SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Malatya'da 14 Bin Konut İnşa Ediliyor, 9 Bin Konut İhalesi Yapıldı'

'Malatya'da 14 Bin Konut İnşa Ediliyor, 9 Bin Konut İhalesi Yapıldı'
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Şu ana kadar 180 bin konutumuzun ihalesini tamamlayarak çalışmalara başladık. İnşaatlar hızla ilerliyor.Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde inşallah bir yıl içerisinde 319 bin toplamda da 680 bin konutumuzu inşa ederek afetzede kardeşlerimize teslim edeceğiz.” dedi. Özhaseki, bölgenin hızla ayağa kaldırılması için başlattıkları ‘Yerinde Dönüşüm’ projesine ise başvuru sayısının 155 bin 293 ulaştığını bildirdi.

Bakan Mehmet Özhaseki, bölgede yapılacak olan toplam 850 bin bağımsız bölümden temeli atılarak yapımına başlanılan 180 bin konutun inşaatının hızla yükseldiğini bildirdi. Özhaseki, bölgenin hızla ayağa kaldırılması için başlattıkları ‘Yerinde Dönüşüm’ projesine ise başvuruların ise 155 bin 293 ulaştığını belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, 6 Şubat'ta meydana gelen, 11 şehri ve 14 milyon insanı doğrudan etkileyen Kahramanmaraş merkezli depremin ardından 6 ay geçtiğini hatırlatarak bu süreçte yapılan çalışmaları anlattı. Bakan Özhaseki, “Devletimiz afetin ilk anından itibaren olduğu gibi bütün imkan ve birikimiyle sahada çalışmalarına devam ediyor. Şu ana kadar 180 bin konutumuzun ihalesini tamamlayarak çalışmalara başladık. İnşaatlar hızla ilerliyor. Hem rezerv alandaki çalışmalarla hem de ‘Yerinde Dönüşüm’ ile 11 şehrimize; güvenli, yöresel mimariye uygun ve iklim dostu konutlar kazandıracağız. ‘Yerinde Dönüşüm’ projemize başvurular her geçen gün artarak devam ediyor. Başvuru sayısı şu an itibarıyla; 132 bin 394’ü konut, 22 bin 899’u iş yeri olmak üzere toplam 155 bin 293’e ulaştı. ‘Yerinde Dönüşüm’ projemize teveccüh gösteren tüm vatandaşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde inşallah bir yıl içerisinde 319 bin toplamda da 680 bin konutumuzu inşa ederek afetzede kardeşlerimize teslim edeceğiz.” İfadelerine yer verdi.

850 BİN BAĞIMSIZ BÖLÜM YAPILACAK

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, hasar tespit çalışmalarında depremde yıkılan ve ağır hasar alan konutların yerine 680 bini konut ve köy evi, 170 bini de ticari alan olmak üzere toplamda 850 bin bağımsız bölüm yapılması gerektiğini belirledi. Bu doğrultu da depremzedeleri bir an önce sağlam ve güvenli konutlara kavuşturmak için hemen hemen harekete geçen Bakanlık, TOKİ, Emlak Konut ve Yapı İşleri Genel Müdürlüğü eliyle sahada ilk etapta ihalesi tamamlanan 180 bin konut ve köy evi yapımına başladı. 8-9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı konutlar inşa eden Bakanlık, temeli atılan konutları en kısa sürede tamamlayıp hak sahiplerine teslim edecek.

KALICI KONUTLARIN İNŞAATI HIZLA YÜKSELİYOR 

İhaleleri tamamlanan ve temeli atılan konutların inşaatları hızla yükseliyor. 

Depremde yıkıma uğrayan şehirlerde yapılacak olan 680 bin konut ve köy evi ile inşaatı devam edenlerin illere göre dağılımı ise şöyle:

Adana’da; toplamda 21 bin 21 konut ve köy evi inşa edilecek. Bunlardan 3 bin 638 konutun yapımına başlanıldı. 5 bin 239 konutun da ihalesi tamamlandı ve en kısa sürede inşaatına başlanılacak. 

Adıyaman’da ise, toplamda 64 bin 811 konut ve köy evi yapılacak. Bunlardan temeli atılan 4 bin 629 konutun yapımı sürüyor. İhalesi gerçekleştirilen bin 425 konutun inşaatına ise kısa sürede başlanılacak.  

