SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Koca Vaiz Baba' Türbesi Restore Ediliyor

0
Güncellendi - 2019-09-20 02:40:53
'Koca Vaiz Baba' Türbesi Restore Ediliyor
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi ilçesinin eski merkezi olan Eskimalatya'da, halk arasında "Koca Vaiz Baba" diye anılan, yaklaşık 800 yıllık ecdat yadigarı Melik Sunullah Mescidi ve Türbesi'nde restorasyon, minaresinde onarım çalışması yapılacak.

Kentte birçok tarihi yapıyı ayağa kaldıran Malatya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce, Melik Sunullah Mescidi ve Türbesi'nin restorasyonu amacıyla titiz çalışma yürütülüyor.

Yapıyı özgün haliyle gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla başlatılan çalışmayla, mescid ve türbenin orijinal haline kavuşturulması hedefleniyor.

Vakıflar Bölge Müdürü Kenan Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ata yadigarı eseri gelecek kuşaklara aktarabilmek için titiz bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Yapının sadece minaresinin günümüze kadar orijinal olarak gelebildiğini dile getiren Doğan, şöyle devam etti:

"Tuğladan yapılmış, silindirik sekizgen minarenin kesme taştan kaidesi bulunuyor. Kullanılan malzeme ve form açısından, ilçede bulunan Halfeti ve Ulu Cami minarelerine benzerliğinden dolayı inşası 13. yüzyıl olarak tarihlendirilmektedir. Minarenin onarım kitabesinde 1394 tarihi ve Memluklu Sultanı El-Melik Ez-Zahir Berkuk ismi geçiyor. Altında Çerkez Bin Abdullah El Hüseyin tarafından yaptırıldığı yazıyor. Türbede 3 sanduka var. Bu sandukaların Tevabil Gazi, Vaiz Baba ile Battal Gazi'nin yakınlarından birisi, eşi veya kızına ait olduğu rivayet ediliyor."

Doğan, mescit ile türbenin 2006'da hazırlanan onarım ve restorasyon projelerinin Sivas Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulunda onaylandığını hatırlatarak, restorasyon ve çevre düzenlemesi ihalesinin ise 2016'da yapıldığını belirtti.

- Kazı alanı camla kapatılacak

Çalışmalar kapsamında ilk etapta yapının etrafındaki barakaların kaldırıldığını, daha sonra türbe ve mescit kısmında onarıma başlandığını anlatan Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çalışmalar sırasında türbe ve mescidin orijinal olmadığı tespit edildi. Minaredeki çatlakların artması ve derzlerin açılması nedeniyle 2006'da çizilen projelerin uygulanamayacağı anlaşıldı ve çalışmalar durduruldu. Yeni proje hazırlanarak 2017'de Sivas Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kuruluna gönderildi. Kurul ise türbe ve mescit kısmının yıkılması, özgün yapıya yönelik kazı çalışmasıyla arşiv taramasının yapılmasını istedi. 2 Ekim 2017'de Malatya Arkeoloji Müzesi denetiminde başlatılan kazı aynı ay içinde tamamlandı. Aralık ayındaki kazı raporunda farklı dönemlere ait, üst üste binmiş birbirini kesen ancak yapıyla bağlantısı olmayan duvarlara rastlandı. Yeni bulgular doğrultusunda hazırlanan rapor kurula gönderildi. Kurul kazı alanının sergilenmeye açık şekilde camla kapatılmasını istedi."

Doğan, eserin yanında Battalgazi Belediyesine ait 25 metrekarelik alanın kendilerine devrinin yapıldığını, yapının eylül ayında düzenlenecek koruma kurulu gündemine tekrar alınacağını aktardı.

- "Halk arasında ilgi gören bir türbe"

Çalışmalara başlamak için kurul kararının beklendiğini ifade eden Doğan, şunları kaydetti:

"Projeler onaylanırsa onarım sürecini başlatacağız. Yapıyı özgün haliyle ayağa kaldırmayı amaçladığımız için süreç biraz uzadı. Statik açıdan minaredeki bazı sıkıntılar giderilecek. Türbe ve mescit kısmı yapılacak. Kazı alanı ziyaretçilerin görebileceği şekilde camla kapatılacak. Burası halk arasında ilgi gören bir türbe. İnsanların rahatlıkla ziyaret edeceği türbe ve namaz kılacağı mescit alanı yapacağız."

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • berk (5 yıl önce)
    cehalet sonucu 1000 yıllık bizans surları sökülüp gazi ilkokulu ve Atatürk evi yapılmış zamanında bununla beraber eski malatyada yüzlerce selçuklu yapısı sökülüp evlerin temelinde kullanılmış bahçe duvarlarında bile kitabeler var malesef aslantepeden çıkan birsürü eser yurtdışına kaçırılmış hala Louvre Müzesi'nde sergilenen Hitit Kralı Maradas'ın atlı araba üzerinde geyik avının betimlendiği kabartma malatya ya geri getirilmedi tarihi eserler talan edilmiş resmen
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz (5 yıl önce)
    Kulturel mirasimiz, ortak mirasimiza sahip cikanlara ne kadar tesekkur etsek azdir.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuz44 (5 yıl önce)
    Çok geç kalındı bile
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (5 yıl önce)
    AMAN HA , YTONGLA , BİRİKETLE ,TUĞLAYLA SAÇMA SAPAN RESTORASYON YAPMAYIN SAKIN ....
    0
    0
    Yanıtla
  • FFM 44 (5 yıl önce)
    HIÇ GEREK YOK O KADAR KILİSELER VAR ÖNCELIK VAN GÖLÜNDEKI TRABZONDAKI KİLİSELER ÇOK MU ÖNEMLIYDI OLMASA OLMAZMIYDI OSMANLIDA KALAN ESERLER YOK OLUYOR MALESEF KILISELER YOK OLMASIN MANTIGI ATALARIMIZDA KALAN MIRASIN DEGERI BILINMIYOR
    0
    0
    Yanıtla
  • osmanlı değil malesef selçuklu eseri
    0
    0
    Yanıtla
  • Emrah (5 yıl önce)
    Yakında yenisi yapalacak desenize.
    0
    0
    Yanıtla
  • Alper (5 yıl önce)
    selahattin başkanın en iyi yaptığı iş kültürel değerlere sahip çıkmak oldu geçmişten beri. asfalt, kaldırım, park vs. yapmayı kültür varlıklarını onarmaktan daha değerli görmedi. bence de daha değerli değil ama hepsini birlikte etkin yapabilirse tarihe adını yazdırabilir. yoksa herhangi bir başkan olarak anılacaktır %70 oy ile
    0
    0
    Yanıtla
  • Turizm çok önemli bir gelir kapısı . Hem sahip çıkmak tarihe hem şehrin trizm potansiyeli açısından çok önemli . Battalgazi,Darende ,arapgir ,egerki levent vadisine yatırım yapıp değişik bir proje yaparlarsa bu şehir çok turist çeker .ozzellijke levent vadisi için iyi yatırım ve değişik projeler lazım .
    0
    0
    Yanıtla