SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Korona Sivrisinekle Bulaşmaz"

0
Güncellendi - 2020-06-03 18:49:57
A- A+ PAYLAŞ

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji ve Tıbbi Viroloji Uzmanı Doç. Dr. Fatih Şahiner, havaların ısınması ve yaz mevsiminin gelmesiyle yeni tip koronavirüsün sivrisinekler aracılığıyla taşınabileceği endişesi oluştuğuna işaret etti.

Her virüsün her canlıyı enfekte edemeyeceğini ve hastalık oluşturmayacağını bildiren Şahiner, kızamık ve su çiçeği gibi bazı virüslerin sadece insanlarda enfeksiyonlara neden olduğunu, bazı virüslerin ise hem insanlarda hem de hayvanlarda enfeksiyonlara neden olduğunu belirtti.

Doç. Dr. Şahiner, her virüsün her hayvanı enfekte edemeyeceğini vurgulayarak, "Bazı virüsler sivrisineklerle bulaşabilmektedir. Bunun iyi bilinen bir örneği ülkemizde enfeksiyonlara neden olan Batı Nil virüsüdür. Batı Nil virüsü, sivrisinekle bulaşan bir virüs olduğu halde insandan insana sivrisinek ısırığıyla bulaşmaz." dedi.

"Sivrisinekler koronavirüs için biyolojik vektör değil"

İnsan kanında çok kısa süre ve düşük miktarda virüs bulunduğunu dile getiren Şahiner, "Sivrisinekler biyolojik vektörü oldukları Batı Nil virüsünü bile insandan insana bulaştırmazlar. Bu nedenle kuşlar virüsün asıl konağıyken insanlar Batı Nil virüsü için son konak olarak tanımlanır." ifadesini kullandı.

Doç. Dr. Şahiner, koronavirüsün başlıca solunum yolu ile bulaştığını hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Koronavirüs, insanların kanında çok kısa süre ve solunum yolu ile dışkı örneklerine kıyasla, düşük miktarda bulunur. Sivrisinekler, koronavirüs için biyolojik vektör de değildir. Koronavirüs, sivrisineklerle bulaşmazlar. Sivrisinek mekanik vektör bile olsa bulaşma çok olası değil. Bu virüsün sivrisinek ısırığını bırakalım, kan transfüzyonu (kan bağışı) ile bulaşması ve enfeksiyon oluşturması bile beklenen bir durum değil. ABD Gıda ve İlaç İdaresine (FDA) göre, Kovid-19'un kan transfüzyonuyla bulaştığının bildirildiği bir rapor veya şüphelenilmiş bir vaka da yoktur. Son yirmi yılda (SARS ve MERS-CoV) ortaya çıkan diğer iki koronavirüs için de herhangi bir transfüzyon iletim vakası bildirilmemiş."

Ankara, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız