Malatya Kent Konseyi öncülüğünde yeni çarşı merkezinin mevcut durumu ile ilgili teknik gezinin ardından Üniversiteler, teknik STK’lar, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi ve Emlak Konut’tan proje yürütücülerinin katıldığı istişare toplantısı yapıldı.
Programda konuşan Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar, Malatya’nın şehir merkezinin inşa sürecinde mevcut durum üzerinden yapılabilecek iyileştirmelerle şehir merkezinin kent estetiği, sokak sağlıklaştırılması, altyapısı ve üst yapısı ile ilgili bir farkındalık oluşturulması bakımından bu toplantıların önemli olduğunu vurguladı. Çarşı merkezi başta olmak üzere rezev alanlarındaki çalışmalar neticesinde yaşanması muhtemel sorunların sadece belediyelerin bir sorunu olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Batar, Malatya için sorumluluk duyan herkesin daha duyarlı olması, ilgili mercileri de bilgi alışverişinde bulunmaya zorlaması gerektiğine işaret etti.
Çarşı merkezi ile ilgili incelemeler hakkında bilgi veren Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, “Tespit ettiğimiz sorunlar var, düzeltilebilecek sorunlar aynı zamanda düzeltilemeyecek sorunlar da var. Bu sorunlarla ilgili çözüm önerilerimiz mevcut. Bununla ilgili tavsiyelerimizi yine Malatya Kent Konseyi aracılığı ile ilgili mercilere ileteceğiz. Malatya ile ilgili sorumluluğumuzun farkında olarak bu konularda daha çok çalışacağız” dedi.
Kent Konseyi öncülüğünde ikinci programın düzenlenmesinden duydukları memnuniyeti dile getiren Emlak Konut Uygulama Müdürü Yunus Emre Demirkıran, “Malatya Kent Konseyi öncülüğünde bugün ikinci programı yapıyoruz. Bakanımız Murat Kurum’un da göreve gelmesiyle birlikte Malatya’daki çalışmalar hız kazandı. Bağımsız bölüm sayısını sürekli arttırdık. Bağımsız bölüm sayısını arttırma sebebimiz Malatya’nın ihtiyaçlarını karşılamaktır. Gerekli görüldüğünde bu bölümleri hak sahiplerine hemen teslim etmektir” dedi.
Demirkıran, “Peyzaj ve kent estetiği noktasında neler yapılabilir konusunda çalışmalar devam ediyor. Bu görüşmeler neticesinde sizlerden gelen önerileri gerekli yerlere sunacağız” dedi.
Yapılan istişare sonunda ortaya çıkan tespitler şöyle sıralandı:
- Merkezde planlanmış ve kaba inşaatı biten avluların içerisine yeniden dükkân vb. eklemeler yapılmasının kent estetiğinde ve fonksiyonel alanlarda olumsuzluklara neden olacaktır.
- Kot farkından dolayı özellikle engelli vatandaşların rahat bir şekilde alışveriş yapabilmelerini zorlaştıracağından engelli rampaları konusuna özen gösterilmelidir.
- Zemin katlarda bulunan dükkânlarda lavabo/WC alt yapısı olup üst kattaki ofislerde ortak WC'ler düzenlenmiştir. Mimari projenin yeniden düzenlenmesi tamamlanan bloklarda da küçük tadilatlarla her ofisin kendine ait lavabo/WC olmalıdır.
- Çarşı merkezindeki blokların bodrum katında bulunan araç park yerlerinin yeterli seviyede olmamasından kaynaklı yaşanabilecek trafik sıkışıklığı için alternatif park alanlarının oluşturulması.
- Altyapı ve üst yapıda yaşanacak sorunların yeniden bir tadilat ve tamirata neden olmaması için tünel sisteminin bir çözüm olarak değerlendirilmelidir.
- Yapı cephelerinde sonradan farklı uygulamalar yapılmaması için tek tip sundurma modeli oluşturulmalıdır.
- Merkezle ilgili peyzaj projesinin belirlenerek alanlardaki oturma banklarının, aydınlatma tiplerinin, ağaçlandırma alanları ve ağaç tipleri belirlenmelidir.
- Avlularının birbirine geçişi sağlanmalı, taksi durakları ve bankamatiklerin yeri belirlenmelidir.
Bülten