SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kırsal Alanda Köykent, Tarım Köy Uygulaması Yapılacak'

0
Güncellendi - 2020-09-12 20:10:42
'Kırsal Alanda Köykent, Tarım Köy Uygulaması Yapılacak'
A- A+ PAYLAŞ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tarımköy uygulamasıyla depremden zarar gören Elazığ ve Malatya’da kırsalda yaklaşık 5 bin civarında köy konutunun inşasının yapıldığını ifade ederek, “Bunları yaptığımızda bizim köylerimiz daha da güçlü hale gelecek. Yani kırsal anlamda kalkınacağız. Bu projenin bir başka amacı da budur yani kırsal kalkınmayı sağlamak. Bu çerçevede amacımız bu örnek projeleri Türkiye’mizin her yerine yaymaktır” dedi.

Kale ilçesinde TOKİ deprem konutlarında incelemelerde bulunan Kurum, incelemeleri sonrası gazetecilere açıklamada bulundu.

Bakan Kurum, 24 Ocak’ta yaşanan deprem sonrası Elazığ ve Malatya’da 24 bin 500 bağımsız bölümden oluşan konutların inşasına başladıklarını anımsattı.

Konutların bir kısmının şehir merkezinde bir kısmının ise yerleşik alanlarda, köylere ve vatandaşların tarımla uğraştığı, hayvancılık yaptığı alanlarda olduğunu ifade eden Kurum, “Elazığ, Malatya depremden ve Giresun’da selden zarar gören vatandaşlarımızın yaralarını sarmak adına hızlı bir şekilde sağlam ve imalat süresinin de çok hızlı olduğu çelik konstrüksiyon evler yapıyoruz. Bunların imalatlarını yapacağımızı daha önce söylemiştik. Şimdide imalatları yerinde inceleme fırsatı bulduk. Bu gördüğünüz ev 15 gün içerisinde ince işçiliğiyle birlikte tamamlanabiliyor. Firmanın kapasitesine göre günde 10-15 tane her firma üretimi sahada günlük itibariyle yapabiliyor. Hem Elazığ hem de Malatya’da kırsalda yaklaşık 5 bin civarında köy konutu inşası yapıyoruz. Doğanyol’da, Pütürge’de ve Kale ilçelerinde incelemelerde bulunduk. Bu çerçevede hem şehir merkezindeki ilçe merkezindeki konutlarımızı hem de köy konutları dediğimiz çiftçimizin, vatandaşımızın yine köyünde, memleketinde yaşamasını temin etmek adına köy konutları projelerimizi birlikte inceledik. Tabii bu konutlarımızın yanında hemen ahırımız var. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın hayvanlarını bu ahırlarda bakabileceklerini ve hayvanlarını otlatabilecekleri bir projeyi hayata geçiriyoruz” dedi.

Bakan Kurum, yapılan konutlarla birlikte köylerin daha güçlü bir hale geleceğini kaydederek, şunları söyledi:

“Yani kırsal anlamda kalkınacağız. Bu projenin bir başka amacı da budur yani kırsal kalkınmayı sağlamak. Bu çerçevede amacımız bu örnek projeleri Türkiye’mizin her yerine yaymaktır. Nasıl şehir merkezlerinde sosyal konut talebi alıyorsak, köy yerleşik alanlarında da vatandaşımızdan gelecek talep doğrultusunda köy konutları, tarımköy uygulamalarını tüm ülke genelinde yaygınlaştıracağız. Cumhurbaşkanımızın talimatı çerçevesinde 81 il valiliğine bir yazı gönderdik ve ‘Elinizde tarımköy uygulaması istediğiniz alanları çalışıp, bize gönderin’ dedik. Hızlı bir şekilde de bu uygulamaları yapacağız ve uzun vadede vatandaşımızın, çiftçimizin ödeyebileceği şartlarda kendilerine bu projeleri sunmuş olacağız.”

Yapılan uygulamanın kırsaldaki dönüşümün bir modeli olacağını ifade eden Kurum, “Giresun’daki selde de yine Elazığ ve Malatya’daki depremde de köy konutlarımız hasar gördü çünkü baktığınızda mühendislik alınmamış, kerpiç, yığma yapılardan oluşan ve depremlerle de ciddi anlamda hasar görmüş yapılar. Biz, nasıl TOKİ ile tüm Türkiye genelinde bir milyon sosyal konut rakamına ulaşıyorsak, inşallah köykent, tarımköy uygulamasıyla da yine şehirlerimizden gelen talep doğrultusunda kırsal kalkınmayı, köylerdeki dönüşümü sağlayacak bu adımı atmış olacağız. Buda yaylalarımızın, köylerimizin korunması geleceğe aktarılması açısından bunu çok önemli, çok önemsiyoruz. Aynı şekilde çiftçimizi desteklemek, uzun vadede aynı kira öder gibi şehir merkezinde nasıl sosyal konut uygulamasında konutların bedellerini ödüyorlarsa, kırsalda da köylümüz, çiftçimiz aynı şekilde kira öder gibi konutların fiyatlarını ödeyecekler” dedi.

