SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Londra Kara Paranın Merkezi'

0
Güncellendi - 2017-08-21 03:10:37
'Londra Kara Paranın Merkezi'
A- A+ PAYLAŞ

Dünyanın en büyük finans merkezi İngiltere’nin başkenti Londra, kara para aklama faaliyetlerinin de küresel merkezi olarak kabul ediliyor. Kentte, uluslararası kara para aklama faaliyetlerinin yoğunluğu dikkatleri çekiyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü (Transparency International) tahminlerine göre her yıl yaklaşık 23 ila 57 milyar sterlin arasında kara para Londra üzerinden aklanıyor. Örgütün resmi sitesinde özellikle Bangladeş, Kenya, Nijerya, Pakistan ve Zambia’dan yasa dışı yollarla çıkarılan paranın İngiltere’deki aracı kurumlar tarafından muhafaza edildiği belirtiliyor.

İngiliz Ulusal Suçlarla Mücadele Kurumu'nun (NCA) resmi sitesinde ise “Uluslararası boyutta kara para aklama faaliyetlerinin hacmine ilişkin eldeki en iyi tahmin, 2009 yılında küresel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 2,7’sine eşit olduğu, yani 1,6 trilyon ABD dolarına eşit olduğu yönünde. NCA yüzlerce milyar İngiliz sterlinin İngiltere’deki bankalar ve iştirakleri üzerinden aklandığını değerlendirmektedir.” ifadelerine yer veriliyor.

"Rusya'dan 4 yılda 738,1 milyon ABD doları transfer edildi"

Bu konuda İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian’ın 20 Mart tarihinde yayımlandığı bir makalede Rusya’dan Londra’ya yoğun şekilde kara para transferlerinin yapıldığı öne sürülüyor. Örneğin, 2010-2014 yıllarında İngiltere merkezli bankaların Rusya’dan yaklaşık 738,1 milyon ABD dolarının çıkarılmasına aracılık ettiği belirtiliyor. Bu yıllar arasında İngiliz bankaları aracılığı ile yapılan toplam bin 920 gönderinin “şüpheli” olduğu ifade ediliyor.

Para transferlerine aracılık ettiği öne sürülen bankalar içerisinde, HSBC, Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds ve Barclays olmak üzere toplam 17 İngiltere merkezli küresel banka yer alıyor.

İngiltere’de konuya ilişkin hazırlanan parlamento raporlarında da özellikle son yıllarda Londra’nın küresel kara para aklama faaliyetlerinin merkezi haline geldiği açıkça ifade ediliyor. Örneğin İngiliz İçişleri Bakanlığı’nın oluşturduğu özel komisyonun 2016 yılında yayımladığı raporda Londra’daki gayrimenkul sektörünün yılda yaklaşık 100 milyar sterlin seviyesinde kara paranın aklanmasında kullanıldığı belirtiliyor.

İngiliz Financial Times gazetesinin İngiliz Tapu Kayıt Merkezi’nin verilerinden derlediği bilgilere göre, ülkede yurt dışı bağlantılı şirketler üzerinden “şüpheli” sayılabilecek konut satın alımlarının hacminin ise yaklaşık 122 milyar sterlin değerinde olduğu belirtiliyor.

"Dünyanın yolsuzluk seviyesi en yüksek yeri İngiltere"

Dünyaca ünlü İtalyan yazar ve araştırmacı Roberto Saviano ise geçen yıl mayıs ayında Londra’da katıldığı bir panelde Londra’nın dünyanın kara para aklama merkezi olduğunu belirterek, “Eğer size dünyanın yolsuzluk seviyesi yüksek yeri neresi diye sorsam, bana Yunanistan, Nijerya ya da İtalya’nın güneyi dersiniz. Fakat bence İngiltere. Yolsuzluk bürokrasi, polis ve politika içerisinde değil. Yolsuzluğun olduğu yer sermayenin başkenti. Londra’da sermayeye sahip olanların yüzde 99’unun yönetim merkezleri offshore." ifadelerini kullanmıştı.

İngiltere merkezli bankalar üzerinden kara para aklamanın son derece kolay olduğunu öne süren Saviano, “Meksika eğer uyuşturucu ticaretinin bedeniyse, Londra kafasıdır. Birleşmiş Milletler’in Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Ofisi’nden Antonio Maria Costa Avrupalı ve ABD merkezli bankaların nasıl kara para akladığını ortaya koydu. Fakat kimsenin önemsediği yok.” şeklinde konuşmuştu.

Londra Belediye Başkanı Sadık Han ise henüz göreve gelmeden önce Londra’nın son yıllarda küresel kara para aklama faaliyetlerinin merkezi haline geldiğini vurgulayarak, “Endişem şu ki Londra kara para aklamanın başkenti durumunda. Dünyanın farklı yerlerinden gelen, Londra’nın hiper enflasyonun yaşandığı konut sektörünü kullanarak kara para aklayan insanlar var.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Londra, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız