SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya Bölgesinde 5-10 Yıl İçinde Büyük Deprem Beklemiyoruz'

'Malatya Bölgesinde 5-10 Yıl İçinde Büyük Deprem Beklemiyoruz'
A- A+ PAYLAŞ

Japon deprem uzmanı Yüksek İnşaat Mühendisi Yoshinori Moriwaki, Türkiye'deki fay hatlarının doğudan batıya harekete geçtiğini belirterek, İstanbul, İzmir ve Doğu Anadolu bölgesine dikkat çekti.

Moriwaki, bir yapı kimyasalları firmasının ‘Yeniden Hep Birlikte Ayağa Kalkıyoruz’ mottosuyla başlattığı deprem bölgesindeki şehirlerdeki seminerlerini sürdürüyor. Depreme karşı alınabilecek önlemlerle ilgili eğitim seminerleri için özel olarak tasarlanan ‘Kaşif’ isimli tırla Hatay, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adıyaman, Diyarbakır, Malatya illerinde seminerler veren Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki ve beraberindeki uzmanların bir sonraki durağı Elazığ oldu. Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Moriwaki, Marmara ve İzmir ile Doğu Anadolu Bölgesi'ni işaret ederek önemli uyarılarda bulundu.

“Türkiye genelinde Marmara Bölgesi ve İzmir’de deprem olabilir”
Özellikle dikkat çektiği bölgelerde ve ülke genelinde muhtemel depremlerden en az hasarla çıkabilmesi için herkesin ortak hareket etmesi, binaların kentsel dönüşümle güçlendirilmesi gerektiğini belirten Moriwaki, “İnşaat mühendisleri ve mimarlar ile birlikte düzgün inşaat nasıl yapılır onu anlatmaya çalışıyoruz. Bu konuda il il gezip paylaşım yapıyoruz. Hedefim normalde ‘Japonya’da deprem gelse de bina çökmüyor ve insan ölmüyor’ diye bilinen gerçeği, Türkiye’yi de o seviyeye hep beraber getirmektir. 24 Ocak Elazığ depreminden sonra Kahramanmaraş, ardından Hatay’da deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) uzun zaman kırılmadı ve kırılmaya başladı. Bu kırılma devam ederken Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay, Denizli ve Kıbrıs taraflarında deprem oldu. Bazen depremde fay hattı geriye dönebiliyor. O zaman Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş ve Van’a kadar devam eden geriye dönüşte bir deprem olabileceğini söyleyebiliriz. Türkiye genelinde ise Marmara Bölgesi ve İzmir’de deprem olabilir. Dün Tunceli’de, birkaç gün önce Malatya’da deprem oldu. Bunların artçı deprem olduğunu söyleyebiliriz ve bunun iki sene devam edebileceğini söyleyebiliriz. Tabii 4 ve 5 büyüklüklerinde depremler yavaş yavaş azalacak ama 3 civarında ara ara depremler olabilir. Bunun için artık şaşırmamak lazım. Az önce söylediğim gibi Karlıova, Bingöl, Muş, Bitlis ve Van bölgesinde dikkatli olmak lazım. Ancak Türkiye’nin her yerinde artık deprem olabilir” dedi.

“Malatya ve Tunceli bölgelerinde 5 ve 10 yıl içerisinde büyük bir deprem beklemiyoruz”
Türkiye’nin deprem haritasının Japonya gibi artık kıpkırmızı olduğuna dikkat çeken Moriwaki', “Onun için ne zaman geliyor demek yerine her an deprem olabilir diye herkesin hazır olması lazım. Bunun için hükümet, belediyeler, okullar, şirketler ve ailelerin hep birlikte hareket edip hazır olması lazım ve bunun sonucunda oluşabilecek hasarın 70’i yok olacak. Bunun için şimdiden hazır olmak lazım. İstanbul tarafı tehlikeli bölge olarak söyleyebiliriz. Burada acil bir şekilde kentsel dönüşüm yapmak lazım. Bunun için olacak seçimde kim olursa olsun, inşaatı ve kentsel dönüşümü iyi bilen biri olması lazım. Bunu özellikle belirtmek lazım. Ben de bu konuda yardım etmek için hazırım. 7.4 büyüklüğünde deprem ileride olacak ama ileride. Elazığ’daki fay yeni kırıldı, hemen bir deprem beklemiyoruz ama Malatya ve Tunceli taraflarında şimdi değil de ileride bir deprem olabilir. Genel olarak bu bölgede 5 veya 10 senede bu büyüklükte bir deprem olacağını düşünmüyorum. Ama büyüklüğü 5 civarında artçı depremler devam edecek. İzmir ve Marmara Bölgesi’nde İstanbul’a dikkat etmek lazım” diye konuştu.

