SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kayısıda Don Zararı Yüzde 70"

0
Güncellendi - 2018-04-07 04:03:30
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Darende ilçesinde erken çiçek açan kayısıyı don vurdu. Zararın yüzde 70 oranında olduğu açıklandı.

Kaymakam Enver Hakan Zengince ve Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya, kayısı bahçelerinde yaptıkları inceleme sonrasında zararın boyutunun yüzde 70 dolayında olduğunu açıkladı.

Ziraat Odası Başkanı Vedat Ali Kaya yaptığı açıklamada, erken çiçek açım döneminin yaşandığını Darende’de meyvelerin dona maruz kaldığını söyledi. Kaya, Darende’de 5 yıldır kayısının dona maruz kaldığını kaydederek, “Yaklaşık 5 yıldır Darende’de don olayı yaşanıyor. Dolayısı ile binlerce aileyi etkiliyor. Bu süre içerisinde çiftçimiz banka ve tarım kredilerden almış olduğu kredilerini ödemekte zorlandığı gibi ödeyemez hale geldiler. Çiftçilerimizin daha fazla etkilenmemeleri için ödemelerinin yapılandırılması gerekiyor. Don olayının yaşanması ile verim alınamıyor ama kayısı ağaçlarına bakım için de giderler oluyor. Çiftçilere bakım için fındıkta olduğu gibi alan bazlı destek verilmesini arzu ediyoruz. Çiftçimizin Allah yardımcısı olsun, 5 yıldır bu sorun devam ediyor. Yaşanan don olayından dolayı ilçemizde göçler başladı. 5 yıl içerisinde binlerce aile göç etmek zorunda kaldı. En fazla hasar Ayvalı Mahallesi, Tohma Havzası, Balaban, Yavuzla ve Ulupınar Mahallemizde yaşandı” dedi.

Kaya ilçede rakımı yüksek olan bölgelerde henüz çiçek açmadığı için don olayının yaşanmadığını belirtti.

Kaymakam Enver Hakan Zengince ise 5 yıldır Darende’de üzücü tablonun yaşandığını belirterek, “Cazibe merkezi olan Malatya dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 90’ı, kuru kayısıda ise yüzde 70’ini sağlıyor. Dolayısı ile kayısının başkentiyiz. Ülke ekonomisinde önemli bir yer tutmaktadır. 500 bin dolar kalemi oluşturmakta ve 50 bine yakın ailenin geçim kaynağıdır. Maalesef bu sene olduğu gibi Darende’de beş yıldır bu üzücü olay yaşanmaktadır. Binlerce ailenin olduğu gibi ülkemizin de ekonomik kaybı olarak görüyoruz. İnşallah bu üzücü olaylar bir daha yaşanmaz” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • malatyalı (6 yıl önce)
    tarım il müdürlüğü ne iş yapar,malatyanın bir coğrafik haritasını çıkarırsın,ilçe ilçe ,köy köy yükseltisine göre ,eski meterolojik verilere göre her topografik yer için kayısı tarımına veya bir başka tarımsal faaliyete göre not verirsin.üretici arazisini bu verilere göre işler.olağan üstü durumlar dışında rekolte ağaç sayısına göre bilinir.şimdi öylemi olmayacak yere kayısı dikilmiş ,tarım il müdürlükleri meteroloji ve tarsim deki kayıtlara bakarak bu iş çok kolay çözülür.don sigortasıda bu kayıtlara bakılarak devlet desteği ile ucuza yapılır.kayısıya uygun olmayan yerlerede devlet destek vermez.bu iş en fazla 10 yıl içinde çözülür.malatyamız kayısıda bir kaliteye ulaşmış olur.sadece para vermeylede akıl vermeylede olmuyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)
    Malatyanin iklimi değişiyor..kaysi icin elverişli iklim yavaş yavaş kayboluyor...Buna birde sulama suyunu verimli idare edemeyen beceriksiz yoneticiler eklenince kaysi üreticisi çok büyük zarar ediyor... Ziraat odasi ve ziraat fakültesi acilen verimli sulak tarim arazileri belirleyip yeni bir urun arastirmasi yapmalılar...ceviz mi olur, badem mi olur bilemem ancak mevcut değişen iklimle uyumlu en az 20-30 yıl Malatyali çiftçinin üretip satabileceği bir urun olmalı...ziraat fakültesi yeni kaysi turleri bulmaktansa bu konu da araştırmalar yapsa çok daha faydalı olacaktır...
    0
    0
    Yanıtla
  • Oktay karaca (6 yıl önce)
    Bırakın don olsun inşallah olurda milletin kayısısı para eder geçen sene 3 tl den aldılar
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ali veli (6 yıl önce)
    Kayısı olsada yok diyorlar olmasada değişen bi şey yok
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ali veli kulaktan dolma konuşma
    0
    0
    Yanıtla