SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Adliye Sarayı Bir An Önce İnşa Edilmeli"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Baro Başkanı Av. Onur Demez, “Adaletin katledildiği bölünmüş ve parçalanmış adliye binaları yerine, yapımının titizlikle takibini yaptığımız Malatya Adliye Sarayı biran evvel inşa edilmelidir.” dedi.

Malatya Baro Başkanı Av. Onur Demez, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Avukatların hak arama özgürlüğünün sesi olduğunu belirten Demez, tüm meslektaşlarının 5 Nisan Avukatlar Gününü kutladı.

-Malatya Barosu 100 Yaşında…
Av. Demez, “Bu  Avukatlar gününün, Malatya Barosu’ nun kuruluşunun 100. Yılını doldurmuş olması vesilesi ile ayrı bir yeri olduğunu belirtmek isteriz.  Mesleğimizin onur ve vakarının korunması, vatandaşlarımızın hak savunucusu olan avukatlarımızın mesleğini adil bir ortamda yürütebilmesi için mücadele edilmesi, mesleğe ve adalete yönelik tüm saldırılara göğüs gerilmesi, temel hak ve özgürlüklerin korunması noktasında kararlı olunması Baromuzun temel hedefi olup Malatya Barosu olarak 100. Yılımızı kutlamaktan şeref duyuyoruz.” dedi.

6 Şubat depremlerinde 3 meslektaşlarını kaybettiklerini hatırlatan Malatya Baro Başkanı Av. Onur Demez, “Mesleğimize yıllarca hizmet etmiş fakat bugün aramızda bulunmayıp ahirete intikal etmiş meslektaşlarımızı saygıyla ve rahmetle anıyoruz. Asrın felaketi olan 06.02.2023 tarihli depremde hayatını kaybeden meslektaşlarımız Av. Mustafa AYDIN, Av. Işılay KOYUN ve Stj. Av. Ali Mert İNCE’ ye Allah’tan rahmet diliyoruz” ifadelerini kaydetti.

-“Hukukun egemen olmadığı bir ülkede demokrasiden ve sosyal bir hukuk devletinden söz edilemez”
Demez şu ifadeleri aktardı, “İnsanların yaşam kadar önemsediği, hak ve adaletin gerçekleştirilmesini sağlayan yargı, Sav-Savunma ve Karar’dan oluşan üç temel unsur üzerine kurulmuştur. Bu nedenle, bağımsız savunmanın temsilcisi olan avukat, yargının kurucu unsurlarındandır. Savunmanın temsilcisi avukatın olmadığı, savunma ve avukata gereken önemin verilmediği yerde; hak ve adalet yoktur, adil yargılanma yoktur. Dolayısıyla hukuk devletinden de söz edilemez. Yargının kurucu unsurlarından  olan ve bağımsız savunmayı özgürce temsil eden  Avukatlar, bir hak savunucusu ve talepçisi olarak, demokratik düzenin hukuka uygunluğu adına hayati önem taşımaktadır. Çünkü, hukukun egemen olmadığı bir ülkede demokrasiden ve sosyal bir hukuk devletinden söz edilemez. Avukatlar, halkın yargı erki içerisindeki temsilcileridir. Bu nedenle Baroların ve Avukatların görevi sadece mesleki kalkınma, onur ve vakarın korunması, çalışma disiplininin ve ahlakının takip edilmesi değildir. Bunların yanında temel hak ve özgürlüklerin korunması, kollanması ve geliştirilmesinde de baş aktördür. Mesleki sorunları çözmek ve hukukun üstünlüğünü sağlamak Avukatlık Kanununun üzerimize yüklediği görevler ve sorumluluklardır. Özellikle demokrasi ve hukukun üstünlüğü mücadelesinde toplumun Barolardan büyük beklentileri vardır. Bu bilinçle hukuk devleti, demokrasi ve hukukun üstünlüğü mücadelemiz devam edecektir. Avukatların ve Baroların sesi kesilmeyecektir.”

-“Malatya Adliye Sarayı biran evvel inşa edilmelidir”
6 Şubat depremleri sonrasında Malatya’da Adliye binası olmamasından kaynaklı olarak önemli sorun ve sıkıntıların yaşandığını vurgulayan Malatya Baro Başkanı Av. Onur Demez şunları kaydetti:

"Yıllardır hukuk sistemine ilişkin değindiğimiz sıkıntılar yanında   mesleki sorunlarımızda ivedi giderilmelidir. Geçirdiğimiz zorlu deprem sürecinde Avukatların özlük hakları iyileştirilmeli, adalete erişimleri engellenmeden, adil bir ortam yaratılmalıdır. Adaletin katledildiği bölünmüş ve parçalanmış adliye binaları yerine, yapımının titizlikle takibini yaptığımız Malatya Adliye Sarayı biran evvel inşa edilmelidir. Deprem sürecinde ofislerini ve evlerini kaybeden meslektaşlarımıza devlet destekli krediler verilmelidir. Avukatlara mesleklerini icra ederken köstek değil destek olunmalıdır. Silahların eşitliği prensibine saygı duyulmalıdır. Savunduğumuz kişiler adına bilgi ve belgelere ulaşmada sıkıntılar giderilmeli, Avukat Meslektaşlarımıza yönelik saldırılar engellenmelidir. CMK  ve Adli Yardım uyarınca görevlendirilen meslektaşlarımızın ücreti süresinde ödenmeli ve Avukatlık Asgari Ücret seviyesine yükseltilmelidir. Kamu Avukatlarımızın özlük hakları iyileştirilmelidir. Avukat Stajyerlerimize Hakim ve Savcı stajyerlerine verilen haklar verilmelidir. Savunma hakkı lüks olmaktan çıkarılarak, Avukatlık Hizmetlerinde alınan harçlar aşağıya çekilmelidir. Avukatlardan silah ruhsat harçları alınmamalıdır. Avukatların adalete erişimleri engellenmemelidir!!!”

Av. Demez açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı:

“Malatya Barosu kurulduğu günden günümüze kadar “hukuk devleti” başta olmak üzere “hukukun üstünlüğü”, “insan hakları” ve “yargı bağımsızlığı” yolunda ödünsüz yürüyüşünü sürdüren “eksiksiz demokrasi” ve “adil yargılanma” yanında, “tüm özgürlüklerin engelsiz bir biçimde kullanılmasını” amaçlamaktadır. Bu amacın, çoğunluğun azınlığın haklarını gözettiği, katılımcılık ve çoğulculuğun özümsendiği, çağdaş ve “eksiksiz bir demokrasi” de gerçekleşeceğine inanmaktayız. Bu duygu ve düşüncelerle; Demokrasinin, İnsan Haklarının ve Hukuk Devletinin en büyük güvencesi olan savunmanın temsilcileri, sevgili meslektaşlarımızın Avukatlar Günü’nü kutluyor, özlemini duyduğumuz hukukun ve mesleğimizin tüm sorunlarının çözülmüş olduğu güzel günlere sağlık, esenlik ve başarılarla ve barış içerisinde hep birlikte ulaşabilmenin özlemiyle saygılar sunuyoruz.”

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Bülent (7 ay önce)
    2 ay önce adliye binası temeli atılmıştı demekki bizi kandırmışlar işleri güçleri YALAN TALAN DOLAN
    %100
    %0
    Yanıtla