Diyarbakır’da toplamda 21 bin 712 konut ve köy evi inşa edilecek. Bunlardan 6 bin 278 konutun yapımına başlanılırken 3 bin 14 konutun da ihalesi gerçekleştirildi. Bu konutların da yakın zamanda inşaatına başlanılacak. 

Elazığ’da toplamda yapılacak 20 bin 261 konut ve köy evinden temeli atılan 2 bin 936’sının yapımı sürüyor. 3 bin 643 konutun da ihalesi gerçekleştirildi ve inşaatına başlanılması bekleniliyor.

Gaziantep’te ise, toplamda 41 bin 922 konut ve köy evi inşa edilecek. Bunlardan temeli atılan 20 bin 319 konutun yapımı devam ediyor. 3 bin 829 konutun da ihalesi gerçekleştirildi ve yakın zamanda inşaatına başlanılacak.

Kahramanmaraş’ta toplam 112 bin 414 konut ve köy evi inşa edilecek. Temeli atılan 24 bin 321 konutun inşaatı hızla yükseliyor. İhalesi gerçekleştirilen 18 bin 873 konutun inşaatına da kısa zamanda başlanılacak.

Malatya’da ise, 103 bin 19 konut ve köy evi inşa edilecek. Bunlardan 14 bin 338 konutun yapımına başlanıldı. 9 bin 331 konutun ise ihalesi gerçekleştirildi, yakında inşaatına başlanılacak.

Hatay’da toplam 254 bin 195 konut ve köy evi yapılacak. İnşaatına başlanılan 33 bin 971 konutun yapımı sürüyor. 19 bin 988 konutun da ihalesi yapıldı, inşaatı kısa zamanda başlayacak.

Kilis’te toplam 3 bin 361 konut ve köy evi inşa edilecek. Bunlardan bin 854 konutun yapımına başlandı. 120 konutun da ihalesi gerçekleştirildi, kısa sürede inşaatına başlanılacak. 

Osmaniye’de ise 20 bin 502 konut ve köy evi yapılacak. Temeli atılan 4 bin 892’sinin yapımı devam ediyor. İhalesi biten 639 konutun inşaatına da yakında başlanılacak.

Şanlıurfa’da da toplamda 16 bin 782 konut ve köy evi inşa edilecek. 5 bin 715 konutun inşaatı başlatıldı ve çalışmalara hızla devam ediliyor. 3 bin 491 konutun da ihalesi yapıldı, inşaatına ise kısa zamanda başlanılacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, deprem felaketinin ardından şehir merkezlerindeki enkaz yığınlarının kaldırılma sürecinde vakit kaybetmemek adına ilk etapta köy evlerinin inşa sürecini başlattı. Deprem bölgesinde Yapı İşleri Genel Müdürlüğü’nce yöresel mimariye uygun olarak 143 bin 271 köy evi yapılacak. Bunlardan 37 bin 129 köy evinin ihale süreci tamamlandı. Şu ana kadar; Adıyaman’da 24 köyde 971, Diyarbakır’da 4 köyde 49, Gaziantep’te 35 köyde 1104, Hatay’da 21 köyde 1096, Kahramanmaraş’ta 50 köyde 2 bin 644, Kilis’te 8 köyde 168, Malatya’da 49 köyde 2 bin 76, Osmaniye’de 3 köyde 164, Şanlıurfa’da 2 köyde 67 köy evi olmak üzere toplamda 8 bin 339 köy evinde yapım çalışmaları devam ediyor. Deprem konutları yöresel mimariye uygun ve az katlı olarak inşa ediliyor.

Bu çalışmalar devam ederken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, afet bölgesini bir an önce ayağa kaldırılması için ‘Yerinde Dönüşüm’ projesini hayata geçirdi. 500 bin lira hibe ve 800 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlayan ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi ile vatandaşlara evlerini yerinde dönüştürebilme imkanı verildi.

‘YERİNDE DÖNÜŞÜM’E 155 BİN 293 BAŞVURU

 ‘Yerinde Dönüşüm’ü isteyen depremzedelerin sayısı Başvuru sayısı şu an itibarıyla; 132 bin 394’ü konut, 22 bin 899’u iş yeri olmak üzere toplam 155 bin 293’e ulaştı. Projeye başvuru sayısı sürekli artmaya devam ediyor. 

