SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Malatya Dahil 23 İlde Yerleşim Alanı Seçimi İçin Etüt Çalışması

Malatya Dahil 23 İlde Yerleşim Alanı Seçimi İçin Etüt Çalışması
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından 23 ilde yaklaşık 200 bin hektarlık alanda mikrobölgeleme etüt çalışmalarını tamamladı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, afet tehlikesine karşı yerleşim alanlarının doğru seçilmesi ve yapılaşmaya gidilecek alanlardaki riskin belirlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü tarafından yerleşim alanları belirlenmeden önce mikrobölgeleme etütleri yapılarak alanın yapılaşmaya uygun olup olmadığı inceleniyor.

6 Şubat depremleri sonrası Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Malatya, Osmaniye Diyarbakır, Adana, Şanlıurfa, Kilis, Van, Erzurum, Manisa, Karabük, Düzce, Kocaeli, Bolu, Bingöl, Kayseri, Denizli, Burdur, Kütahya, Çorum, Kırşehir illerinde yaklaşık 200 bin hektarlık alanda mikrobölgeleme çalışmaları tamamlandı.

Heyelan ve kaya risk bölgeleri tespit ediliyor
Afetlere dirençli şehirlerin kurulmasını sağlayacak mikrobölgeleme çalışmalarından biri de Tunceli’de devam ediyor. Aktif fay zonları üzerinde bulunan ve 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde de bin 700 yapının ağır hasar gördüğü Tunceli’de, 6 bin 200 hektarlık alanda mikrobölgeleme çalışmaları yürütülüyor. 8 noktada yapılan çalışmaların sonucunda, ilçelerdeki afet tehlikeleri belirleniyor. Heyelan ve kaya düşmesi riski olan bölgelerin sınırları tespit ediliyor.

Bakan Kurum: “Yapı stokunu da güçlendiriyoruz”
Tunceli’deki çalışmalardan görüntüleri sosyal medya hesabından paylaşan Bakan Kurum, “Afetlere dirençli şehirler için riskli bölgelerde mikrobölgeleme çalışmalarıyla güvenli yerleşim alanlarını belirliyoruz. 

Bir yandan da TOKİ ile yeni binalarla yapı stokumuzu güçlendiriyoruz” dedi.

Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü Yer Bilimsel Etüt Dairesi Başkanı Ayşe Çağlayan ise mikrobölgeleme etüt çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:

“Özellikle yerleşim alanlarını etkileyen ve ülkemizde en önemli aktif fay zonları olarak bildiğimiz Kuzey Anadolu Fay Zonu, Doğu Anadolu Fay Zonu, Batı Anadolu Fay Zonları ile Diri Fay Haritası’nda belirtilen fayların etkilediği yerleşim alanlarında mikrobölgeleme etüt çalışmaları yürütüyoruz. Sondaj, jeofizik ve aktif faylara yönelik paleosismolojik çalışmaları ile pek çok farklı laboratuvarda yapılan çalışmalarla yerleşim alanlarındaki afet tehlikelerini belirliyoruz. Bu sayede yerleşime uygun alanlar ile uygun olmayan alanların sınırlarını net olarak tespit etmiş oluyoruz.”

Ankara, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Yusuf (3 ay önce)
    Cengiz Topel Cad-İsmet Paşa Cad.-Paşaköşkü-Kuyuönü ve Tecde hattının üstünde kalan Başharık, Beydağı, Yavuz Selim, Aşağı Bağlar, Konak, Tecde Kanal Üstü sağlamdır ama bu hat altı ise çevreyoluna yaklaştıkça güvenlik ve sağlamlığı azalır.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 ay önce)
    İnşaatlar başlayıp, evler teslim edilirken mi yerleşim alanlı seçimi için etüd yaptırıyor bakanlık. Olan oldu, biten bitti. Bundan sonrasını hakgetire. Plansız bir Malatya inşa ediliyor. Bir tarafı doğuda Elazığ yolunda, bir tarafı batıda Kayseri yolunda. Bir çoban bile sizden daha iyi planlardı bu şehri. Şehrin merkezine sanayi sitesi, şehrin dışına konut alanı yaptılar ki evlere şenlik.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet (3 ay önce)
    Gelen giden bakanlara yerinde dönüşüm için hibe ve kredinin artırılması talebi iletilemez mi? TOKİ yapacak alan arıyorlar yıkılan evlerimizin parselleri boa duruyor. TOKİ muteahhitine verdikleri parayı yerinde dönüşüme vermiyorlar. Lütfen bu konuyu dile getiriniz. Doğru düzgün yerinde dönüşüm hibe kredisi olsa insanlar şimdiye kadar evlerini yapmış ve taşınmıştı.
    %100
    %0
    Yanıtla