2021'DE İKİ İŞE DE AYNI MİKTAR ÖDENEK AYRILDI!. Geçtiğimiz günlerde yayımlanan, 2021 Yılı Yatırım Programı’nda Malatya’da bağımsız nitelikte yürütülen devlet projeleri için ayrılan toplam ödeneğin yaklaşık 180 milyon TL olduğu tespit edildi.
Üniversitelerin rutin projeleri için ayrılan ödenekler ve 81 ilde yürütülen gündelik faaliyetlere yönelik harcamalar dışında; Malatya’da müstakil olarak yürütülen, Kuzey Çevreyolu Projesi, Yoncalı Barajı, Malatya Havalimanı Yeni Terminal Binası, Kuruçay Barajı, Sultansuyu Tarım İşletmesi Lojman Binaları, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü Hizmet Binası ve Battalgazi Devlet Hastanesi’nin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi’ne 12 adet itfaiye aracı alımı için Malatya’ya ayrılan toplam ödenek yaklaşık 180 milyon TL olarak belirlendi.
Bu arada, Malatya – Elazığ Bölünmüş Yol (114 km) ve Malatya – Gölbaşı Ayrımı Darende – Bölünmüş Yol (85 km) projelerinin her biri için 1.000 TL (Bin TL) ödenek (iz ödenek) konulduğu görüldü.
Nemrut Dağı Turistik Yolu Projesi için de 1.000 TL iz ödenek ayrıldı. Yatırım Programı’nda, Malatya İçme Suyu için 2021’de dış kredi dışında, 14 milyon 500 bin TL yatırım yapılacağına yer verildi.
2021 Yılı Yatırım Programı’nda Malatya için ayırdığı ödeneğin büyük bir bölümü kamu kurumu hizmet ve lojman binalarına ayrılırken, Yatırım Programı’nda üretime yönelik herhangi bir projenin olmaması dikkat çekti.
Kuzey Çevreyolu’na Sultansuyu Yıkımı ve Lojman İnşaatı ödeneği kadar ödenek ayrıldı
339 sayfalık “2021 Yılı Yatırm Programı”nı taraması sonucunda elde edilen verilere göre, Malatya’daki en büyük kamu projesi olan ve toplam proje tutarı 837 milyon TL olan Kuzey Çevreyolu için sadece 10 milyon 371 bin TL ödenek ayrılmasına karşılık, Sultansuyu Harası’nın tarihi ve kültürel miras niteliğindeki taş binalarının yıkımını da içeren lojman yapımına da Kuzey Çevreyolu ödeneği kadar, yani 10 milyon TL ödenek ayrıldı.
Kuzey Çevreyolu için ayrılan 2021 ödeneğinin projenin toplam tutarına oranı: % 1,2’ye karşılık geliyor
Kuzey Çevreyoluna ayrılan 10 milyon 371 bin TL ödenek, KÇY Projesi’nin toplam tutarının % 1,2’sine karşılık geliyor. KÇY için ayrılan ödeneğin proje toplam tutarına oranı, 2021 yılında Kuzey Çevre Yolu’nda çalışma yapılmayacağı anlamına geliyor.
Yoncalı Barajı için 60 milyon TL ödenek ayrıldı; bu rakam, barajın toplam maliyetinin % 5’ini oluşturuyor
Merkezi Yönetimin Malatya’daki devlet projeleri arasında en yüksek ödeneği, 60 milyon TL ile Arguvan’daki Yoncalı Barajı için ayırdığı gözüküyor. Ancak, göreceli olarak yüksek görünen bu ödenek, Yoncalı Barajı’nın toplam proje tutarının yaklaşık % 5’i anlamına geliyor.
Sultansuyu Harası’nın tarihi binalarının yıkımı için 20 milyon TL ayrıldı; yıkım projesinin 2021 yılı ödeneği ise Kuzey Çevreyolu ödeneği kadar
Kariyerinin büyük bölümünü market zincirlerinin satın alma departmanlarında geçirdikten sonra, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne atanan, buradan da geçtiğimiz günlerde Tarım ve Orman Bakan Yardımcılığı’na getirilen Ayşe Ayşin Işıkgece’nin talimatıyla yıkımına karar verilen Sultansuyu Harası’nın binalarının yıkımı ve lojman inşaatları için toplamda 20 milyon TL ödenek ayrılırken, bu yılki ödenek Kuzey Çevreyolu ödeneği kadar, yani 10 milyon TL olarak belirlendi.
Malatya Havaalanı Terminal Binası projesi için 27 milyon TL
2021 Yılı Yatırım Programı’nda proje tutarı 297 milyon 60 bin Tl olarak açıklanan Malatya Havaalanı Yeni Terminal Binası için 2021 yılı için ayrılan paranın 27 milyon TL olduğu belirtildi. Bu rakam, projenin toplam tutarının % 9.1’ine denk geliyor.
Malatya bazında yürütülen müstakil projelerden bir başkası olan Kuruçay Barajı için 2021 Yatırım Programı’nda ayrılan ödeneğin 15 milyon 551 bin TL olduğu açıklandı.
SGK binası için 11 milyon 529 bin TL
2021 Yılı Yatırım Programı’nda, ihalesi geçtiğimiz yıl yapılan Malatya SGK İl Müdürlüğü hizmet binası için de 11 milyon 529 bin TL ayrıldı.
İz Ödenek Nedir? Yatırım programında yer alan 1000 TL tutarındaki ödenekler, “iz ödenek” olarak adlandırılıyor. İz Ödenek, 2021 Yılı Yatırım Programında, “Ekonomik konjonktür itibarıyla veya ilgili projede yaşanan gelişmeler nedeniyle durdurulmasına karar verilen ancak yatırım programında muhafazasında yarar görülen projeler tahsis edilen 1000 TL tutarındaki ödenek” şeklinde tanımlanıyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
Sultansuyu Harası'nın, depremde ağır hasar gördüğü iddiasıyla sipariş raporla yıktırılmak istenen 80 yıllık binaları