Malatya Kayısısının Avrupa Birliği nezdinde tescil başvurusu olumlu sonuç verirken, resmi karar 07 Temmuz 2017 birliğin Resmi Gazetesinde yayınlandı. Birliğin, tescil kararını 16 Haziran 2017 tarihinde verdiği, ancak 7 Temmuz’da Resmi Gazetede yayınladığı anlaşıldı.
Bu arada yayınlanan kararda “bu düzenlemenin yirmi gün sonra uygulanmaya başlayacağı” ifade edildi. Bunun “prosedür” gereği olduğu ve geçerliliğin kesin başlangıç tarihinin 27 Temmuz 2017 olacağı belirtiliyor.
Avrupa Birliği Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyon Üyesi Phil Hogan imzasıyla yayınlanan kararda, Malatya Kayısısının “hem ürün hem yetiştiği coğrafyayla bağlantılı olarak” tescillendiği belirtilmekte.
Kararda, 13 Ocak 2017 tarihli Avrupa Birliği Resmi Gazetesine atıfta bulunularak, bu tarihte Türkiye’nin Malatya Kayısısı ile ilgili başvurusunun yayınlandığı ve yasal süre içerisinde hiçbir itirazın olmadığı, böylece tescilin yapıldığı açıklandı.
Kararın tüm Avrupa Birliği üyeleri nezdinde bağlayıcı olduğu da belirtildi.
Süreç Nasıl İşledi?
Malatya eski valilerinden Halil İbrahim Daşöz’ün görev döneminde kayısının AB nezdinde coğrafi işaret tescil başvurusu için çalışmalar başlatılırken takvimler 2008 yılını gösteriyordu. Ancak Malatya başvurusunu ancak 13 Mayıs 2014 tarihinde TR/PDO/0005/01221 koduyla yapabildi.
AB Resmi Gazetesi 13 Ocak 2017 tarihinde ilana çıkıp, web sayfasında bunu yayınladı. İlana itiraz için 3 ay sürenin olduğu belirtilirken, bu sürede herhangi bir itiraz olmadığı anlaşıldı.
Tescil Edilen Tür ve Coğrafya
13 Ocak 2017 tarihli AB Resmi Gazetesinde Malatya kayısısıyla ilgili yayınlanan ilanda, kayısının özellikleri, yetiştirildiği coğrafi bilgiye ilişkin ayrıntılı bilgiler aktarılmış “Malatya kayısısı denilince kastedilenin Hacıhaliloğlu” olduğu belirtilmişti. Coğrafi olarak kast edilen alan ise “Malatya’nın merkez ve ilçelerinin yanı sıra Elazığ-Baskil, Kahramanmaraş –Elbistan, Sivas –Gürün ve Adıyaman Gölbaşı ilçeleri” olarak belirtilmişti.
Malatya kayısısının belirtilen coğrafi alana mükemmel uyum sağladığı, aynı tür kayısının başka bölgelerde yetiştirilmesi durumunda üründe aynı verimlilik ve kalitenin sağlanamadığı bilgisine yer verilmiş; ayrıca kayısının hasat dönemindeki mevsimsel sıcaklığın ürünün kurutulması için en ideal koşulları sağladığı belirtilmişti.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
Kayısının AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanan tescil duyurusu