SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Malatya Modern'e Doğru İlk Adım' Sergisi

0
Güncellendi - 2018-10-03 03:47:52
'Malatya Modern'e Doğru İlk Adım' Sergisi
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu’ndan seçilen eserlerden oluşan "Malatya Modern’e Doğru İlk Adım" sergisi, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi Fehmi Kolçak Devlet Sanat Galerisi’nde sanatseverlere kapılarını açtı.

Malatya Valiliği ve İl Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve küratörlüğünü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu’nun yaptığı sergi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Sanat Koleksiyonu’ndan, 43 sanatçıya ait 48 eserden oluşuyor. Sergide resimlerin yanı sıra üç boyutlu çalışmalar da yer alıyor.

Türk resim sanatının gelişim seyrinin izleyiciye sunulması amaçlanan sergi çeşitli semboller üzerinden kurgulandı. Sergi, “Tabiat-ı Temaşa Geleneği ve Osmanlı Resminde Doğanın Yorumu”, “Modernizmin Biçim Dili: Cumhuriyet Dönemi’nin Geç Kübizm ve Art Décosu”, “Paris Ekolü ve Türkiye’de Soyutun İnşası”, “1968 Kuşağı Sanatçıları” ve “1980 Sonrası Yeni Arayışlar Yeni Yönelimler” bölümlerinden oluşuyor. Serginin “Tabiat-ı Temaşa Geleneği ve Osmanlı Resminde Doğanın Yorumu” başlıklı ilk kısmı, Türk resmini geliştiren iki koldan biri olan manzaranın entelektüel gelişimine odaklanıyor. Koleksiyonda yer alan Erken Cumhuriyet dönemine ait resimler, Geç Kübizm ve Art Déco etkisiyle yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin modernist sanatı inşa etme isteğini göstermeyi amaçlıyor. Bu nedenle, serginin ikinci kısmı “Modernizmin Biçim Dili: Cumhuriyet Dönemi’nin Geç Kübizm ve Art Décosu” olarak adlandırıldı. II. Dünya Savaşı’nın ardından Paris’e giden sanatçıların Türkiye’de de soyut sanatın yaygınlaşmasını sağladıkları döneme ilişkin eserler ise “Paris Ekolü ve Türkiye’de Soyutun İnşası” bölümünde sergileniyor. 

Sergide yer alan “1968 Kuşağı Sanatçıları” adlı bölümde, bu dönemde Paris’te eğitimde olan kuşağa yer veriyor. Sergideki “1980 Sonrası Yeni Arayışlar Yeni Yönelimler” başlıklı bölüm ise, bu dönemde sanatçıların farklı arayışlarını göstermeyi amaçlıyor.

Sergi, 31 Ekim'e kadar Kongre ve Kültür Merkezi Binası'ndaki Fehmi Kolçak Devlet Sanat Galerisi’nde açık olacak.

Serginin açılışında konuşan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Batı Sanatı ve Çağdaş Sanat Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burcu Pelvanoğlu, "Malatya Modern’e Doğru İlk Adım" sergisinin küçük bir müze denemesi olduğunu ifade ederek, “Malatya’nın belki de önümüzdeki yıllarda kazanabileceği müzenin ilk egzersizi. Her müze bir öyküler barındırmak durumundadır. Dolayısıyla bu sergide de bir takım öyküler anlatmayı tercih ettik. Sergimizin kronolojik bir seyri var. Türk resminin bir tarihini bize sunuyor” dedi.

Merkez Bankası İletişim ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hakan Atasoy ise “Merkez Bankası olarak sosyal sorumluluk stratejimiz gereği Türk resim sanatını destekliyoruz. Bizim 900’den fazla eserimiz var. 1994 yılından buyana yurt içi ve yurt dışı sergilerle eserlerimizi sanatseverlerle buluşturuyoruz. Burada da koleksiyonumuzdan 40’ın üzerinde eseri var. Bu eserlerde Türk resim sanatının gelişimini bulabilirsiniz” diye konuştu.

Malatya Valisi Ali Kaban da  Türkiye’nin çok değerli ressamlarının çok değerli eserlerinin Merkez Bankası’nın portföyünde bulunduğunu ifade etti.

Türk ressamlarının çok değerli eserlerinin kentte bulunduğunu kaydeden Kaban, "Toplumları ayakta tutuna temel 3 etkenden bahsedeceksek birisi adalet, birisi bilim ve teknolojiyse üçüncüsü de sanattır. Biz bunların her birini aynı oranda, güçle, hassasiyetle ayakta tutmazsak tam anlamıyla toplum oluşturma kabiliyetimizi uzun süre ayakta tutamayız" diye konuştu.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Mustafa (6 yıl önce)
    Sonunda işe yarar bi haber yaptınız. Bu ve buna benzer haberlerin çoğalmasını istiyoruz.
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet (6 yıl önce)
    malatyamız bu etkinliklere haber sitelerimiz bu haberlere hasretti...
    0
    0
    Yanıtla
  • yagmuradam (6 yıl önce)
    Bu etkinlikleri Daha çok görmek isteriz Güzelim memleketimizde sorumsuz insanların asayiş olaylarını görmek bizleri üzüyor Umarız artar kültür etkinlikleri...
    0
    0
    Yanıtla