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • cafer (1 yıl önce)
    malatyaya 15 yıl önce hangi belediye imar verdi 12 14 kat önce onlar tespit edilsin aynı belediye şimdi işgüzarlık yapıp şöyle böyle yapacagız diyor lar ayıp utanmak gerek pekiv oncaa parayı nereden bulacaz biz hayatımızda görmrdiğimiz paralar hırsılıkmı yapalım syn yetkililer asgari ücret emekli maaşı enfilasyon ve sizin kontrolünüzde olan faturalar ortada bi ALLAH RIZASI İÇİN DÜŞÜNÜN BİZLER NE YAPIYOZ DİYE LÜTFEN
    0
    0
    Yanıtla
  • cafer (1 yıl önce)
    ben halkım kardeşim hesap sorarım kimsenin hakkında gözümüz yok hamdolsun.bunca sene alınan dask konut sigortaları tapu ödenekleri birçok karşılığı olmayan ödenek var adam kalkmış bana bir milyom üçyüz binden bahsediyor hayatımızda görmediğimiz rakkamlar yazık milletin hayatını hipotek edecekler neden toki düzeni ile yapılmıyor neden peşkeş çekiliyor nedenn biz bu ülkenin vatandaşı degilmiyiz hakkımız yokmu imar iznini benmi verdim 14 kata hepsi akp döneminde olan yapılar yani ozaman bu imara izin verenler nerede ceza niye almıyorlar deprem bölgesi oldugumuzu bilmiyorlarmıydı ne değişti bizler aptal degiliz
    0
    0
    Yanıtla
  • osman (1 yıl önce)
    bir memleketin bitisi.........fazla söze gerek yook.......kimlere peskes cekilecek ileriki tarihlerde görülecektir....Malatya hakkındaki fıkraya uyuyor basında zebanisi bile olmayan cukur....
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Tamam yapılıyor Allah razı olsun devletimizden ama bu insanlar bir ömür orada oturacak bir avuç kümes kadar balkon koymayın ir tane büyük balkon koyun çünkü TOKİ konutları Beydağı balkonları 5 metre eninde ama burası 2,5 metre belki de yok yani balkon bir ev için çok önemli balkona önem vermesi arz ediyoruz bundan sonraki devam eden süreçte balkonların büyütülmesini istiyoruz ufak balkonlu olmuyor buradan devletimize şikayet ediyorum verilecek tamam diyeceksiniz ki balkonu vardı
    %34
    %66
    Yanıtla
  • ahmet (1 yıl önce)
    Allah herkesin gönlüne göre versin. Başlarını sokacakları, huzurla oturabilecekleri evleri olsun inşallah. Ancak şunu da belirtmek isterim. Bazı mağdur vatandaşlarımızın talepleri şımarık çocukların taleplerine benziyor. Elinizi vicdanınıza koyun ve söyleyin özellikle de 40 yıllık binalarda oturanlar, sizlere düşük miktarlarda taksitlerle sıfır sağlam ev verecekler. 80 milyonun hakkını unutmayın.
    %61
    %39
    Yanıtla
  • Huzur (1 yıl önce)
    Maliyeye vermiş olduğumuz eşya zarar formu buhar oldu heralde
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)Huzur isimli kullanıcı yorumuna
    Özelikle 6 şubatta evleri yıkılanlar ve bütün eşyaları yok olanlara eşya yardımı yapılmalıdır yapılacağını ümit ediyor ve bekliyoruz.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Evbed (1 yıl önce)
    Eşyalı bedava ev istiyoruz... En kısa zamanda kış gelmeden teslim edilsin istiyoruz...
    %36
    %64
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Ya bu nasıl bir balkon yaaa yakisiyomu Malatya Beydağı TOKİ 5metre eni balkon yapmış ama depremzedelere ise kümes kadsr ya bu millet ömür yetene kadar oturacak balkonda ailece oturmasınmi neden ayrım yapılıyor Beydağı TOKİ büyük yapiyor depremzelerinki ufak ya.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • evi buldun da balkonu kaldı
