SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da 20'nin Üzerinde Ülke Cerrahına Karaciğer Nakli Eğitimi

Malatya'da 20'nin Üzerinde Ülke Cerrahına Karaciğer Nakli Eğitimi
A- A+ PAYLAŞ

Bir zamanlar, karaciğer nakli alanında uzmanlık eğitimi almak üzere zor şartlarda, yurt dışına giden İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, şimdilerde, yetiştirdiği ekibi ile birlikte, aralarında Almanya, Polonya ve Rusya'nın da olduğu 20 ülkenin cerrahlarına Malatya'da karaciğer nakli cerrahisi alanında eğitim veriyor.

Karaciğer nakli alanında küresel bir marka düzeyine yükselen İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, sadece nakil yaparak değil, aynı zamanda karaciğer nakli alanında uluslararası arenada eğitim veren bir kurum kimliği ile de tanınmaya başladı.  

Son birkaç yıldan bu yana 20 ülkeden onlarca cerraha, karaciğer nakli cerrahisi alanında üst düzey eğitim veren İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü,  Almanya, Polonya Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Rusya, Hindistan, Filistin, Ürdün, Nijerya, Bosna Hersek, Kenya, Ukrayna, Gürcistan, Romanya ve Güney Afrika'dan Malatya'ya gelen onlarca cerraha, karaciğer nakli cerrahisi alanında eğitim verdi.

“Burada öğrenip gidip Kenya’da başlatmak istiyoruz” 
Malatya'da, Prof. Dr. Sezai Yılmaz ve ekibinden karaciğer nakli eğitimi alan çeşitli ülkelerden cerrahlar, aldıkları eğitiminden duydukları memnuniyetin yanı sıra karaciğer nakli alanında Malatya'daki ileri düzeyden oldukça etkilendiklerini belirtti.

Kenya’dan gelen Uzm. Dr. Abdurrahman Hargura, “Kenya’dan buraya karaciğer naklini öğrenmeye geldim. Kenya’da yapılmayan bir ameliyat. Burada öğrenip gidip Kenya’da başlatmak istiyoruz. Sağolsun hocalarımız bizi buraya kabul ettiler ve buraya geldim.” dedi.

“Buradaki eğitimden sora Özbekistan’da nakillere başlayacağız” 
Özbekistan’dan gelen Dr. Sultan Tılemısov, “Buraya karaciğer naklini öğrenmeye geldik. Özbekistan’da bu ameliyatlara yeniden başlıyoruz. Şimdiye kadar 11 tane karaciğer naklini yaptık, ama başkalarından yardım alarak bu ameliyatları yaptık. Şimdi bu ağır ameliyatlara kendimiz başlamak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Özbekistan’dan gelen Dr. Pulat Sultanov, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü'nden oldukça etkilendiklerini belirterek, "Burası dünya çapında bir merkez. Buraya karaciğer nakli için geldik. Özbekistan’da karaciğer nakli yapmak istiyoruz. Buradaki eğitimlerden sonra Özbekistan’da karaciğer nakillerine başlayacağız.” diye konuştu.

"Dünyada yapılmayan karaciğer nakilleriin burada yapılabildiğine tanık olduk"
Nijerya Dr. Garzali İbrahim Umar, Nijerya’da karaciğer naklini yapmak için Malatya’ya geldiğini anlatırken,  Ürdün’den gelen  Tabip Albay Uzm. Dr. Ali Aloun, “Bu merkez dünya ikincisi olarak geçiyor. Ürdün’de böyle bir projeyi başlatmak için geldim. Bu kadar tahmin etmemiştim. Günlük bir vaka oluyor, bazen 2 vaka oluyor. Dünyada yapılmayan karaciğer nakilleriin burada yapılabildiğine tanık olduk. Ürdün’den 78 yaşında bir hasta geldi, karaciğer nakli için dünyanın hiçbir yerinde kabul edilmedi. Burada oldu ve taburcu edildi. Türk halkı, Malatya'da böyle bir merkeze sahip olduğu için gurur duymalı, böyle bir yer için bence şanslısınız"

"Ülkemiz için gurur verici bir durum"
İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstütüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Malatya'ya gelen cerrahların ve diğer alanlardaki hekimlerin, ülkelerinin en iyi hekimleri olduğunu beirterek, "Anadolu’nun bir şehrinde dünyanın bir çok ülkesindeki hekimlere eğitim veriliyor. Bu bir kere bizim ülkemiz için gurur verici bir durum" dedi.  

