SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya, Avrupa'nın 'Bol Kazançlı' Yaş Kayısı Piyasasında Yok Ama..

Malatya, Avrupa'nın 'Bol Kazançlı' Yaş Kayısı Piyasasında Yok Ama..
A- A+ PAYLAŞ

'Dünya Kayısı Başkenti' olarak tanınan ve dünyanın en lezzetli kayısısının yetiştirildiği, dünya kuru kayısı ihtiyacının yarısından fazlasının karşılandığı Malatya'nın, dünyadaki yaş kayısı pazarında yeterince yer alamaması nedeniyle, bu açığın başka ülkelerce doldurulduğu belirtiliyor. Avrupa ülkelerinde, bugünlerde başka ülke orijinli yaş kayısının fiyatı 140 TL civarında satılırken, kayısı üretim sezonunun son günlerini yaşayan ve son yaş ürünlerin hasat edildiği Malatya'nın bu piyasada yeterince yer almamasının önemli bir kayıp olduğu değerlendiriliyor.

1 KİLO YAŞ KAYISI 140 TL..
Geçtiğimiz günlerde İsviçre'ye giden bir malatyahaber.com okuru, bu ülkenin Basel kentindeki marketlerde İtalya orijinli yaş kayısının yüksek fiyatlarda satıldığını gözledi ve bunun yerinde Malatya kayısısı olmamasına hayret ettiğini bildirdi.

malatyahaber.com okuru, marketteki meyve reyonunda satılan İtalya kayısısı ve fiyat etiketlerini de fotoğrafladı. Okurumuzun 2 gün önce çektiği fotoğraflara göre 1,2 kg'lik yaş kayısı 8,95 İsviçre frangı (1 İsviçre frangının son kur değeri 18,88 TL) yani Türk parası karşılığı 1 kilosu 140 TL. Marketteki 380 gramlık kayısı paketinin de 5,50 İsviçre frangı, yani 104 TL olduğu görülüyor.

Ortalama 4 kilo yaş kayısıdan elde edilen 1 kilo Malatya kayısısı ise en fazla, 1 kilo İtalyan yaş kayısısı fiyatına alıcı bulabiliyor.

YAŞ KAYISI İHRACATI AZLIĞI BÜYÜK EKSİKLİK..
Gümrüklemenin yerinde yapılabildiği, uluslararası uçuşa açık havalimanının bulunduğu Malatya'dan yaş kayısı ihracatının yeterince olmamasının, bu konudaki organizasyon ve yönlendirme eksikliğinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Malatya'da 2022 kayısı sezonundan önce, resmi ve ilgili özel kurum ve kuruluşların oluşturduğu bir komisyon tarafından, 2022 yaş kayısı rekoltesinin yaklaşık 337 bin ton olacağı, bunun ancak 34 bin tonunun iç ve dış piyasaya yaş olarak sunulacağı, kalan yaş kayısıdan 76 bin ton kuru kayısı elde edileceği tahmini yapılmıştı.

NEREDEYSE YOK OLAN EN LEZZETLİ KAYISI TÜRÜ HASANBEY CANLANDIRILMALI
Dünyanın en iyi ve lezzetli kayısısının yetiştirildiği Malatya'da, yaş kayısı dış pazarının bulunması, oluşturulmasıyla üretici kazancının artacağı, ayrıca üreticilerin büyük bölümünün kuru kayısıcılığa yönelmesi nedeniyle, raf ömrü daha az olan, ancak 'dünyanın en lezzetli kayısısı' olan, son yıllarda adeta Malatya'da da unutulan 'Hasanbey' türü kayısı üretiminin yeniden canlandırılmasıyla bunun sağlanabileceği belirtiliyor.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Melih TORAMAN (2 yıl önce)
    O fiyata 140 TL demek doğru değil. 8,95 Birim yerel para olarak bakılması lazım. Yani 9 birim para. Euro kazanıp, TL harcama yapmıyorlar. Euro kazanıp, Euro ödeniyor. Kazandıkları ücretin sadece 9 birimini harcıyorlar.
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Konuya ekonomik refah olarak bakmayın. Kayısının ihracat başarısını artirirsa getireceği değer olarak bakin. Burda ülkelerin alım gücü kiyaslanmiyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat Bilmez (2 yıl önce)
    Ham maddeye yakınlık,ulaşım,iklim vb. Özellikle malın nakliyesi sıkıntı olabilir. İtalya daha yakındır diye oradan gelmiştir. Bizim kayısımız elbette daha üstün. Daha iyi pazarlayabiliriz. Karadenizliler fındık için tanıtım grubu kurup,reklamlarını yapmıştı bir ara T.V. 'de. Belki de Çin'de ve Arap ülkelerinde satılıyor bizim kayısımız. Bu ülkeler daha zenginleşti. Bu iki ülkede mesela etiketlerde yazmayabilir. Orada bir Malatya'lı yaşamayıp fotoğrafını gönderememiş de olabilir. Zaten biliyor musunuz? Esas olan sıkıntı da zaten Malatya Kayısısı hakkında en doğru istatistiki verilere nerelerden ulaşıp bunlardan hangisinin güvenilir olduğudur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya Basimin Taci (2 yıl önce)
    Almanya da en ucuz kayisinin kilosu 4-5 euro,Malatya kayisini tadan kisi daha vazgecmez bu yönde bir calisma yapilmali..
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Bir malatyahaber.com okurunun bildirimi ile bir eksikliğimizden haberdar olmamız üzücü; bu tür eksiklerin olmaması için kurulmuş onca kurumumuz varken. Bu kurumların siyaseti bırakıp işlerine bakması gerek.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Davut (2 yıl önce)
    Çin Özbekistan ve Kırgızistan deneme amaçlı kayısı tarımlarını sonuçlandırıp piyasaya girsin o zaman görürsünüz asıl mevzuyu... yaşım 55 her siyasi her vali her belediye başkanı her tso başkanı her demeçte kayısı da kayısı sonuç=0
    %100
    %0
    Yanıtla
  • M.Bahadır ALTAŞ (2 yıl önce)
    Malatya kadar önemli bir değer HASANBEY KAYISI Malatya ismi (Melit+ava) Hititçede "bal ülkesi" anlamına gelmektedir. (Hititler Malatya şehrini kurduklarında buraya “Meyve Bahçesi”, “Bal” mânâsına gelen “Maldiya” ismini vermişlerdir.) Dünden bugüne tüm yazılı belgelerde Malatyanın toprağı havası ve suyu ile kendine has tat ve lezzetde endemik meyvaların yetiştiği bir şehir olarak yazmaktadır. Ne yazik bu güzel şehrimiz bilinçsiz üreticilerin yaptığı tarım ve bilinçsiz yöneticilerin rant için betonlaştırdığı şehirleşme ile artık tamamen ticari amaçlı tek düze ürünün yetiştirildiği bir şehir haline gelmiştir. Malatyanın ve dünyanın en güzel ve lezzetli sofralık Hasanbey kayısısı ve bir çok çeşitli kayısı türü bilinçsiz üreticiler ve ihracatçılar yüzünden yok oluyor. Kayısı gibi çok değerli bir tarım ürünün sadece kuru meyve olarak değil yaş olarakda tüketilerek ekonomiye katkı sağlaması için caba sarf etmemiz gerekir. Üründe çeşitlilik ve tüketim alışkanlıkları ile pazarlama yöntemimizin değişmeside bu konu için çok önemlidir. Başta tarim il ve ilçe müdürlükleri olmak üzere ziraat odaları ile konuya taraf ticaret borsaları ve sivil toplum kuruluşları bu konuda sorumluluk alarak üzerine düşen görevi yapmalıdırlar. Yarın çok geç olabilir. HASAN BEY KAYISI kayısı çeşidi olarak sofralık kayısı çeşitlerini en önemlisidir meyve yapısı gereği iri ve güzel bir görünüme sahiptir. Kendine has çok lezzetli bir aromaya sahip olup yaş olarak toplandığında uygun iklim ortamında uzun süre tazeliğini korumaktadır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kadir (2 yıl önce)
    malatya yaş kayısı belki isviçreye gitmeyebiliir ama özelikle en başta almanya olmak üzere bir çok ülkeye yaş kayısı gidiyor. hatta organize sanayisinde ki fabrikaların yurt dışı için yaş kayısı alım ve paketleme fabrikaları var ve fabrika sahipleri mayıs ayından itibaren kayısı bahçelerine gidip bahçe sahipleriyle daha olmadan yurt dışı için yaş kaysı pazarlıkların yapıldığını biliyorum
    %80
    %20
    Yanıtla
  • HIDIR (2 yıl önce)
    hani avrupa ucuzdu, 50 avro gösterip bunu bir saatte kazanıyorum diye şov yapan zat.bizde 30 tl olan kayısı avrupada 140 tl.
    %29
    %71
    Yanıtla
  • 50 euro zaten 1000 tl neredeyse. Neyi anlamadığınızı anlayamadım???
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    140 az olur 500 olsun şaka mı bu
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Murat (2 yıl önce)
    İsviçre’de asgari ücret 4600 frank iken yaş kayısı 8 frank mış. Yani Malatya’da yaş kayısının olması gereken fiyat 8 TL’dir. Olayı saptırmayın.
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Arkadaş siz hesabı karıştırmışsınız. Orada fiyat şu, burada bu diye bir kıyaslama yok haberde. Bizim kayısımızın Avrupa'daki karşılığından bahsediliyor, sen niye iç piyasa fiyatıyla, asgari ücretle şunla bunla karıştırıyorsun. Ne alaka? İhracatın hesabı, ülkelerin asgari ücretiyle yapılmıyor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ülkemizde asgari ücret 5500 TL.Akaryakıtın litresi ortalama 25.Tl.İsviçrede asgari ücret 4600 frank ve akaryakıtın litresi ortalama 2.15 frank..Bu da ayrı bir hesaplama.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Türkiyede Asgari ücret 5500.Ekmek 4 tl.Elma 15-16 Tl,i.tl,Şeftali 15-16tl,incir 25 tl,Biber 14 tl,Domates 14 tl,Bunlar içinde yetişmesin en masraflı olan Kayısıda 8 tl .Bu müthiş ekonomi bilginle Buralarda kendini boşuna harcıyorsun!
    %100
    %0
    Yanıtla