SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Koronavirüste Hızlı Teşhis İçin 'Yapay Zeka' Sistemi

0
Güncellendi - 2020-04-25 00:11:55
Koronavirüste Hızlı Teşhis İçin 'Yapay Zeka' Sistemi
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Deniz Korkmaz ve Fırat Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Ferhat Uçar’ın birlikte geliştirdiği  “COVIDiagnosis-Net” isimli bir yapay zeka sistemi ile koronavirüsün teşhisini hızlı bir şekilde belirlenebileceğini ortaya çıkardılar.

MTÜ Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, “Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Elektrik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Deniz Korkmaz ve Fırat Üniversitesinde görevli Arş. Gör. Dr. Ferhat Uçar ortaklığında yürütülen çalışma ile Yeni Tip Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) teşhisine yardımcı olabilecek “COVIDiagnosis-Net” isimli bir yapay zeka sistemi geliştirildi.  Her iki akademisyenimizi de tebrik ediyorum. Bölgemizdeki iki üniversitemizde görevli akademisyenlerin birlikte ortak proje geliştiriyor olması ayrıca takdir edilecek bir durum. Projenin destekçisi ve takipçisi olacağız.” dedi.

MTÜ’nün açıklamasında proje hakkında da şu bilgiler paylaşıldı:

“COVID-19 hastalığı teşhisinde kullanılan RT-PCR test sürecine yardımcı olabilecek ve tanılama sürecini hızlandırabilecek alternatif tanılama yöntemleri üzerine yapılan çalışmaları inceleyen araştırmacılar, COVID-19 ile enfekte hastaların göğüs röntgeni görüntülerindeki anormalliklere bağlı göğüs radyografisi görüntülemesi ve analizi üzerinde yoğunlaştılar ve uluslararası paylaşımlı binlerce akciğer X-ray görüntülerini kullanarak derin öğrenme mimarisi tabanlı bir hızlı tanı sistemi önerdiler. Geliştirilen sistem sadece akciğer röntgenleri ile hastaların “Normal (enfekte değil)”, “Zatürre (COVID-19 kaynaklı olmayan)” veya “COVID-19 Enfekte” teşhislerini oldukça hızlı bir şekilde belirleyebilmekte.”

Çalışmadan elde edilen sonuçlar “COVIDiagnosis-Net: Deep Bayes-SqueezeNet based Diagnosis of the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) from X-Ray Images” başlığı ile Elsevier platformunda yer alan ve uluslararası bilimsel atıf indeksli (Science Citation Index - SCI) Medical Hypotheses dergisinde yayımlandı.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Cumali (4 yıl önce)
    Hacalarımız tebrik eder başarılarının devamını dilerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • sefa (4 yıl önce)
    Her iki hocamıda tebrik ederim her ikiside zamanında dersime geldi.Elazığ'da okurken bizlere çok katkıları olmuştur
    0
    0
    Yanıtla