Malatya'ya önemli bir gelir sağlayan kayısı ile ilgili uluslararası kabul görmüş yeni bir çalışma yapıldı. Çalışmada, Kabaaşı kayısının mide ve ince bağırsaktaki stresin oluşturduğu hücresel hasarı engellediği görüldü.
"ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR"
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sema Uğuralp, "Günümüz koşullarında stresin vücudumuzun hemen her organında hastalanmaya yol açtığı bilinmektedir. Bu olumsuz etkiler ile baş etmek üzere bilim camiasınca araştırmalar yapılmaya devam edilmektedir. Ben ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Göknur Aktay ve Histoloji ve Embriyoloji AD Öğretim Üyesi Feral Öztürk ile birlikte yapılan, ''Kabaaşı kayısının stres oluşturulan sıçanların farklı dokularına etkisi'' konulu çalışma Natural Product Research dergisinde yayınlanmıştır. Çalışmada, kayısının mide ve ince bağırsak dokularında stresin oluşturduğu hücresel hasarı engellediği gösterilmiştir" dedi.
"İSTENMEYEN DURUMLAR ORTAYA ÇIKIYOR"
Stresle beraber, kalp krizi, erken yaşlanma, kanser gibi istenmeyen durumlar ortaya çıktığını belirten Prof.Dr. Uğuralp, "Bağışıklık sistemi, dolaşım sistemi, mide-bağırsak sistemi, merkezi sinir sistemi gibi birçok sistemi olumsuz etkilemektedir. Strese maruz kalmanın hücrelerde serbest radikal denen zararlı moleküllerin oluşmasına neden olduğu ve uzun süreli maruziyette bu zararlı etkileri tamir eden sistemlerin etkisiz kaldığı bilinmektedir. Sonuçta, kalp krizi, erken yaşlanma, kanser gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır. Stresin zararlı etkilerine karşı antioksidan içeren gıdaların koruyucu etkilerinin olabileceği ve strese bağlı hastalıkların önlenebileceği düşünülmektedir. İnönü Üniversitesi'nde yapılan bu çalışmada, soğuk stresine maruz bırakılan sıçanların mide ve ince bağırsaklarındaki serbest radikal hasarı üzerine kaba aşı cinsi kayısının koruyucu etkilerinin olduğu ortaya konmuştur" ifadelerini kullandı.