SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kiraz: "Üreticinin Para Kazanma İhtimali Yok"

0
Güncellendi - 2021-07-15 15:14:41
Kiraz:
A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz ve yöntim kurulu üyeleri Malatya Canlı Hayvan Pazarı’nı ziyaret etti. Ziyarette konuşma yapan CHP İl Başkanı Kiraz, “Bayram arifesinde olduğumuz günlerde Canlı Hayvan Pazarı’na geldik. Her Kurban Bayramı öncesinde hayvan pazarına uğruyoruz. Buradaki hayvan üreticilerinin sorunları nelerdir, onları yerinde tespit etmek için ziyaret gerçekleştiriyoruz." dedi.

Kiraz: Geçen yılla kıyasladığımızda yem fiyatları iki katına çıkmış durumda. Bakım giderlerinin tümü pahalanmış ama canlı hayvanın kilosu 25 – 26 lira civarında. Bu şartlarda köylünün, hayvan üreticisinin para kazanma ihtimali, şansı yoktur.

Üç harfliler dediğimiz zincir marketler bütün sektörleri bitirdi. Bu zincir marketler Türkiye’nin başına en büyük bela. Sadece esnaflık yapanların değil tarımla, hayvancılıkla uğraşan herkesin başına bela. Kurban kesmenin bir adabı var. Gelenek göreneklerimize göre kurban pazarlardan alınır, kurban kesim alanlarında kesim yapılır. Türkiye’de bu işi iyi niyetle yapan insan sayısı azaldı.

Vatandaşların, eski dönemlerde olduğu gibi kurbanını hayvanların satıldığı pazarlardan, pazarlık ederek el sıkışarak alması gerekiyor. Aleni bir şekilde, parasının nereye gittiğini bilmesi lazım, kurbanının nereye gittiğini bilmesi lazım. Hayvan pazarına her geldiğimizde buradaki sorunlar hemen hemen aynı. Çünkü hayvancılık yapan insanlara destek verilmiyor. Diğer ülkelerde hayvancılıkla ilgilenen kişilere çok ciddi destekler veriliyor ama bizde destek verilmediği gibi köstek olunuyor. Artık vatandaş hayvancılık yapamaz duruma gelmiş durumda. Malatya önemli hayvancılık merkezlerinden birisiydi. Özellikle yüz binlerce küçükbaş hayvan vardı. Şuanda nüfus artıyor, nüfusa karşılık baktığımızda hayvan sayısı her geçen gün düşmeye devam ediyor. Bunun nedeni de hayvancılık yapan kişi para kazanmak istiyor. Para kazanabilseler bu işi yaparlar, destek verilse bu işi yaparlar. Bu insanlar bu işten, bu zorluktan kaçmıyorlar. Her işi göğüslüyorlar ama karşılığını alamadıkları zaman da bu işi yapamıyorlar. " dedi.

"Maalesef Malatya bir kez daha üvey evlat muamelesi görüyor." diyen Kiraz: "Çünkü zirai kredi borçları ertelenecek denildi. Şimdi de Ziraat Bankası vatandaşları arayıp borçlarınızı ödeyin diyor. Niye borçlar ertelenmedi diyoruz, Malatya kapsam dışı bırakıldı diyorlar. Niye kapsam dışlı bırakıldı? Malatya da kuraklık olmamış. Bu bahane edilerek bir ilin çiftçisinin köylüsünün kaderiyle oynanılabilir mi? Bunu anlamak mümkün değil. Bazı illerde borçları erteliyorlar, bazı illerde ertelemiyorlar. Böyle keyfi bir durum. Malatyalının da kayısısı donmuş, dolu vurmuş, kayısısı dökülmüş, arpası olmamış, her türlü Malatyalı yaşamış ama gel gör ki kapsam dışısın borçların ertelenmiyor. Bu borçlar her yıl faizi ile ertelenmekten faiz borcu geçmiş durumda.

Biz acilen şu çağrıda bulunuyor. Malatya çiftçisi, kayısı ve hayvan üreticisi kan ağlıyor, Tarım Kredi Kooperatifleri zaten tefecinin tefecisi. Yetkililere sesleniyoruz, şapkanızı önünüze koyun düşünün. Malatya’nın sesini duyun ve çiftçinin borcunu bir yıl faizsiz olarak erteleyin. Çiftçi hiç değilse bir yıl rahat nefes alsın." ifadelerini kullandı.

Malatya Canlı Hayvan Pazarı Dernek Başkanı Ramazan Kırma, “Bizim bu pazarda sıkıntılarımız var. Buraya bir pazar yapıldı, çok esnaf var ama artık marketler bile belli bir ücret karşılığında kurban payı veriyorlar. Yerinde kesilip eti teslim ediyorlar. Kurbanın nereden geldiği belli bile değil. Zincir marketler esnafı da esnaflığı da bitirdiler. İl Başkanı Enver Kiraz her kurban bayramı öncesi bizleri ziyaret edip destek oluyor ama mağduriyetliklerimiz var, bütün yetkililerden de destek bekliyoruz.” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • ali (2 yıl önce)
    chp kimden yanasın belli değil ...üç harfli marketler olmasa millet perişan olur
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Saim (2 yıl önce)ali isimli kullanıcı yorumuna
    Sn Ali bey söz konusu marketler inceden inceye yapacaklarını yapıyorlar 14 Temmuz’da yaklaşık 100-120 kalem gıda ve emtiaya üçü birden zam yaptı.Ne oldu da zam gereği duydular?Dolar mı yükseldi yoksa üreticiyi desteklemek için mi,yada servetlerine servet katmak için mi yaptılar?Ülkede Rekabet kurulunu. adı var rekabetin R yok.Ülkemizi idare edenler bu işin üzerine ciddi bir şekilde eğilmeliler.
    0
    0
    Yanıtla