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Ben TOKİ'nin depremzedelere yapmaya başladığı malatya'daki toki'lerden memnun değilim Beydağı TOKİ balkonları 5 metre 3+1'ler ve şu an yapılanlar kümes kadar böyle olmaz insanları oraya bir araya ben sıkıştırmayın dağın başına zaten koyuyorsun bari sosyal alanları olsun parkı futbol sahası olsun ve balkonlara büyük olsun halkın niye koymuşsun balkonsuz olmaz mühendis deyissin balkonlar büyüsün
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)Hakan isimli kullanıcı yorumuna
    Apartmanlar arası mesafe yok denecek kadar az yeşillik alanlar geniş değil ikizce yazısında arazi bitmiş gibi konutlar yapılıyor şehirdeki vekillerimiz ve yetkililerin bu duruma müdahale etmeleri gerekir, Elazığ da yapılan 25 bin konutu görüp örnek alınsa çok iyi olurdu maalesef burası Malatya ulusal kanallarda Hatay, sonra k. Maraştan öncelikle bahsediliyor sorunları dile getiriliyor özellikle Malatya sonra Adıyaman görmezden geliniyor.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatyalı depremzede (1 yıl önce)
    Selam Aleyküm Malatya halkıma önce çok geçmiş olsun Rabbim bir daha yaşatmasın efendim şimdi bakan yerinde dönüşüm için 500 Bin TL hibe ve 800 Bin TL kredi diyor güzel peki Şu anda TOKİ 100 m2 bir daire için 22.000 Tl yapıldığını biliyor mu bu ne demek 2.200.000 TL Ayda 7.500 TL maaş alan bir emekli veya 12.0000 Tl alan bir maaşlı çocukların masrafı elektrik,su ,doğalgaz, mutfak masrafı olan bu parayı nasıl ödeyecek sayın BAKANIMIZA soruyorum ama Allah Rızası için Adil ve adaletli olarak cevap versinler hesabı kendileri yapsınlar et, tavuk , ekmek , ve diğer yiyeceklerin masraflarını ve 4 kişilik bir ailenin hesabını yapsınlar lütfen orta hasarlı evde oturuyorum niye kira 12 BİN TL nasıl verecem söyleyin hadi bana göre deprem hala devam ediyor psikoloji olarak Allah’a emanet Malatyam….
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Hekinhanlı (1 yıl önce)
    Ferhadiye Mah.Evliyaoğlu Sokakta 4 bloktan oluşan evlerimiz ağır hasarlıydı.İki hafta önce ekipler tarafindan yıkıldı.Arsamız da 2520 metrekare.Yerinde Dönüşüm için müracat ettik. Duyumlarimız Yerinde Dönüşüme mutahitler mesafeli diyorlar.İsteğimiz Yerinde Dönüşüm için mütahiti devletin bulmasıdır.Yoksa evlerimiz 10 yılda yapılmaz.Biz ortada sürünürüz.İlgililerin dikkatine!!!
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Biraz da eliniz cebinize gitsin... Herşeyi devletten beklemeyin... 80 milyonun hakkı var devletin parasında....
    %35
    %65
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)hasbi isimli kullanıcı yorumuna
    Cep bomboş.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)hasbi isimli kullanıcı yorumuna
    Evim 2.depremde yıkıldı hiç ev eşyam yok ben evime eşya alacak para bulamıyorum, üstüne verilen 1 milyonun üzerine mütahid 1 milyon daha istiyor elimde de hiç param yok acaba 1 milyonu ve ev eşyası için gerekli 500 bin TL yi nereden nasıl bulacağım, tek geliri aldığı maaş olan memurları, emeklileri ve asgari ücretle çalışan insanlarımızı düşünerek eller cebe denilirse iyi olur.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Yerinde dönüşümde bitişik nizama izin verilmiyor. Ferhadiye mahallesinde her yer bitişik nizam. eğer zemin + 5 kat izin verilmez ise hiç bir müteahhit girmez yada bizde bir ton para isterler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Kimse kusura bakmasın da u yapılan TOKİ binaları cumhurbaşkan dedi ki 4+1 yani 5 katlı olacak ama kimse tınlamıyor 7 kata kadar çıkarmışlar ve balkonları ufak olmayacak eydağ konutlarındaki TOKİ'nin evleri balkonları 3+1'ler büyük onun gibi büyük yapar kimseye kafasına göre yapmasın millet sonradan sizlere saldırır haberiniz olsun
    %72
    %28
    Yanıtla