Van'daki depremde yaralılara ilk müdahalede bulunan Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) elemanları, diğer kurtarma ekiplerinin yanında önemli bir görevde bulundular.
Malatya Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Tarkan Şahin, deprem bilgisini gelmesini ardından Malatya'da yola çıkarılan Malatya UMKE personelinin halen bölgede olduğunu belirterek, "Ülkemizde yaşanan afet durumlarında profesyonel medikal kurtarma hizmetlerini yürütecek ekipler oluşturulması ve bu hizmetlerin sağlanması amacıyla 30 Aralık 2003 tarih tarihinde Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi Kapsamında Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi kurulmuştur. Malatya'da UMKE 2004 yılında kuruldu ve bünyesinde 30 personel bulunmaktadır" dedi.
UMKE personelinin sıkı bir eğitimden geçirildiğini belirten Dr. Şahin, "UMKE personelinin ilk görevi, afet veya olağandışı durumlarda aldıkları özel eğitim ve donanımla, kazazedelere olay yerinde, en kısa sürede imkan ve kabiliyetlerini kullanarak uygun yöntemlerle medikal müdahale etmek ve kurtarmak, kurtarılan kazazedeleri, en kısa sürede ileri acil tedavi ünitelerine naklini sağlamak üzere ambulanslara, uygun nakil araçlarına ve görevlilerine teslim etmektir. Ayrıca, afetler ve olağan dışı durumlarda diğer sağlık ekiplerinin sunduğu tıbbi yardımların yeterli olmadığı durumlarda ve alanlarda, ekibin kendi donanım, personel ve eğitim imkanları dahilinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine destek vermektir, olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yapmak, triaj, tıbbi müdahale, nakil hazırlıkları, haberleşme ve kayıt yapmak, afet birimi ve diğer yerler ile gerekli iletişimi ve bilgi akışını sağlamak, faaliyetleri kapsamında ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yapmaktır. UMKE gibi gerekli hallerde, yurtdışında meydana gelen afet ve olağan dışı durumlarda sağlık hizmetlerinde görev alabilmektedir" şeklinde bilgi verdi.
UMKE personelinin tam donanımlı olarak donatıldığını belirten Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Tarkan Şahin şu bilgileri verdi:
"UMKE personeli, istekli sağlık personeli arasından; olağandışı durumlarda aktif çalışabilecek fiziki özelliklere sahip, özel alanlarda eğitim görmüş veya görmeye elverişli sağlık personeli arasından seçilir. UMKE personeli timlere ayrılarak görev yapar. Bir UMKE timi, en az biri hekim olmak üzere 5 sağlık personelinden oluşur. İllerin afet risk durumuna göre UMKE timleri; dağda kurtarma timi, suda kurtarma timi, KBRN timi, hava kurtarma ve/veya nakil timi olarak yapılandırılır ve bu yönde eğitim almaları sağlanır. Her ekipte büyük boy ve küçük boy olmak üzere sırt çantası bulunmakta ve içerisinde Yetişkin Tansiyon Aleti, Stetoskop, El Lambası, Pulseoximetre, Boyunluk, Hazır Atel, İsotermik Örtü, Kafa Lambası, Entübasyon Seti, Cerrahi Set, Resusitatör ambu seti, Serum ve Infuzyon Seti, Portatif Oksijen Seti, Aspirasyon Seti, Kişisel Set, Pansuman Seti, Diagnostik Set yer almaktadır."
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.