SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısı Üreticilerinden TMO Önünde Protesto Eylemi

Kayısı Üreticilerinden TMO Önünde Protesto Eylemi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da bir grup üretici, Tüm Üretici Köylüler Sendikası (Tüm Köy Sen)'nın öncülüğünde, kayısı fiyatlarının maliyetin çok altında kalması, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin alım yapmaması ve üreticinin tüccarın insafına terkedilmesini protesto için, TMO'nun önünde eylem yaptı.

Havalimanı kavşağı OSB civarında toplanan üreticiler, traktör ve araçlarıyla konvoy oluşturarak, TMO'nun önüne gittiler. Burada, Tüm Köy Sen Denetim Kurulu Üyesi Bayram Adil Aktaş, üreticiler adına bir açıklama yaparak, üreticinin yaşadığı zorlukları, TMO'nun seyirci kalmasını ve çözüm önerilerini içeren bir açıklama yaptı.

Polis güvenlik önlemleri aldığı, üreticilerin pankartlar ve sloganlarla destek verdiği eylemde konuşan Aktaş, şunları söyledi:

"Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinden biri olan kayısı, Malatya’nın başlıca geçim kaynaklarından biri olarak öne çıkmaktadır. Dünya kayısı üretiminin büyük bir kısmını karşılayan Malatya, bu özelliğiyle kayısı başkenti olarak anılmaktadır.

Ancak, 2024 yılı itibarıyla kayısı üreticileri zor bir dönemden geçmektedir. Ürün fiyatlarının düşük olması ve üretim girdilerinin artması, üreticilerin ekonomik olarak ciddi sıkıntılar yaşamasına neden olmuştur.

Geçtiğimiz yıl yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle yaralarımız henüz sarılamamışken, acılarımız tazeyken, bu yıl da Malatya’da kayısı fiyatlarının beklenenin çok altında kalması, üreticiler arasında büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Piyasa koşulları, artan üretim zorlukları, piyasada kayısı fiyatını maniple etmeye çalışan 3-5 kendini bilmez tefeci zihniyetli tüccarın müdahaleleri kayısının değerini düşürmüş ve çiftçilerin emeklerini olumsuz etkilemiştir. Kayısı fiyatlarının düşmesi, özellikle küçük ölçekli üreticileri zor duruma sokmuş, emeklerinin karşılığını alamamalarına yol açmıştır. Malatya kayısı üreticileri tefeci zihniyetli insanların elinde oyuncak haline getirilmiştir.

Hal böyle iken “ çiftçi dostu olarak bilinen ve üreticinin yanında yer alması gereken TMO bu konuda kılını kıpırdatmadığı gibi an itibariyle de kayısı alım fiyatlarını açıklamamakta ve Malatya kayısı üreticilerini zor durumda bırakmaktadır.

Kayısı üreticilerinin yaşadığı bir diğer büyük sorun ise artan üretim maliyetleridir. Gübre, ilaç, su ve enerji gibi temel tarım girdilerinin fiyatları son yıllarda ciddi şekilde yükselmiştir. Özellikle gübre ve ilaç fiyatlarındaki artış, çiftçilerin maliyetlerini katlamış, üretim süreçlerini zorlaştırmıştır. Ayrıca, işçilik maliyetlerinin de artması, kayısı üreticilerinin kar marjlarını daha da düşürmüştür.

Geçen yıl itibariyle kayısıda çalışan işçilerin bir günlük yevmiyeleri 450 tl iken bu yıl 1200 tl olmuştur. Geçen yıl 2023 mahsulü kuru kayısının Ortalama fiyatı 160.73 tl seviyelerinde iken bu yıl kuru kayısı fiyatlarıyla adeta dalga geçilmekte ve üreticiler perişan edilmektedir.

Motorinin litre fiyatı geçen yıl Mart ayında 19,61 liradan satılıyorken an itibariyle 46.00 tl sınırına dayanmış durumda. Dolar kuru da geçen yıl 1 Mart itibariyle 18,899 iken( TCMB verilerine göre ) an itibariyle 33.00 tl yi aşmış durumda. Gübreden, yakıta diğer girdilerden işçiliğe varıncaya kadar bütün kalemlerde yaşanan artış karşısında üreticiler ürettikleri kayısının ederini alamadıkları gibi ürünlerini ucuz satmak zorunda bırakılmaktadırlar. İlgililerin ve yetkililerin bu konuya bir an önce el atmaları ve çözüm bulmaları gerekmektedir.

