- Malatya’nın tahıl ambarı olarak bilinen Yazıhan ve Arguvan’da ekimin yapıldığı ilk aylarda yeteri kadar yağış almadığı için hasat yapılamadığı, tahıl silolarının boşaldığı bildirildi.
Malatya Ziraat Odaları Koordinatörü ve Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, gerek Çat Barajı’nın kuruması gerekse ilkbaharın ilk günlerinde beklenen yağışların olmaması nedeniyle tarımsal üretimde ciddi ürün kaybı yaşandığını söyledi. Mayıs ve Haziran aylarında yağan yağmurların özellikle ilkbaharda ekimi yapılan buğday ve arpa gibi ürünlere faydası olmadığı için bu ürünlerde hasat yapılamadığını kaydeden Kılınç, “Toprak Mahsulleri Ofisinin her yıl 2 bin tonluk silosu yetmiyordu. Sivas Yolu kenarında 50 dönüm tarla kiralayıp silo yapıyorlardı. Bu yıl bırakın silo yapmayı TMO’nun 2 bin tonluk silosu boş. Malatya’da tahıl yok” diye konuştu.
Çat Barajının kuruması kayısı başta olmak üzere Malatya Ovası’nın büyük bölümünde tarımsal üretimde ciddi ürün kaybına yol açarken, Malatya’nın tahıl ambarı olarak bilinen Yazıhan ve Arguvan’da ekimin yapıldığı ilk aylarda yeteri kadar yağış almadığı için hasat yapılamadığı, tahıl silolarının boşaldığı bildirildi.
Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilileriyle yaptığı görüşmede durumun beklenenden daha vahim olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Ziraat Odaları Koordinatörü Yunus Kılınç, “TMO yetkilileriyle yaptığım görüşmede Malatya’nın tahıl silolarının boş olduğunu öğrendim. TMO’nun Malatya’da 2 bin tonluk deposu var. Her sene normalde bu depo yetmiyordu ve TMO, Yazıhan- Sivas yolunda 50 dönümlük tarla kiralayıp silo yapıyorlardı. Bu yıl bırakın ek yer kiralamayı normal depoları bile boş. Dekar başına 300 kilo buğday veya arpa alınıyorsa bu yıl 50 kilo alındı. Anlayacağınız bu yıl Malatya’da tahıl yok” diye konuştu.
“Tarım Kredi ve Ziraat Bankası genel merkezlerinden gelen talimata göre hareket ediyor”
Bu yıl çok yağış olduğunu ancak zamanı bakımından ekinlere bir faydasının olmadığını belirten Kılınç, yapılan hasadın biçerdöver masrafını karşılamaktan dahi uzak olduğunu söyledi.
Başbakanın, çiftçilerin borçlarının ertelendiğini söylemesine rağmen, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’nın Başbakan’ın talimatı yerine kendi genel merkezlerinden gelen genelge doğrultusunda hareket ettiklerini ileri süren Yunus Kılınç, “Çiftçi borçları ertelendi mi? Hayır ertelenmedi. Sadece icralık olan çiftçilerin borçları ertelendi. Diğer üreticilerin borçların ertelemiyorlar. Erteliyorlar ama normal faiz üzerinden. Bu da üreticinin ödeyebileceği bir borç değil. Biz, Başbakanımızın dediği üzere çiftçi borçlarının ertelenmesini istiyoruz” diye konuştu.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com