SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Esnafı, Tüccarı, Sanayicisi Çok Zor Durumda Kalabilir!"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın da dahil olduğu deprem bölgesinde birikmiş vergi ve prim borçlarının mücbir sebep kapsamında ertelenmesinden sonra, bu sürenin sonuna yaklaşılırken, Malatya'daki mükelleflerin kolaylık sağlanmaması halinde çok büyük sıkıntıya girecekleri değerlendirmesi yapılıyor. malatyahaber.com Yazarı, Yeminli Mali Müşavir (YMM) Mustafa Bahadır Altaş, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Mücbir sebep döneminde ertelenen birikmiş vergi ve prim borçlarının taksitlendirilmesi konusunda kolaylık sağlanmaması halinde özellikle Esnaf, Tüccar ve sanayici çok zor durumda kalabilir, teşvikleri yanabilir ve cezalı duruma düşebilirler. Bu da ileride telafisi zor sonuçlar doğurabilir.” uyarısında bulundu.

'ESNAF, TÜCCAR, SANAYİCİ ÇOK ZOR DURUMDA KALABİLİR'..

06 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler nedeniyle Malatya’nın da içinde yer aldığı 11 ilde Hazine ve Maliye Bakanlığınca 06 Şubat2023-31 Temmuz 2023 tarihleri arasında ilan edilen mücbir sebep hali daha sonra Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep İlinin İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde 30 Nisan 2024 tarihine kadar uzatılarak vergi kanunlarının uygulanması bakımından mücbir sebep halinin devamına karar verilmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığının bu kararına uygun olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından da 06 Şubat 2023-30 Nisan 2024 dönemini kapsayan süre içinde verilmesi gereken bildirimler ve ödenmesi gereken sigorta primleri yönünden mücbir sebep hali ilan edilmişti.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamaya göre mücbir sebep halinin başladığı 06Şubat 2023 tarihinden mücbir sebep halinin sona ereceği 30 Nisan 2024 tarihine kadar verilmesi gereken vergi beyanname ve bildirimler 15 Mayıs 2024 Çarşamba günü sonuna kadar verilebilecek, bu beyannamelere ve bildirimlere istinaden tahakkuk eden vergiler ile 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksiti ve 2024 yılı motorlu taşıtlar vergisinin birinci taksiti 31 Mayıs 2024 Cuma günü sonuna kadar ödenebilecektir. SGK tarafından yapılan düzenlemeye göre de iş yerleri ile primini kendi ödemekle yükümlü sigortalıların 6 Şubat 2023'ten önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile 2023 yılı ocak-aralık, 2024 yılı ocak-mart aylarına ait prim borçlarının ödeme süresi 31 Mayıs 2024'e ertelendi.

Mücbir sebep hali süresinin sonuna yaklaşıldığı bu günlerde ertelenen vergi ve prim borçlarının ödenmesi ve taksitlendirilmesi konusunda bilgi veren malatyahaber.com yazarı Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş “Mücbir sebep döneminde ertelenen birikmiş vergi ve prim borçlarının taksitlendirilmesi konusunda kolaylık sağlanmaması halinde özellikle Esnaf, Tüccar ve sanayici çok zor durumda kalabilir, teşvikleri yanabilir ve cezalı duruma düşebilirler. Bu da ileride telafisi zor sonuçlar doğurabilir.” diye konuştu.

“CUMHURBAŞKANININ YETKİSİNDE..”

Altaş “Hazine ve Maliye Bakanlığı (GİB) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (SGK) tarafından mücbir sebep hali kapsamında birikmiş vergi ve prim borçlarının mükelleflerin ve işverenlerin talebi halinde 24 aya kadar faizsiz taksitlendirme imkanı sağlandı. Ancak bu konuda yapılan açıklamada borçluların 24 ay faizsiz taksitlendirme imkanından yararlana bilmesi için gerekli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. SGK tarafından yapılan açıklamada bu durumda bulunan borçluların 1 Temmuz 2024 Pazartesi günü sonuna kadar başvuru yapmaları ve 6183 sayılı Kanunun 48’inci maddesinde belirtilen teminat şartının sağlanması kaydıyla erteleme kapsamındaki borçlar, tecil faizi alınmaksızın azami 24 ay süre ile tecil edilebilecek. GİB tarafından yapılan açıklamada ise bu yerlerde bulunan vergi mükelleflerinin borçları 1 Temmuz 2024 Pazartesi günü sonuna kadar başvuru yapmaları ve gerekli şartları da taşımaları kaydıyla faiz alınmaksızın 24 aya kadar taksitlendirilecektir, şeklindedir.

Hem GİB hem de SGK ile yapılacak taksitlendirme kapsamında yasada öngörülen şart, kamu borçlusunun alacaklı tahsil daireleri itibarıyla tecil edilen borçlarının toplamı 50 bin Türk Lirasını aşmadığı takdirde teminat şartı aranmıyor. Bu tutarın üzerindeki kamu alacaklarının tecilinde, gösterilmesi zorunlu teminat tutarı ise 50 Bin Türk Lirasını aşan kısmın yarısı. Buna göre toplam borç tutarları 50 Bin TL üzerinde bulunan borçluların 50 bin lirayı aşan kısmın yarısı kadar teminat vermesi ayrıca vergi borçları içinde mükelleflerin çok zor durum halinin tespitinde mali verilerinin analize tabi tutularak şartların uygun olması aranacaktır.

Depremin yıkıp enkaza çevirdiği bu şartlarda ticaret yapmaya devam etmek için gayret sarf eden esnaf, tüccar ve sanayicinin (iş dünyası) bu olumsuzluklardan en az şekilde etkilenmesi için mücbir sebep kapsamındaki dönemde ödenmesi gereken ve sürenin bitimde taksitlendirilecek olan vergi ve prim borçları için yasada öngörülen şartların yeniden değerlendirilmesi ve kolaylaştırıcı şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Yasada Cumhurbaşkanına bu konuda 50 bin TL tutarını on katına kadar artırmaya yetki verilmiştir. Cumhurbaşkanın bu yetkisini kullanması ve hatta bu konuda çıkarılacak bir kararla ya da yasal düzenlemeyle deprem bölgesi için teminat şartının kaldırılmasını öngören özel bir uygulamanın devre sokulması bu konudaki beklentileri karşılayacaktır. Yasada yer alan alacaklı amme idaresince veya yetkili kılacağı makamlarca hükmü gereğince belirli bir tutarın üzerindeki borçların taksitlendirilmesinde yerel idarenin yetkisinin bu limitler için yeterli olup olmadığı da ayrıca çözümlenmesi gereken bir sorun olmaktadır.” dedi.

Altaş, değerlendirme ve önerilerini şöyle tamamladı:

“Güncel tutarlar üzerinden hesapladığımızda esnaf ve tüccarların birikmiş borç tutarların 50 bin TL’nin çok çok üzerinde olduğu, özellikle 1. ve 2 OSB deki firmaların birikmiş vergi ve prim borçlarının milyon liraları aştığı dikkate alındığında hiçbir kişi veya firmanın kredi limitlerinin yetersiz olması nedeniyle bu tutarda banka teminatı vermesinin zor olduğu. Depremden dolayı hasarlı olarak tescillenen hiçbir binanın da teminat olarak gösterilmesinin mümkün görülmediği gibi iş yeri yıkılmış, mal varlığını kaybetmiş esnaf ve tüccarın bu şartlar altında teminat göstermesi mümkün görülmemektedir. Mücbir sebep döneminde ertelenen birikmiş vergi ve prim borçlarının taksitlendirilmesi konusunda kolaylık sağlanmaması halinde özellikle esnaf tüccar ve sanayici çok zor durumda kalabilir, teşvikleri yanabilir ve cezalı duruma düşebilirler. Buda ileride telafisi zor sonuçlar doğurabilir. Bu durumu da dikkate aldığımızda mücbir sebep kapsamında ödenmesi gereken borçlarla ilgili taksitlendirme işleminin yasal şartlarının deprem bölgesine özel yeniden belirlenmesi bir zorunluluk olmaktadır.”

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

28 yorum yapılmış

  • vatandas458 (10 ay önce)
    istanbuldan 1 tl ye aldigini 40 ile 60 misli kadar karyapmaya untanmayan satma zihniyeti batsin bir gömledi100 alip 500 1000 satan zihniyet batsin bir pantolonu istanbukldan 100 alip 1000 satan zihnye batsin cogu firsatci malesef
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Alper (10 ay önce)
    Depremden beri tek duyduğumuz esnaf esnaf esnaf. Afet bölgesinde memurlar dahil ücretli çalışan kesim ve emeklinin halini soran yok. Esnaf denilen kesime pandemiden bu yana ve depremden sonra arttırılarak faizsiz krediler şunlar, bunlar derken emekli ve ücretsiz çalışan kaderine terk edildi. Yahu bir berber iki defada 700 bin faizsiz kredi ne için verilir, zaten adama konteyner verilmiş, kira yok, elektrik, su yok. Oooh ne ala memleket. Memura emekliye ise 6 ay sonra gecikmiş bir şekilde ve yalan yanlış rakamlarla enflasyon güncellemesi gelir bunu da günlerce manşete taşırlar. Her hafta yüzde 20 zam yapan esnaf ise haberlerde anılmaz. Yazıklar olsun, bıktık bıktık.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • çavuşoğlu (10 ay önce)Alper isimli kullanıcı yorumuna
    Arkadaşım kimsenin kredi destek bişey alabildiği yok.Destek alabilenler ayrıcalıklılar.Onlar herzaman iyiler zaten.Yorumlarda çok genelleme yapılmış hep kötü örnekler yazılır haklılardırda.Aç gözlü olan esnafta var memurda emeklide aramızda.Buradan atıp tutanlardan ''evimi 2bin fazlaya verdim diye arabayı 50bin fazlaya sattım'' diye sevinen yok mu yani?Ben esnafım en karlı sattığım ürün %25-30 dur oda nadir giden ürünlerde çok kalır mecburen.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Metoo (10 ay önce)
    Malatya esnafı çok ağlar hep ağlar depremi tek kendi yaşadı zanneder ve kimseyi düşünmez..o yüzden önemsemiyorum onları..ticaretin de bi adabı ahlakı olmalı bence..
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Ceres (10 ay önce)
    Bu kadar da ağlamanıza gerek yok. Duyan da sanır emekli maaşına ya da asgari ücrete çalışıyorsunuz.
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Mertens (10 ay önce)
    Malatya da 10 esnaftan en fazla 3 u işini düzgün yapıyor..o yüzden çokta mühim değil esnaflarin durumu..sadece o 3 üne Allah yardım etsin diyorum
    %84
    %16
    Yanıtla
  • ehmet (10 ay önce)
    Geçen ayakkabı tamircisine gittim 6, 7 tene guş gözü takılacak neyse takdı. 150 kağıdımı aldı niye böyle çok diyim? diyiki tenesi 20 lira ula sonra inrenette baktım ki paketi (500 adet- 270 lira) vay oğlan Allah ıslah ede ama dedim misli misli çıka diye
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatya44 (10 ay önce)
    Malatya zaten hem sanayi hem şehir olarak geri giden bir vilayetti artık bu deprem sonrası hiç toparlanamaz. Ak belediyeciliğin her yeri ranta çevirmesinin en güzel örneği malatya. Çalışan işçi ve çiftçiyi kalkindiran temel yerine bit pazarından satışa çıkar gibi yandaşa ucuza verdiler araziyi absürt bır AVM yapıldı. Tepe tepe kullan halaycilar!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Özkan (10 ay önce)
    İstisna her zaman vardır ama Malatya'nın esnafı kötü. Yüksek fiyat bir yana donanımsızlar, iş yapmayı bilmiyorlar. Bir metotları yok, her işleri deneme yanılma.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Çeşme , Fethiye çok yere gittim. Oranın minibus esnafı bile saygılı, kültürlü, insan ile konuşmasını biliyor. Ciddi yozlaşma ve kültürsüzluk hakim ülkenin birçok yerinde
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Reel (10 ay önce)
    Malatya esnaf ve tuccarinin reisi var bisey olmaz gaysiz olun.Dostlar işin ironisi bi tarafa yazık oluyor esnafından her kesimine kadar,işin hakkı genel hayata etkili afet bölgesi kapsamında tüm borçların silinmesiydi. Bu insanlara destekler verilmezse bu şehir zor ayağa kalkar.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Erdal (10 ay önce)
    Önceki deprem bölgelerinde çok daha uzun ertelemeler olmuştu. Erteleme daha doğru olmazmı
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Malatyalı (10 ay önce)
    Sadece Malatya'mı? Motorin 45 e dayandı, markete,manava girileceği kalmadı , verin bu kardeşinize yetkiyi görün etkiyi diye aldılar yetkiyi. İşte gelinen nokta.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Yaparsa akp yapar. Seçim geliyor bir iki koli yandaşlara gelir. Onlar için dünya yansın umrunda olmaz kolisine ,yeşil kartına bakar. Torunlarinin geleceğini yakması çok da umrunda. 7 bin emekli maaşı alır, AKP'den önce aldığı ev vardır kirasi yoktur. Belediyeden kuyrukta bekler ki 5 lira ucuz ekmek alsın. E bir de koli falan da gelirse daha ne
    %80
    %20
    Yanıtla
  • RAİF (10 ay önce)
    Esnafın tüccarın ve sanayicinin durumunu neden vekiller yada sivil toplum örgütleri değil de yazar veya YMM'ler dile getiriyor. Burada bireyden bahsedilmiyor ama yine de kimsenin umurunda değil
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Hangi vekiller :)
    %67
    %33
    Yanıtla
  • çavuşoğlu (10 ay önce)
    Esnafa verilen söz unutuldu primlerimiz 9000 günden 7200 güne düşecekti sözde.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • hasan (10 ay önce)
    Malatya da esnaf varmı ki? çoğu fırsatçı. birçoğu konteynerlarda kira dertleri yok, ama çevre illerin 2-3 katına malzeme satıyorlar. aynı ürünü internetten alıyorsun kargo ücretiyle bile yarı fiyatına geliyor. krndi adıma çok çok mecbur kalmadıkça veya acil birşey lazım olmadıkça Malatya esnafından birşey almıyorum, bu şekilde devam ederlerse hiçbir zamanda almayacağım.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Sevgili hemsehrim ben 3 senedir hicbirsey almıyorum,yerinde bir karar vermişsiniz
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Çavuşoğlu (10 ay önce)hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Allah dağına göre kar verir.Vatandaş nasılsa esnafta öyledir.Herkes başkasını suçlar,kimse ben yaptım demez.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • turgut (10 ay önce)
    En az iki yıl daha uzatılması lazım konteyner işyeri ile olacak iş değil.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Ahmet Kara (10 ay önce)
    Men dakka dukka Kendi insanına vefasız bir esnaf güruhu acımıyorum Ne lazımsa İnternet'e aliyorum
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Osman (10 ay önce)
    Allah a gurban olam bizim esnafkar 1 liralık malı 3 e veriyiler 2 liralık hizmete 5 lira VERİRSEN YETER diyiler ne koparirsak vatandaştan o kâr mantığıyla olmaz esnaflık... Ben şahsen biyerde k*ziklandigimi hissedersem daha gitmiyim eşe dosta da gitmen diyim bir şeyin değeri bellidir bir yerde 3 diğer yerde 5 lira olmamalı aynı mal. yukarıda ALLAH varrrrr
    %75
    %25
    Yanıtla
  • OSB (10 ay önce)
    Uykularımız kaçıyor vergi ve sgk ödemeleri dağ gibi büyüdü tek seferde ödenmesi mümkün değil
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Tamirci (10 ay önce)
    Oto tamirciler hiçbir şekilde zorlanmaz . 1000 tl lik işe 45.000 yazdıkları için onlar için problem yok :)
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Malatyam (10 ay önce)
    KALABİLİR!!!!!çekler,sentler 2 aydır yazılıyor!!bankalar uygun şartlarda destek vermiyor!!alacak verecek kavgası var insanlar birbirlerini vuruyor!!toplumsal bir patlama var!!vergi almayı düşünüyorlarsa!!hiç zahmet edip düşünmesinler!!dükkanları kapatıp anahtarları külliyeye gönderez!!tek çözüm bu
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Çiftçi (10 ay önce)
    Berberde traş 300 lira,araba lastiği değiştirme 400 lira,bir yemek 300 lira olmuş.Esnaf mı zor durumda yoksa vatandaş mı?Vergisini verene aldığı para helal olsun ama vergi yok kayıt yok.Malatya esnafı bu gidişle kendi şehrinin ipini çekecek.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Akp Türkiyesi işte %72 elhamdülillah
    0
    0
    Yanıtla