Malatya kayısısının Türkiyeden sonra Avrupa Birliği nezdinde de coğrafik işaret olarak tescil edilmesi için yapılacak başvuru, kayısıya dair coğrafik işaret logosunun 2 yıldan bu yana çizdirilememesi yüzünden bugüne kadar yapılamadığı bildirildi.
Malatya kayısısının Avrupa Birliği sınırları kapsamında coğrafik işaret olarak tescil edilmesi konusunda başlatılan çalışmaların, bugüne kadar bir logo üzerinde karar verilememesi nedeniyle tıkandığı öğrenildi.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde yürütülen coğrafik işaret tescil çalışmalarında ülke çapında tescil işleminin gerçekleştirildiği, ancak Avrupa Birliği nezdindeki coğrafik işaret tescil sürecinin başlatılması için hazırlanması gereken dosyanın 2 yıldan bu yana sonuçlandırılamadığı belirtildi.
Konuya ilişkin sorularımızı cevaplayan Malatya TSO Genel Sekreteri Sait Kabadayı, Malatya kayısısının AB nezdinde coğrafik işaret olarak tescil edilmesi için bir logo çizdirilmesi ve logo konusunda karar verilmesi gerektiğini vurgulayarak, Ancak bu logoyu bir türlü tespit edemedik. Defalarca logo çizdirildi, ama beğenilmedi şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Bayram Murat Asma: Bizden Sonra Çalışmaya Başlayan Gaziantep Baklavasını Tescil Ettirdi
Kayısının ülke çapında coğrafik işaret olarak tescil edilmesi konusundaki çalışmalara katkı sunan ve Avrupa Birliği nezdindeki tescil çalışmaları konusunda bilimsel makaleler yazan İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bayram Murat Asma geçtiğimiz günlerde yerel basında yayınlanan Malatya Kayısısı ABye Ne Zaman Girecek? başlıklı makalesinde kayısının AB çapında coğrafik işaret olarak tescil edilmesi için çalışmalarına ilişkin gelinen noktayı özetleyerek, Bizden sonra çalışmalara başlayan Gaziantepliler tüm prosedürü kısa sürede tamamlayıp başvuruyu yaptılar ve AB komisyonu Temmuz 2009da Antep Baklavasını tescil etti dedi.
Doç. Dr. Bayram Murat Asma makalesinde şu bilgi ve görüşlere yer verdi: Ülkesel anlamda tescil edilen Malatya Kayısısının Avrupa Birliğinde coğrafik işaret olarak tescil edilmesi çalışmalarına büyük bir hevesle iki yıl önce başlanıldı. Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığında Malatya Tarım İl Müdürlüğü, Meyvecilik Araştırma Enstitüsü ve İnönü Üniversitesinin katkılarıyla yaklaşık üç ay süren titiz çalışmalar sonucu taslak rapor hazırlandı. Konu ile ilgili Ankarada faaliyet gösteren bir danışmanlık şirketinden ücretsiz yardım alındı, taslağa son şekil verildi. Sonra rapor İngilizceye çevrildi. Her şey tamam, aradan yıllar geçti, ancak başvuru bir türlü yapılmadı. Başvurunun ücretsiz olduğunu da ayrıca belirtelim. Bizden sonra çalışmalara başlayan Gaziantepliler tüm prosedürü kısa sürede tamamlayıp başvuruyu yaptılar ve AB komisyonu Temmuz 2009da Antep Baklavasını tescil etti. Ne diyelim darısı Malatya Kayısısına Malatya Kayısısının AB tarafından tescil edilip uluslararası patent alacağı günü büyük bir heves ve umutla bekliyoruz