Elazığ, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • MALATYALI CANDAN DOST (1 yıl önce)
    Malatyada yıkım olması için büyük depreme gerek yok büyük deprem nedir ? 6 sonrası her deprem büyük deprem sayılır. japonya gibi yerlerde depremler okyanusların derinlerinde olurken türkiyede tam yerin altında kısa mesafede gerçekleşir bu denli büyük yıkımlarıon en büyük nedeni yetersiz zemin ıslahı. bir ev yapmadan en çok zaman ayırılacak şey o evin zemin + temelidir. halbuki biz malatyalılar en çok süse ve gösterise zaman ayırdık şimdi akılsız basımızın faturasını çekmekteyiz. malatyada büyük deprem 5-10 degil her an olabilir. kayseri yanıbasımızda erzincan tunceli adana buralarda her an büyük bir deprem malatyayı etkiler. zaten bütün binalarımız hasar aldı. hasarsız deniler binalar dahil. bir bina depreme dayanıklı depremden hasar almadı diyebilmemiz için çok büyük arastırmalar ve yatırımlar yapmak gerekir elde çekiçle oraya buraya vurup hasarlı hasarsız demek çok kolaydır
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Japon yüksek mühendis açıklama yapıyor sende diyorsun ki olur. sen hangi sıfatla konuşuyorsun kahve muhabbeti yapma burada milleti korkutma. Temellide Telekomun alt sokağındaki binalarda çizik bile yok sen ne konuşuyorsun.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • MALATYACAN (1 yıl önce)akçadağ isimli kullanıcı yorumuna
    Japon Yüksek İnşaat Müh. evet yetkili bir bilim adamı...Ama şu da bir gerçek ki Japonya depremleri okyanus tabanında oluyor ve Ülkemizdeki gibi yüzeye yakın ve merkezde olmuyor. Bunu ayırt etmek lazım. Diğer bir husus Malatya genelinde orta ve ağır hasarlı bina sayısı çok fazla ve yüksek şiddetli artçıların yıkıcı özelliği oluyor maalesef. Bakın bu sabah 4.8 ile yine bir deprem yaşadık. Geçtiğimiz günlerde ve haftalarda 5 üzeri birçok deprem yaşadık o nedenle hepimizin temkinli olması ve geleceğe dönük adımlar atmamız gerekir. Deprem dediğimiz olay yer kabuğunun oluşumundan bugüne gelen levha hareketlerinin bir sonucudur. Deprem Önlenemez sadece binaların sağlam ve uygun zeminlere yapılmasını sağlamalıyız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Leyleğin ömrü (1 yıl önce)
    Deprem ne zaman olacak, olacak mı olmayacak mı... bunlar yersiz tartışmalar... tartışılması gereken mevcut binalar yeni bir depreme hazır mı? Bunun araştırıması lazım
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Belirtilen süre 5 yıl. Çok uzun bir süre değil. 5 yıl büyük deprem olmaz diyor. 6'ıncı yıl olabilir demektir. Bu açıdan bakın. Çok uzun bir tarih olmaz diyemiyor hiçbir uzman. Uzmanların açıklamalarını okuyoruz, yakın zamanda Allah korusun büyük bir deprem bekleniyor. Rabbim tüm herkesi korusun.
    %42
    %58
    Yanıtla
  • mert van (1 yıl önce)
    saçmalık saçmalık 5-10 ne? o zaman 11 yıl da DEPREM OLACAK MALATYA DA DEMEK...., malatyahabere hiç yakışmadı bu haber
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Hakkı (1 yıl önce)
    Saçmalığa bak depremzede olarak başka bir şehire ilk geldiğimde defter çanta v.s. yardımını sağolsun İHH insani yardım vakfı yapmıştı. Eğer bir destek verilecekse devlet okulunda okuyanlara verin özelde okuyana değil
    %25
    %75
    Yanıtla
  • kafası karışık Malatyalı (1 yıl önce)
    iyi mi bide Yoshinori abimiz çıktı. artık kafayı yemek üzereyiz, olacak mı? olmayacak mı?... Allah ım sen esirge cümlemizi kazalardan belalardan afetlerden. osandık de susun
    %90
    %10
    Yanıtla