Malatya’da kayısı üreticilerinin karşı karşıya olduğu düşük fiyatlar ve yüksek girdiler sorunu, bölgenin ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Bu durumun çözülmesi, hem üreticilerin refahını artıracak hem de Malatya’nın tarımsal üretimdeki önemini koruyacaktır. Uzun vadeli ve sürdürülebilir politikalarla, kayısı üretiminin tekrar değer kazanması ve üreticilerin emeklerinin karşılığını alması mümkün olacaktır.

Taleplerimizi yetkililer bir an önce duysun:
-Kayısıda taban fiyatın bir an önce belirlenmesini,
-Üreticilerin borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini ve üreticilere faizsiz kredi verilmesini,
-Üreticilerin kullandıkları mazotta ÖTV’nin kaldırılmasını istiyoruz.

Malatya kayısı üreticileri yalnız değildir. Üretici olarak sesimizi duyuruncaya ve haklarımızı alıncaya kadar bu eylemlerimiz devam edecektir.

Değerli üretici köylü kardeşlerim; Birlik olur ve örgütlü olursak bizlerin karşısında emeğimizi sömürmek isteyenler asla bunu başaramayacaklardır. Ben Tüm Üretici Köylüler Sendikası genel merkez yöneticisi olarak sizleri TÜM KÖY SEN etrafında örgütlenmeye çağırıyorum. Beni bu konu ile ilgili olarak genel başkanımız Sayın Sadı Turan görevlendirdiler.Sendika olarak bu haklı mücadelemize ve Türkiye’de haklarını arayan üreticilerin mücadelelerine sonuna kadar destek olduklarını ifade ettiler. 
 
Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi; 'Köylü milletin efendisidir.
Köylüyü ve çiftçiyi hor gören, yarını zor görür.

Yetkililer sesimizi duysun, derdimize ilaç olsun."

malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Fikri Demirtaş

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

44 yorum yapılmış

  • vatandas (3 ay önce)
    kardesim abarttmayin kayisi 5 dolar falan etmez 1 dolar hadi bilemeden 2 dolar eder
    %24
    %76
    Yanıtla
  • ali (3 ay önce)
    Geçen sene rekolte düşüktü çok yüksek fiyatlara kayısı satıldı. Bir tane üretici çıkıp '' bu fiyat çok yüksek, çok para kazanıyoruz. Fiyatları düşürelim ''demediler. Bu sene rekolte yüksek. Bu nedenle fiyatlar geçen yıla göre düşük. Yapacak bir şey yok. Bir ürün çok fazla ise fiyatı düşer. Az ise fiyatı yükselir. Bu kadar basit. Ekonominin kuralı bu.
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Hangi ekonomi yurtdışından kayısı getirip Malatya kayısısı diye karıştırıp satmakm ekonomi.400 TL lik işçi yevmiyesi 800 TL olunca niye ekonomi olmuyor. Maşallah herkesin ekonomistligi çiftçi ye tutuyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erhan (3 ay önce)
    serbest piyasada 1000tl olsa; bunlar TMO ya 950 TL den bile verirler mi ?
    %60
    %40
    Yanıtla
  • gel kardesim 150 ton malim var 950 tl den hemen vereyim sana hemen simdi boyle kapagi yersin iste yoksa paran uza
    0
    0
    Yanıtla
  • İsimsiz (3 ay önce)
    Karadenizliler fındık ve çay için ortalığı ayağa kaldırıyor tmo aylar öncesinden fiyatı belirleyip alım yapıyor ama kayısı için daha fiyat bile belirlememiş ..... % 70 oyla seçtiğiniz milletvekilleri nerede her seçim halay çekmeyle olmuyor bu işler
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Mustafa Kemal (3 ay önce)
    Sesleri çıkmaz oldu
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Mustafa Kemal (3 ay önce)
    Davulcu ekibi nerelerde acaba
    %78
    %22
    Yanıtla
  • malatian (3 ay önce)
    Tanıştığım bir ihracatçı 7-11 dolar arası gittiğini söylemişti. Araplara daha pahalı Avrupa’ya daha ucuza gidiyor. Çiftçinin hakkının buna göre verilmesi gerekir. 5 dolar desen 160-200 arası adil olan fiyat gibi gözüküyor. Allah kimsenin emeğini boşa vermesin.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • kayisici (3 ay önce)
    kardeslerim gelin birlik olalim kimse kayisisini 1.000 tl nin altinda satmasin tuccar mecbur alacak ama aramizda satanlar olursa oyun bozulur herkes satmaya baslar hadi birlik olma zamani bin tl taban fiyat belirleyelim ciftciler olarak ve altinda satmayalim selam ve dua ile
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Yusuf (3 ay önce)
    Kaç bin üretici var toplanan 50 kişi. İşte Malatya işte siyaset işte şehir. Malatya'dan beklenti çok yüksek olmamalı. Büyük değişim geçirdi 22 yilda. Her türlü biat kültürü yerleşti. İnsanlar araştırmaya, sorgulamayan tümüyle inanan ve biat eden konuma getirildi sonucu da sire pazarında halayla tüm ülkeye dünyaya gösterdiler zaten.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Şukredin (3 ay önce)
    Yav ezan sussun , bayrak insin daha mı iyi şukredin gardaşım yauvvvv şükredin bakın ihaleciler rantcilar da şukrediyor siz niye etmiyorsunuz gardaşım yauvvv. Et, süt , yumurta yerine guru ekmek yeyun gardaşum yauuvvvvv. Malatya'da anayasal hakkını kullanıp protesto etmek de mi varmış gözlerim yaşardı.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Itechin (3 ay önce)
    Bunlar hep israil usagi, reisi zor durumda birakmak icin sokaga cikiyorlar. Don olur para isterler, yagmur yagmaz para isterler, deprem olur para isterler ama gecen sene kayisiyi 200 den satarken reise tesekkur bile etmediler adiler
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Başkan (3 ay önce)
    Ziraat odası başkanları ve Türkiye Ziraat odaları üyesi olan başkan nerede acaba neden gelmemisler siyaset olsa gelir hepsi
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Adam haklı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Musa (3 ay önce)
    Bu tür eylemleri hep sol kesim yapıyor, yapmayın !!!
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Yani diyorsun ki Hakkınızı emeğinizi, ekmek paranızı, çocuklarınızın rızkını aramayın aramayın diyorsun öyle mi Musa efendi? Keşke örnek verdiğin sol kesim kadar dik durabilseniz. Senin gibiler yüzünden bu ülke bu hale geldi. Sen şöyle yap sesini çıkarma sürünmeye devam et, sürün kardeşim sürün. Bırakta köylü, emekçi insanlar onuruyla haklarını arasınlar.
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Musa sen gerçek misin tiyatro oyuncusu musum yoksa hayalet misin yani çıkaramadım seni....
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Hayır aslında ironi yapıyor. Hep sol kesim hak ariyor aldığı hakktan ilk önce malum zihniyet faydalanıyor aslında bu konuya parmak basmış doğru tespit. Şuan iktidarda cehape olsaydı o kahvelerde dönen muhabbeti tahmin etmek hiç de zor değil. Ülke ekonomi, mülteci, sağlık, adalet her alanda çöküş döneminde ama gel de bu zihniyettekilere anlat..
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ali (3 ay önce)
    Kaysı tutmaz fiyat yükselir perişan olduk kayısı yandı! Kaysı bol olur fiyat düşer perişan olduk kayısı el ayağa düştü! Arz talep diye bişey var. Evet hayat pahalı ama bundan şikayet eden yok. Fiyat 700 1000TL olsun diyen var inanamıyorum. 10 ton kayısı 100liradan 1milyon eder eder, 1ton kayısı 200liradan 200bin eder. ALLAH veriyor kıymetini bilin ağalar satacak bişeyiniz var
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Kayısı kelimesini doğru yazamayan adamdan böyle boş bir yorum çıkardı zaten.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Özkan (3 ay önce)
    Dolar kurundan bahsetmişler bir de. Ekonomi batarken şire pazarında davul zurna eşliğinde halay çekerken düşünecektiniz ne oluyor diye.
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Mehmet (3 ay önce)
    Malatya Ticaret Borsası nerede? Ne iş yapıyor? Ne destek verdi üreticiye? Seçim zamanları aday adayı oluyor devamlı ama iş esas çalışma zamanına gelince herkes kayıp.. Sahipsiz Malatya Kayısısı ve Çiftçileri.. Şimdi toplayacaklar 3-5 tane büyük ihracatçı 3 dolardan malları, sonra satacaklar 15 dolara vurgunu vuracaklar yine.. İşçi borcu olan, deposu olmayan, borcu olan harcı olan zaten satmak zorunda.. Onlar mecbur verecekler isterse 2 dolar olsun ne fark eder. Üretici herşeyi yapıp 3 dolara satacak, ihracatçı aracı olup 10 katını kazanacak (net kârın). Ne güzel Ticaret be..
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Ünal (3 ay önce)
    Şehir en az yarısının geçimi kayisi ya bağlı bu fiyatlarla siyasilerimiz bu işi yapabiliyorsa yapsin
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Zeki (3 ay önce)
    Borsa başkanımız ramazan Özcan nerede
    %54
    %46
    Yanıtla
  • Kemal (3 ay önce)
    Esenlikteki geçmiş yönetimin yolsuzlukları ilgili hiçbir haber yapmamanızın sebeb-i hikmeti nedir? 5 yılda Esenliğin Malatya basınına 15 milyon verdiği iddialar hakkında söyleyecek hiçbir sözünüz yok mu?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Yasin (3 ay önce)
    Her zamanki gibi görüyoruz ki içimizde satanlar asla bitmiyor 100 lira iyiymiş her seferinde 3-4 kat çıkmasına alışmışız Anlaşılan bunlar ucuza kapmanın peşinde olanlar burada Milletin aklına fiyatının iyi olduğunu söyleyerek algı yapmaya çalışıyorlar her şeyin kat kat pahalandığı ama kayısı ya gelince çok olduğunu söyleyen beyler Unutmayın ki Malatya'nın büyük çoğunluğu geçimini ondan sağlıyor şehrinize ihanet içinde olmayın
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Fatih (3 ay önce)
    Burada tüccar gibi yorum yapanlar var. İnsanda biraz utanma olmalı. Dünya geneli kuru kayısı üretiminin yüzde 85 Malatya'da oluyor. Eğer başka bir yerde olsa yada esnafımız ve siyasilerimiz aç gözlülük yapmasa bugün 500-1000 TL leri konuşuyor olurduk Tüccarlarımız ve siyasilerimiz, kayısı birliği elbirliği ile batıranlara ses çıkarsaydı herşey çok farklı olurdu.
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 ay önce)Fatih isimli kullanıcı yorumuna
    Hayırdır ne bu kanser ilacımı? Yemin ediyorum yirmi sene yemesem aklıma gelmez kayısı. Abartmayalım
