SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Kazımayın Hafızalardan 'Malatya'mı"..

A- A+ PAYLAŞ

İstanbul Üniversitesi eski rektörü, hemşehrimiz Prof.Dr. Mesut Parlak, Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi'nin yıkılarak, 'Millet Bahçesi'ne katılması yolunda Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmakta olan girişimlere tepki göstererek, Başkan Selahattin Gürkan'a "Sayın Başkan; bir eğitimci olarak bu Meclis kararından vazgeçin ve okul binasını bir şekilde koruyun." çağrısı yaptı.

"KAZIMAYIN HAFIZALARDAN 'MALATYA'MI"..
Prof.Dr. Mesut Parlak'ın, Sözcü Gazetesi'ndeki köşesinde “Kazımayın hafızalardan 'Malatya'mı” başlıklı yazısı şöyle:

"Cumhuriyet'in aydınlık kenti Malatya'yı karanlığa mı gömmek istiyorsunuz?

Geçmişte o kent yetiştirdiği devlet adamları, sanatçılar ve kültür insanları ile anılırdı. Bu insanlar o dönemin okullarında güçlü eğitim kadroları tarafından yetiştirildiler. Malatya Lisesi Sanat Okulu ve Ticaret Lisesi Türkiye'nin sayılı okulları arasında anılırdı. Şimdi gelin bugüne bakın, ne o güçlü eğitim kadroları ne de o okullar var. Kentin her açıdan nerelere evrildiği de belli değil.

Genç Cumhuriyet'in büyük eserlerinden “Malatya Mensucat Fabrikası”, “Tekel Tütün Fabrikası” için özelleştirme denildi ve rant uğruna satıldı. Mensucat fabrikası sadece bir fabrika değil, bir tür eğitim kurumu, bir ekoldü. Orada çalışan işçilerin çocukları, torunları tekstil sektöründe çığır açtılar ve büyük firmalar kurdular.

Fabrika içinde tramplemli olimpik yüzme havuzu, sinema, tiyatro salonları ve büyük bir futbol sahası vardı. Fabrika, havuz başı ve salonlarında görkemli Cumhuriyet Baloları yapılırdı. Yazın, havuz başında düğün törenleri olurdu. Fabrikanın tüm bu imkanlarından Malatya halkı yararlanabiliyordu. Orası kentin kültür hazinesi idi. Ne oldu? Üç paraya satıldı. Son dönemlerin modası AVM, otel ve rezidanslar…. Tekel sigara fabrikası da satıldı ve çarşı yapıldı.

Kurtuluş Savaşı kahramanlarından hemşehrimiz İnönü'nün adını taşıyan İnönü Stadı geçiş dönemi Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat tarafından halkı mesajlarla davet ederek kazma küreklerle yıkıldı. Yetmedi stadın yanındaki Atatürk Kapalı Spor Salonu da yıkıldı.

Çünkü Cumhuriyet Kurucuları ATATÜRK ve İNÖNÜ adını taşıyan hiçbir eser kalmamalı idi.

Şimdi Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan.

Değerli Kardeşim Sayın Bahadır Altaş'ın Malatyahaber.com'daki makalesinden öğreniyorum ki ‘Genç Cumhuriyet'in eğitim anıtlarından eski adıyla sanat okulu da belediye meclis kararı ile, SİT alanı olmasına rağmen yıkılma kararı alınmış.

Bu kararın alındığı meclis toplantısında Selahattin Gürkan Bey yokmuş !… Sanat okulu yıkılıp arazisi son dönemlerin modası “MİLLET BAHÇESİ” alanına katılacakmış”.

Sayın Gürkan, hayırlı uğurlu olsun. Ticaret Lisesi'ni de yıkmışsın. Hazır yıkmaya başlamışken, Kölük Anadolu Lisesi, halkevi ve benim de lisem olan şimdiki Milli Eğitim Müdürlüğü'nü de yık işlem tamamlansın.

Ulu Önder'in büyük devrimlerinden biri de tarım ve hayvancılığın kalkınması idi.

Bu kalkınma hamlesinden Malatya'da nasibini almış, ziraat ve hayvancılığın kalkınması için “Sultan suyu harası” hizmete açılmıştı. Halkımız için tarım, hayvancılık konusunda bir tür eğitim verilen okul ve Türkiye'nin en değerli saf kan yarış atları orada yetiştiriliyordu. Bir tür ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ'nin küçük örneği gibi. Çiftlikteki taş binalar (yönetim binaları) alelacele ihale edilerek yıkıldı. Yangından mal kaçırılıyordu. Yandaşlara peşkeşler başlamıştı.

Sayın Gürkan Başkan'a sordum, Çiftlikle ilgili söylentiler doğru mu diye. Sizin bilginiz var mı? Bakın neler oluyor arada? Orası Akçadağ Belediyesi'ne bağlı, dedi. Şimdi sanat okulunun yıkılması ile ilgili  soru sorulursa, ben o toplantıda yoktum mu diyecek?

Sayın Başkan; bir eğitimci olarak bu Meclis kararından vazgeçin ve okul binasını bir şekilde koruyun. Yine yapılmasını düşündüğünüz millet bahçesi içinde Sayın Bahadır Altaş'ın makalesinde de belirttiği gibi bu binalar Cumhuriyet'in anısı müze olsun. Bakın, siz yukarıya mesaj vermek için millet bahçesine çok özen gösteriyorsunuz da aman dikkat, Sayın Erdoğan bir toplantıda bu tür okulların artırılması ile ilgili net mesajlar verdi benden söylemesi…

Sayın Başkan, şehirlerin geçmişine dönük bir hafızası vardır. Şu an da kentte veya Malatyalı olup kent dışında yaşayan milyonların  hafızasına kayıtlıdır. İcraatlar yaparken bu hafızaya saygılı olmak gerek.

Bu hafızaya saygılı olmazsanız kent dışında yaşayan hemşerilerle kentin organik bağlarını koparırsınız. Bir daha gelmezler. Çoğu hemşerilerimiz zaman zaman çocukları ve torunları ile doğdukları kenti ziyarete gelirler. Gelen bu hemşerilerimizin çocuklarına veya torunlarına işte ilk okulum işte lisem, sanat okulum, burası halkevi burada her türlü sanat ve kültür etkinlikleri yapardık diyebilsinler. Buralar Ulu Önder Atatürk ve Atatürk'ün en yakın silah arkadaşı İnönü'nün yani genç Cumhuriyet'in eserleridir, dersiniz. Başka da çocukluk anılarımla ilgili göstereceğim çok yerler vardı ama kent yöneticileri olan amcalarınız zaman içinde bunları yıktılar der ve sorulardan kaçarsınız. Evet birkaç kuşağın hafızalarını son yirmi yılda gelen yöneticiler yok ettiler.

Kent Yöneticileri'nin, siyasi baskılar sonucu kentin geçmişi ile ilgili değerlere sahip çıkamaması gibi bir neden hiçbir şekilde kabul edilemez. Bu veya buna benzer siyasi baskılar yapılıyorsa, yönetici kamuoyunun karşısına çıkar tüm detayları ile anlatırsınız. Böyle yaparsanız büyürsünüz. Sessiz kalırsanız tüm siyasi fatura size çıkacaktır.

Sayın Başkan, yıkılması için meclis kararı aldığınız Sanat Okulu'nun önemli bir özelliği de 1964 Kıbrıs Savaşı sırasında şehit Malatya'lı öğretmen Kemal Özalper adını taşımasıdır. Kemal Öğretmen uzun yıllar yıkılma kararı alınan bu sanat okulunda hizmet yapmış, Kıbrıs Savaşı sırasında (uzmanlığı nedeniyle) Kıbrıs'a tayin edilmiş ve orada şehit olmuştur.

Tüm bu olumsuzluklar yaşanırken kentin sivil toplum örgütlerinin suskunluğunu da anlamakta zorlanıyorum. Hiç olmazsa yasal başvurularla, SİT alanında ki hukuk ihlaline karşı yasal yollara başvursaydınız. Siyasiler; Gri pasaport konusunda her gün ekranlarda boy kendinizi gösterip  kıyamet koparıyordunuz. Genç Cumhuriyet'in eserleri birer birer yıkılırken, yıkılmaya çalışılırken neredesiniz? Türkiye Cumhuriyeti ve CHP'nin de kurucuları ATATÜRK ve İNÖNÜ adını taşıyan bu miraslar bir bir yıkılıyor ve  ne acı ki sizlerde ses seda yok. Yoksa, size göre bu yıkımların siyasi getirisi mi yok?

Bu yazıyı yazarken, o sanat ve kültürün tavan yaptığı, eğitimin dillere destan olduğu, o aydınlık kentim, film şeridi gibi gözümün önünden geçti. İçim burkuldu o an ve bir şeye karar verdim. ”Malatya Malatya bulunmaz eşin, Gönülleri coşturur Ayla Güneşin türküsünü” de artık söylemeyeceğim.

SON SÖZ: Güç sadece fiziki kapasiteden değil, boyun eğmeyen iradeden gelir.  GANDHİ"

sozcu.com.tr

(https://www.sozcu.com.tr/2022/yazarlar/mesut-parlak/kazimayin-hafizalardan-malatyami-6914065/)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Mehmet (2 yıl önce)
    Şu an Malatya’yı yönetenler bu şehrin insanları olmadığı için şehrin kültürü,hafızası,yaşanmışlıkları onlar için birşey ifade etmiyor.Koca stadyum yıkıldı,kapalı stad yıkıldı ,kapalı yüzme havuzu yıkıldı lojmanlar, ve tesisler yıkıldı yerine çok lazımmış gibi park yapıldı.Sanat okuluna dokunmayın bari Malatya’nın şu an sanatkarları ve ustaları bu okuldan mezun olmuşlardır
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Okul binası Malatya hafızası olarak kalabilir. Kalmalıdır. Ancak okulun şehir merkezi dışına çıkarılması şehir merkezinin trafik yoğunluğunun azaltılması , yeşil alanın artırılması, eğitimin sağlam ve yeterli bir binada verilmesi vs. Sebeplerden uygun bir yere taşınması uygun olur diye düşünüyorum. Bu işleri parti, ideoloji vs. İle değilde fayda temelli görmek gerekir diye düşünüyorum.
    %48
    %52
    Yanıtla
  • Akif (2 yıl önce)
    Yıkıldıktan sonra o bölgeye semt pazarı yapılabilir.Yada otobüslerin depo alanı da olabilir.En azından bir yararı olur millete
    %10
    %90
    Yanıtla
  • paşa44 (2 yıl önce)Akif isimli kullanıcı yorumuna
    Bu nasıl bir kafa? Güzelim yeşil alan olacak yeri otobüs pazarı veya pazar yeri olarak mı mahvetsinler?
    %93
    %7
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    malatyali sen egitime karsimisin belediyenin sozcumusun bakin orda evler ve 3 tane okul var milliyonlarca gentler egitim goruyor kalifiye elamanlar yetisiyor
    %30
    %70
    Yanıtla
  • ahmet (2 yıl önce)
    bu zihniyet stratejik öneme sahip atatürk havaalanını yıkıp millet bahçesi yapacak kadar ön görüsüzler ve acımasızlar..rant varsa ülkenin değerleri varsa bunları yok etmek akp nin işi
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Bir tost (2 yıl önce)
    Gün gelecek birileri Malatya park için ben burada çooook gezdim burası yıkılmasın şehrimizin hafızası yok ediliyor diyecek
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Şehrin beton görünümü yerine kernek huriyet ve kanal boyu ile birlikte olacak büyük yeşil bir parkdan neden bu kadar rahatsızsnz anlamk çok zor o bina orada kalması kime ne faydası var orası yeşil insnlarn nefes alacağı bir yer olsa şehrin prestiji yüz kat artar şehir vizyon ve prestiji kazanır şehir merkezinde insnlrn gezeceği nefes alacağı bir yer olur, kaldı ki çoğu şehir bu yeşil projeler ile prestijini kat kat artırmış ve devasa turist çekmiştir örnek Antep, Konya, Eskişehir bu şehirler kupkurak şehirler olduğu halde yeşil ağırlıklı projeler ile milyonlarca turist çekiyor hele Eskişehir ve Konya Malaya ise beton şehir olmuş neredeyse yazık günah bari buna karşı çıkmayın şehir nefes alsın
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Tecde Barguzu bölgesinde binlerce dönüm arazi beton olurken sen nerdeydin Malatyalı gardaşşşşş Bir de aklın sıra il sayıp akıl veriyorsun söyle he bi o saydığı illerde hangi okulları yıkıp millet bahçası yapmışlar. Belli ki sende kendince ak trollüğe soyunmuştun...
