SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"Malatya İçin Önemli, Elzem Bir Proje"

0
Güncellendi - 2021-01-27 19:09:32
A- A+ PAYLAŞ

YENİ ŞİRE PAZARI İÇİN PROTOKOL İMZALANDI.. Malatya’nın her alanda kalkınması, gelişmesi ve ilerlemesi yönünde çalışmalar gerçekleştiren Malatya Büyükşehir Belediyesi, Fırat Kalkınma Ajansı ile birlikte gerçekleştirmiş olduğu projelerle Malatya’ya yatırımlarına devam ediyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın finanse ettiği ve Fırat Kalkınma Ajansı tarafından yerelde koordine edilen 2020 yılı cazibe merkezlerini destekleme programı (CMDP) kapsamında Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan “Kayısı Kent ve Ticari Merkez Projesi” imza töreni gerçekleştirildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Fırat Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri, Genel Sekreter Yardımcıları ve ilgili şube müdürleri katıldı.

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZLE İŞ BİRLİĞİ HALİNDEYİZ"

Protokol imza töreni sırasında konuşan Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın uygulamış olduğu Cazibe Merkezleri Destekleme Projesi kapsamında ajansımız tarafından desteklenen Kayısı Kent ve Ticaret Merkezi’nin sözleşmesi için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bakanlığımızın Cazibe Merkezleri Projesi kapsamında olan illerimizde, bölgelerde cazibe merkezi oluşturma amacıyla ilave kaynaklar sağlanmaktadır. Bizler de ajans olarak iki cazibe merkezi için bu kapsamda destek alıyoruz. Malatya ilimizde 6 projeyle Cazibe Merkezi Oluşturma Ve Destekleme Programı kapsamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız toplamda 104 Milyon liralık proje hacmi ve 61 Milyon TL’si ajansımız katkısıyla bu projeleri yapmış bulunuyoruz. Ajans olarak Büyükşehir Belediyemizle iş birliği halindeyiz. Malatya Fuar Merkezimizi yine Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı’nda ilimizdeki ilk Lisanslı Depoculuğu da gerçekleştirmiş olduk. Bugün burada Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve değerli ekibine de teşekkür ediyorum. İlimiz için çok önemli bir projeyi gerçekleştireceğiz. Bakanlığımız tarafından onaylanan çok değerli bir projeyi hayata geçireceğiz. Bu kentsel tasarım projesi, hem Şire Pazarı’nın mevcut durumunu ilgilendirecek proje hem de kayısı ticaretine profesyonel bir altyapı kazandıracak, laboratuvar kazandıracak kayısı ticaretini uluslararası standartlara taşıyacak bir proje. İlimize hayırlı olmasını diliyorum. Büyükşehir Belediyemizle birlikte Tarım, Saniye, Turizm ve kentsel gelişim alanında işbirliğimiz devam ediyor. Ajans olarak bizler de Büyükşehir Belediyemizin değerli çalışmalarına destek vermeye devam edeceğiz. Bu çalışmalarından dolayı değerli Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve ekibine şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

"BAŞKANIMIZ PROJENİN HAYATA GEÇİRİLMESİ NOKTASINDA CİDDİ BİR İRADE ORTAYA KOYDU"

Dünya Kuru Kayısı Başkenti Malatya’nın yeni bir Şire Pazarı’na ihtiyacı olduğunu belirten Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise yaptığı konuşmada, “ Malatya’nın uzun zamandır merakla beklediği çok önemli bir ihtiyaç olan yeni bir Şire Pazarı’nın yapımıyla ilgili protokol imza töreni gerçekleştiriliyor. Büyükşehir Belediyesi ile Fırat Kalkınma Ajansı’nın birlikte gerçekleştirecekleri projede, kayısı başkentinde yeni bir Şire Pazarı’nın ne kadar büyük bir ihtiyaç olduğunu yakinen biliyor. Sayın Belediye Başkanımız Selahattin Bey göreve gelmeden öncede, Battalgazi Belediye Başkanlığı döneminde de yeni bir Şire Pazarı’nın Malatya için çok elzem olduğunu defalarca ifade etmiş ve o dönemlerde de projelendirilmişti. Tabi Büyükşehir Belediye Başkanı olduktan sonrada özellikle bu projenin hayata geçirilmesi noktasında çok ciddi bir irade ortaya koydu. Bütün esnaflarımız, tüccarlarımız, ihracatçılarımız ve üreticilerimiz için kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Tabi kuru kayısıda son zamanlarda önemli yatırımlar gerçekleştiriliyor. Bugün 100 bin tona yakın ihracatını gerçekleştirdiğimiz yaklaşık 300 Milyon Dolar gelir elde ettiğimiz bir ürün artık bir bölge ürününe dönüşmüştür. Kayısı bu bölgede ki en önemli iyileştirme kaynağının başında gelmektedir. Dolayısıyla bu ürünün alınıp satıldığı alanın muhakkak dünyadaki en önemli ticaret merkezi ile eş değer olması noktasında Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın ifadeleri var. İnşallah bu proje Malatya’nın son yıllarda en kıymetli en önemli projelerinden bir tanesi olacak. Artık daha sağlıklı, güvenli ve prestijli alanda bugün dünyanın değişik ülkelerinden özellikle bu alanda hizmet veren değerli arkadaşların Malatya’yı ziyaretinde daha güvenilir bir şekilde oraları ziyaret etme, yapılan ticaretin hijyenik bir alanda, sağlıklı ve temiz bir alanda hizmet verilmesi konusunda çok önemli bir hizmetin arifesindeyiz. Ben tekrar Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Fırat Kalkınma Ajansımıza ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza bu projedeki katkılarında dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.

"MALATYA İÇİN ÇOK ÖNEMLİ, ELZEM BİR PROJE"

Türkiye’ye örnek olacak projeleri hayata geçirdiklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Gürkan ise, “Fırat Kalkınma Ajansı ile yapmış olduğumuz projeler Malatya ölçeğinde Türkiye’ye örnek olacak, rol model olacak standartta. Büyükşehir Belediyesi olarak daha önce Fırat Kalkınma Ajansı ile birlikte Lisanlı Soğuk Hava Deposu Projesi’ni gerçekleştirdik. Bu projemizdeki çalışmalarımız son aşamasına getirildi ve bu yıl içerisinde hizmete açılacak. Bir diğer çalışmamız da Fuar Merkezi Projesi idi. Fuar Merkezi’ndeki çalışmalarımız ise devam etmektedir. Malatya için çok önemli, elzem ve hayati değer taşıyan bir projenin daha imza töreni için bir araya geldik. Projenin ne kadar önemli olduğuna dair Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri ve Ticaret Borsası Başkanı açıklamalarda bulundular. Dünya Kuru Kayısı Başkenti olan ve Dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 80’nin Malatya’da üretildiği ve ihraç edildiği bir merkezde Malatya’ya yakışan, yaraşan bir Şire Pazarı’nın olması çok elzemdi ve geçmişte yapılması gerekirken gecikmiş bir hizmet olarak değerlendiriyoruz. Borsa Başkanımızın ifade ettiği gibi yıllık 100 bin ton kuru kayısı ihracatının getirisi 300 milyon dolar civarında bir rakamı telaffuz ettiler. Bu Malatya için önemli bir katma değerdir. Ancak yeterli değildir. Kuru kayısının dünya piyasasında 5 milyar dolara yakın bir girdisi var. İnşallah Şire Pazarımız, Lisanslı Soğuk Hava Deposu’nun yapımı ve diğer tesislerin hizmete girmesi ile birlikte Malatya kayısısı hem Malatya açısından hem de Türkiye açısından önemli bir ürün olma noktasında emin adımlarla ilerleyecektir. Kayısıyı sadece gıda boyutuyla değil kozmetik ve sanayi boyutuyla da değerlendirme çalışmalarımız sürmekte. Bu imza töreni ile Malatya’nın göz bebeği olacak ve Malatya’ya yakışan, yaraşan bir Şire Pazarı’nın temelini atacağız. Bu proje kapsamında lojistik merkez olarak tabir ettiğimiz kısımların yapımı gerçekleştirilecek. Bunlar, Borsa, İhracat Merkezi ( İhracat ile ilgili firma ve kuruluşlara yer tahsisi), Finans Birimi (ATM ve PTT Bank), Kayısı Müzesi (Apricot Museum), Laboratuvar, Tartım ve Kantar Ünitesi, Güvenlik Birimi ve Danışma, Sosyal Donatı ve Alanlar (yemekhane, lokanta, mescit vs.), STK ve Belgelendirme Kuruluşlarına yer tahsisi, Eğitim Merkezi (Eğitim ve toplantı salonları), İşçi Evi (İşçi sosyal tesis ve dinlenme alanları) ve Malatya’ya yakışır bir peyzaj düzenlemesi ile birlikte lojistik merkezi Şire Pazarı’na yakışır şekilde programlama yapıyoruz.  Akabinde esnaf kardeşlerimizle yapacağımız çalışmalarla da diğer borsa üniteleri diye tabir ettiğimiz iş yerleri ve iş merkezlerinin yapımı da gerçekleştirilecek. Yaklaşık 600 milyon civarında bir projenin imza törenini gerçekleştiriyoruz. Bu proje Malatya’mıza, ülkemize ve kayısı üreticilerimize hayırlı olsun. Projede paydaş olan Fırat Kalkınma Ajansı’na ve bu iş için emek harcayan belediye çalışanı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” sözlerini vurguladı.

Yapılan konuşmaların ardından 2020 yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı çerçevesinde hazırlanan “Kayısı Kent ve Ticari Merkez Projesi” diğer adı ile “Malatya Yeni Şire Pazarı Merkez Hizmet Binası Projesi” Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ve Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdulvahap Yoğunlu tarafından imzalandı.

Yeni Şire Pazarı ve Buğday Pazarı, Yaka Mahallesi’nde Sebze ve Meyve Hali’nin bulunduğu bölgedeki 220 dönüm alanda inşa edilecek.

Bülten- malatyahaber.com

GÖRSEL: Şire Pazarı maket görüntüsü ve protokol imza töreni

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Öncelikle hiç bir kanuni ticari iş yapma yetkisi olmadığı halde şire pazarı kapısında veya içinde bekleyerek çiftçileri kandırıp ellerindeki kaysıyı yok pahasına alan çetelerden, mafya bozuntularından kurtarmak gerekiyor buraları. Polis neden bu dolandırıcıları tespit edip yakalamaz?
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer Demir (3 yıl önce)
    Malatya’ya bir Meyve Suyu Fabrikası da kazandırılmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet çakır yapacaktı.seçim vaadleri arasında vardı.ama proje rantabl olmadı diye mevzu kapandı gitti.esenlik yapacaktı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyahmet (3 yıl önce)
    Bu nasil bir mimari bunlar hangi cagda yasiyor? Yaziklar olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • erkan (3 yıl önce)
    Yeni şire pazarı ne ya arkadaş burada şiremi satılıyor tatlımı satılıyor tamam eskiden vatandaş şire pazarı demiş ama sen Türkiye'ye,dünyaya hitap edecek bir yer yapıyorsan şire pazarı ne demek arkadaş.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert Türkcan (3 yıl önce)
    Bu nasıl bir mimari? Allah aşkına estetik bir yapı olsun. Bunun üstüne "Dünya Kayısı Merkezi" yazmaya utanmayacak mısınız? Madem böyle iddiayla yola çıktınız o iddiayı destekleyecek estetiği katın şu yapıya! Artık Selçuklu mimarisi mi olur fütürist mimari mi olur onu da biz söylemeyelim. Bunu yapacaksanız hiç yapmayın; eskisi de bunun gibi zaten. Harcanacak paraya yazık olur!
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa H. (3 yıl önce)
    Şire pazarının mevcut sorunlarını konusmadan projeyi yapmamız doğru değildir. 1 - Üretici Esnaf ile buluşuyor ama ihracatçı can güvenliği sağlanmadığı için pazara girmiyor Masanın 4 ayağından en önemlisi İhracatçıdır İhracatçıların olmadığı pazar işlevselliğini kaybeder. 2 - Ticaret Odası , Ticaret Borsası veya Ticaret sicili olmayan aracılar günübirlikçilerin pazara girişi çıkışı yasaklanmalıdır. 3- Mafyacılık oynayan , zorla üreticiden mal alan yada uygunsuz iş yapan esnaf adını veremeyeceğimiz çok insan mevcut yerde ticaret yapıyor adli sicil kaydı örneği belki alınamaz ama güvenilir ticaret alanı oluşturulup Güvenilir insanlar desteklenmelidir. 4 - Yanyana düzeni ile oluşturulan dükkanlar da kayısı kamyonlarının yüklemesi sorun oluşturmaktadır Bloklar arası geniş olmalı , dükkanlar cephesi yatay mimariyle yapılmalıdır ki insanlar rahat çalışabilsin. 5-Satılan ve alınan mallar müstahsil ve fatura karşılığında işlem görmeli yoksa devlet bu kadar yatırımı millet vergi kaçırsın diye yapmıyor. 6 - Borsa Kantarı aktif olmalı en az 3 tane kantar yapılmalı tonajına göre araçlar yönlendirilmeli , giren her köylü ürününün tonajını araç içinde görebilmeli yoksa hırsızlığa zemin hazırlanmış olur. 7 - Giriş tek kapıdan çıkış tek kapıdan yapılmalı her esnaf arabasını içeri değil dışarda bırakmalı girişte kontrol edilerek herkes alınmalı yoksa yine uyuşturucu silah ticaretinin döndüğü yer olur. 8 - Ürünlerin sergileneceği alan oluşturulmalı bunun için de ayrı ayrı kayısı - dut - kabuk - pekmez vs gibi ayrı ayrı yerler yapılmalı. 9 - Kayısı Borsası işletmesi kendisine ait ticari amaç gütmeyen ama kar eden 1 adet parakende satış mağazası açmalı orada ticari kavga ve ranttan öte yurt dışından yurt içinden gelenlerin satın alabileceği mağaza / market oluşturulmalı. 10 - Sosyal donatıların olması şarttır , cami cafe banka market kasap fırın ve restaurant tipi bir alan oluşturulup bunu da Esenlik marifetiyle oraya kazandırmalılardır ki insanlar yemek yemeğe çay içmeye tuvalete vs çarşıya gitmesinler...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kuzey Cevre Yolu Bitsin Artik (3 yıl önce)
    Amiyane tabirle "Göz var izan var." :(((
    0
    0
    Yanıtla
  • Kuzey Cevre Yolu Bitsin Artik (3 yıl önce)
    1-Mağara görünümlü yapısı nedeniyle iç mekan aydınlatmalarının oluşturacağı enerji maliyeti öngorulmüs müdür acaba?( Proje görseli cevabı veriyor aslında) 2- Bina, dış görünümüyle Ticaret Merkezinden cok bir fabrika binadini andiriyor ve estetik olarak hoş görünmüyor. Başta kayısı üreticileri olmak üzere bütün Malatyamizı ilgilendiren bu elzem projenin farklı senaryolar ve toplum beklentileri acısından tekrar gözden geçirilmesi kanaatindeyim.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Malatya ya hipodrom dahil içinde tüm atlı sporların yapılabildiği bir "ATLI SPORLAR MERKEZİ" mutlaka kazandırılmalıdır. Yarış atı yetiştiren Türkye nin üç ilinden biri olan Malatya nın hakkıdır. Bu tesis Malatya ya büyük bir artı değer kazandıracaktır. Lütfen destek olun.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Şu "cazibe" kelimesine kıl oluyorum. Anlamına baktığınız zaman "alımlı, çekici" gibi anlamları var. Birde bunun için CMDP diye program kurmuşlar. Yav arkadaş bu şehrin önce master planı yapılır. Şehir plancılar odası var, mimarlar odası var. Sivil toplum örgütleri ile berbaer çalışılır. Hangi tesisler, okullar, yerleimler nerede olmalıdır bir plan yapılır. Önce altyapısı tamamlanır sonra ona göre sistemli bir şekilde imar yapılır. Ancak nerede bir boş arsa var buraya şunu yapalım ile olmaz, olsa olsa plansız kent olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • arda (3 yıl önce)
    proje görseli çok kötü. estetik ve mimari hiçbir şey yok. proje acilen değiştirilmeli yada revize edilmeli. bu haliyle çok ama çok çirkin. eskisinin yenisi yapılıyor. azıcık mimarlardan destek alınsa ve estetik ve mimari anlamda daha güzel bir proje ortaya konulsa çok daha iyi olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sen bi çiz götür belediyeye buda benim malatyaya hizmetim olsun ücret istemiyorum de.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kuzey Cevre Yolu Bitsin Artik (3 yıl önce)arda isimli kullanıcı yorumuna
    Evet kardeşim proje görseli gerçekten çok kötü değiştirilmeli veya revize edilmeli.Olumlu eleştirel yorumlar Malatyamiza değer katar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mert Türkcan (3 yıl önce)arda isimli kullanıcı yorumuna
    Ağzınıza sağlık. İnşallah dikkate alan çıkar bu söylediklerinizi.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgay (3 yıl önce)
    Bari nerede yapılacağınıda yazssaydınız? Yada ben kaçırdım..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ismail (3 yıl önce)
    Şu çevre yolunu bitirin
    0
    0
    Yanıtla
  • Özer (3 yıl önce)
    Lisanslı depo Malatya için alınmış çok güzel bir karar idi. Şimdiki adım ise Üreticinin desteklenmesi, Aracıların ortadan kaldırılarak, İhracatın artırılması olmalı. Rahmetli Özal ın ilgisi ile Altın dönemini yaşayan kayısı Bence biraz ilgi ile eski durumuna dönebilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • erol (3 yıl önce)
    Şehir merkezindeki şire pazarına ihracatçı gidemiyor. Büyük ihtimal bu yapılacak olana da üreticiler gidemeyecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Dünyada 1.sırada olduğumuz bir üründe mercimeğe,nohuta destek verilen ülkenin adıdır Türkiye
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Ali (3 yıl önce)
    Bu ne kadar çirkin bir bina eskisinin kopyası Bu nasıl bir vizyonsuzluk Yazık oluyor Malatya 1970'li yılların kafası Büyük Başkanlardan Bir Beton Proje daha
    0
    0
    Yanıtla
  • on numara yorum. doğru tespit.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyaspor (3 yıl önce)Mehmet Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Begenseydiniz inanın ben çok sasiracaktim...Bu memlekette ne yapılsa bir şey bulunur eleştirmek için...Takmissiniz beton beton..Çamurdan mi yapsaydilae diye düşünmüyor değilim..
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkemizde en büyük sorunda bu kraldan çok kralcıların olması. Çakma rumuzlu bey bu betonun nesini beğendin sen 21 yy teknolojik sistemin hakim olacağı bir dönemde dijital olarak dünya ile entegre olan bir proje yerine kantarın lokantanın wc ve ATM baş aktör olduğu bir projenin sen nesin beğendin söyler misin. Madem ki dünya kayısı merkezi o zaman öyle bir proje olacak ki dünya kayısı borsası tabelasını Malatya da bu merkezde açmalı. Şimdi bunları anlayana kadar oku sonrada aklının ermediği işlere fazla karışma derim.......
    0
    0
    Yanıtla
  • Siz daha iyisini yapıp başkana sunun. Malatyaya sizin hizmetiniz olsun ücrette almayın.
    0
    0
    Yanıtla
  • pasa44 (3 yıl önce)
    Keşke bir de haberin can alıcı sorusu yeni şire pazarının nerede yapılacağını da yazsaydınız ya!
    0
    0
    Yanıtla
  • İnönü Üniversitesi tarafları en uygun yer
    0
    0
    Yanıtla