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Erdal (3 ay önce)
    Her ürünün fiyatını belirleyen (TMO) kaysının fiyatını belirlemiyorsa burada sorgulanması gereken (TMO) değildir malatya halkının ta kendisidir.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Şükrü (3 ay önce)
    Beyler eğri oturup doğru konuşmak lazım geçen yıl kaysilar az tutmuştu talebi karşılayacak durumda olmadığından 170 TL kadar köylüden alındı ancak bu yıl öyle değil talepden çok kaysi var kaysinin gerçek değeri yüz /yuzyirmi civarıdır üreticinin beklediği gibi ikiyuz TL değil bu fiyat çok yüksek millet boşuna beklentiye girmesin gerçek fiyatı şu anda ki şire pazarındaki fiyatıdır bunu siyasilerde gayet iyi biliyor millet boşuna bağırıp çağırıyor ha bu arada bende kaysi ureticisiyim.
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Türkiye'deki enflasyondan haberin var mı? Vergi sisteminden haberin var mı? Sigorta sisteminden haberin var mı?
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Bülent (3 ay önce)
    Oraya gidip demokratik tepkisini gösteren herkesin ayağına sağlık sustukça olmaz
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Resul (3 ay önce)
    Hele biride çıksın bu kayısının maliyetini yazsın. Şöyle kalem kalem. Ona göre karar verelim maliyetinin altında mı. Bence 100 iyi fiyat. Aksi halde piyasayı başkasına kaptiracaksiniz. Günlük küçük hesaplarla çocuklarımızın geleceği ile oynamayin
    %42
    %58
    Yanıtla
  • Resul Bey, 1-Mazotun litre fiyatını biliyorsundur. Bir bahçe bir senede en az 3 kez sürülür, en az 1 kez çapalanır, en az 4-5 kez ilaçlanır ki bunlar doğrudan yakıt gideridir. Benim 10 dönüm arazim için ödediğim traktör ve çapa ücretleri bu yıl için 15 bin lirayı geçti sen 10 bin lira say. 2-Kayısı en az senede 4 kez (bordo bulamacı sonbaharda, tomurcuk ilacı ilkbaharda, çiçek ilacı, çil ve manolya ile mücadele için ilaç) ilaçlanır. Ben bu sene 3 kez çil ilacı attım sen yine 1 say. 4 ilacın maliyeti yaklaşık 15 bin lira (ekstrayı saymıyorum ki insanlar en az 2 kez çil ilacı atar) 3-Suni gübrenin torba fiyatını senin iyi niyetin için 1000 lira sayıyorum ( ki bu fiyata gübre bulamazsın) ben 4 torba attım. 4 torba da taban gübresi vereceğim sonbaharda 8 bin lira eder. 4- Hayvan gübresinin traktörü minimum yükleme işlemleri dahil 2500 lira. ben bu sene sadece 2 römork alabildim. 5 bin lira yapar. 5-Kanal ile sulama veya sondaj ile sulamadan senelik su masrafı 10 bin lira. 6- En önemli gider olan işçilik minimum 800 lira 20 yevmiye ile iş bitmez mümkün değil ama yine senin güzel hatrın için 20 yevmiye 16 bin lira eder. Şimdi Resul Bey, 6 kalemde 64 bin lira masraf saydım sana ki bunlar çok düşük hesaplandı ve benim kendi işçiliklerim (budama, toplama, gübreleme, sulama, git, gel, yemek ve en önemlisi EMEK)hariç. Kayısıyı satmak zorunda kaldım çekirdek hariç elime geçen toplam para 100 bin lira tam değildi. Şimdi Resul Bey hesabı beğendiniz mi bilmiyorum ama bizim de gözümüz yüzde 200 kazançlarda değil. Evet kayısının kilosu 250 lira olmasın ama bi zahmet geçen sene 150 liraya satılan kayısı bu sene 90 liraya düşmesin yine aynı kalsın en azından
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Girmanalı (3 ay önce)
    Bugün orada idim. Eyleme destek verdik elimizden geldiğince. Fakat aynı desteği diğer hemşerilerimizden göremedik. Bu kayısı Malatya'daki herkesin kayısısı. Çiftçinin mezhebi, dini, dili, ırkı olmaz. Çiftçi çiftçidir! Bugunki eylem çiftçilerimizi de bölmüştü. Ziraat odalarımızdan bir kaç tanesi hariç diğerlerinin hiç birisi orada yoktu. Aynı zamanda Türkiye Ziraat Odaları Birliği yönetim kurulu üyesi de olan Yazıhan Oda başkanı beyefendi neredeydi?
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Enes (3 ay önce)
    2023 ocak da 20 liradan 100 liraya çıktı ozaman kimsede ses çıkmadı alıştınız tabi her sezon 3-4 katına çıkmasına kimse kalkıp 1000 liraya kayısı alıp evine götürmez
    %65
    %35
    Yanıtla
  • İstatistik (3 ay önce)Enes isimli kullanıcı yorumuna
