projedir."

- İhracat ve gümrükleme Malatya'dan yapılacak

İhracat için kayısının Aydın'a, İzmir'e veya başka bir yere gitmesini istemediklerini vurgulayan Gürkan, "İhracat ve gümrükleme işlemlerinin de burada yapılmasını, Kayısının piyasa değerinin dışarıda değil de kayısının üretildiği yerde, kayısının başkenti olan Malatya'da belirlenmesini arzu ediyoruz. Bu altyapı çalışmalarının temel esprisi de dünya kayısı pazarında belirlenecek fiyatların Malatya'da belirlenmesi amacını taşımaktadır." dedi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Ahmet Yalvaç (2 yıl önce)
    Hayırlı Olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Rezerv dükkan söylentisi (2 yıl önce)
    Projenin zikredildiği den bu yana destekledim,Malatya ve Kayısımız için çok güzel bir proje,fakat hala belediyemiz mevcut şifre pazarı için ne yapılacağını kesinleştirmedi,işyeri sahipleri buranın akibetini merak etmekte,ayrıca yeni bir söylentiye göre 200 adet rezerv dükkanların yapılacağı söyleniyor,yeni yapılacak yerde ek dükkanlar yapıldığı takdirde bu iş ile alakalı geçmişi olmayan eski şire pazarındaki gibi elini kolunu sallıyan gelip mal alıp satacağı neydüğü belirsiz kişilerin pazara doluşup pazarın kalitesini düşürüceği konuşuluyor,esnaf ve ihratçı gözünden bakıldığında buraya bukadar yatırım yapıp dükkanların belli bir değer kazanması bekleniyor,rezerv dükkanlar eklendiğinde asıl olan dükkanların değerinide düşürecek,sözün özü Nerde Çokluk orada bozukluk
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    cok guzel proje isallah malatyaya yakisan sire pazari olur
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Çok güzel bir çalışma ellerinize sağlık sayın Başkan ama ödeme noktasında çok katı oldular esnek bir ödeme planı yapılması yapılan hizmeti hezimete dünüştürmeyecektir.Saygılar
    0
    0
    Yanıtla