Prof. Dr. Yılmaz, Malatya'da verilen eğitimlerden sonra, Ürdün'de Kraliyet Hastanesi, Özbekistan’da ise  Sağlık Bakanlığı düzeyinde,  karaciğer nakli merkezlerinin kurulması yönünde çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, "Bulundukları ülkelerde bu tarz hazırlıklara girecekler ve sanıyorum bunları birlikte yapacağız" ifadelerini kullandı.

“Ülkelerinde karaciğer naklini geliştirmek amacıyla gönderilmiş önemli cerrahlar” 
İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Malatya’ya eğitime gelen insanlar birer tıp öğrencisi değil, hepsi bulundukları ülkelerde hastanelerin cerrahi sorumlusu ve kendi ülkeleri tarafından buraya bilim öğrenmeye, karaciğer nakli cerrahisi öğrenmeye, öğrendiklerini kendi ülkelerinden götürmeye, orada karaciğer naklini geliştirmek amacıyla gönderilmiş hekimler. Hepsi son derece yetenekli, cerrahide iyi olan hekimler ama tabi ki karaciğer nakli konusunda eğitime ihtiyaçları var. Burada uzunca bir süre bu eğitimi alacaklar” dedi.

Almanya’dan da gelen var, Güney Afrika’dan da… 
Prof. Dr. Yılmaz şunları söyledi:

“Daha önceden biliyorsunuz yurt içinde birçok merkez, yurt dışında Azerbaycan Tıp Üniversitesi’nde Karaciğer Nakil Programını kurduk. Bizde görevli uluslararası arkadaşlardan Özbekistan ve Ürdün’de karaciğer nakli yapılması için çok ciddi çalışmalar yürütülüyor. Ürdün’de Kraliyet Hastanesi, Özbekistan’da yine bakanlık seviyesinde hükümet seviyesinde bu çalışmalar yürütülüyor. Karaciğer nakline hazırlıklar söz konusu. Bulundukları ülkelerde bu tarz hazırlıklara girecekler ve sanıyorum bunları birlikte yapacağız. Bugüne kadar 20’nin üzerinde ülkeden bize eğitim için gelen cerrahlar var. Almanya, Polonya, Bosna - Hersek, Romanya, Güney Afrika, bizim Türk Cumhuriyetlerin hemen hepsi, Gürcistan, Hindistan gibi birçok ülkeden eğitim için geldiler. Sadece cerrahlar da değil, patolojist, anesteziyolojist, gastroentrolog gibi bir çok branştan hekime karaciğer nakil eğitimi verildi.”

“Ülkemizde bunu başarmaktan mutluluk duyuyoruz” 
Kendisinin çok zor şartlar altında yurtdışına giderek karaciğer nakli eğitimi aldığını belirten Prof. Dr. Sezai Yılmaz, “Bir zamanlar çok kısıtlı imkanlarla Türkiye’den hekimler bu işi öğrenmek için yurt dışına gidiyordu ama şimdi Anadolu’nun bir şehrinde dünyanın bir çok ülkesindeki hekimlere eğitim veriliyor. Bu bir kere bizim ülkemiz için gurur verici bir şey.  Bu arkadaşlarımızdan bazıları da burada doktora programımızda öğrenci. Bu yaklaşık 4 yıllık bir program. Bunu Malatya’da gerçekleştirmiş olmaktan gurur duyuyoruz. Yurt dışına karaciğer nakli öğrenme için gittiğimizde şartlar çok zordu.  Şimdi durumlar tersine döndü. Ülkemizde bunu başarmaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Güler HAZAR DOĞAN, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Birdesen (2 yıl önce)
    Sezai Hocam , Mesleğinin yüz akı değerli bir bilim adamı ,Malatya'nın yetiştirdiği nadide bilim insanlarından birisidir,herzaman kendisiyle gurur duyuyoruz ,yolu açık,başarıları daim olsun.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • SADE VATANDAS (2 yıl önce)
    Ulkede guzel seyler de olmuyor degil. Boyle hocalarimizin kiymetini bilmek ve imkanlarini genisletmek lazim. Kendisi ve ekibiyle ne kadar gurur duysak azdir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    İşte gerçek bir Malatya lı. Örnek alınması gereken bir Malatya lı. Maddi bir çok teklife karşın, o paraları elinin tersi ile iterek Malatya da kalmayı, Malatya ya faydalı olmayı seçen gerçek bir Malatya lı. Hayatları boyunca rant, makam, mevki, kadro peşinde koşanlara inat, sadece maaşı karşılığında Malatya ya hizmeti seçen bir Malatya lı. İşte örnek alınması gereken bir İnsan. Siyasetçiler, makam mevki sahibi olanlar iyi baksınlar bu insana. Herşey gelip geçici kalıcı olan insanlık. Arkandan hakkında söylenenler.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • akif sekmen (2 yıl önce)
    hocam ben sizi şahsen tanımıyorum fakat devletinin milletinin yanında olup insanlığa ve malatyamızın ismini duyurmanızda memleket sevdalısı olmanız gerçekten beni duygulandırıyor ve sizi yetiştiren anne babaya minnet borçluyuz .....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 44malatya (2 yıl önce)
    Hocam canlara can katiyorsunuz ekibinizle sizleri kutluyorum elinize gonlunuze beyninize saglik turkiye malatyamiz senin gurur duyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Battal (2 yıl önce)
    Syn sezai yılmaz hocam ve ekibi sayesinde inanılmaz grurluyuz iyiki varsiniz degerli hocalarım tarifsiz mutluluk yaşıyorum memleketim adına.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Az konuşup çok iş yapan ,değerli bilim adamı Sezai hocamı saygı ile selamlıyorum.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Hüsnü (2 yıl önce)
    Sayın Sezai hocam, Siz Malatyanın medar ı iftiharısınız.Sağolun varolun.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • savaş (2 yıl önce)
    sezai hocam dünyanın sayili hocalarindan dir saygilar
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Dr.Gökhan Gökçe (2 yıl önce)
    Karaciğer Nakil Enstitüsü; bir başarı hikayesidir ve başta kurucusu Sn.Prof.Dr.Sezai Yılmaz hocamız ve çalışma ekibinin büyük emeği vardır. Kişiler gelir geçer ama kurumlar kalıcıdır. Üniversitelerin böyle üst ihtisas merkezler kurması desteklenmelidir çünkü bir işin en ayrıntısına kadar planlandığı, o alan ile ilgili en iddealı ameliyat ve işlemlerin yapıldığı merkezlerdir bu merkezler. Yeni üst ihtisas merkezlerinin kurulması ve desteklenmesi temenisi ile bu güzide eğitim merkezini kuranlara şükranlarımı sunuyorum.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Ekin (2 yıl önce)
    Çok güzel.....
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Malatyalı (2 yıl önce)
    Helal olsun hocam laf değil icraat yapıyorsunuz gönüllere dokunuyorsunuz. İlminiz, bilminiz daim olsun inşallah....
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Enver KALAYCIOĞLU (2 yıl önce)
    Prof.Dr. Sezai Yılmaz Hocamdan Allah razı olsun...Her türlü maddiyatı elinin tersi ile iterek Türkiye nin gururu Malatya'mızın gururu olmayı tercih etti. Heykeli dikilecek insan...Dünyadaki hocaların hocası. Rabbim sağlık afiyetler uzun ömürler versin...Birde mütevazi kişiliği kendisini daha da yüceltiyor....Malatya olarak böyle bir hocamıza sahip olduğumuz ne kadar gurur duysak az...
    %90
    %10
    Yanıtla
  • kadir (2 yıl önce)
    sayın hocam senin malatyaya heykelinin dikilmesi lazım. sen bunu hak ediyosun. cenabı allah yar ve yardımcın olsun.. cenabı allah sana sağlık sihat versin. malatyamızın gururu iyi varsın..
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Erkan (2 yıl önce)
    Helal olsun sizlere Allah razı olsun sizlerden.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • yusuf tekin (2 yıl önce)
    Allah uzun ömürler versin nazardan korusun. Bu hastahanenin bu merkezin kurulmasında gelişmesinde destek olan herkese sonsuz teşekkürler. Hocamızın motivasyon kaynaklarından biri olan Malatyasporda inşallah toparlanır eski günlerine döner. Hocamız ve ekibiyle ne kadar gurur duysak azdır.
    %86
    %14
    Yanıtla