    Kayısının %86'sı ihraç ediliyor. Kalan kısmı iç piyasaya geldiği varsıyılırsa kişi başı kuru kayısı tüketimi 166 gram olarak hesaplanmış. Şimdi sen o gramı alsan nolur almasan nolur. Boş boş konuşuyorsun. Sanane kayısı fiyatından elin yabancısı yiyiyor. Çiftçinin kazanması niye bu kadar zoruna gidiyor? Gerçi burası Malatya hasetliği ile ünlü. Öyle haset ede ede can vereceksiniz! Böyle sahipsiz bir şehir olacak sizin gibiler yüzünden Malatya. Biz çiftçilerin Bi karış toprağı var bari soğan eker yeriz, siz düşünün.....
    %41
    %59
    Yanıtla
  • İstatistik kelime oyunu yapıp şov yapma geçen sene 1 ton kayısı veren bahçe bu sene 3 ton verdi geçen sene 200 liradan satan adam 200 bin kazandı bu sene 120 liradan satıp 360 bin kazanıyor sence kârda mı zararda mı tutturmuşsunuz fiyat düşük doğru fiyatı düştü ama herkes geçen yıla göre en az 2 katı mahsül aldı bi ürün piyasada çoğaldı mı fiyatı düşer bu dünyanın heryerinde böyledir ticaret bilmiyosan yorum yapma
    %85
    %15
    Yanıtla
  • İstatistik (3 ay önce)Enes isimli kullanıcı yorumuna
    Sen Hangi ülkede yaşıyorsun? Enflasyon nedir bilir misin kardeş? Geçen seneye bak Bi fiyatlara, üretici; gübreye, ilaca, mazota, işçiliğe kaç para vermiş? Altın kaç paraymış dolar kuru kaçmış aç Bi bak İnternete. Kiloyu öyle fiyatla çarpmakla olmuyor o işler...ticaretci kardeş!!!
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Enflasyon altın doların yükselmesi bu hükümetin başarısızlığı. Senin kayısını alıp dış piyasaya satan adamların maliyeti ne kadar artmış onu hesapladın mı? Her malın bi fiyat dengesi olur senden alır üstüne işçilik lojistik vs maliyetlerini ekler sonra satar öyle çıkıp kayısı 300 olsun 500 olsun demeyle olmuyor 300-500 liraya alıp dışarı gönderecek babayiğit varsa gelsin ben zararına da veririm.bugün bizi kurtaran fiyat bu diyorlar sen daha iyi fiyata alıp satacaksan hodri meydan ayrıca bi ürünün fiyatı herzaman yükselecek diye bi kural da yok geçen sene 2 milyona satılan araç şuan 1,5 milyona satılmıyor ozaman galericiler çıkıp desin hükümet bizim arabamızı daha pahalıya alsın biz zarar ediyoruz böyle bi düşünce olamaz.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • İstatistik (3 ay önce)Enes isimli kullanıcı yorumuna
    Sizler ve sizin gibiler üreticinin yanında yer almadıkça desteklemedikçe her şeyin en pahalısını yemeye mahkumsunuz! Eti sütü yumurtayı sebzeyi meyveyi öyle pahalı pahalı yemeye müstehaksınız! Kayısı fiyatı üreticide düşük git bak bakalım market raflarına parekende satan işletmelere fiyatı düşürmüş mü? Et kesim fiyatı düşmüş, git bakalım kasap sana ucuz et veriyor mu? Cebinde iki kuruş para var ki böyle rahat konuşuyor ahkam kesiyorsun! Mesele sadece kayısı mı? Ülkede üretici doğranıyor yok ediliyor bunu göremeyecek kadar kör müsün? Kayısı ihraç satış fiyatı kaç dolar biliyor musun? Üretici düşmanı çiftçi düşmanı mısın? Senin amacın ne derdin ne çiftçi ile üretici ile? Kim demiş 300 500 olsun fiyat, geçen sene ki fiyatını korusun yeterli diyoruz! Araç örneği ile ne alakası var üretimin üreticinin? Üretici zengin olmak için üretmiyor, geçimini temin için üretim yapıyor! Köylü milletin efendisidir sözünü anlayacaksınız ama iş işten geçecek!!
    %25
    %75
    Yanıtla
  • senin gibi üreticinin gözü doymuyorsa bu benim suçum değil ben öğretmenim 10 dönüm bahçem var ve yaklaşık 11 ton kayısı çıktı bahçeye ayak dahi basmam herşeyi işçilikle yaptırırım buna rağmen 250 bin liraya yakın işçilik verdim kayısımı da 1 milyon 200 bine sattım kalıyor 950 bin lira şimdi söyle bakalım ben 12 ay devlete çalışıp o paranın nerdeyse yarısını kazanıyorum çevremde sadece tarımla uğraşan kim varsa 2 yılda malına mal kattı ama hâlen ağlıyosunuz zarar ediyosan yapma bu işi kardeş burda algı yapmana gerek yok sizin gibilerin gözü hiçbir zaman doymadı ki zaten her sökterde var senin gibileri
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Taha (3 ay önce)
    Bunlar yüzde yetmiş oyun geri dönüşleri. Bir Adıyaman kadar olamadık. Bırakın pankartları çal davulcu halaya devam...
    %75
    %25
    Yanıtla