SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kendisine Çarpan Sürücüyü 'Okuttu' Öyle Affetti

0
Güncellendi - 2018-11-24 16:51:31
Kendisine Çarpan Sürücüyü 'Okuttu' Öyle Affetti
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da bisiklet kullanan kişiye otomobiliyle çarparak yaralanmasına neden olan sürücü, mağdurun 6 kitabı okuyup özetini çıkarması yönündeki talebini kabul edince yargılanmaktan kurtuldu.

Sağlık personeli Serkan Çerçi, bisikletiyle iş yerinden dönerken K.Ş. idaresindeki otomobilin arkadan çarpması sonucu yaralandı. Çerçi'nin şikayetçi olması üzerine Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı.

Soruşturma dosyası, şüphelinin üzerine atılı "taksirle yaralama" suçunun uzlaşma kapsamında olması dolayısıyla, uzlaştırma bürosuna gönderildi. Dosyayı inceleyen yetkililer, konuyla ilgili uzlaştırmacı görevlendirdi.

Uzlaştırmacının taraflarla yaptığı görüşme sonucu şüpheliye, mağdurun belirlediği kitapları 6 ayda okuyup özetini çıkarması teklif edildi.

Talebi kabul eden K.Ş, mağdurun belirlediği İskender Pala'nın "Mihmandar", Muhammed Bozdağ'ın "İstemenin esrarı", İmam Kuşeyri'nin "Kuşeyri Risalesi", Sinan Yağmur'un "Aşkın gözyaşları" ile İmam Gazali'nin "Abidler yolu" ve "Kalplerin Keşfi" adlı kitapları zamanında okuyup özetini çıkarması üzerine taraflar arasında uzlaşma sağlandı.

Uzlaşma sonucu şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilerek soruşturma kamu davası açılmadan kapatıldı.

Böylece "taksirle yaralama" suçu nedeniyle K.Ş, ceza mahkemesinde sanık olarak yargılanmaktan kurtuldu.

Mağdur Serkan Çerçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş yerinde nöbetini bitirip bisikletiyle eve döndüğü sırada arkadan bir otomobilin çarpmasıyla yaralandığını, sağlık ekiplerince kaldırıldığı hastanede şüpheliyle tanıştığını söyledi.

Şüpheliyle konuştuğunu, bu konuşmasında şüphelinin yardıma ihtiyacının olduğunu anladığını ifade eden Çerçi, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca görevlendirilen uzlaştırmacıyla şüpheliye de katkısı olabilecek bir ceza konusunda düşündüklerini söyledi.

- "Şu an mutlu olduğuna inanıyorum"

Çerçi, şüpheliden kitap okumasını ve özetini çıkarmasını istediğini anlatarak, "Şüpheliden şikayetçi oldum çünkü başka kişilere daha büyük zararlar verebilirdi. Bu zararı vermeden belirli bir bilinç seviyesine ulaşmasını sağlamayı amaçladım. İnşallah bu amacımıza ulaşmışızdır. Toplumsal farkındalık yaratmak adına böyle bir talepte bulundum." dedi.

Belirlediği kitapların şüphelinin hayatını ve psikolojisini düzeltecek ve eksik bilgileri tamamlayacak içerikte olduğunu anlatan Çerçi, "Bazı kitapları okumasını önerdim kendisi de kabul etti. Şu an mutlu olduğuna inanıyorum." diye konuştu.

Çerçi, daha önce şüpheliye böyle bir ceza verebileceğini bilmediğini anlatarak uygulamanın son derece yararlı olduğunu kaydetti.

- "Uzlaştırmayla mahkemelerin yoğunluğu azalıyor"

Uzlaştırmacı Gülbiray Yaşar ise dosyanın kendisine ulaştıktan sonra mağdurla yaptığı görüşmelerde kitap okuma konusunun gündeme geldiğini kaydetti.

Yaşar, toplumsal farkındalık oluşturmak adına mağdurun belirlediği kitapları şüphelinin okumayı kabul ettiğini ve özetini çıkararak kendisine teslim ettiğini dile getirerek "Şüpheli hayatında hiç kitap okumadığını söylemişti mağdurun teşvikiyle kitap okumuş oldu ve kendini geliştirme imkanı buldu. Uzlaştırma güzel bir uygulama. Zarar gören kişi ne talep ediyorsa onu gerçekleştiriyor. Ayrıca mahkemelerin yoğunluğunu da azaltmış oluyoruz. Soruşturma aşamasında taraftar uzlaştığı için konu mahkemeye yansımamış oldu." diye konuştu.

AA

FOTO: Uzlaşmacı Gülbiray Yaşar ile mağdur Serkan Çerçi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Taner K. (5 yıl önce)
    Bu medeni ve medeni davranışından dolayı kutlarım Serkan bey. Bence yeterince ağır bir ceza olmuş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ebru (5 yıl önce)
    MaşaAllah barekAllah serkan bey sizin gibi insanların varlığını görmek gelecek nesil için beni umutlandırıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut (5 yıl önce)
    Mülayim kişiliği ile tanıdığım Serkan beyin kendine yakışır örnek davranışından dolayı tebriklerimi sunar geçmiş olsun dileklerimi sunarım.
    0
    0
    Yanıtla
  • gero (5 yıl önce)
    Her şerde bir hayır vardır diye boşuna dememişler. Serkan Bey'e yapıcı yaklaşımından dolayı binlerce teşekkür. İnşallah memleketimizde hep böylesi örnek davranışlar sergilenir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (5 yıl önce)
    Mükemmel uzlaşı. Tek kelimeyle harika.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (5 yıl önce)
    Serkan Bey i alkışlıyorum...okuduğum en güzel haberlerden biriydi...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert MALATYALI (5 yıl önce)
    Tebrik ederim Serken Bey, örnek bir davranış sergilemişsiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Volkan44 (5 yıl önce)
    Çok güzel bir uygulama olmuş.Emegi gecenleri kutluyorum.hem mahkemelerin yuku azaltilmid.olup hemde insanlar topluma kazandiriliyor.bu benzeri uygulamalar daha cok olmali.davaciyi ve uzlastirmaciyi tebrik.etmek lazim cok ilginç bir o kadarda faydali bir uygulama yapmislar...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyanin yerlisi (5 yıl önce)
    Böylesi güzel haberlere çok ihtiyacımız var
    0
    0
    Yanıtla
  • zeki (5 yıl önce)
    Her paragrafta en az bir kere geçen "şüpheli" ifadesi, habere ciddi manada bir gizem katmış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vlkn44 (5 yıl önce)
    Çok güzel bir uygulama olmuş tebrikler.hem mahkemelerin iş yuku azalmiş hemde insanlar bu güzel uygulama ile topluma kazandirilmiş.emegi geçenleri kutluyorum...
    0
    0
    Yanıtla