SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kayısıdan Sonra Çekirdeğine de Coğrafi İşaret Tescili

0
Güncellendi - 2020-12-07 20:47:42
Kayısıdan Sonra Çekirdeğine de Coğrafi İşaret Tescili
A- A+ PAYLAŞ

Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin yapıldığı Malatya'da, kayısının ardından meyvenin çekirdeği için de coğrafi işaret tescil belgesi alındı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği nezdinde tescillenen üçüncü coğrafi işaretli ürünü olan Malatya kayısısı ile ekonomik anlamda önemli kazanç elde eden kentte, bu meyvenin birçok alanda kullanılan çekirdeğinin de tescillenmesi için atılan adımlar sonuç verdi.

Türk Patent ve Marka Kurumu, kayısı çekirdeğini "Malatya Kayısı Çekirdeği" adıyla tescilledi.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya kuru kayısı üretiminde ve ihracatında Malatya'nın lider olduğunu söyledi.

Kayısı çekirdeğinin de önemli bir ihracat ürünü olduğunu dile getiren Özcan, bununla ilgili bir süredir ciddi çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

Bu yıl nisan ayında Tarım ve Orman Bakanlığı ile görüşmeler yürüterek çekirdeğin "Güvenilir Gıda Listesi"ne dahil edilmesini sağladıklarını aktaran Özcan, şöyle devam etti:

"Malatya kayısı çekirdeğinin coğrafi işaret belgesini almak için 2018 Temmuz ayında müracaat etmiştik. Müracaatın ardından kentin farklı coğrafyalarından topladığımız çekirdekleri ilgili kurumlara gönderdik. Çekirdek için coğrafi işaret almaya hak kazandık. Türk Patent ve Marka Kurumundan Malatya Kayısı Çekirdeği Coğrafi İşaret Tescil Belgesi'ni aldık." dedi.

Çekirdeğin tescillenmesiyle kent ve ülke ekonomisine daha fazla katkı  sağlanabileceğini belirten Özcan, Malatya kayısısının çekirdeğini dünyaya tanıtmak için ellerinden geleni yapacaklarını bildirdi.

Özcan, şunları kaydetti:

"Malatya kayısısının Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Belgesi ile tescillenmiş olmasıyla beraber, Malatya kayısı çekirdeğinin tescillenmiş olması çok önemli. Bu belgeler, Avrupa'da ve dünyada çok önemli prestij belgeleridir. Malatya Ticaret Borsası olarak bu belgeyi aldık. Artık kayısı çekirdeğini hem ihracatta hem de iç piyasada daha fazla kullanılabilecek bir ürün haline getirmeye çalışacağız. Bu noktada da önemli çalışmalar hayata geçireceğiz."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Özer (4 yıl önce)
    Bunlar çok güzel çalışmalar, Allah razı olsun. Bunun yanında Malatya ya özgü Analı Kızlı Köfte vb. Yemeklerimiz var. Bunlar hakkında çalışma var mı acaba. Emeği geçenlere teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemil44 (4 yıl önce)
    Göreve geldiğinden beri Malatya kayısısına can verdi Başarılarının devamını dilerim Ramazan bey
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal (4 yıl önce)
    Trt de Malatyanın milli yemeği analı kızlı,Adananın milli yemeği olarak Türkiyeye anlatıldı.Uyuma malatya
    0
    0
    Yanıtla
  • Kaysıcı (4 yıl önce)
    Orduzu Şanlıkaya'ya doğalgaz ne zaman geliyor. (Okuyucular mazur görsün sesimizi duyurmaya çalışıyoruz bu şekilde )
    0
    0
    Yanıtla
  • İlgisiz bir şekilde Oraya buraya yazarsan,şanlıkaya doğalgaz asla gelmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi44 (4 yıl önce)
    Çok şükür artık ığdır, mut, baskil kayısısı gibi taklit saçmalıkları da bitmiş oldu. Dünya kayısı ve kayısı çekirdeği başkentinin Malatya olduğu tescillendi. Sırada Yeşilyurt dal bastı kirazı, Hekimhan cevizi, Arapgir üzümü , Doğanşehir fasulyesi ve Akçadağ armudu var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hudayı (4 yıl önce)
    TMO nun aldığı kayısılar ya hoşaf olur yada çöpe gider
    0
    0
    Yanıtla
  • Hikmet (4 yıl önce)
    Ramazan beyi tebrik ederim,görevini layıkıyla yapan bir şahsiyet. TMO’nun kayısı taban fiyatını belirlemesi bile biz üreticiler için adeta bir sigorta. İnşallah Ramazan beyi daha güzel yerlerde görmek isteriz. Malatya’nın bulunduğu makamın hakkını veren yöneticilere ihtiyacı var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Battalgazi (4 yıl önce)Hikmet isimli kullanıcı yorumuna
    ???
    0
    0
    Yanıtla