SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kendi Yapısını Yerinde İnşa Edecek Afetzedelere Hibe Verilecek

Kendi Yapısını Yerinde İnşa Edecek Afetzedelere Hibe Verilecek
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremzedelere yeni destek paketini açıkladı. Özhaseki, Yerinde Dönüşüm Projesi çerçevesinde kendi yapısını yerinde inşa edecek afetzedelere konutlar için 500 bin lira, iş yerleri için 250 bin lira hibe verileceğini belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 11 ilin hızlı bir şekilde kalkınması ve afetzedelerin yeniden ev ve iş yerlerine kavuşması hedefiyle başlatılan “Yerinde Dönüşüm Modeli" tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu. Bakan Özhaseki, kendi ev ve iş yerlerini yapmak isteyen afetzedelere hibe ve kredi desteği vereceklerini açıkladı. Bakan Özhaseki, 6 Şubat depreminin bin yıllık Anadolu medeniyeti tarihinde yaşanan en büyük felaketlerden biri olduğunu belirterek, “11 ilimizi derinden etkiledi. Yaklaşık 14 milyon insan etkilendi ve 50 binden fazla canımızı da toprağa verdik. Bu büyük bir afetti. Bunun altında kalkmakta kolay değildi. Hasar olarak bakıldığı zaman ise 680 bin civarında konut, 170 bin civarında da bağımsız birim olarak tarif edebileceğimiz depo, iş yeri, dükkan vs. yerler tamamıyla yıkıldı ve yıkılmaya devam ediyor” diye konuştu.

“Bir yıl içerisinde 319 bin konutu bitireceğiz ve hak sahiplerine teslim edeceğiz”
Deprem bölgesinde yıkımların hızla devam ettiğini belirten Bakan Özhaseki, “İlk günden itibaren sağlam zeminleri arayarak bulduk ve oralarda rezerv konut alanında ihtiyacı gidermek için inşaatlara başladık. Şu anda ihalesi yapılmış olan konut sayısı 180 binin civarında. Ekim, kasım ve aralık aylarında onların teslimatına geçeceğiz. Genellikle TOKİ’miz tünel kalıp sistemiyle yapıyor ve zemin artı dört gibi bir yükseltiyi de geçmiyor. Son 20 yılda yapılan çalışmalarla bir taraftan kamu binalarının hasar almadığını gördük, bir taraftan da TOKİ’nin hiçbir şekilde hasar almadan bu depremi atlattığını gördük. Cumhurbaşkanımızın da söz verdiği gibi bir yıl içerisinde 319 bin konutu bitireceğiz ve hak sahiplerine teslim edeceğiz” dedi.

"Depremzedeler şehirlerini terk etmek istemiyor"
Depremzede vatandaşların şehirlerindeki hatıralarını terk etmek istemediklerini ifade eden Özhaseki, şunları kaydetti:

“Bulundukları yerlerde yaşamak istiyorlar. Bununla ilgili de birtakım formüller geliştirmenin gerekliliği de çok açık. Bölgede toplantılar yaptık. Toplantılarda bölgenin yörenin insanlarıyla, sivil toplum örgütleriyle, mimar mühendis odalarıyla, belediyelerle bir araya gelerek ne düşündüklerini sorduk ve bizden beklentilerinin ne olduğunu anlamaya çalıştık. Geçtiğimiz pazar günü de bölgede en çok hasara uğrayan 100’den fazla belediye başkanı arkadaşımızın tamamını bakanlığımıza davet ettik. Onlarla uzun istişareler yaptık. Yaptığımız planları gösterdik, o planlamaların uygun olup olmadığı hususunu saatlerce tartıştık. Bir taraftan da yeni modeli kendilerine anlattık. Arkadaşlarımızın hepsi de bu modelin doğru olduğu hususunda bizlere de teşekkürünü ilettiler.”

Yapılarda taviz verilmeyecek
Deprem bölgesindeki yeni inşaatlarla ilgili dört kırmızı çizgileri olduğunu ifade eden Bakan Özhaseki, “Bunu her fırsatta ifade ediyoruz. Bu kırmızı çizgilerden taviz vermemiz mümkün değil. Fay kırıklarının ve hatlarının bulunduğu yerlerde bir daha yapılanma olmayacak. Zeminde sıvılaşma olan yerler var. Zeminde sıvılaşma olan yerlerde bir daha yapı yapılamayacak, oralar boşalacak ve dinlenme alanı olarak kullanılacak. Dere yataklarında da bundan sonra yapı yapılması mümkün değil. Bunlarla ilgili cezai birtakım müeyyideler önümüzdeki günlerde Meclise gelecek. Bundan sonra sıfır tolerans olduğunu söyleyelim” dedi.

“Krediler 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli sıfır faizli olacak”
Yerinde dönüşüm projesi ile ilgili inşaat maliyetlerini de hesaplayarak kredi ve hibe bölümleri geliştirdiklerini belirten Bakan Özhaseki, şunları söyledi:

“Özellikle vatandaşlarımız kendi aralarında bir araya geldiklerinde gerek tek katlı gerekse birden fazla katlı konutlar yapmak istediklerinde yarıdan bir fazlasının bir araya gelmesiyle buna izin vereceğiz. Ortak bir hesap konutlar için hibe olarak 500 bin lira, dükkanlar için 250 bin lira nakdi yardımda bulunacağız. Afetzede vatandaşlarımızın konutlarının büyüklüğüne göre 500 bin lira ile 800 bin lira arasında kredi verilecek. Dükkanlar için ise 250 bin lira ile 500 bin lira arasında kredi vermeye devam edeceğiz. Bir taraftan hibe vereceğiz, bir taraftan kredi vereceğiz ki bir an önce oradaki konutlar yapılsın herkes evlerine, hatıralarının olduğu komşularıyla hayatlarına devam etsinler. Buradaki krediler 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli sıfır faizli olacak. Bu paraları hak ediş karşılığı vereceğiz. İş başlayacak, devam edecek, biz arkasından hibe ve kredi olarak düşündüğümüz rakamları vermeye devam edeceğiz. Konutları yıkılan şirket sahiplerini de hak sahibi etmeye devam edeceğiz.”

Özhaseki, deprem bölgelerinde 22 adet imar ofisi kuracaklarını ve buralarda bir müddet imarı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kontrolünde ve denetiminde gerçekleştireceklerini belirtti. Ruhsattan iskana kadar her aşamada bakanlığın yetkisi olduğunu hatırlatan Özhaseki, bu konuda asla taviz vermeyeceklerini ifade etti.

Yerinde dönüşüm sürecini çerçevesinde yürütecek olan yapım ve dönüşüm ofisleri ilk olarak Hatay'da Antakya, Defne, İskenderun/Belen, Kırıkhan, Samandağ ve Hassa’da, Kahramanmaraş'ta Dulkadiroğlu, 12 Şubat, Elbistan, Pazarcık, Türkoğlu ve Afşin’de, Malatya'da Yeşilyurt, Battalgazi Doğanşehir’de, Adıyaman'da Merkez, Gölbaşı, Besni ve Kahta’da, Gaziantep'te ise İslâhiye ve Nurdağı’nda açılacak. Yerinde dönüşüm süreci 17 Temmuz’da başlayacak.

Ankara, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

30 yorum yapılmış

  • Hakan (1 yıl önce)
    Ben tavsiye etmem sana verecek kredi artı hibe 1200 eeee mutahit ne yapacak metre kare 15bin desen 1.5 tiriliyon 100merelik yer senun ev140metre ise hsqpla ömür yeterse öde hem kr diyi hem mutahiti kredisini bunasil bir mantık yaaaaa
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    İlk soru tokimi yapacak 2nci soru madem hibe verilecek ortalığı karistirmayin depremde yıkılmış agur hasarlı olan binaları devlet TOKİ isterlerse aynı yerine yapsin niye ortalik karıştırılıyor yani anlamadım geri kalanlara da isteyene hibe verilsin yaptıran yaptırsın ama yıkılmış ve ağır hasarlı ve acil yikilacaklara devlet uzun vade ve faizsiz ve geri ödemesiz yardımcı olması lazım mesela benim evim ağır hasardi 15gün içinde haberimiz yoktu eşyalarımla yıkıp kaldırıp götürmüşler benim evin yerinin parası verilecek mi yoksa TOKİ verilip gerikalan borcami sayilacak
    0
    0
    Yanıtla
  • MECZUP (1 yıl önce)
    Sayın bakan bey inşaatın metrekare fiyatı ne kadar farkında mısınız 100 metrekare maliyeti 1250000, ila 1500000 arasında şimdi yüzde altmışını depreme göre devletin karşılaması geri kalanın 10 ya da 20 yıl sıfır faizli kredi kullandırılması lazım ama depremden değil de kentsel dönüşüm projesi kapsamında işlem görüyorsunuz yani yüzde kırk devlet yüzde altmış depremzadeden, İstanbul'da deprem olmadığı halde yüzde elli elli yardım ederken neden depremzadelere bu işlemler reva görülüyor, bunun mantıksal bir açıklamasını görelim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalee (1 yıl önce)
    Sn Bakan İnş. maliyetlerinden haberiniz var mı sadece son 1 haftada A-Z'ye malzemeye %15-30 arası zam geldi , siz açıklandınız uygulamaya geçtiniz parayı verdiniz diyene kadar para pul olup uçar , müteahhit en kötü %20-25 karını koyar , sonuç 130 m2 bir dairenin ortlama 12-13 bin TL maliyeti var 12 desen 1 560 000 TL -1 690 000 TL arasında bir fiyat yapar üstüne yüzde 20-25 müteahhit karı koysan 2 000 000 TL ye çıkar bir daire , verilen rakamlar ile daire yapılamaz , insanlar ucuza mal etmek için yine yalan yanlış çarpık projeler yapacaklar , mevcut beton santralleri ve malzeme TOKİ lere zor yetişirken bireysel yapana nasıl yetecek , en sağlıklısı yerinde dönüşümü TOKİ eli ile yapmak olacaktır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Bizler vatandaş olarak zar zor ev sahibi olabilmiş mağdurlarız. Mağduriyetimizin müsebbibi ise basiretsiz yöneticilerden oluşan yürütme erki. Bugün de sanki felaketten biz sorumluyuzmuş gibi, bir de işin içine Allah'ı da katarak, kendi yetersizliklerini yok sayarak, elimizdeki evin yıkılmasına sebep oldukları halde şimdi bizden hiçbir şey olmamış gibi filmi geriye sarıp, borçlandırarak ev sahibi olmamızı istiyorlar. Böyle hükumet olmaz. Böyle sosyal devlet olmaz. Olması gereken: yıkılan veya hasarlanan yapılarımızın devlet tarafından bedelsiz yapılması ve mağdurlara teslim edilmesi. Bitmedi ölen ve yaralananlara ve diğer maddi ve manevi mağduriyetlere tazminat ödenmesi ve ayrıca da mağdur vatandaşlardan özür dilenmesi gerekir. Ve kendilerini hesap vermek üzere Türk Adaletine teslim etmeleri gerekir. Ötesi ise Allah'a kalmış diyecem ancak Allah a açıkça söylüyor: Bana Kul hakkıyla gelmeyin diye...
    %80
    %20
    Yanıtla
  • malatyalı mücadele (1 yıl önce)
    malatyada zeminden dolayı 1 tane bile ev yıkılmayan yerlerde hafif çatlak ve yıgma binaları kolun yok saçmalıgı ile agır hasara mahkum ettiler cahil ev sahipleri evlerini soydu hurdacılara yok pahasına sattılar esyaları. peki simdi ne olacak 500 bin hibeymiş 500 bin de krediymiş hadi oradan. 1 milyona kim gelip ev yapar ve o yapacagı evden de ne hayır beklenir. birde işe baslayın sonra kredi verecegiz diyolar millette 5 kurus paramı var. gidin önce konteynır kentte haksız yere oturanları kovalayın. adamın bostanbasında 3 dairesi var üçünüde kiraya vermiş kendisi konteynırda kalıyor malatyadan etimle kemigimle nefret ettim.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Daha 15 bin lira ödemeyi bile yapamamışlar, masal anlatıyorlar! İyi uykular Malatya
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Fikret (1 yıl önce)
    Evinizi Devlet yapacak diyene oy vermediniz. Şimdi ağlayın bakalım.
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Çırmikti (1 yıl önce)
    Kışı kar yağınca insanlar konteynerin kapısını açıp dışarı bile çıkamaz, birçok insan zatüreden belki ölecek.. hayat şartları kışın çok zor olacak o konteynerde... Ya da cebinde biraz parası olan insanlar kış gelmeden malatyayı terkedecek... Malatyanın zenginlerinden de yardım yok malatyaya.. Kimse malatyayı düşünmüyor...
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Cemaleddin (1 yıl önce)
    Tamamda hiç bı ise yaramayacak ki verilen hibe. Müteahhit 1milyona yapiosa 1 buçuk milyon diyecek . Burda depremzede değil müteahhit kârlı çıkacak. Aynı ev sahiplerinin kiraya verdikleri ev gibi. Nasılsa devlet destek veriyor diye kiralar 10 bine çıkmadı mı?
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Deprem (1 yıl önce)
    Kısacası 7 ay sonra ev bekleme hayalimiz suya düştü bu gidişle işimiz gerçekten zor, olması gereken devletin yerinde dönüşüm yapılacak yerleri tespit edip o bölgelerde toki veya emlak konut tarafından binaların yapılıp bizlere teslim edilmesidir, kredi olarak verilen 1 milyonla buğünkü ortamda ev yaptıramayız ve inşaatlar yarım kalır belkide hiç ev sahibi olamayız.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Selattin (1 yıl önce)Deprem isimli kullanıcı yorumuna
    Herseyi devletten beklemeyelim birazda elimiz cebimize gitsin bu ülke bizim sonuçta
    %16
    %84
    Yanıtla
  • Elin gidebileceği bir cep kaldı mı gerçekten? Vatandaş olarak yüksek vergiler veriyoruz, peki karşılığında ne alıyoruz? Hiçbir şey. Sen daha diyorsun ki elimize cebimize atalım. Para mı kaldı hemşehrim
    %75
    %25
    Yanıtla
  • 24 yıldır herkes az yada çok devlete deprem vergisi ödedik halende hemen hemen her üründe ödemeye devam ediyoruz. yıkılan birçok binadanda devlet sorumlu doğru dürüst denetim yapsalardı kimse çürük bina yapamazdı. bunlardan sonra kimden bekleyeceğiz?
    %75
    %25
    Yanıtla
  • 10 bin TL maaş alan başka geliri olan insanlar elini cebine atsa ne bulabilir para bulamayacağı kesin.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (1 yıl önce)Selattin isimli kullanıcı yorumuna
    24 senedir alınan deprem vergisini kim ödedi?
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Elazıgda Sivrice depremi sonrası yerinde dönüşümle yapılan binalarıda devlet yapmış, sayın bakanım biz evi yıkılanlar 1 milyona ev yaptıramayız sizlerden istirham ediyoruz evlerimizi ister eski yerinde isterse konut yapılan bölgelerde toki veya emlak konut yaparak teslim etsin evimin yıkıldığı sitede 90 daire vardı biz size 90 milyon veriyoruz evinizi siz yaptırın derseniz inanın bu evler yapılmaz inşaatlar yarım kalır parası olmayan bizler ek ödeme yapamayız.
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Haşaaa... elazığda hiç böyle birşey olmadı... evi yıkılanlar halen konteynerde... arsalarına da ne müteahhit giriyor ne de kendileri yaptırabiliyor... ne de devlet dönüşüm yapıyor... ayrıca yıkılan binalarda her kafadan bir ses çıkıyor... yani arsalarını terk etmişler vazgeçmişler...
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)hasbi isimli kullanıcı yorumuna
    Son maraş depremini kast etmiyorum ben Sivrice depreminden sonra Abdullah paşadaki, sürsürü vb yerlerde yerinde yapılmış olan evleri söylüyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Elazığ'da yerinde dönüşüm sadece Mustafa Paşa Mahallesi ve Ordu evi kısmında oldu. 2020 depremi sonrasında bir çok yerde yerinde dönüşüm yapılmadı. Devletin belirlediği arazilerde Tokiler yapıldı. Ağır hasarlı binalar yıkıldı ve arsa kaldı. Hala yıkılmayan binalar var. Kahramanmaraş depremi sonrasında da yerinde dönüşüm yok. Tokilerin daha uygun maliyetle yapılabilmesi için yerinde dönüşüm olmuyor. Adam sistemi oturtup blokları yan yana diziyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Talan (1 yıl önce)
    Yani bedava ev hayalinin üzerine soğuk bir su için diyor... Az hasarlı evlerini ağır hasara çevirtenlere çok geçmiş olsun... Az hasarlı evlere ağır hasar veren tecrübesiz elemanlarda bunun hesabını ahirette verecek... Az hasarlı apartmanların kapı pencere asansör musluk kombi elektrik panoları çatıları hertarafı talan edildi... halbuki birçoğu oturulacak sağlamlıktaydı...
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)Talan isimli kullanıcı yorumuna
    Su içeceğim ama suyada zam gelmiş biz devlete güveniyoruz evlerimizi yapar teslim eder diye bize 1 milyon kredi verilerek kaderimizle baş başa bırakılıyoruz.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Yerinde mi yoksa tokinin ev yaptığı alandamı farketmez biz kredi istemiyoruz devlet evimizi yapsın teslim etsin bizde 20 yılda ödeyelim evim yıkılmış ev eşyası alacak param yok birde müteahhide parayı nereden bulacağım bu devirde 1 milyon paraya kim daire yapar.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Gökhan (1 yıl önce)
    Çevreyolunda ki esnafı yerinden kaldırdınız tüm sorunu çözüldü şehrin bari bir yer gösterseydiniz o da yok nereye gidersen git dediniz depremzedelere bravo...
    %19
    %81
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)
    Sayın bakan ve yetkililer.cok güzel süslü süslü konuşuyorsunuz iyi hoş güzelde.yerinde dönüşümü tam acmiyorsunuz hibe hibe diyip duruysunuz yav ben asgari ücretle çalışan bi adamim bi evim var bunu yerinde dönüşüm istedik diyelim.peki bunu hangi mutahit yapacak 1 milyona bir ikincisi ben çekilen 500 bini ödeyecem mutahit üstüne para illaki isteyecek burda vatandaş bnm gibi birçok kişi bunu nasıl ödeyecek.bunlarin açıklamasını yapın rutinbisey bellemissiniz hibede hibe ne hibesi dünya kadar vergi veriyoruz bugün devlet bnm yanımda olmayack nezamn olacak.zaten zengin zengin fakirler ölsun.Allah bizim yardımcımız olsun inşallah.bakalim göreceğiz zamanla ne olacağını.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    Toki yapacağı evleri 2 milyon TL ye ihaleye veriyor, yerinde dönüşüm için ise 500 bin hibe 500 bin kredi toplam 1 milyon veriliyor biz depremzede hangi müteahhidi bulup 1 milyona ev yaptıracağız bizim 1 milyon üzeri vereceğimiz 1 kuruşumuz maalesef yok yerinde dönüşümde olsa kredi istemiyoruz evlerimizi yerinde veya başka bir yerde tokinin yapmasını ve bir an önce teslim etmesini istiyoruz, bu iş kredi vererek yerinde dönüşüme giderse evlerin yapılması yıllar alır inşaatlar yarım kalır ve magdurlar oluşur. Depremzedelere evlerinin devlet gözetim ve denetiminde yapılıp teslim edilmesi büyük önem arzetmektedir.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Doğanyol (1 yıl önce)
    500 bin hibe iyidir. Hiç yoktan ama 750 bin₺ olsa daha iyi olur. EN azından 250 bin ₺ kredi çekip 1 milyona yapılırdı. Karadenizde sel mağdurları bedava ev aldı güle güle otursunlar.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • hasan (1 yıl önce)
    dolar 19 lira iken istanbula 1.5 milyon, şimdi dolar 26 lira deprem bölgesine 1 milyon, oh ne güzel dünya. istanbula yaklaşık 79 bin dolar, deprem bölgesine 39 bin dolar oda şimdilik 39 bin, 1-2 ay sonra belki 30 bine düşecek. sanki malatyadaki inşaat malzemeleri daha ucuz istanbuldan.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Hakkı (1 yıl önce)
    Ne zamandır diyonuz diyonuz da bankalara soruyoruz, yok öyle bir şey diyorlar. Biri üfürüyor ama hangisi. Ev tam 110 gün boyunca ağırdı, sonra orta yaptınız. Bari verin şu parayı, krediyi her neyse işte, evi tamir edip oturalım. Ortalık olduk, yeter kardeşim.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Müteahhitlerle konuştum, inşaatın metrekaresinin maliyetine 15.000 lira diyorlar. Yani onların söylediklerine göre 150 metrekare daire için 2.250.000 maliyet var.150 metrekare için devletin vereceği 500.000+700.000 parayla ben nasıl evimi yaptıracağım? Eksik olan 1.000.000 TL’yi aldığım 3 kuruş maaşla hemen öderim zaten! Battık, bittik resmen.
    %86
    %14
    Yanıtla