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Doğru bir yorum yapmışsınız. Yeşil alan ne kadar artarsa şehrin değeri o kadar artar. Geçen gün stadın yerine yapılan millet bahçesinde yürüyüş yaptım. Çok güzel olmuş. Emeği geçenlere teşekkür ederim
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Millet bahçesinde sadece gezmek yetmez reisin dediği gibi aynı zamanda yatıp yuvarlanacaksınız da
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Alper Tunga (2 yıl önce)
    Buradan Tüm dünyaya yazıyorum Malatya BBB Selattin GÜRKAN'nın "Yeşil Kuşak Projesi" sayın Cumhurbaşkanı tarafından "Millet Bahçesi" projesi olarak uygulama konulmuş bundan haberiniz var mı??? Yoksa sıkı durun o zaman Malatya BB web sitesinde Başkan öz geçmişinde aynen şöyle yazıyor... Gürkan’ın Hizmet süresi içindeki “Yeşil Kuşak Projesi” Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından “Millet Bahçesi” ismi ile taçlandırılıp Türkiye geneline teşmil edilmiştir. Şimdi anladınız mı Cumhurbaşkanı niye Gürkan Bizim için önemli demiş....
    %77
    %23
    Yanıtla
  • M.Bahadır ALTAŞ (2 yıl önce)
    Eski İstanbul Üniversitesi Rektörü kıymetli hocamız Prof.Dr.Mesut Parlak benim malatyahaber.com ( https://malatyahaber.com/haber/422976/ ) sitesinde yayınlanan "Malatya Bunu Hak Etmiyor" başlıklı ŞKÖ Lisesi ile ilgili yazımı konu olan bir makaleyi Sözcü Gazetesindeki köşesinde yazarak konuyu Malatya'dan ülke gündemine taşımıştır. Malatya ve Malatyalılık konusunda bir eğitimci olarak önemli duyarlılık göstermiştir kendisine teşekkür ederim. Kıymetli büyüğümüz ve hocamız Prof.Dr.Mesut Parlak'in göstermiş olduğu bu duyarlılığı Malatya adına başta STK olmak üzere tüm Malatyalıların göstermesi gerekmez mi?
    %67
    %33
    Yanıtla
  • paşa44 (2 yıl önce)
    Yeter baydınız artık basit bir beton yapıya tarihi eser muamelesi yapmayın! Gören de sanat eseri sanır, beton her yere yapılır ama yeşil alan yapılacak alan maalesef çok az bu şehirde. Beton yerine yeşil alan yapıyor belediye daha ne istiyorsunuz? Siz tersini istiyorsunuz. Tersini yapsaydı, tepkiniz ne olurdu acaba? Malatya'nın yeşile ihtiyacı var, hiçbir tarihi değeri olmayan betona değil. Eminim bu beton aşıkları gerçek hayatta Malatya'nın yeşil alanının ne kadar az olduğundan dem veriyorlardır. Selahattin başkanım Malatyalılar yeşil alan konusunda sonuna kadar sizi destekliyor aynen devam.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Yeşili bukadar seviyorsan güzelim Tecdenin,Çilesizin,kileykin,Çırmıktının yeşillikleri talan edildikleri zaman neredeydiniz
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Bulent (2 yıl önce)
    İl dışında yaşayan biri olarak 1- 2yılda bir birkaç günlüğüne geldiğimiz rnalatyamızda gezerken çocuklarıma okuduğum şimdiki milli eğitim binasını gösterir efsane malatyasporumuzu izlediğimiz stadyumu eski belediye binamızı gösterirdik bırakın şimdi çocuklara anlatmayı inanın kendim bile doğup 22 yaşına kadar bulunduğum şehrime yabancı kalıyorum vay be diyorum 25 yıl neleri almış
    %66
    %34
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Bu iktidarın işi bu. Hafızaları silmek yoketmek. Yeni hafıza oluşturmak.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Taylor (2 yıl önce)
    Park Yeşilalan yapmak güzel ama önemli olan sadece bazı özel insanların faydalanacağı yere değil umumi olan her yere yapmak.. Mesele 3 metre ara ile birbirinin yatak odasına bakan, içiçe girmiş çok katlı binalara ruhsat verirken aklınız da ne vardı?
    %82
    %18
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    sayin baskan vaz gecin ihanet ediyorsunuz egitime millyonlarca ogrenci buralarda egitim gordu insanlarin ahini almayin
    %59
    %41
    Yanıtla