'Dünya Kayısı Başkenti' olarak tanınan ve dünyanın en lezzetli kayısısının yetiştirildiği, dünya kuru kayısı ihtiyacının yarısından fazlasının karşılandığı Malatya'nın, dünyadaki yaş kayısı pazarında yeterince yer alamaması nedeniyle, bu açığın başka ülkelerce doldurulduğu belirtiliyor. Avrupa ülkelerinde, bugünlerde başka ülke orijinli yaş kayısının fiyatı 140 TL civarında satılırken, kayısı üretim sezonunun son günlerini yaşayan ve son yaş ürünlerin hasat edildiği Malatya'nın bu piyasada yeterince yer almamasının önemli bir kayıp olduğu değerlendiriliyor.
1 KİLO YAŞ KAYISI 140 TL..
Geçtiğimiz günlerde İsviçre'ye giden bir malatyahaber.com okuru, bu ülkenin Basel kentindeki marketlerde İtalya orijinli yaş kayısının yüksek fiyatlarda satıldığını gözledi ve bunun yerinde Malatya kayısısı olmamasına hayret ettiğini bildirdi.
malatyahaber.com okuru, marketteki meyve reyonunda satılan İtalya kayısısı ve fiyat etiketlerini de fotoğrafladı. Okurumuzun 2 gün önce çektiği fotoğraflara göre 1,2 kg'lik yaş kayısı 8,95 İsviçre frangı (1 İsviçre frangının son kur değeri 18,88 TL) yani Türk parası karşılığı 1 kilosu 140 TL. Marketteki 380 gramlık kayısı paketinin de 5,50 İsviçre frangı, yani 104 TL olduğu görülüyor.
Ortalama 4 kilo yaş kayısıdan elde edilen 1 kilo Malatya kayısısı ise en fazla, 1 kilo İtalyan yaş kayısısı fiyatına alıcı bulabiliyor.
YAŞ KAYISI İHRACATI AZLIĞI BÜYÜK EKSİKLİK..
Gümrüklemenin yerinde yapılabildiği, uluslararası uçuşa açık havalimanının bulunduğu Malatya'dan yaş kayısı ihracatının yeterince olmamasının, bu konudaki organizasyon ve yönlendirme eksikliğinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Malatya'da 2022 kayısı sezonundan önce, resmi ve ilgili özel kurum ve kuruluşların oluşturduğu bir komisyon tarafından, 2022 yaş kayısı rekoltesinin yaklaşık 337 bin ton olacağı, bunun ancak 34 bin tonunun iç ve dış piyasaya yaş olarak sunulacağı, kalan yaş kayısıdan 76 bin ton kuru kayısı elde edileceği tahmini yapılmıştı.
NEREDEYSE YOK OLAN EN LEZZETLİ KAYISI TÜRÜ HASANBEY CANLANDIRILMALI
Dünyanın en iyi ve lezzetli kayısısının yetiştirildiği Malatya'da, yaş kayısı dış pazarının bulunması, oluşturulmasıyla üretici kazancının artacağı, ayrıca üreticilerin büyük bölümünün kuru kayısıcılığa yönelmesi nedeniyle, raf ömrü daha az olan, ancak 'dünyanın en lezzetli kayısısı' olan, son yıllarda adeta Malatya'da da unutulan 'Hasanbey' türü kayısı üretiminin yeniden canlandırılmasıyla bunun sağlanabileceği belirtiliyor.
malatyahaber.com