CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Malatya'ya kurulması kararlaştırılan Füze Savunma Sistemi ile ilgili olarak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yazılı olarak cevaplaması için TBMM'ye soru önergesi verdi.
Ağbaba, sistemin kurulacağı Kürecik'te daha önceden kurulmuş Radar İstasyonu nedeniyle, yakın köylerde yaşayan insanların kanser hastalığı başta olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalandığını iddia ederek, konunun araştırılmasını istedi.
Milletvekili Ağbaba, soru önergesinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bu kritik karar alınırken, Malatya Valisi ve Malatya Milletvekillerine haber verilip verilmediğini de sordu.
CHP Milletvekili Veli Ağbaba tarafından TBMM'ye verilen soru önergesi şöyle ;
"ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ile Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun imzaladığı mutabakat metni ile NATO Füze kalkanı projesi çerçevesinde kurulacak erken uyarı radarlarının Malatya’nın Kürecik bölgesine yerleştirilmesi kararlaştırılmıştır.
Bugüne kadar sır gibi saklanan bu projede Malatya ve Kürecik bölgesinin seçilmesi Malatya halkı tarafından tepkiyle karşılanmıştır.
Kürecik bölgesinde daha önce ABD Radar sistemi kurulmuş olup, yöre halkı tarafından bu radar sisteminin özellikle kanser hastalığı başta olmak üzere çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olduğu dile getirilmektedir.
NATO Füze Kalkanı’nın kurulması planlanan bölgede yaşayan köylülere yetkililer tarafından bugüne kadar tek bir cümle dahi açıklama yapılmamıştır. Malatya ve Kürecik halkı Füze Kalkanının Malatya’ya kurulmasının başta İran olmak üzere komşu ülkeler tarafından tepkiyle karşılandığını belirtmekte; her hangi bir savaş durumunda Malatya’nın açık hedef haline geleceği kaygısını taşımaktadır.
Bu çerçeveden hareketle;
1- ABD ve NATO ile gerçekleştirilen bu anlaşmayla Türkiye diplomatik ve mali alanda neler kazanmıştır? Anlaşmanın Türkiye’ye maliyeti ne olacaktır?
2- Füze savunma siteminin Türkiye’ye kurulması konusunda kapalı kapılar ardında pazarlıklar yapıldığı, Hükümetiniz tarafından imzalar atılıncaya kadar tek bir resmi açıklama yapılmadığı bilinmektedir. Füze kalkanının halkın oyları ile seçilen milletvekillerinden ve TBMM’den dahi saklanmış olmasının altında kamuoyu tarafından bilinmeyen başka sebepler mi vardır? Olayın sır gibi saklanması ABD tarafından mı talep edilmiştir?
3- Kürecik’e kurulan sistemin İran’dan İsrail’e atılması muhtemel bir füzeyi engellemek amacını taşıdığına ilişkin iddialar doğru mudur? Radar kayıtları İsrail’in bilgisine sunulacak mıdır?
4- Eğer İsrail ile bilgi paylaşımı konusunda herhangi bir düzenleme var ise, İsrail’in NATO üyesi olmadığı düşünüldüğünde, projenin ABD büyükelçisi ile imzalanarak yürürlüğe girmesinin hukuki dayanakları nedir? Malatya’ya yerleştirilecek kalkan izninin TBMM tarafından verilmesi gerekmiyor mu?
5- Yaygın basında da gündeme geldiği üzere füze kalkanı Malatya’yı açık hedef haline getirmektedir. Böyle kritik bir konuda alınan karar öncesi Malatya Valisi’ne, AKP Malatya Milletvekillerine ve Malatya’da kurulu bulunan 2.Ordu’nun Komutanına bilgi verilmiş midir? Bilgi verilmemiş ise, Malatya’da devleti temsil eden bu yetkilileri halkın gözünde pasif duruma düşürmek hangi demokratik devlet anlayışı ile açıklanabilir?
6- Referandumu bir demokrasi aracı olarak gördüğünüzü ısrarla dile getirmenizden hareketle Malatya’da Füze Kalkanının istenilip istenilmemesi konusunda referandum yapmayı planlıyor musunuz?
7- Kürecik’te ABD tarafından kurulan radarın bölge halkının sağlığını açıkça tehdit ettiği, bölgede yaşayan köylülerin önemli bir bölümünün başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yakalandığı belirtilmektedir. Radarın bölgedeki kanser vakalarına etkisinin tespiti için her hangi bir çalışma yapılması düşünülmekte midir? Geçmişte acı tecrübesi ortada iken, hala bu bölgeye farklı bir radyasyon tehdidi oluşturacak cihazların kurulmasındaki ısrar Hükümetinizin Malatya, Kürecik, Kozluca bölgelerinin halkını gözden çıkardığı olarak yorumlanabilir mi? "