SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kılavuzumuz Rehberimiz Bilim ve Akıldır"

0
Güncellendi - 2018-04-30 02:33:29
A- A+ PAYLAŞ

Uluslar Arası İmam Hatip Öğrencileri Sempozyumu sona erdi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "80 yılda atanan öğretmenden daha fazlasını bizim dönemimizde atadık. Şu anda da 25 bin öğretmen alımı için mülakatları başlattık." dedi.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İnönü Üniversitesi, Yeşilyurt Belediyesi ve Malatya Milli Eğitim Müdürlüğünce düzenlenen İmam Hatip Öğrencileri Sempozyumu'nun kapanış programına katıldı. Sempozyuma Bakan Yılmaz ile birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Valisi Ali Kaban, AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ile davetliler ve öğrenciler katıldı

-“25 bin öğretmen alımı için mülakatları başlattık”

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz,“Geniş bir yelpazede düşünce üreterek bu sempozyuma katılma özgüvenini gösteren öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi ve sempozyuma bildirileriyle katılım gösteren herkesi tebrik ediyorum. Genç kuşaklarını ihmal eden toplumlar geleceklerini inşa edemezler. Biz gençlerimizi milli ve yerli değerleriyle donanmış, evrensel değerlere açık, fikri hür,vicdanı hür nesiller olarak yetiştirmek istiyoruz.Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizin kişilik yetenek ve kabiliyetlerini en yüksek düzeyde geliştirmek, iletişim beceresi yüksek, takım çalışmasına uyumlu, eleştirel ve analitik düşünceye sahip kişiler olarak yetiştirmek istiyoruz. Milli ve manevi değerlere sahip, ülkesini ve vatanını seven, millet için gayret gösteren, iki günü birbiri için denk ise kendisini zararda olduğunu bilen, nice başarılı öğrencilerimiz bu kurumlarda eğitim aldı, eğitim almaya devam ediyor.  Bu kurumlarımızda nice bilim adamları çıkmıştır. Gençlerimizle Türkiye’nin geleceği daha aydınlık olacaktır, çünkü geleceğimizi gençlere emanet edeceğiz. Gençlik ülkemizin umududur, inanan insan için umut hep vardır ve hep var olacaktır. Biz değerlerimize güveniyoruz, bu değerlerin gelecek nesillere taşıyıcısı olan gençlerimize güveniyoruz. Gençlerimizin okuyan, araştıran, sorgulayan bir anlayışla yetişmesi için çalışıyoruz.İmam Hatip liselerinde eğitim gören öğrencilerimizin üniversite sınavlarında büyük başarılar göstermesini istiyoruz.Önümüzdeki dönemde fırsat eşitliği temelinde eğitimin kalitesini artıracağız,geleceğin bilim insanları, öğretmenleri, sanatçıları, mühendisleri, sporcuları, Bakanları ve Turgut Özal’ları bu okullardan çıkacaktır.Bu okullarımızdan mezun olan evlatlarımızla birlikte Büyük Türkiye’yi inşa edeceğiz.Büyük Türkiye yoluna giderken kılavuzumuz ve rehberimiz bilim ve akıldır.

İmam Hatip liselerinde program çeşitliliğine gittik. İmam hatip liselerinde eğitim gören öğrencilerimizin üniversite giriş sınavlarında da büyük bir başarı göstermesini istiyoruz. Tüm programlar göz önüne alındığında 222 bin adaydan 88 bini bir yükseköğretim programına yerleşti. Bu sayı öğrencilerin yaklaşık yüzde 40’ına tekabül ediyor” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, AKP iktidarları döneminde eğitim konusunda yapılan çalışmaları da anlatarak;  “Bu dönemde eğitimde bazı alanlarda 80 yılda yapılanlara denk hizmet verdik. Bazı alanlarda ise 80 yılda yapılanlardan kat kat fazlasını verdik. 80 yılda yapılan derslikten daha fazlasını bu dönemde yaptık.  2002'de derslik sayımız 367 bin idi, şimdi 754 bin derslik oldu. 80 yılda yapılanlardan daha fazlasını yaptık. Bizden önce 500 bin civarında öğretmen vardı, bizim dönemimizde 584 bin öğretmen atamasını gerçekleştirdik. 80 yılda atanan öğretmenden daha fazlasını bizim dönemimizde atadık.  Şu anda da 25 bin öğretmen alımı için mülakatları başlattık. 15 yaş üzeri okuma yazma bilmeyen oranı 4 kat azaldı. 2002'de okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 14,9'du, yani 15 yaş üzeri okum ayazma oranı 85.1 di, şimdi ise okuma yazma bilenlerin oranı yüzde 96, bilmeyenlerin oranı yüzde 4. Yani yüzde, hemen hemen 4 kata yaklaşık bir azalma gösterdi.” şeklinde bilgi verdi.

- “Avrupa ülkelerinin gerisinde iken, bugün birçok Avrupa ülkesinin de önüne geçtik”

Bakan Yılmaz konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Okul öncesi eğitimde öğrenci sayısı 5 kat arttı. Biz geldiğimizde okul öncesi eğitimde toplam öğrenci sayısı 320 bindi, şimdi 1 milyon 480 bin, kaç kart artmış; hemen hemen 5 kat artmış. 80 yılda sağlanan başarının 5 katı okul öncesi eğitimdeki öğrencide yakalandı.  Biz geldiğimizde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 28’di, şimdi 17. Bugün Kore’de de öğretmen başına 17 öğrenci düşüyor, Japonya’da da 17 düşüyor, İngiltere’de de 17 düşüyor, Fransa’da bizden daha fazla. O halde dün Avrupa ülkelerinin gerisinde iken, bugün birçok Avrupa ülkesinin de önüne geçtik. Yine bir başka önem verdiğimiz konu, kızlarımızın okullaşma oranı. Yüksek öğretimde kızlarımızın okullaşma oranı 3 kattan fazla arttı. Kızları eğitirseniz, aileyi eğitirsiniz, toplumu eğitmiş olursunuz. Dolayısıyla illa bir öncelik verilecekse mutlaka bu önceliğin kızlarımıza verilmesi lazım. 2002’de kızlarımızda okullaşma oranı yüzde 12 idi. Her yüz 100 kızımızdan 12’si yüksek öğretime gidebilirken, bugün her 100 kızımızdan 44’ü yüksek öğretime gidebiliyor. 3 kattan fazla arttı. Erkeklerin oranının da yüzde 40 olduğunu, kızlarımızdan daha geride olduklarını da belirtmek isterim.”

-“Klavyeli bilgisayarları öğrencilerimize dağıtacağız”

Bakan  Yılmaz şöyle dedi:

“Yine bizim dönemimizde ilk defa başlatılan uygulamaların amacıda eğitimde fırsat eşitliğini sağlamaktır. Nedir ilk defa başlattığımız, şartlı eğitim yardımı. Nedir şartlı eğitim yardımı, birçoklarınız bilir, ama yine tekrar olsun diye eğitimde kaliteyi yakalamak istiyoruz. Kaliteli bir eğitim için öğrencilerin okula devam etmesi şart. Diyoruz ki, annelere söylüyoruz,  muhatabımız anneler, eğer evlatlarınızı düzenli olarak okula gönderirseniz, okul öncesi eğitim dahil ilkokul, ortaokula yönlendirdiğiniz her erkek öğrenci için hesabınıza 35 lira kız öğrenciler için 40 lira, liseye  gönderdiğiniz her erkek öğrenci için 50 lira, kızlar için 60 TL para yatıracağız dedik, bu ana kadar  25 milyon liradan fazla öğrencimizin annelerinin hesabına 6 milyar liradan fazla para yatırdır. Ne için? Anneler düzenli olarak evlatlarını okullara göndersinler de, eğitimin kalitesi artsın diye.  Çağımızın dili kodlama eğitimini öğrencilerimize vermeye başladık, kodlama eğitimini de uygulamalı yapabilsinler diye tablet bilgisayar yerine klavyeli bilgisayarları öğrencilerimize dağıtacağız, planlamamız bu.”

