SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Kuluncak'taki İlk Kompleks Yatak"

0
Güncellendi - 2020-09-14 08:37:42
A- A+ PAYLAŞ

YERLİ OTOMOBİLDE KULLANILACAK NTE YATAKLARINDA İNCELEME.. AKP MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Malatya’nın Kuluncak ilçesinde yerli otomobilde kullanılacak nadir toprak elementlerinin (NTE) bulunduğu yeni yatakların ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağını belirterek, bölgede bugüne kadar yaklaşık 200 milyon liralık bir yatırımın gerçekleştirildiğini söyledi.

Milletvekili Çalık, AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı ile birlikte Malatya’nın Kuluncak ilçesinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) kontrolünde gerçekleşen aramalarla ilgili ilçede bulunan tesislerde incelemelerde bulundu.

“Kuluncak ilçemiz ilk kompleks yatak olma özelliğine sahiptir”

Çalık, ilçede halihazırda demir, krom ve bakır ocaklarının olduğunu ifade ederek, bölgede  NTE arama projesinin ise 2014 yılında başladığını ifade etti. Çalık, Kuluncak ilçesindeki nadir toprak elementlerini aramaya yönelik olarak detay etütler, jeofizik etütler ve sondaj çalışmalarından elde edilen verilerin değerlendirilmesi doğrultusunda MTA tarafından buluculuğa esas kaynak raporu hazırlandığını belirterek, "Kuluncak ilçemiz ülkemizde ağır nadir ve hafif nadir elementlerinin; çinko, nikel, arsenik, rubidyum, tantal, berilyum, lityum, galyum elementlerini bünyesinde bulunduran ilk kompleks yatak olma özelliğine sahiptir. Bu noktada ilçede 86 bin hektar ruhsat sahasında çalışmalar yürütülmüştür" dedi. Kuluncak ilçesinde yerli otomobilde kullanılacak nadir toprak elementlerin bulunduğu yeni yatakların ülke ekonomisine çok büyük katkı sağlayacağını belirten Öznur Çalık, bölgede bugüne kadar yaklaşık 200 milyon liralık bir yatırımın gerçekleştirildiğini ve yatırımların artarak süreceğini kaydetti.

“Otomotiv sektörlerindeki yeni sistemlerde çok önemli bir maddedir”

Çalık, "Bölgedeki elementlerin kazanılmasına yönelik çalışmalar MTA Genel Müdürlüğü Maden Analizleri Dairesi tarafından yapılıyor. Sahadaki Niobyum elementi demire kazandırdığı yüksek direnç ile metal yorgunluğunu ortadan kaldırması açısından önemlidir. Süper iletken mıknatısların yapılarak başta yüksek hızlı tren raylarında, jet motorlarının yüksek ısınmaya maruz kalan tüm parçalarında, Tomahawk ve Cruise füzelerinin içinde, rüzgar türbinlerinin içlerinde, güneş enerji panelleri gibi pek çok yerde kullanım alanı bulmaktadır. Lityum elementi ise pil teknolojisinin ana hammaddesidir. Elektrikli araçların bataryalarını yapmada kullanılır. Tantal elementi de cep telefonları, bilgisayarlar, CD ve DVD oynatıcılar, oyun sistemleri ve otomotiv elektronikleri gibi ürünlerin kritik parçaları için uygun bir metaldir. Galyum nitritte savunma, bilişim ve iletişim teknolojileri, askeri teknoloji, havacılık ve enerji dağıtım sistemlerinde kullanılırken, bu bileşiğin; enerji, bilişim ve otomotiv sektörlerindeki yeni sistemlerde çok önemli bir madde olacağı öngörülüyor. " ifadesinde bulundu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız