SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Malatya ve Elazığ Çevresinde Gerilme Birikimi Kaydedildi'

'Malatya ve Elazığ Çevresinde Gerilme Birikimi Kaydedildi'
A- A+ PAYLAŞ

Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerince hazırlanan ön raporda, Adıyaman, Malatya ve çevresi ile Gaziantep ve çevresinde deprem riskinin yüksek olduğuna işaret edildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere yönelik iki bölümden oluşan ön değerlendirme raporunda, Yer Fiziği Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin depremlerin neden olduğu yüzey deformasyonlarına ilişkin bulguları paylaşıldı. Raporda, Sismoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin değerlendirmelerine de yer verildi.

Açıklamada görüşleri aktarılan Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oya Ankaya Pamukçu, Küresel Konum Belirleme Sistemi (GNSS) verilerine göre depremlerin ardından bölgede ciddi yüzey hareketliliklerinin gözlemlendiğini belirtti.

Pamukçu, "Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Malatya ve Elazığ'daki GNSS istasyonlarının güneybatıya doğru, Kahramanmaraş Ekinözü, Adana Feke, Adana Tufanbeyli'deki istasyonların kuzeybatıya doğru, Gaziantep ve Kilis'teki istasyonların kuzeydoğuya doğru, Adıyaman'daki istasyonun ise güneydoğuya doğru hareket ettiği gözlemlenmiştir." bilgisini verdi.

GNSS istasyonlarında depremin etkisiyle kalıcı deformasyon meydana geldiğini belirten Pamukçu, şunları kaydetti:

"Bir başka deyişle depremin etkisinin ortadan kalkmasıyla hareket eden noktalar ilk konumlarına dönmemiş, bölge kalıcı deformasyona uğramıştır. 6 Şubat 2023'te meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin GNSS zaman serilerindeki değişimlerin gözlemlenmesiyle geniş bir bölgede etkili olduğu ortaya konmuştur. Pazarcık depremine ait Coulomb gerilim analizinden elde edilen sonuçlardan gerilimin azaldığı ve arttığı bölgeleri inceledik. Bu analiz sonuçlarından yola çıkarak kuzeydoğuda Adıyaman, Malatya ve çevresi ile güneybatıda Gaziantep ve çevresinde deprem riskinin yüksek olduğu söylenebilir."

Art arda meydana gelen depremlerin ne anlama geldiğini katıldığı TV programında anlatan Prof. Dr. Şükrü Ersoy da, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye'de 4,5 ayda meydana gelmesi gereken deprem sayısı 3 haftada meydana geldi. Bir yıl boyunca iki yıl boyunca artçılar yaşayacağız. Elbistan depreminden sonra komşu alanlara yeni gerilimler yüklemiş olabilir. Aslında şu daha dikkate değer bir durum, Türkiye bir deprem ülkesi. Her an büyük deprem oluşturabilecek fay zonumuz var zaten.

Deprem olan bölgelerde bir rahatlama olur ve uzun yıllar deprem olmaz. Hatay, Maraş, Elbistan kısımları uzun süre bir daha deprem oluşturmayacaktır. Buraya komşu alanlarda yeni deprem potansiyelleri ortaya çıkıyor. Malatya'ya doğru olan kısımlarda, Palu civarında. Yedisu fayında. Bizim bir an önce hazırlıklarımızı yapmamız gerekiyor."

Sismoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinin hazırladığı raporun ikinci bölümünde de Sakarya Üniversitesince yapılan deprem gerilme modellemesi çerçevesinde 20 Şubat'taki 6,4 büyüklüğündeki depremin ardından Adana, Kıbrıs Adası'nın kuzeydoğusu, İskenderun Körfezi ile Ölüdeniz fay zonu boyunca gerilme artışı yaşandığı, bölgenin kuzeydoğusundaki Malatya ve Elazığ çevresinde de gerilme birikiminin kaydedildiği ifade edildi.

İzmir, AA- malatyahaber.com

FOTO: Deprem sonrası Malatya Tevfik Temelli Caddesi'nden bina ve araç enkazları

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Can (1 yıl önce)
    Naci hoca bingole işaret etti fayda boşalma Malatya veya Hatay Allah korusun kıyam gibi olur bilimden bu kadar korkmayın görün gerçekleri suçu kadere atmayın Naci hoca demiş ise Allah bilir er yada geç olacaktır Allah derki halen aklınızı kullanmayacak misiniz bile bile tarlalars yapılan binaları aldınız veya kiraladiniz ömrünü doldurmuş iç içe olan merkezdeki dukann ev vs bu gibi çürük olduğu baktiginda görünür olan bu binalara ses cik
    0
    0
    Yanıtla
  • Altta yazan m yalçın oku sen (1 yıl önce)
    Senin gibiler akıllanmaz aman şehrimize bişe demeyin aman kötü gonuşmayın aman korkuyuk aman aman al sana deprem ama senin geleceğin parlak iyi yönetici olur senden ve senin gibilerden
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yalın (1 yıl önce)
    Papua yeni gine de deprem olsa malatya sallanıyor.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Bir yorumda benden (1 yıl önce)
    Arkadaşlar yorumlar güzelde bilimi bir köşeyseniz iyelim yine malatyada artık bilimin ışığında yol almalı diyorum bu bilim insanlarını yok saymaktan yorulmadınızmı.illa menzil tarikatı veya kırçalli şeyhi Zeynal Abidin türbesi veya bilmem ne ermişi yada hacı hocaların gidip şeyhim tarıkat liderim denen kişilerin açıklamalarını bekleyip ona göreni davranalım yav yapmayın artık ilim bilim ve eğitimi göz ardı etmeyelim Malatya’nın 2 tane rektörü 5 milletvekili valisi ve devleti nerelerde bu malatya hakkındaki gerçekleri ne zaman ne yaşanma ihtimali olan gerçekleri çıksınlar söylesinler insanlar hala bir ihtimal daha var demekten yoruldu. Bir şehri sil yeni baştan doğru cümleler ve doğru bilimsel görüler eşliğinde yapmanın dışında başka çareniz yok devletin kamu kurumlarına ve devletin bilim adamlarının dışındaki cümleler benim için geçersizdir.hepsı bu
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Derbeder (1 yıl önce)
    Bu elazig malatyanin cektigi nedir. Bingol sallanir buralar sallanir; maras sallanir bostanbasi dumduz olur...
    %89
    %11
    Yanıtla
  • mlx (1 yıl önce)
    Hep diyoruz ama sadece biz diyoruz.ülkede adalet yok.nasılmı.bak anlatayım...adam hırsız bilmem kaç dosyası var halen dışarıda.adam fırsatçı evini 100 de 500 artışla kiraya veriyor kimse bişey yapmıyor.adam müteahhit çalmış çırpmış 5 sene bile yatmadan çıkacak,adam dolandırıcı halen devam ediyor.bu ülkede acilen cezalar yeniden düzenlenmeli...keşke şu ötv ve vergi artışları gibi olsa bizim cezalarımız
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Şehir bitmiş Allah korusun daha ne olacak gelin diri diri gömün bizi bu ne ya
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Muhammet Yalçın (1 yıl önce)
    Lütfen Malatya'mız hakkında bu tarz haberler yapmayın artık. Bazı bilim adamları Malatya'da bundan sonra çok büyük deprem olmayacağına dair farklı şeyler de söylüyorlar. Bunları haber yapmıyorsunuz.Tabiki tedbirimizi alacağız. Fakat artık güzel şehrimizde herşey normale dönsün istiyoruz. Böyle haberlerlerle insanların moralini bozup, normalleşme sürecini geciktiriyorsunuz. Malatya'lı olmayan fakat Malatya'yı çok seven birisi olarak söylüyorum, lütfen ama lütfen böyle haberlerle kadim şehrimize zarar vermeyelim...
    %46
    %54
    Yanıtla
  • Bilim, bilim, bilim...Deprem bu bölgenin gerçeği. Deprem ülkesinde yaşıyoruz. Çıkaracağımız dersler olmalı. 2020 yılında oluşan Elazığ depreminde yeterince ders çıkarmamışız. Binaları sağlam zeminlere sağlam şekilde yapmalıyız. Normalleşelim diyerek bilim bir kenara itilemez. 11 şehiri depreme dirençli hale getirmeliyiz. Kimse oturduğu evin mezar olmasını istemiyor. Bunun Malatya sevgisi, Elazığ sevgisi, Maraş sevgisi ile alakası yok. Sağlam binalar güzel şehirler istiyoruz.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • “Konuşmayalım,korkuyorum, duymayalım aman huzurumuz kaçmasın” bu düşünce bu felaketi yaşamamıza sebep oldu çünkü yöneticilerde bu kafadaydı ve önlem alınmadı,hazırlık yapılmadı.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Senin yazdığın yorumların benzerlerini geçmiş senelerde Naci Görür bizleri uyarırken de yazıyorlar dı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Gardaş şeher mi galdı gitti on yıl geriye en az bu depremlerde başladımı bitiymi hiç elazığ depremi ne gadar oldu aha daha
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Şimdiye kadar haber yapılmadığı iççin tedbirler alınmadı ve binlerce canımız gitti. Zaman susma zamanı değil, birçok bilim adamı Malatya ve çevresindeki faylara büyük bir stres yüklendiğini ve en az 7 ve üzerinde bir deprem beklendiğini söylüyor. Yerel yetkililer bir an önce tedbir alıp Malatyamızı çürük,çarık eski binalardan ve zemini müsait olmayan yerlerden kurtarırlarsa o kadar az canımız yanar..
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malatya Fay hattında deprem bekliyorlar
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Tam yönetici gafası bu adamdaki aman susun konuşmayın gorkuyum deyip kapatak meseleyi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Muhammed bey gerçekler her zaman acıdır.Bilim insanları yaptıkları bir tespiti açıklamış.bundan korkmanın bir anlamı yok.esas korkulacak olan şey tedbir alınmamasıdır.ayrıca tedbirimizi alacağız derken bireysel olarak tedbir alacaksınız sanırım.ilin tamamının tedbir alması gerekli.bunuda sağlayacak olan bu ilin yöneticileridir.benim esas endişem şu anda sadece çekiçle yapılan hasar tespiti.inşallah az hasarlı denilen binalar bir deprem karşısında dayanır.mesela bu konuda detaylı olarak bir inceleme başlatabilir gerekli yetkililer.çünkü insanlar 15-20 gün içinde evlerine geçmeye başlayacak.
    %92
    %8
    Yanıtla