SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kültür Elçisi Adaylarına Doğal ve Kültürel Değerler Gezisi

Kültür Elçisi Adaylarına Doğal ve Kültürel Değerler Gezisi
A- A+ PAYLAŞ

Kültür Elçileri olmaya aday 24 öğrenci Malatya'nın doğal ve kültürel zenginliklerini yerinde görerek ve inceleyerek öğreniyorlar.

Malatya Kültür Yaşam Derneği’nin (MKYD) projelendirdiği ve Malatya Büyükşehir Belediyesinin desteklediği Kültür Elçileri Yetiştirme Eğitimi’nin ikinci ayağı olan ve Malatya'nın 13 ilçesindeki doğal ve kültürel değerlerini yerinde görerek öğrenmeyi kapsayan “Pratik Eğitimlerin” ilkinde, Akçadağ ve Darende ilçelerindeki kültürel ve doğal zenginlikler aday öğrencilere tanıtıldı.

Teorik ve pratik eğitimler olarak projelendirilen ve 32 öğrencinin yer aldığı “Kültür Elçileri Yetiştirme Eğitimi’nin ilk aşaması olan teorik eğitimlerde; Öğretmen- Araştırmacı- Yazar Orhan Tuğrulca  tarafından Malatya Tarihi, Araştırmacı- Yazar Nezir Kızılkaya tarafından Malatya Folkloru (seyirlik oyunlar- çocuk oyunları, doğum- nişan-evlenme- asker uğurlama, el sanatları gibi..), Gastronomi Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kılıç tarafından Malatya Mutfağı, dernek başkanı Atilla Kantarcı tarafından Malatya sosyal yaşamı ( günlük yaşam, dayanışma gibi…) dernek başkan Yardımcısı Mimar Fatma Altaş tarafından Şehir ve Mimarlık ile Şehrin Mimarisi,  Gönül Oral Bakır-Yaşar Karaaslan tarafından da Söz Kültürü (Atasözleri-deyimler- beddualar) derslerini teorik olarak alan öğrenciler, şimdi de eğitimin ikinci aşaması olan ve 13 ilçeyi kapsayan pratik eğitimlere başladılar.

Akçadağ ile Darende ilçelerini kapsayan ve 24 öğrencinin katıldığı pratik eğitimde ilk olarak yaklaşık 150 yıllık tarihe sahip Akçadağ Sultansuyu Harasını gezerek yetkililerden Haranın tarihi ile bilgi aldılar. Sultansuyu Hara’sından Levent Vadisine geçen aday öğrencilere, Öğretmen- Araştırmacı- Yazar Süleyman Demir tarafından Akçadağ ilçesi ve Levent Vadisi ile ilgili bilgiler anlatıldı.

Levent Vadisinden Balaban Beldesine geçen ve buradaki kerpiç evleri gezen öğrencilere ÇEKÜL Vakfı Malatya Temsilcisi Bekir Sözen tarafından kerpiç evlerin dünya mimari tarihindeki yeri ve önemi hakkında bilgiler verildi. 

 Darendeli Fikri Çalışkan tarafından 12 yıllık el emeği-göz nuru vererek kurduğu ve bir nevi “Darende Etnografya Müzesini” andıran materyallerle oluşturulan Fikri Çalışkan Sanat Evini gezen elçi adaylarına, müzenin kurucusu Fikri Çalışkan ve oğlu tarafından “müze” hakkında bilgi aktarıldı.

Pratik eğitim, Günpınar Şelalesi, Somuncu Baba Müzesi ve Külliyesi gezilerek ve yetkililerinden bilgi alınmasıyla son buldu.  

Pratik eğitim gezilerine 24 aday öğrencilerimizin yanı sıra Dernek Başkanı Atilla Kantarcı, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Başkanlığı Kültür Şube Müdürü Savaş Kazancıoğlu, ÇEKÜL Vakfı Malatya Temsilcisi Bekir Sözen, Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Koordinatörü Yaşar Karaaslan katıldılar.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız