Malatya'daki hemşehri derneklerinin yöneticileriyle biraraya gelen Battalgazi Belediye Başkanı ve AKP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan, idareciliğin iki türlü olduğunu belirterek, “Biri ihya için gelenler, diğeri imha için gelenler. Bizler bu makamlara hizmet için talibiz” dedi.
Malatya’da bulunan hemşehri dernekleri tarafından düzenlenen toplantıda, yerel yöneticiler ve hemşehri derneklerinin temsilcileri ile üyeleri bir araya geldi. TCDD Lokali’nde gerçekleştirilen programa, Gürkan’nın yanı sıra Yeşilyurt Belediye Başkanı ve AKP Yeşilyurt Belediye Başkan Adayı Mehmet Çınar, Kahramanmaraş, Sivas, Muş, Bingöl, Erzurum, Bitlis, Karadenizliler Derneği başta olmak üzere birçok ilin hemşehri derneklerinin temsilcileri, kanaat önderleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Malatya’daki hemşehri dernekleri adına konuşan Diyarbakırlı iş adamı İzzettin Ergün, “Dünyanın eski çağlarından beri insanlar hayatlarını devam ettirmek, rızıklarını kazanmak ve çeşitli konularda kendilerini geliştirmek için bir yerden bir yere göç etmektedir. İslamiyet’in yayılmasında, Peygamber efendimizin Mekke'den Medine'ye göç etmesi yani hicret etmenin bir dönüm noktasıdır. Bu açıdan hicret edenlerin en hayırlısı Peygamber efendimizdir. Bizde onun yolundan gitmeye çalışanlardanız. Burada bu akşam hemşeri dernekleri, temsilcileri olarak bulunuyoruz. Göç etmenin çeşitli zorlukları olduğu gibi, kazanımları da bulunmaktadır. En güzeli hiç kuşkusuz Macit ile Ensar arasında kurulmuş olan birlik, beraberlik, dostluk köprüsüdür. Burada çeşitli şeylerden Malatya'ya gelmiş olan insanlar, Malatya çatısı altında biraraya gelmiştir. Bu akşam aramızda bulunan ve Malatya'nın idaresine talip olan ve hali hazırda yönetmekte olan değerli başkanlarımız, adaylarımız ve idarecilerimiz ile bir araya gelerek kaynaşmamıza birlik ve beraberliğimizi daha ileri noktalara taşımasına zemin hazırlamak istedik” diyerek, birlik ve beraberlik mesajı verdi.
Yeşilyurt Belediye Başkanı ve AKP Yeşilyurt Belediye Başkan Adayı Mehmet Çınar ise "Bizler her zaman Ensar’ız. Çünkü belediyeler toplumun çözüm kapısı, sorunların halledildiği, kültürel, sosyal anlamda gönül belediyeciliği ile çalışmaların ortaya konduğu, çözümlerin üretildiği ve birlikte hareket edildiği kurumların başında geliyoruz. Bizlerin de amacı böyle toplulukları, böyle güzel günlerde bir araya getirmek, birlikte yaşamı tesis etmektir. Ortak sevdamız olan memleketleri ortaya çıkartmak ve bölgelerde herkesin kendi alanında mutlu olabileceği çalışma alanları düzenlemektir. Geçmişte ayrımlar vardı ama sonuçta hepimiz burada yaşıyoruz, burada yiyip içiyoruz, bir kısmımız burada doğdu ama burada iletişimimiz var, bir arya geliyoruz, sorunları bir araya getirip birlikte çözme erdemini gösteriyoruz. O yüzden biz buralıyız, Malatyalıyız. Amacımız Türkiye çatısı altında burada yerelde birbirimize sahiplik etmek, birbirimize destek olmak, birbirimizi her alanda ihtiyaç duyulan yerde desteklemek. Bizim de yerel de amacımız, hedefimiz bu” diye konuştu.
Battalgazi Belediye Başkanı ve AKP Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selahattin Gürkan, hemşehri derneklerinin temsilcileri ve üyeleri ile bir aradan olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bugün aramızda işadamlarımız var, Bingöl’den, Urfa'dan, Diyarbakır'dan, Siirt'ten, Maraş'tan, Karadeniz’in değişik illerinden, Anadolu’muzdan gelen hemşerilerimiz var. Ben öncelikle hepinize hoş geldiniz diyorum. Esasında göç olgusuna baktığımızda, dünyada bir göç mekanı değil midir? Ezelden ebede gidecek bir gölde, sadece bir duraktır. Dolayısıyla biz hepimiz geniş anlamda baktığımız zaman hepimiz göçebeyiz. Önemli olan bulunduğumuz yerde hakkın, hukukun, adaleti ve insani ilişkileri yerine getirebiliyor muyuz. Bunun hesabını yapmamız lazım. Cenab-ı Allah'ın insanlara farzı ayn görevleri vardır. Nedir, İnsanın kendisinin nefsine karşı haramdan sakınma, helali tercih etme, emir ve yasakları, kötü şeylerden uzaklaşma, iyi şeylerden örnek alma. Sizler kendi memleketiniz bıraktınız geldiniz Malatya’mıza. Artık Malatya'nın havasını teneffüs edip, buradaki toplum ve topraklara karşı hepimizin bir sorumluluk görevi var. Sizler değişik yerlerden gelmişsiniz. Burada şu tür şeylerle karşılaşabilirsiniz. Ona çok dikkat etmemiz lazım. Yani azınlıkmış gibi algılama. Oysaki Devlet yönetiminde adalet esastır. Hz. Ali (r.a) sorduklarında devlet nedir diye? ‘devlet adalettir’ demiş. Hangi görüşe, hangi düşünceye, hangi inanca mensup olduğu önemli değil, devlet adalet üzerinedir. Bizler, belediyeler olarak adil ve adaletli olmak zorundayız” dedi.
Katılımcı Belediyeciliğin önemine dikkat çeken Başkan Gürkan, “2014 yılında yerel yönetimler programı arz edildi. Orada 5 temel ilke belirlendi. Katılımcı, sosyal, kültürel, çevrenin korunması ve hizmet belediyeciliği. Bunlardan en önemlisi de katılımcı belediyecilik. Katılımcı belediyeciliğin temel esası, şehirdeki yaşayan bütün insanların değerlerini görüp, gözetme esasına dayanır. Bizler şehirdeki yaşayan bütün insanların değerlerini gözettiğimiz gibi, yeter mi yetmez, geçmiş de yaşayanların hak ve hukuklarını da gözetmemiz lazım. Hangi görüş, hangi din, hangi inanca mensup olursa olsun, geçmişin de belediye başkanı olacağız, günün de belediye başkanı olacağız, gelecekteki yaşayanlarında belediye başkanı olacağız. Bu vizyon içerisinde çalışmalarımızı yürütmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
“İdarecilik iki türlüdür” diyen Başkan Gürkan, sözlerine şöyle devam etti:
“Bir ihya için gelenler var, biri imha için gelenler. İhya için gelenler, yüceltirler, büyütürler, yaparlar, yükseltirler. İmha için gelenler de, yerle yeksan ederler. Onu tarihte fetih ve işgal diye de değerlendirebilirsiniz. Bizler yönetici olarak tercihimiz işgal için mi geldik, fetih için mi geldik, ihya için mi geldik, imha için mi geldik. Makamlarda öyledir. Makama gelip bizzat hakkını vermediğiniz sürece, orada işgalci konumunda olursunuz. Ama bir hakkı yerine getirirseniz orada ihya edici olursunuz, hizmet edici durumda olursunuz. Bizler bu makamlara hizmet için talibiz. Önemli olan bulunduğumuz yere güzel bir eser bırakmaktır. Bizim eser bırakmamız lazım. Eserlerin soyut olanları ve somut olanları var. Somutlar işte, binalar, bahçeleri yollar yaparsınız. Ama soyut dediğimiz işte hemşehri hukukudur, kültürüdür, gelenektir, görenektir, değerleri yaşatmamız lazım. İnşallah 31 Mart'ta yapılacak seçimleri de hangi düşünceye, hangi partiye mensup olursanız olun, ama bizi tanıyın. Bu memlekete hizmet etmek, bu insanların içerisinde nifak, fesat sokmak isteyenlere müsamaha etmemek üzere bu göreve talip olduk. Allah bizi sizlerin karşısında mahcup etmesin. Allah hepinizden razı olsun”
Bülten- malatyahaber.com