- Teknokent Genel Müdürü Kocamaz ‘Yalın Üretimde Malatya’ konulu seminerde konuştu.
İnönü Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih Kocamaz, üniversitelerin Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Birimi içerisinde üniversite –sanayici işbirliğinde geliştirilen projelerin desteklenmesi amacıyla oluşturulan Katılımlı Araştırma Projeleri (KAP) adı altında bir destekleme birimi olduğunu ancak iki yıl öncesine kadar bu yönetmelikteki bu maddenin farkında bile olunmadığı için bu kapsamda herhangi bir çalışmanın yapılamadığını söyledi.
Üniversite –Sanayi işbirliğine çok önem verdiklerini ve iki yıldır yoğun bir çalışma sergilediklerini ifade eden Doç. Dr. Kocamaz, “Yaklaşık 2 yıldır bu tür faaliyetler yapmaktayız ve artarak devam ediyor. KAT projeleri kapsamında yaklaşık 30 proje geliştirildi” dedi.
İnönü Üniversitesi Teknokent ve TSO tarafından “Yalın Üretimde Malatya” konulu seminer düzenlendi.
Seminere, TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, İnönü Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Doç Dr. Fatih Kocamaz, Doç. Dr. Mustafa Yücel ve sanayiciler katıldı.
Seminerde konuşan İnönü Üniversitesi Teknokent Genel Müdürü Doç Dr. Fatih Kocamaz, üniversite –sanayici işbirliğini geliştirmek için 2 yıldır yoğun bir çalışma sergilediklerini belirtti. Sanayicilerle birlikte 30’a yakın proje geliştirdiklerini aktaran Doç. Dr. Kocamaz “Malatya’da bu konuda ciddi bir potansiyel olduğunu son iki yıldır yaptığımız çalışmalarda gördük. Çok güzel bir zemin olduğunun farkındayız. Malatya’mızda çok güzel toprak var sadece birilerinin tohum serpmesini bekliyormuş. Sanayicilerin şikayeti ‘üniversiteliler bizim kapımıza hiç gelmiyor’ şeklinde, üniversitedeki hocayla konuştuğumuz da ise tam tersi ‘sanayici bizi hiç bilmiyor, sevmiyor ve tanımıyor’ şeklinde. Biz iki tarafı da tanıyan kurum olarak iki kurumun da birbirlerini tanıması ve işbirliği için yardımcı olacağız” diye konuştu.
Teknokent olarak yoğun bir faaliyet gösterdiklerini ve bunun verimini de almaya başladıklarını kaydeden Doç. Dr. Kocamaz “Üniversitelerin BAP birimleri vardır. Bilimsel Araştırma Projeleri birimi. Bu BAP birimlerinin içerisinde yönetmeliği okurken bir baktık ki KAT diye bir birim var Katılımlı Araştırma Projesi. Nedir diye baktı, kamu kurumları veya özel sektör kuruluşları üniversitedeki hocalarla bir araya gelirse BAP birimi destek veriyor. Biz ilk göreve geldiğimizde farkettik ki bu destekleme birimi bugüne kadar kullanılmamış. Büyük üniversiteleri aradık, onların da yönetmeliğinde var ama baktık ki onlar da kullanmamış. Hiç haberleri yok. Biz bunu kullanalım ve işletelim diye karar verdik. Çünkü üniversite sanayi işbirliğinde hazırlanan bu projelere 50 bin TL destek veriliyor. Buna başladıktan sonra yaklaşık bir yıldır organize sanayi bölgesinden, Teknokentten, üniversite ve akademisyenlerin bir araya gelmesiyle yaklaşık 30’u aşkın proje çıktı. Kapımız bu konuda sanayicilerimize açık” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından ‘Yalın Üretimde Malatya’ konulu seminere geçildi.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com