Daha sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Malatya'da bin 500 konutun yapılacağı Gelincik Tepesi'ndeki çalışmaları inceleyerek, örnek daireyi gezdi ve gelişmeler hakkında bilgi aldı. Bakan Kurum, "Gelincik Tepesi'ndeki konutlar bitme aşamasına geldi. Yıl sonuna kadar tamamlayarak, vatandaşlara teslim etmeyi hedefliyoruz" dedi.

1. ve 2. etap çalışmalarının devam ettiği Gelincik Tepesi'ndeki çalışmalar hakkında bilgiler alan Bakan Kurum, daha sonra örnek daireyi gezdi. 3.etap konutlarının yapılacağı alanda da incelemede bulunan Bakan Kurum, Gelincik Tepesi'ndeki konutların bitme aşamasına geldiğini ve yılsonuna kadar tamamlayarak, vatandaşlara teslim etmeyi hedeflediklerini belirtti.

Gelincik Tepesi'ndeki çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Battalgazi Belediyemizin sınırları içerisinde bulunan Gelincik Tepesi'nde, afetten evleri zarar gören vatandaşlarımız için 1500 konut inşası yapıyoruz. Burada yapmış olduğumuz konutlarımız bitme aşamasına gelmiş durumda. Yeşil alanlarıyla, sosyal donatılarıyla ve otopark alanlarıyla ilçede yaşanabilir, sağlam, güvenli konutlarımızda ki çalışmalarda sona yaklaşılmış durumda. Dairelerimizin mimarisi yatay mimari esaslı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bizde afetzede vatandaşlarımızın bu yapılan güzel konutlarda yaşayacağı günün hayali ve motivasyonuyla işlerimizi yapıyoruz. İnşallah yılsonuna kadar konutlarımızı tamamlayarak, vatandaşlarımıza teslim etmeyi hedefliyoruz. Şimdiden bütün konutlarımız Malatya'mıza ve Battalgazi'mize hayırlı olsun diyoruz” dedi.

Malatya'da yapımı devam eden deprem konutlarındaki çalışmaları incelemek için Malatya'ya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Vali Aydın Baruş, AKP Malatya Milletvekilleri Öznur Çalık, Hakan Kahtalı ve Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan eşlik ettiler.

Gürkan'ın değerlendirmesi

Bakan Kurum’un sadece deprem olduğunda değil hemen her zaman Malatyalıların yanında olduğunu bildiklerini ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan şunları söyledi:

“Çevre Şehircilik Bakanımız bürokratları ile birlikte Malatya’mızı ziyaret ettiler. Bugün ilk olarak Doğanyol, ardından Pütürge ve daha sonra Kale ve Battalgazi ilçelerinde Çevre Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve AFAD ile ortaklaşa yapılan deprem konutlarını bizzat yerinde görüp incelediler. Şu anda Malatya’da toplam altı bin deprem konutu yapılıyor. Bunlardan 100 adeti köy tipi, ahırı da olan çelik konstrüksiyon ile yapılan ev ve mahalle formatını öne çıkaran yapılar.

Çevre Bakanlığımız tabi bunların yanında bizim Büyükşehir Belediyesi olarak kendi işlerimiz ile ilgili işte Millet Bahçesi, yeni bisiklet yolları ile ilgili, meydan düzenlemeleri ile ilgili kendileri de bizlere ne tür desteklerde bulunabileceklerini ifade ettiler.

Şehrimiz, mazisine layık istikbale hazırlanma noktasında emin adımlarla ileriye doğru gidiyor. Ben tekrar Bakanımıza, Bakan Yardımcılarımıza, Genel Müdürlerimize ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bu arada Sayın Cumhurbaşkanımız da Bakanımızı arayarak Malatya’daki iş ve işlemlerin nasıl yürütüldüğü hakkında bilgiler aldılar. Tüm Malatya halkına da selamlarını da ifade ettiler. Ben de bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımızın selamlarını tüm hemşerilerime iletiyorum. ”

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız