SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı 1. Çalıştayı Yapıldı

Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı 1. Çalıştayı Yapıldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya’nın iklim değişikliği eylem planı hazırlanması çerçevesinde 10 Ekim 2024 Perşembe günü Malatya İklim Değişikliği Eylem Planı 1. Merkez Çalıştayını gerçekleştirdi. 

Avrupa Birliği ve Türkiye İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı çerçevesinde ‘Malatya Büyükşehir Belediyesi Toplumsal Bilinç ve Farkındalık Artırma Projesi ile İklim Değişikliğine Uyum Eylem Planının Hazırlanması Projesi’ kapsamında Malatya’nın İklim Değişikliği Eylem Planı Projesi hazırlanıyor. 

Çalıştaya Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er’in yanı sıra Malatya Vali Yardımcısı Abdulselam Bıçak, Darende Belediye Başkanı Alican Bozkurt, Kale Belediye Başkanı İhsan Özbay, Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan Erdem, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları, Yeşilyurt ve Battalgazi Belediye Başkan Yardımcıları ile paydaş kurum ve kuruluşların temsilcileri ve akademisyenler katıldı. 

“Uzmanlar, İklim Değişikliği ile Alakalı Bizlere Ciddi Uyarılarda Bulunuyorlar”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Salih Uzun, “İklim değişikliklerini incelediğimiz zaman özellikle sanayi devriminden günümüze kadar olan süre zarfında dünyanın ısısı yaklaşık 1,5 derece artış gösterdi. Buna bağlı olarak iklimde değişiklikler meydana geldi ve günümüzdeki kuralık, sel baskınları buna bağlı olarak da zorunlu göçler başladı. Dünyanın bazı bölgelerinde ise kıtlık ve açlık sorunları oluştu. Kısaca yaptığımız zararlı faaliyetler sonucunda dünyamızı yaşanmaz hale getirdik. 

Bilindiği üzere 6 Şubat depremleri yaşanmadan önce uzmanlar uyarıda bulunmuştu. Aynı şekilde uzmanlar, iklim değişikliği ve küresel ısınma ile alakalı da bizlere ciddi uyarılarda bulunuyorlar. Bizler, uzmanların uyardığı konuları dikkate almazsak, depremlerde yaşadığımız sıkıntılar gibi çevre alakalı da sıkıntıları yaşayacağız. Belki depremin etkileri birkaç yıl sürebiliyor ama iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden kurtulmak yüzlerce yılı bulabiliyor” dedi. 

Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın destekleri ile inşallah şehrimize çok ciddi hibe destekleri sağlayacağız.   Sami Başkanımızın da desteğiyle Malatya’mıza ciddi bir hibe desteği sağlayacağız. Bu destekler ile hem zehirli atıkların çevreye verdiği zararı azaltacağız hem de yeni bir projeleri hayata geçirme imkânı bulacağız. Çalıştayımızın Malatya’mıza hayırlı olmasını temenni ediyor, bu projede emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

“Tehlikeli Afet Silsilesine Karşı Dirençli Şehirler İnşa Etmek Zorundayız”

İklim değişikliği ile mücadelenin uluslararası boyuttan çıktığını ve yerel boyutlara kadar ulaştığının altını çizen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er bu konuda yerel yönetimlere önemli sorumlulukların düştüğünü belirtti. Başkan Er konuşmasında, “6 Şubat depremiyle büyük bir çöküntü yaşadık. Deprem içinde bulunduğumuz coğrafyanın acı bir gerçeği. Onun meydana gelmesini hiçbirimiz engelleyemeyiz, ancak daha az hasarla nasıl atlatabiliriz, onun için nasıl önlemler alabiliriz, bununla ilgili neler yapabiliriz bunlar bizim elimizde olan şeylerdir. 

Depreme dayanıklı şehirler inşa edebiliriz, can kaybının az olması için önlemler alabiliriz; ama iklim değişikliği için ne yapabiliriz onu etraflıca düşünmemiz lazım.  Dünya çapında en önemli tehdit olan küresel ısınma ve iklim değişikliği, insanlığın karşı karşıya olduğu en ciddi felaketlerden biri. Özellikle Sanayi Devrimi sonrasında hızla artan sanayileşme, fosil yakıtların yoğun kullanımı ve doğayı yok edercesine süren bu yaşam biçimi, bugün bizi kaçınılmaz bir sona doğru götürüyor.

Atmosferi bir örtü gibi saran sera gazlarının yoğunluğu arttıkça, dünyanın ısı dengesi bozuluyor ve daha sıcak bir gezegende yaşamak zorunda kalıyoruz. Küresel ısınmanın etkilerini hepimiz günlük hayatta hissediyoruz; her gün televizyon ve sosyal medyada iklim kaynaklı felaketler nedeniyle hayatını kaybeden insanların haberlerini okuyoruz. İklim değişikliği, doğal afetlerin şiddetini, sıklığını ve süresini artırırken, bizler bu yeni ve tehlikeli afet silsilesine karşı dirençli şehirler inşa etmek zorundayız. 

Küresel bir tehdit olan iklim değişikliğiyle mücadele, sadece uluslararası boyutta değil, aynı zamanda yerel yönetimlerin omuzlarındaki ağır bir yüktür. Sabit enerji, ulaşım ve atık kaynaklı sera gazı emisyonlarını azaltmak için sürekli yenilikçi ve sürdürülebilir adımlar atmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Sera gazı emisyonlarını azaltmanın, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden kurtulmanın en akılcı yolu olduğunu biliyoruz. Bunun yanında, iklim tehlikelerine uyum sağlamak ve daha dirençli, yaşanabilir bir Malatya inşa etmek de en büyük önceliklerimizden birisidir” dedi.

“Huzur Dolu Bir Malatya İnşa Edeceğimize İnanıyoruz”

Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirilen İklim Değişikliği Eylem Planı ile daha yaşanılabilir bir Malatya inşa edeceklerini ifade eden Başkan Er, “Hazırlamakta olduğumuz eylem planı, sadece bir yol haritası değil; içerdiği geniş bilgiyle hepimizin başucu kitabı olacak. Bu vesileyle, Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde hep birlikte daha dirençli, daha yaşanabilir ve huzur dolu bir Malatya’yı inşa edeceğimize inanıyor; bu çalışmada emeği geçen tüm paydaşlarımıza ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Çalıştayda iklim değişikliğinin Türkiye ve dünya üzerindeki olumsuz etkileri hakkında bir sunum gerçekleştiren İstanbul Aydın Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Sınağ, katılımcılara ‘2050’ye Doğru Malatya’da İklim Değişikliği Senaryoları, Önümüzdeki 50 Yılda Dünyanın Karşı Karşıya Olduğu 10 Temel Sorun, Küresel Isınma ve İklim Krizi Nedenleri, Fosil Yakıtlara Bağımlılık, Dünyada Kişi Başına Düşen Karbondioksit Emisyonu’ gibi konular hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Remzi (3 ay önce)
    G.Bey ve Yeşilyurt 'ta kiraz ağaçları 1-2 seneye kadar kurur.Her taraf tembel kurt dolu.Niye önlem almıyorsunuz?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • BATTALGAZİNİN TORUNU (3 ay önce)
    Şahnahana KAPALI SULAMA ne zaman gelecek...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 ay önce)
    Rant var mı rant? Yoksa hikaye.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • vatandaş (3 ay önce)
    Yerel yönetimler özellikle 2010 yıldan sonra Tecde ve Bostanbaşı gibi tarım alanlarını imara açarak binlerce ağacın kesilmesine neden olarak Malatya iklim değişikliğinin hızlanmasına neden olmuştur. Bu durumun neticesini son yıllarda bunaltıcı hava, yağışların düzensiz hale gelmesi ve düşmesi ile hissetmekteyiz. 50 yılda meydana gelmesi zor bir doğayı birkaç senede birkaç insanın keyfi kararı ile yok edip çevre çalıştayı ile durumu düzeltme gibi bir durum içindeyiz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • sabri (3 ay önce)
    Bu işte iyi para var
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hülya (3 ay önce)
    Çöpleri toplayın önce.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • erol (3 ay önce)
    Orduzu Pınarbaşı’nın doğusunda yer alan Yassıtepe deki onlarca dönüm orman önce yakıldı, şimdide Toki konut yapmak için tepeyi dozerle alt üst ediyor. Şehir merkezine bu kadar yakın. Binbir zorlukla ağaçlandırılmış bu alandaki yangını söndürmek çok mu zordu, ağaçlar yandıktan kısa bir süre sonra TOKİ’nin iş makinelerinin bu alana girmesi engellenemezmiydi. Malatya merkezin arazisi boş bir arsaya dönmüşken dağlara tepelere ormanları yok ederek konut yapmakla mı iklim değişikliği ile mücadele edilecek.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kemal (3 ay önce)
    Bu iş için büyükşehir bir ihale yaptı işi tamamladı kabul ve iş deneyim belgesi düzenlendi. Evet aynı iş depremden önce yaklaşık 600 bin TL ye yapıldı bitti . Sormak isterim 2.960.000 + KDV 3.5 milyon TL ile bu iş tekrardan neden yapildi kime ne peşkeş çekildi .... Deprem yaşayan daha şehrin 100 de 25 yeniden yapilmamisken bu kentte hangi akla iklim çalıştayı yapılır.bu ihale incelenmeli ... Arama sayfalarında arayın sorun belediye nikah sarayı toplantı salonunda resimleri ve kayıtları mevcut . Memlekete yazık. Sayın editör Allah Kitap Peygamber inancın varsa tek bir soru sorup haber yaparmisin .5 Ekim 2022 tarihindeki haberlerle kamu ihalesinda yasak olmasına rağmen aynı iş için nasıl ikinci ihale yapıldı kime ne peşkeş çekildi . https://iklim.gov.tr/malatya-ili-iklim-degisikligi-eylem-plani-1.-paydas-calistayi-duzenlendi-haber-57
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İçeriğini tam olarak bilmeden yapılan bu yorumla herkesin kafasında soru işareti bırakmak hiç doğru değil. Bu proje bir Avrupa Birliği hibesi ile gerçekleştirilmistir.Belediye bu proje için tek kuruş para harcamamıştır. Ve açık ihale usulü ile ihale gerçekleşmistir
    %0
    %100
    Yanıtla