-“Tüm Türkiye’ye yaygınlaştıracağız”

Bakan Yılmaz, “İlk defa bu yıl İstanbul’da özel yetenekli öğrenciler için ortaokul ve liselerde, hem ortaokul, hem de liseyi açarak eğitime başladık bu yıl. Allah nasip ederse önümüzdeki yıldan itibaren bu proje sağlıklı bir şekilde oturduğunda tüm Türkiye’ye yaygınlaştıracağız.  Yine meslek eğitimini memleket meselesi olarak görüyoruz. Bugün her 100 öğrencimizden 42’si meslek liselerine gidiyor ve teşvik ediyoruz. Organize Sanayi Bölgelerinin içinde ve dışında açılan özel meslek  okullarına teşvik veriyoruz, destek oluyoruz. Bu kapsam da 41 bin öğrenciye 4 bin TL ile yaklaşık 7 bin TL arasında destek veriyoruz.” şeklindeki bilgileri de paylaştı.

-“Gençlerimizin heyecanı hepimizi umutlandırmaktadır”

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise konuşmasında; “Gençlerimizin heyecan ve coşkusunu görünce memleketimizin geleceğine dair ideallerimiz ve hayallerimizin gerçeğe dönüşmesi noktasında hepimizi umutlandırmaktadır. Sizleri yetiştiren başta anne ve babalarımız olmak üzere öğretmenlerinize teşekkür ediyorum.  Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’ın riyasetinde Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz’a eğitime verdiği destek, Malatya’daki eğitime verdiği önem ve ilgiden dolayı ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum. Sayın Bakanımız, Malatya ile ilgili her hangi bir talebimizi ilettiğimizde  ‘başım üstüne’ diyerek kentimizin kalkınmasında büyük emekleri vardır, Malatyalı hemşerilerim adına kendisine teşekkür ediyorum.” dedi.

-“Sorunlarının çokluğu da doğal bir gelişmedir “

Vali Ali Kaban da konuşmasında;  “İmam Hatip okullarımızın yeniden yaygınlaştığı bu dönemde sorunlarının çokluğu da doğal bir gelişmedir. Göreve geldiğimiz ilk günlerde İmam Hatipliler formuyla birlikte Gümrük ve Ticaret Bakanımız Bülent Tüfenkci ile bir toplantı yapmıştık. Bu tür platform çalışmalarını daha sıklıkla yapmamız gerektiği hasıl oldu, daha geniş kapsamlı toplantılarda bulunduk. Toplantılar sırasında İmam Hatiplilerle alakalı sorunların büyük çoğunluğunu karşılıklı iletişimle çözüme kavuşturduk.”  dedi.

-“Gençliğin geleceğinin konuşulması çok önemlidir”

AKP Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık ise, sempozyum için yurt içi ve yurt dışından gelen gençlerle bir araya gelmekten onur duyduğunu ifade ederek,  “Her platform veya organizasyon yeni bir heyecan demektir. Gençliğimizin konuşulduğu bu sempozyumda geleceğin gençliği ve gençliğin geleceğinin konuşulması çok önemlidir. Cumhurbaşkanımızın bize çizdiği yolda, aldığımız eğitimle ve gittiğimiz bütün güzel yollarda gençliğimize ışık olmaya gayret ediyoruz. Eğitim camiasına verdiği büyük desteklerden dolayı ve Malatya’ya gelerek bizleri onurlandıran Milli Eğitim Bakanımıza çok teşekkür ediyorum.” İfadelerini kaydetti.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise,  “Bizler ilk emri ‘oku’ olan bir dinin mensuplarıyız, dinimizin ilk emrini yerine getirmek içinde okumayı toplumda yaygınlaştırmak amacıyla geride bıraktığımız dört yıl içerisinde ulusal ve uluslar arası organizasyonlara ev sahipliği yaptık, ilçemizin dört bir tarafında hizmete sunduğumuz Yeşilkonak, Gençlik Merkezleri, Medeniyet ev Sanat Araştırmaları Merkezi, Fethi Gemuhluoğlu Bilgi Evimiz ve diğer yatırımlarla 7’den 70’e herkesin kitap okuma alışkanlıklarını artırmaya önem verdik. Okumaya önem veren toplumlar kazanır bu alanda boşluk bırakanlar ise kaybetmeye mahkumdur. Gençlerimiz okuyarak, ilim ve bilim üreterek ecdadımızın adalet, ilim ve irfan götürdüğü bütün noktalara yeniden adaleti taşıyacaklar ve bayrağımızı en yükseklere taşıyacaklardır.” dedi.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız