Avrupa Birliği (AB) Fonlarından desteklenen Bölgesel Kalkınma Programı çerçevesinde, kayısının markalaştırılması ve Malatya'nın marka şehir olması projeleri; Vali Halil İbrahim Daşöz ile birlikte Malatya Belediye başkanı Cemal Akın, Özel İdare Genel sekreteri Ali Kazgan, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, TSO başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, ESOB başkan yardımcısı Orhan Özbek, Ticaret Borsası başkanı Tahir Kalaycıoğlu, Ziraat Odası Başkanı Abdullah Polatbaş ve teknik elemanların katıldığı bir toplantı ile tanıtıldı.
KAYISI MARKASI
Toplantının ilk bölümünde Kayısının Markalaştırılması projesi sinevizyon eşliğinde tanıtıldı. Sinevizyon sunumunda; Bölgesel ürünün markalaştırılması genel amacı ile, Malatya Kayısısının reklam ve tanıtımının yapılması, pazar payını artırmak ve yeni pazarlar bulmak ile kayısının insan sağlığı için öneminin vurgulanarak tüketimini artırmak özel amaçlarını taşıyan başlıkların sunumundan sonra konu ile ilgili yapılan çalışmalar anlatıldı.
Malatya Kayısı Araştırma Geliştirme ve Tanıtım Vakfı, Malatya İl Özel İdaresi ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odasının ortaklığı ile yürütülen Kayısının Markalaştırılması projesinin çalışmalar bölümünde; Aktif halde bulunan www.emismis.com adlı web sitesi, Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca olmak üzere 6 dili kapsayan ve şu an basılma aşamasında olan 10.000 adet kitap , 3750 adet CD, Broşür ve tanıtım filmi hazırlanarak ilgili merkezlere gönderilme aşamasındadır. bilgileri yer aldı.
Sunumun, projede yapılması gerekenler bölümünde yer alan görüşler ise; Proje ortağı olan TSO'nun ödemesi gereken katkıyı halihazırda ödememiş olması, proje katkısı ödenmediğinden ürünlerin postalanması işinin gerçekleştirilememesi, tanıtım filminin yerel ve ulusal basında yer alması ifadelerine yer verildi. Bu ürünlerin Dünyanın bütün kıtalarında Toplam 126 ülkenin 1345 adresine (Odalara, birliklere, ve tarımla ilgili önde gelen üniversiteler ile birlikte çok sayıda kuruma) gönderileceği ifadesi de yer aldı.
MARKA ŞEHİR MALATYA PROJESİ
AB fonları tarafından desteklenen bölgesel kalkınma programı çercevesinde, Malatya'yı doğrudan dünyaya tanıtmak, bölge imajı oluşturmak ve markalaştırmak, turist bilgilendirme hizmetlerinin kalitesini ve gelen turist sayısını artırmak genel amaçları ile İl turizmine domino etkisini kazandırmak, kültürel, tarihi ve turistik çekiciliklere dikkat çekmek, yöresel etkinliklerini tanıtmak, Malatya'da bulunan otel, restoran ve turistik alanların tanıtımının yapılarak ekonomik kapasiteyi artırmak, küçük ve orta ölçekli turistik işletmelerin ulusal ve uluslararası alanda reklamlarının yapılması ve rekabet gücünün artırılması özel amaçları taşıyan Marka Şehir Malatya projesinin sunumunda kısa ve uzun vadede beklenen hedefler, proje ürünleri ve yapılması gerekenler bölümü yer aldı.
Yapılması gerekenler bölümünde ise Malatyanın turistik şehir haritası, ulaşım bilgileri, turizm bilgilendirme noktalarının yetersizliği, turistik işletme bilgileri ve tanıtım filminin ulusal ve yerel televizyonlarda gösterilmesi görüşleri yer aldı.